Viitorul zborurilor spaţiale: nave alimentate cu apă!


Navele spaţiale ce folosesc apa drept sursă de energie ar putea facilita explorarea sistemului solar, datorită costurilor mai reduse. Conform unui studiu recent, zborurile spre Marte sau alte „destinaţii” îndepărtate ar putea deveni, astfel, mult mai ieftine.
O călătorie spre Marte, într-un vehicul alimentat cu apă, ar putea să coste tot atât cât o lansare a unei rachete în prezent, arată studiul. Ideea principală este ca aceste vehicule spaţiale să rămână pe orbită, evitând astfel costurile suplimentare generate de aterizări şi lansări repetate.
Deşi vehiculul spaţial alimentat de apa este, momentan, doar un proiect, specialiştii spun ca el ar putea fi funcţional în curând.


"Este, într-adevăr, o provocare integrarea tuturor acestor sisteme. Tehnologia de baza deja există", spune Brian McConnell, coordonatorul studiului publicat în Journal of the British Interplanetary Society.


Nava va funcţiona cu motoare alimentate solar, care vor supraîncălzi apa. Aburul rezultat va fi ejectat prin duze, generând astfel propulsia.


Motoarele electrotermice sunt foarte eficiente şi potrivite în cazul de faţă, susţin cercetătorii. În cazul în care va fi nevoie de o schimbare de viteză, aceasta ar putea fi obţinută cu ajutorul unor mici rachete chimice, a adăugat McConnell.


Părţile locuibile ale navei vor fi alcătuite dintr-o serie de module interconectate, expandabile şi realizate din material textil. Acestea vor fi înconjurate de apă, care va forma un scut, protejându-le de radiaţii. Şi în pereţii textili, ar putea fi introdusă apă, care va îngheţa şi se va transforma într-un scut puternic şi rigid, odată cu expunerea la frigul din spaţiu.


De asemenea, specialiştii afirmă că rotirea navei ar putea genera gravitaţie artificială apropiată de cea a Pământului.


McConnell a declarat că, pe viitor, ar fi posibilă alimentarea acestor nave cu apă, chiar în timpul călătoriilor, de la un asteroid sau chiar o lună marţiană. O astfel de navă poate rămâne în spaţiu mulţi ani, mare parte din componente putând fi schimbate chiar acolo.


Deşi o mare parte din tehnologie a fost deja testată, motoarele electrotermice nu au fost încă încercate în spaţiu. Conducătorul studiului plănuieşte să lanseze un concurs de design pentru motoare, precum şi unul pentru proiectarea navei în ansamblu.


Cercetătorii care participă la acest proiect consideră că, în viitor, o întreagă flotă de astfel de nave ar putea popula cerul. "Cred că lucrurile ar putea evolua foarte repede. Trebuie doar să convingem pe cineva să facă primul pas", a mai adăugat McConnell.

Sursa: FOXNews

0 comments:

Free Page Rank Tool