Colosseum - O cladire importanta care apartine Imperiului Roman

    Colosseum - Imaginea poetica, pe care ne-o sugereaza legenda, ilustreaza realitatea: in incinta imensului amfitetru din Roma, au pierit, prin moarte violenta, sute de mii de oameni si numeroase animale, sub ochii unui public pasionat, in cadrul unor spectacole de o cruzime inspaimantatoare.
    Colosseum - Istoricul american Jhon Bryan, afirma ca, pentru cei mai multi contemporani, numele Colloseumului evoca pe martirii crestini dati prada fiarelor, in vreme ce Nero, tolanit pe un asternut din petale de trandafiri, isi plimba prin jur privirilr blazate. Ori, un asemenea tablou sufera mai multe pacate. Mai intai, Nero nici nu a stiut ca va exista un Colosseum, a carui piatra de temelie a fost pusa, la patru ani dupa moartea sa.
   In al doilea rand, majoritatea istoricilor spun ca nici un crestin nu a fost ucis in faimoasa arena. In al treilea rand nimeni din Roma Antica nu vorbea de Colloseum, termen care a aparut abia in sec. al VIII-lea al erei noastre, ci de Amphiteatrum Flavium, dupa numele familiei din care facea parte imparatul Vespasian.
   Acesta a hotarat sa inalte imensa constructie in Cetatea Eterna, deoarece, dispunand de mana de lucru ieftina, furnizata de zecile de mii de prizonieri de razboi redusi la sclavie, voia sa ofere cetatenilor sai un nou centru de recreare. Principala dificultate o constituia lacul din apropiere, amenajat de Nero si care a trebuit secat. Dar terenul a ramas imbibat cu apa, si pana in ziua de astazi, expertii nu si-au putut explica cum au izbutit arhitectii romani sa implanteze un asemenea gigant intr-un loc atat de propice.
   De forma eliptica, Colosseumul are axa mare de 188 m, axa mica de 156 m si inaltimea de peste 48 m (echivalentul a patru etaje, fara a pune la socotela doua etaje de subsol). Arena centrala (86x54 m) este inconjurata de 80 de randuri de gradene de marmura si granit, in care puteau lua loc, dupa aprecierile romanilor, 80.000-100.000 de spectatori. Cifra pare exagerata, capacitatea reala fiind aproximativ de 50.000 de locuri.
   Zidul exterior si culoarele principale erau din blocuri de piatra, prinse intre ele cu carlige de fier. Interiorul era realizat parte din piatra, parte din beton, totul fiind imbracat in caramizi. Lemnul a fost rareori utilizat si, in general, in cantitati mici, cu exceptia arenei, care avea podeaua din scanduri. Trapele si chenpengurile amenjate in dusumea permiteau comunicarea cu instalatiile de la subsol, unde se gaseau canalele de drenaj, custile animalelor, depozitele de arme etc.
   De jur imprejurul amfitetrului, cele optzeci de arcade de la parter reprezentau intrarile pentru public. Doua dintre ele – si anume cele situate la extremitatile axei mici – erau interzise spectatorilor de rand. Ele duceau la doua la doua sectoare rezervate, ambele situate la mai putin de cinci metri de arena: unul destinat imparatului si suitei sale, celalat – ambasadorilor si oaspetilor de rang inalt.
   Restul locurilor din preajma arenei erau ocupate de senatori, comandanti militari si de alti dregatori cu functii importante. In spatele lor urmau 24 de randuri pentru patricieni si tribuni, apoi 16 randuri pentru plebei, iar dupa ele venea "galeria", randurile cele de mai sus si mai indepartate stateau femeile.


   SURSA 02
 
   Colosseumul, cea mai importanta cladire a Imperiului Roman, este astazi unul dintre cele mai recunoscute monumente din lume. Aflata in centrul Romei (Italia), constructia Colosseumului a inceput in anul 72 e.n., la initiativa Imparatului Vespasian si a luat final in anul 80 e.n.
   Initial, marele monument se numea Amfiteatrul Flavian si a fost construit pentru a multumii legionarii de succes si pentru a sarbatori gloria Imperiului Roman. Amfiteatrul a fost construit in locul unui lac artificial si avea 3 etaje cu cate 80 de arcade fiecare, un etaj superior cu ferestre, tribune ce puteau gazdui peste 50.000 de oameni, un zid inalt ce proteja spectatorii de animalele salbatice din timpul luptelor si o podea din lemn acoperita cu nisip. Aici prizonierii din razboaie, numiti gladiatori, erau pusi sa se lupte cu animale salbatice pentru a oferi spectatorilor doza de amuzament.
   Modul in care a fost construit Colosseumul este folosit chiar si in ziua de azi, astfel incat majoritatea stadioanelor de sport sunt construite in acelasi stil. 


   SURSA 03
 
   Colosseumul este un monument turistic din Roma vizitat de foarte mulţi turişti din toată lumea. El este probabil cea mai impresionantă clădire a Imperiului Roman. Cunoscut iniţial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcţie a vremurilor sale şi astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat.
   Destinaţia
   Prizonierii din războaie erau puşi să lupte între ei sau cu animale sălbatice. Spectatorii se delectau privind luptele dintre gladiatori.
   Amfiteatrul Flavian
   Împăratul Vespasian, fondatorul dinastiei Flaviane , a inceput construcţia Colosseumului în anul 72 e.n. Aceasta a fost încheiată în anul 80 e.n., la un an după moartea lui Vespasian.
   Uriaşul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei, care includea de asemenea şi Domus Aurea, cât şi statuia Colossus. Această gigantică statuie a lui Nero, de 36 de metri înălţime, care îl prezenta pe împărat în chip de zeu al soarelui a dat numele actual al construcţiei - Colosseum. Statuia, amplasată lângă amfiteatru, fost demolată ulterior. Nu numai statuia, dar şi amfiteatrul ofereau o privelişte grandioasă. În formă de elipsă, cu axa mare de 186 m, axa mică de 150m, avea un perimetru de 520 m si o înălţime de 55m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. Fundaţia pe care a fost construit avea 12 metri grosime. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool