Lebada

  Lebada este o pasare acvatica mare care apartine familiei de pasari anatidae. Este mai mare decat o gasca, are penajul alb, sau foarte rar negru, si poate fi usor recunoscuta dupa gatul ei lung, zvelt si usor arcuit.
   In emisfera nordica exista patru specii de lebede, toate avand penajul alb, iar in cea sudica trei specii ce au penajul partial sau integral negru. Culoarea ciocului variaza de la o specie la alta, el putand fi galben, rosu, uneori chiar nergru. Picioarele lebedelor sunt palmate, de culoare gri inchis. De obicei se hranesc cu plante acvantice.
Masculul si femela lebada sunt asemanatori, iar de cele mai multe ori isi pastreaza perechea pe intreaga viata. Cuibul in care femela isi depune cele 4-6 oua este asezat pe apa sau in apropierea ei. Dupa ce ies din ou, puii sunt acoperiti de un puf gri, iar la varsta de 14-16 saptamani sunt capabili sa zboare. Lebada este o pasare calatoare si de asemenea, este una dintre cele mai grele pasari capabile de zbor. Zborul ei este unul gratios, cu miscari lente ale aripilor. Atunci cand migreaza, lebedele zboara in carduri in forma literei V.
 
   SURSA 02
 
  Lebada negra(Cygnus atratus) este o pasare de dimensiuni mari care se creste cu precadere in SE si SV Australiei,gasindu-se totodata si de-a lungul coastei de est a Australiei,in Tazmania si in Noua Zeelanda unde a fost reintrodusa de curand.
  Lebada neagra este protejata de legile din Australia,ea devenind practic pasarea oficială a acestei ţări.
  Lebedele negre au fost descoperite in anul 1697 de către Willem de Vlamingh.În prezent in numărul lebedelor negre se ridica la 500.000.
  Lebedele au penele negre cu exceptia ciocului care este rosu-oranj cu o banda alba la varful ciocului şi a membrelor care prezinta o culoare inchisa de cenusiu.Corpul lor are o lungime de 130-142 de cm lungime si cantareste pana la 9kg.Au gatul lung si curbat in forma literei „S”.Cu ajutorul acestui gat lung ele pot ajunge in apa la 1metru adâncime.
  Lebedele tinere au corpul acoperit de pene de culoare cenusiu deschis.Este prezent dimorfismul sexual : masculul este mai mare decat femela.Ruda sa cea mai apropiata este lebada muta(Cygnus olor).
   Atunci cand isi aleg partenerul aceste lebede o fac pentru toata viata. Cuibul este facut de catre femele si rareori de catre masculi.Fiecare femelă depune 5-6 ouă,cate un ou pe zi.Clocitul ouălelor dureaza 35-48 de zile si incepe din momentul depunerii tuturor ouălelor.Masculul paricipa si el la clocitul ouălelor.Puii pot innota si se pot hrani singuri imediat dupa ecloziune.Acestia ating maturitatea în 18-36 de luni şi la vârsta de 2 luni puii de lebada pot zbura.
   Durata de viata acestor pasari ,in salbaticie se estimeaza a fi de 40 de ani.
   Pentru a comunica,lebedele folosesc nişte sunete caracteristice atunci cand işi apără teritoriul sau pentru ceremonia triumfului care reprezintă o parte din curtarea femelei.Tot în scopul comunicării se folosesc şi de bătutul din aripi pentru a le da de înţeles intruşilor că nu sunt bineveniţi.
   În esenţă creşterea aceste lebede este o adevarata provocare si poate acesta este şi unul dintre motivele pentru care au început să fie crescute ca pet-uri. 
 
   SURSA 03
 
   Lebedele sunt o grupă de păsări acvatice mari, aparţinând familiei anatidae. Pot fi recunoscute după gâtul curbat (au cel mai mare număr de vertebre cervicale dintre toate vertebratele) şi după penajul alb (sau negru pentru unele specii).
   Coloraţie
   În emisfera nordică, penajul speciilor de lebede este de culoare albă pură (cu excepţia notabilă a Cygnus atratus din Austria care este complet gri închis, dar care este o varietate adoptată local a lebedei negre australiene), dar speciile emisferei sudice au coloraţie mixtă, alb şi negru. Spre exemplu, lebăda australiană cunoscută sub numele popular de lebăda neagră (Cygnus atratus) este complet neagră cu excepţia unor pene albe de pe aripile sale, respectiv în America de Sud, există o specie numită lebăda cu spatele negru (Cygnus melancoryphus) care are gâtul negru.
   Picioarele tuturor varietăţilor sunt de culoare gri închis, cu excepţia a două specii din America de Sud care sunt roz. Culorile ciocurilor variază între galben închis intens, chiar roşu, până la negru. Astfel patru specii subarctice au ciocuri negre cu diferite cantităţi de galben, în timp ce lebăda mută şi cea cu gât negru au ciocurile de culoare roşie având fiecare câte o excrescenţă la bază. 
 
sursa:ipedia.ro   

0 comments:

Free Page Rank Tool