Continente - Asia

    Asia este cel mai mare continent din cele sapte continente ale lumi. Fara insulele care o inconjoara, Asia masoara 44.936.000 km sau aproape o treime din uscatul Pamantului.
Populatia sa masoara aproape trei cincimi din populatia lumii, la inceputul anului 1990 Asia avea mai mult de 3.4 miliarde de locuitori.
   Asia este aproape total in emisfera nordica, la nord este Oceanul Arctic, la est este Stramtoarea Bering si Oceanul Pacific. La sud-vest se afla Marea Rosie si Marea Mediterana. La vest granita dintre Europa si Asia este trasata de Muntii Ural continuand la sud cu Lacul Ural si Marea Caspica. Multi geografi vor sa numeasca pamantul care formeaza Asia si Europa ca fiind Eurasia.Asia are tarile: Liban, Israel, Siria, Kuweit, Iraq, Arabi, Yemen, Oman, Emiratele Arabe Unite, Azerbaigian, Armenia, Turcia, Georgia, Rusia, Iordan, Kazastan, Afganistan,etc.In comparatie cu alte continente, interiorul Asiei este format din munti,vegetatie… Centrul Asiei este format din Hmalaya platoul Tibetan si in jurul lor sunt patru platouri regionale (Siberia,Estul Chinei,Sudul Indiei,Peninsula Araba)


   Clima
   Clima Asiei variaza in functie de configuratia pamantului-de la padurea ecuatoriala pana la tundra Artica. In cea mai mare parte a Asiei este dominata de miscarea maselor Continentala, care traverseaza vestul Siberiei si prin nordul Pacificului.
   Iernile sunt lungi si aspre ,verile sunt scurte si racoroase,precipitatiile anuale sunt mici. Un climat similar este caracteristic platoului Tibetan si altor regiuni.
   Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de desert sau climat semi-arid,cu ierni aspre si veri foarte calde .Precipitatia anuala este mai putin de 230mm pe an.
   Marginile sudice si vestice ale continentului sunt caracterizate de atmosfera musonica care trece prin interiorul rece sudic si estic al iernii. Desi termenul de musonic este aplicat la toate climatele estice si sudice ale Asiei, adevaratul termen de musonic este caracteristic numai partii de subcontinent Indian si Burma, in aceste zone precipitatiile anuale depasesc 2000mm anual.

 
   Vegetatie
   Vegetatia in Asia este foarte diversa ,pastrand o relatie cu clima si solurile.
In nordul departat in Siberia tundra si taigaua predomina.
Plantele cuprind licheni si muchi.In sud,sud-est,si estul Asiei,padurile ecuatoriale predomina si in latitudine mai mica unde precipitatia grea este caracteristica pe tot anul.


   Fauna
   Regiunile nordice sunt bogate in ursi,lyix,hermelina,lupi,vidra cat si multe pasari.
Stepa si regiugile semi-aride suporta antelope si numeroase amimale rozatoare ca iepuri salbatici si soareci de camp.Pestii de apa dulce sunt gasiti in toate partile ale continentului.Lacul Baikal este faimos pentru fauna sa distinctive,desi poluarea industriala ameninta supravietuirea mai multor specii. Caprele salbatice si oile se gasesc in munti iar in Tibet exista yak.Fauna este imprastiata pe tot cuprinsul zonelor desertice ale asiei de sud – vest unde sunt multe animale pe cale de disparitie.
   Leul Asiatic practic a disparut.Fauna Asiei s-a diminuat mult din cauza ocurarii oamenilor care le-au vanat aproape de extinxie.


   Resursele Minerale
   Asia este foarte bogata in resurse minerale si tot continentul –tibet de exemplu nu a fost inca explorat geologic.In Siberia,nordul Chinei si nord-sudul Indiei: exista depozite de carbuni foarte mari care nu exista in alta parte. Resursele de petrol si gaze sunt deasemenea foarte bine distribuite. Cele mai mari concentratii de petrol se afla in Golful Persian,Indonezia,Nordul si in teriorul Chinei pe malurile marii Caspiane si inVestul Siberiei.Alte resurse mai include si :minerale metalice,fier,mangan,aur diamante in Siberia,aur uranium argint,cupru,zinc,si altele.


   Agricultura

   Majoritatea pamanturilor din Asia nu sunt bune pentru agricultura,mai putin de 1\3din Asia este buna pentru agricultura.De obicei principala unitate de productie este satul si nu ferma.
Agricultura Asiei de Est este caracterizata prin case mici foarte multi oameni pe foarte putin pamant,exista o mare dependenta de cereale .Orezul este mancarea principala.
Se cultiva cocotieri,cauciuc,ulei din masline,ceai,etc.
Sistemele de irigatie sunt foarte avansate.


   Energia
   Desi productia de energie a crescut cu mult din 1960s ,consul de enrgie ramane destul de mic in majoritatea tarilor din Asia.Aceasta cuprinde majoritatea republicilor soviete: Japonia,Taiwan,Korea de sud,Singapore,Hong Kong,Malaysia,Kuwait,Turkey,Israel
Arabia Saudita.
   In cele mai multe zone energia depinde de combustibil local ca lemnul,in Sud-Vestul Asiei principala sursa de energie este petrolul.
Jumatate din energie este hidro energia. 

 
   SURSA 02
 
   Asia este cel mai întins continent de pe Pământ, şi de asemenea şi cel mai populat. Suprafaţa lui constituie 8,7% din suprafaţa totală a Terrei şi 29,8% din uscatul acesteia. Populaţia Asiei reprezintă mai mult de 60% din întreaga populaţie a pământului. Se poate considera ca fiind o subregiune a unui continent mai întins, Eurasia, situată la est de Munţii Urali, Canalul Suez, Marea Neagră şi Marea Caspică. Limitele acestui continent: Munţii Ural şi râul Ural la vest, Oceanul Arctic la Nord, Oceanul Indian la Sud, iar la est Marea Japoniei.
    

  Climă
   Asia are toate tipurile de climă: polară, subpolară, temperat-continentală, tropicală, musonică, aridă, oceanică etc. Clima joacă un rol important în împărţirea populaţiei, existând locuri unde populaţia este aproape inexistentă (zonele montane, deşerturile şi tundrele), şi locuri unde populaţia este abundentă - Câmpia Gangelui. Clima Asiei variază în funcţie de configuraţia pământului - de la pădurea ecuatorială până la tundra arctică. În cea mai mare parte a Asiei clima este dominată de mişcarea masei de aer continentale, care traversează estul Siberiei şi nordul Pacificului. Iernile sunt lungi şi aspre, verile sunt scurte şi răcoroase, precipitaţiile anuale sunt scăzute. Un climat similar este caracteristic platoului Tibetan şi altor regiuni.
   Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de deşert sau climat semi-arid, cu ierni aspre şi veri foarte calde. Precipitaţiile medii se situează sub 230 mm pe an. Marginile sudice şi vestice ale continentului sunt caracterizate de o atmosferă musonică care trece prin interiorul rece sudic şi estic al iernii. Deşi termenul de musonic este aplicat tuturor climatelor estice şi sudice ale Asiei, adevăratul termen de musonic este caracteristic numai părţii de subcontinent Indian şi Burma, în aceste zone precipitaţiile anuale depăşind 2000 mm anual.


   Relief
   În Asia predomină podişurile: Tibet care măsoară peste 4000 m.este cel mai înalt din lume. Există şi câmpii, precum câmpia Gangelui, Indusului, Chinei de Est şi tundre, precum tundra Siberiei. Printre munţii cei mai reprezentativi se numără Himalaya (vf. Everest care măsoară 8848m fiind supranumit acoperişul lumii) şi Pamir. Deşerturile sunt mai puţine, dintre care cel mai mare este Deşertul Gobi. Peninsule reprezentative: Arabia (cea mai întinsă din lume), India, Kamceatca (de origine vulcanică) şi Indochina. Arhipelaguri de insule importante: [Filipine/Arhipelagul Filipinelor].


   Populaţie
   Densitatea medie în Asia este de 100 loc/km². Densitatea cea mai mare este în Singapore, de 6 369,2 locuitori/km². Sporul natural este de 15/1000.


   Hidrografie
   Relieful şi clima diferenţiază aspectele hidrografice ale Asiei. Apele curgătoare se îndreaptă, dar nu în totalitate, spre oceanul planetar, existând mai multe arii endoreice, cea mai importantă şi cea mai mare de pe Terra fiind în Asia Centrală, extinsă din zona Mării Caspice până dincolo de Munţii Tian San. În această regiune, unele ape sunt adevărate fluvii :Amu-Daria (2540 km), şi Sâr-Daria (3019km), altele au dimensiuni ceva mai reduse ; unele se varsă în lacuri mari (Aral si Balhaş). A doua regiune endoreică principală este cea a Podişului Iran unde cel mai important curs de apă este râul Helmand care se varsă în zona mlaştinilor Hamun. Există şi regiuni făra ape curgătoare (areice), cum este interiorul Peninsulei Arabia sau zona centrală a Deşertului Karakun (estul Mării Caspice).
   Cea mai mare parte a teritoriului asiatic este străbatut de ape care se îndreaptă spre cele trei oceane învecinate, dar şi spre Marea Mediterană şi Marea Neagră. Spre Oceanul Arctic se îndreapta mările fluvii siberiene: Obi (5410 Km), Enisei (4102 km), Lena (4400 km). Inspre Oceanul Pacific se indreapta fluviile Amur (4440 km), Huanghe (4845), Changjiang (6300 km), Xijiang (1800 km), fluvial Rosu (1140 km), Mekongul (4220 km) si Menamul (1200 km).În Oceanul Indian se varsă Salweenul (3200 km), Gangele (2700 km), Indusul (3180 km).În Golful Arabo-Persic se varsă Tigrul (1850 km) şi Eufratul (2800 km).


   Religie
   Populaţia Asiei este multireligională. Principalele religii sunt Creştinismul în nordul Asiei (Rusia), Islamismul în centrul continentului, Hinduismul în peninsula Indiei, Taoismul în China, Şintoismul în Japonia şi Budismul în peninsula Indochina.


   Industrie
   Industria energetică: Golful Persic şi în preajma Mării Caspice. Industria energiei electrice: India, China, Japonia, Coreea de Sud. Industria siderurgică: India, China. Industria construcţiilor de maşini: Japonia.


   Resurse naturale
   Cărbunii superiori se extrag mai ales în China (primul producător mondial), India şi Kazahstan.   Petrolul se găseşte în jurul Golfului Persic, Chinei şi Indoneziei, Arabia Saudită fiind primul producător şi exportator mondial. Gazele naturale se extrag în cantităţi mari din Indonezia, Uzbekistan, Arabia Saudită şi Iran.


   Vegetaţie
   Asia cuprinde toate tipurile de vegetaţie datorită întinderii mari a continentului. În răspândirea vegetaţiei contribuie factori precum temperatura aerului, precipitaţiile, dispunerea marilor trepte şi unităţi de relief, curenţii oceanici, etc:
* tundră
* pădure de conifere, pădure de foioase, pădurile subtropicale, musonice, ecuatoriale (tropicale).
* stepele
* deşerturile temperate şi tropicale
* savană.


   Faună
   Urmează în general liniile de vegetaţie. Dintre animalele cele mai răspândite amintim: rinocerul de Jawa, tigrul bengalez şi tigrul siberian (sau de Amur), elefantul indian, urangutanul, jaguarul, iacul,camila etc.


   Sol
   Există o paletă largă de soluri datorită vegetaţiei dezvoltate, precum soluri slab dezvoltate deşerturi, soluri roşii, podzoluri, soluri brune, cernoziomuri şi asa mai departe.


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool