Descoperiri arheologice in Egipt si Anglia
Unul dintre cele mai importante popoare mentionate in v.t. sunt si egiptenii. Din Sfanta Scriptura aflam ca Avraam a ajuns aici din cauza unei secete iar poporul inmultindu-se a fost folosit ca rob fiind salvat de Moise de la asuprirea faraonului Ramses al 2-lea.
Pe teritoriul de astazi al Egiptului au fost descoperite numeroase vestigii arheologice care la inceput nu au putut fi descifrate din cauza ca scrisul era cu hieroglife.
Solutia a venit de la un savant francez Jean Francois Champollion(1719-1832). De mic a fost interesat de istorie, mai tarziu axandu-se pe studierea vestigiilor si monumentelor faraonilor din Egipt.
In 1818 termina liceul la Grenoble iar studiile si le axeaza pe limba egipteana si arheologia tarii faraonilor.
S-a ocupat de muzeul Luvru unde a deschis publicului in 1827 o expozitie cu vestigii egiptene.
El este cel care a pus bazele egiptologiei moderne, in 1830 devenind membru al academiei franceze.
Si-a continuat studiile la Colege du France unde s-a specializat pe limbile orientale.
Dupa ce si-a terminat studiile a fost profesor la Roial Colege of Grenoble.
In 1828 face o lunga calatorie in Egipt unde descopera secretul hieroglifelor.
El a pornit de la 3 inscripti: piatra neagra de bazalt de la Roseta, obeliscul de la Assuan si un papirus cu scriere demotica.
El a pornit de la numele regilor Ptolemeu si Cleopatra reusind sa descifreze alfabetul vechilor egipteni ale caror inscriptii dateaza din secolul 3 i.d.hr.
Dupa aceasta mare descoperire scrie in 1836 gramatica egipteana, in 1842 dictionar egiptean iar in 1814 faraonii Egiptului.
O data cu descoperirea interpretarii hieroglifelor a inceput si descifrarea inscriptiilor.
Astfel s-a incercat o apropiere intre materialele epigrafice descoperite de egiptologi si literatura didactico poetica a v.t. principalele inscriptii arheologice descoperite in Egipt au fost:
proverbele lui Ahiqar, text descoperit la Elephantine Siene, inscriptia faraonului Merenptah tablitele de la tell-al- amarna.
1. Proverbele lui Ahiqar gasite in traducere araba arata au fost studiate in baza relatiei cu povestirile din biblie.
Numele de Ahiqar il gasim si in cartea tobit el fiind un consilier superior al regilor Sanaherib si Asarhadon.
Un istoric englez Victor Mathews in cartea Old Testament Parallels ne vorbeste despre 2 scriitori cunoscuti sub numele de Ahiqar si Amen-am-ope care au scris mai devreme decat autorii cartilor didactico-poetice si ale caror proverbe se aseamana cu cele din biblie.
In 1906 un arheolog german a descoperit o editie a memoriilor lui Ahiqar si s-a dus in insula Elephantine care este astazi parte a orasului Aswan in sudul Egiptului pentru a continua descoperirile arheologige.
El a observat ca multe din proverbele lui se aseamana cu Pildele lui Solomon.
De exemplu:
"cel ce blesteama pe tatal sau si pe mama sa sting sfesnicul in mijlocul intunericului"
"cei ce nu-si onoreaza parintii sunt blestemati de Dumnezeu pentru pacatul lor"
"cine cruta toiagul sau isi uraste copilul iar cel care il iubeste il cearta la vreme"
"indepartandu-l de la calea lui strici copilul"
Cel de al doilea scriitor Amen em ope ale carui proverbe au fost puse in comparatie cu cele din pildele lui Solomon de catre Victor Matheews, a trait in Egipt intre 1200~1000 i d hr.
Aceste papirusuri au fost descoperite dupa 1900 o parte aflandu-se la Brithish Museum iar o alta parte la Turin in Italia.
Din cuprinsul acestor proverbe gasim multe informatii despre viata religioasa a evreilor din Elephantine unde avem si un locas de cult.
Oricum intre aceste proverbe si scrierile didactico-poetice inspirate de Duhul Sfant nu s-a gasit nici o legatura.
Povestea lui Ahiqar inteleptul este una dintre cele mai populare si mai traduse din Orientul Mijlociu.
Originalul a fost scris in limba asiriana si exista foarte multe versiuni.
Povestea lui Ahiqar este compusa din doua parti:
- prima parte arata povestea lui si respectul pentru oficialitatile din imperiul asirian.
Cu cat devine mai matur Ahiqar devine si mai suparat pe faptul ca nu are un fiu caruia sa-i impartaseasca din cunostintele sale.
Timpul trecand si toate incercarile lui de a avea un mostenitor dand gres el decide sa adopte pe nepotul sau Nadan si-l instruieste pentru a urca pe tron.
Nadan nu ii este loial si se intoarce impotriva unchiului sau.
Ahiqar are doua oportunitati sa-l instruiasca pe Nadan.
In prima parte o face prin sfaturi iar in a doua prin proverbe in numar de 355.
Inscriptiile lui Merenptah sunt de o mare importanta in aflarea istoriei poporului evreu deoarece in ele gasim imformatii pretioase despre viata lor in Egipt.
Mernptah a fost rege al Egiptului din 1224 si a facut parte din dinastia a 19-a fiind succesor al lui Ramses al 2-lea.
Tatal sau a facut multe constructii impunatoare care au facut sa se distruga economia tarii.
Pe langa acestea imperiul era atacat. Fiul sau Merenptah a incercat sa redreseze situatia si s-a pregatit intens de razboi deoarece se punea in joc Delta Nilului principala sursa de venit a tarii.
Regele Libiei a decis sa atace si sa cucereasca Delta fiind convins de o victorie usoara asupra egiptenilor.
Cu o noapte inainte de batalie Merenptah a avut un vis profetic.
El a vazut in vis ca o statuie pe zeul Ptah stand inaintea sa si spunandu-i unde sa-si amplaseze armata si anume intr-o padure. Egiptenii i-au prins intr-o ambuscada si i-au invins.
Dupa aceasta victorie Meremptah a compus un cantec al victoriei.
In acest cantec gasim o prima mentiune a numelui de Israel. Ultimul paragraf al cantecului descrie tara din jurul Palestinei "Israel e pustiit samanta sa nu mai exista".
In cantecul sau Merenptah asociaza oamenii cu teritoriul si descrie alte popoare din vremea sa.
Ne vorbeste si de campania din Canaan din 1210 care este regasita in biblie.
Folosirea unui nume national pentru Israel sugereaza ca evreii erau recunoscuti ca fiind in interiorul granitelor.
Un cercetator englez spune ca in inscriptia faraonului Merenptah avem aceeasi imagine pe care o avem despre Israel in v.t. de remarcat este si faptul ca Ghedeon a trait in timpul lui Merenptah.
O alta descoperire importanta sunt si tabltele de la tell-el-amarna. Cuvantul amarna vine de la un trib de beduini care s-au stabilit in acest loc iar tell in araba inseamna deal mijlociu. Acest oras este situat in Valea Nilului.
Tablitele de la tell el amarna sunt o colectie de 382 de tablite gasite in 1887 sub ruinele fostului oras egiptean Akhetaton situat intre Memphis si Luxor.
200 sun pastrate la Berlin, 85 la British Museum, 55 la Luxor, 22 la Oxford si cateva in proprietate privata.
Ele au fost scrise in limba babiloniana cu caractere cuieniforme si dateaza din sec. 15 id.hr. Si contin in marea lor majoritate scrisori trimise regilor Amenoptem 4 si Amenoptem 5 din Egipt.
Toate aceste documente pun in lumina conditiile istorice din vestul Asiriei si contin informatii despre istoria, geografia, religia, limba si de multe ori confirma spusele v.t..
Aceste tablite au fost descoperite intamplator de catre o femeie, cateva din ele distrugandu-se nestiind niciodata.
Vestea s-a raspandit imediat si un misionaramerican Chauncey Murch stationand la Luxor dandu-si seama de importanta lor a inceput escavarile.
Corespondentii au fost regii din Babilonia, Asiria, Hitti si Mitani. Aproape imediat dupa descoperitea lor tablitele au fost studiate si descifrate. Importanta lor consta in sursa de informatii istorice si politice. Scrisorile provenite din Canaan reprezinta o foarte importanta resursa pentru studierea dialectelor cananeitedin perioada pre-israeliana.
Unele tablite au puncte rosii si un fel de punctuatie pentru a face separarea cuvintelor probabil introduse de translatorul egiptean de la curtea faraonului. Aceste tablite sunt materiale istorice egale cu jum. din pentateuh si au o mare importanta. Ne relateaza viata popoarelor cu care poporu evreu a avut contact.
SURSA 02
Arheologii au gasit urmele unui vechi sat langa Stonehenge. Ansamblul Stonehenge, monument neolitic aflat in Anglia in comitatul Wiltshire, este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior (cercul Sarsen) are 33 de metri diametru, este construit din treizeci de blocuri imense de gresie (megaliti), asezate vertical; doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt in picioare.
Descoperirea facuta in apropiere de Stonehenge consta in ramasitele unui sat unde au locuit fie constructorii misteriosului ansamblu de piatra, fie cei care participau la ceremoniile de aici. Pana acum au fost scoase la lumina opt case, dar lucrarile continua, micul sat avand dupa toate probabilitatile cel putin 20 case, fiecare cu o vatra centrala. Vechile locuinte au fost descoperite in Durrington Walls, un sit aflat la putin peste trei kilometri de Stonehenge, unde se gaseste si o replica in lemn a cercului de piatra. Potrivit analizelor facute cu Carbon 14, asezarea dateaza din 2600 IdHr, perioada in care a fost construit si celebrul Stonehenge, dar si Marea Piramida din Egipt, o ciudata coincidenta.
Se pare ca vechiul sat avea un rol important pentru Stonhenge, pentru ca s-au pastrat urmele unui drum care uneau acest spatiu cu repere importante din zona.
Casutele din lemn din Durrington Walls sunt aproape identice, avand forma patrata si fiind destul de mici. In interior se mai vad locurile unde erau fixate in perete paturi si un fel de dulapuri. In zona sitului s-au descoperit si unelte de piatra, oase de animale, varfuri de sageti si alte obiecte.
SURSA 03
National Geographic a publicat un clasament al celor 10 cele mai marcante descoperiri arheologice facute in anul 2008.
Pe pozitia a 10-a se afla un craniu descoperit in luna mai si care dovedeste ca incasii faceau operatii chirurgicale cu risc ridicat.
Urmeaza, pe locul 9, ruinele unei “cetati pierdute” descoperite in Peru in ianuarie 2008 si despre care cercetatorii cred ca ar fi legendara cetate Paititi, despre care se crede ca ar adaposti comorile ultimilor incasi.
A 8-a descoperire majora din 2008 se afla in Egipt: o noua piramida, veche de 4.300 de ani, descoperita la Saqqara. Arheologii cred ca ea ar putea fi mormantul reginei Sesheshet, mama faraonului Teti.
Locul al 7-lea este ocupat de o coroana si un scut care i-ar fi putut apartine lui Alexandru Macedon.
Piramida Huapalcalco din Mexic, care ar putea fi opera unei culturi precolumbiene, se plaseaza pe locul al 6-lea.
Locul 5 revine unei descoperiri facute tot in Egipt: mormantul unui razboinic in care s-au gasit sageti si un sarcofag bine conservat. Mumia arcasului ar putea fi cea a unui mercenar in serviciul faraonului.
Pe locul al 4-lea, posibila descifrare a misterului de la Stonehenge, sanctuar care se pare ca a fost inaltat in urma cu 5.000 de ani in onoarea celor inhumati acolo.
Pozitia a treia este ocupata de o descoperire cu ajutorul releveelor facute din satelit in America Centrala: s-ar putea ca maiasii sa fi fost cauza propriei pieiri prin modificarea puternica a mediului, care a declansat, se pare, o seceta de mai multe decenii.
I n Egipt se afla si descoperirea de pe locul al doilea: misterul marii piramide ar putea fi lamurit prin descoperirea unei incaperi sigilate care ar putea explica in ce fel au ridicat egiptenii piramida lui Keops, singura din cele 7 minuni ale lumii vizibila in zilele noastre.
In fruntea clasamentului: labirintul subteran, in care se gasesc temple de piatra si piramide, descoperit in august 2008 in peninsula Yucatan, considerat de mayasi dpret intrarea ducand spre lumea cealalta.
sursa:ipedia.ro
Pe teritoriul de astazi al Egiptului au fost descoperite numeroase vestigii arheologice care la inceput nu au putut fi descifrate din cauza ca scrisul era cu hieroglife.
Solutia a venit de la un savant francez Jean Francois Champollion(1719-1832). De mic a fost interesat de istorie, mai tarziu axandu-se pe studierea vestigiilor si monumentelor faraonilor din Egipt.
In 1818 termina liceul la Grenoble iar studiile si le axeaza pe limba egipteana si arheologia tarii faraonilor.
S-a ocupat de muzeul Luvru unde a deschis publicului in 1827 o expozitie cu vestigii egiptene.
El este cel care a pus bazele egiptologiei moderne, in 1830 devenind membru al academiei franceze.
Si-a continuat studiile la Colege du France unde s-a specializat pe limbile orientale.
Dupa ce si-a terminat studiile a fost profesor la Roial Colege of Grenoble.
In 1828 face o lunga calatorie in Egipt unde descopera secretul hieroglifelor.
El a pornit de la 3 inscripti: piatra neagra de bazalt de la Roseta, obeliscul de la Assuan si un papirus cu scriere demotica.
El a pornit de la numele regilor Ptolemeu si Cleopatra reusind sa descifreze alfabetul vechilor egipteni ale caror inscriptii dateaza din secolul 3 i.d.hr.
Dupa aceasta mare descoperire scrie in 1836 gramatica egipteana, in 1842 dictionar egiptean iar in 1814 faraonii Egiptului.
O data cu descoperirea interpretarii hieroglifelor a inceput si descifrarea inscriptiilor.
Astfel s-a incercat o apropiere intre materialele epigrafice descoperite de egiptologi si literatura didactico poetica a v.t. principalele inscriptii arheologice descoperite in Egipt au fost:
proverbele lui Ahiqar, text descoperit la Elephantine Siene, inscriptia faraonului Merenptah tablitele de la tell-al- amarna.
1. Proverbele lui Ahiqar gasite in traducere araba arata au fost studiate in baza relatiei cu povestirile din biblie.
Numele de Ahiqar il gasim si in cartea tobit el fiind un consilier superior al regilor Sanaherib si Asarhadon.
Un istoric englez Victor Mathews in cartea Old Testament Parallels ne vorbeste despre 2 scriitori cunoscuti sub numele de Ahiqar si Amen-am-ope care au scris mai devreme decat autorii cartilor didactico-poetice si ale caror proverbe se aseamana cu cele din biblie.
In 1906 un arheolog german a descoperit o editie a memoriilor lui Ahiqar si s-a dus in insula Elephantine care este astazi parte a orasului Aswan in sudul Egiptului pentru a continua descoperirile arheologige.
El a observat ca multe din proverbele lui se aseamana cu Pildele lui Solomon.
De exemplu:
"cel ce blesteama pe tatal sau si pe mama sa sting sfesnicul in mijlocul intunericului"
"cei ce nu-si onoreaza parintii sunt blestemati de Dumnezeu pentru pacatul lor"
"cine cruta toiagul sau isi uraste copilul iar cel care il iubeste il cearta la vreme"
"indepartandu-l de la calea lui strici copilul"
Cel de al doilea scriitor Amen em ope ale carui proverbe au fost puse in comparatie cu cele din pildele lui Solomon de catre Victor Matheews, a trait in Egipt intre 1200~1000 i d hr.
Aceste papirusuri au fost descoperite dupa 1900 o parte aflandu-se la Brithish Museum iar o alta parte la Turin in Italia.
Din cuprinsul acestor proverbe gasim multe informatii despre viata religioasa a evreilor din Elephantine unde avem si un locas de cult.
Oricum intre aceste proverbe si scrierile didactico-poetice inspirate de Duhul Sfant nu s-a gasit nici o legatura.
Povestea lui Ahiqar inteleptul este una dintre cele mai populare si mai traduse din Orientul Mijlociu.
Originalul a fost scris in limba asiriana si exista foarte multe versiuni.
Povestea lui Ahiqar este compusa din doua parti:
- prima parte arata povestea lui si respectul pentru oficialitatile din imperiul asirian.
Cu cat devine mai matur Ahiqar devine si mai suparat pe faptul ca nu are un fiu caruia sa-i impartaseasca din cunostintele sale.
Timpul trecand si toate incercarile lui de a avea un mostenitor dand gres el decide sa adopte pe nepotul sau Nadan si-l instruieste pentru a urca pe tron.
Nadan nu ii este loial si se intoarce impotriva unchiului sau.
Ahiqar are doua oportunitati sa-l instruiasca pe Nadan.
In prima parte o face prin sfaturi iar in a doua prin proverbe in numar de 355.
Inscriptiile lui Merenptah sunt de o mare importanta in aflarea istoriei poporului evreu deoarece in ele gasim imformatii pretioase despre viata lor in Egipt.
Mernptah a fost rege al Egiptului din 1224 si a facut parte din dinastia a 19-a fiind succesor al lui Ramses al 2-lea.
Tatal sau a facut multe constructii impunatoare care au facut sa se distruga economia tarii.
Pe langa acestea imperiul era atacat. Fiul sau Merenptah a incercat sa redreseze situatia si s-a pregatit intens de razboi deoarece se punea in joc Delta Nilului principala sursa de venit a tarii.
Regele Libiei a decis sa atace si sa cucereasca Delta fiind convins de o victorie usoara asupra egiptenilor.
Cu o noapte inainte de batalie Merenptah a avut un vis profetic.
El a vazut in vis ca o statuie pe zeul Ptah stand inaintea sa si spunandu-i unde sa-si amplaseze armata si anume intr-o padure. Egiptenii i-au prins intr-o ambuscada si i-au invins.
Dupa aceasta victorie Meremptah a compus un cantec al victoriei.
In acest cantec gasim o prima mentiune a numelui de Israel. Ultimul paragraf al cantecului descrie tara din jurul Palestinei "Israel e pustiit samanta sa nu mai exista".
In cantecul sau Merenptah asociaza oamenii cu teritoriul si descrie alte popoare din vremea sa.
Ne vorbeste si de campania din Canaan din 1210 care este regasita in biblie.
Folosirea unui nume national pentru Israel sugereaza ca evreii erau recunoscuti ca fiind in interiorul granitelor.
Un cercetator englez spune ca in inscriptia faraonului Merenptah avem aceeasi imagine pe care o avem despre Israel in v.t. de remarcat este si faptul ca Ghedeon a trait in timpul lui Merenptah.
O alta descoperire importanta sunt si tabltele de la tell-el-amarna. Cuvantul amarna vine de la un trib de beduini care s-au stabilit in acest loc iar tell in araba inseamna deal mijlociu. Acest oras este situat in Valea Nilului.
Tablitele de la tell el amarna sunt o colectie de 382 de tablite gasite in 1887 sub ruinele fostului oras egiptean Akhetaton situat intre Memphis si Luxor.
200 sun pastrate la Berlin, 85 la British Museum, 55 la Luxor, 22 la Oxford si cateva in proprietate privata.
Ele au fost scrise in limba babiloniana cu caractere cuieniforme si dateaza din sec. 15 id.hr. Si contin in marea lor majoritate scrisori trimise regilor Amenoptem 4 si Amenoptem 5 din Egipt.
Toate aceste documente pun in lumina conditiile istorice din vestul Asiriei si contin informatii despre istoria, geografia, religia, limba si de multe ori confirma spusele v.t..
Aceste tablite au fost descoperite intamplator de catre o femeie, cateva din ele distrugandu-se nestiind niciodata.
Vestea s-a raspandit imediat si un misionaramerican Chauncey Murch stationand la Luxor dandu-si seama de importanta lor a inceput escavarile.
Corespondentii au fost regii din Babilonia, Asiria, Hitti si Mitani. Aproape imediat dupa descoperitea lor tablitele au fost studiate si descifrate. Importanta lor consta in sursa de informatii istorice si politice. Scrisorile provenite din Canaan reprezinta o foarte importanta resursa pentru studierea dialectelor cananeitedin perioada pre-israeliana.
Unele tablite au puncte rosii si un fel de punctuatie pentru a face separarea cuvintelor probabil introduse de translatorul egiptean de la curtea faraonului. Aceste tablite sunt materiale istorice egale cu jum. din pentateuh si au o mare importanta. Ne relateaza viata popoarelor cu care poporu evreu a avut contact.
SURSA 02
Arheologii au gasit urmele unui vechi sat langa Stonehenge. Ansamblul Stonehenge, monument neolitic aflat in Anglia in comitatul Wiltshire, este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior (cercul Sarsen) are 33 de metri diametru, este construit din treizeci de blocuri imense de gresie (megaliti), asezate vertical; doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt in picioare.
Descoperirea facuta in apropiere de Stonehenge consta in ramasitele unui sat unde au locuit fie constructorii misteriosului ansamblu de piatra, fie cei care participau la ceremoniile de aici. Pana acum au fost scoase la lumina opt case, dar lucrarile continua, micul sat avand dupa toate probabilitatile cel putin 20 case, fiecare cu o vatra centrala. Vechile locuinte au fost descoperite in Durrington Walls, un sit aflat la putin peste trei kilometri de Stonehenge, unde se gaseste si o replica in lemn a cercului de piatra. Potrivit analizelor facute cu Carbon 14, asezarea dateaza din 2600 IdHr, perioada in care a fost construit si celebrul Stonehenge, dar si Marea Piramida din Egipt, o ciudata coincidenta.
Se pare ca vechiul sat avea un rol important pentru Stonhenge, pentru ca s-au pastrat urmele unui drum care uneau acest spatiu cu repere importante din zona.
Casutele din lemn din Durrington Walls sunt aproape identice, avand forma patrata si fiind destul de mici. In interior se mai vad locurile unde erau fixate in perete paturi si un fel de dulapuri. In zona sitului s-au descoperit si unelte de piatra, oase de animale, varfuri de sageti si alte obiecte.
SURSA 03
National Geographic a publicat un clasament al celor 10 cele mai marcante descoperiri arheologice facute in anul 2008.
Pe pozitia a 10-a se afla un craniu descoperit in luna mai si care dovedeste ca incasii faceau operatii chirurgicale cu risc ridicat.
Urmeaza, pe locul 9, ruinele unei “cetati pierdute” descoperite in Peru in ianuarie 2008 si despre care cercetatorii cred ca ar fi legendara cetate Paititi, despre care se crede ca ar adaposti comorile ultimilor incasi.
A 8-a descoperire majora din 2008 se afla in Egipt: o noua piramida, veche de 4.300 de ani, descoperita la Saqqara. Arheologii cred ca ea ar putea fi mormantul reginei Sesheshet, mama faraonului Teti.
Locul al 7-lea este ocupat de o coroana si un scut care i-ar fi putut apartine lui Alexandru Macedon.
Piramida Huapalcalco din Mexic, care ar putea fi opera unei culturi precolumbiene, se plaseaza pe locul al 6-lea.
Locul 5 revine unei descoperiri facute tot in Egipt: mormantul unui razboinic in care s-au gasit sageti si un sarcofag bine conservat. Mumia arcasului ar putea fi cea a unui mercenar in serviciul faraonului.
Pe locul al 4-lea, posibila descifrare a misterului de la Stonehenge, sanctuar care se pare ca a fost inaltat in urma cu 5.000 de ani in onoarea celor inhumati acolo.
Pozitia a treia este ocupata de o descoperire cu ajutorul releveelor facute din satelit in America Centrala: s-ar putea ca maiasii sa fi fost cauza propriei pieiri prin modificarea puternica a mediului, care a declansat, se pare, o seceta de mai multe decenii.
I n Egipt se afla si descoperirea de pe locul al doilea: misterul marii piramide ar putea fi lamurit prin descoperirea unei incaperi sigilate care ar putea explica in ce fel au ridicat egiptenii piramida lui Keops, singura din cele 7 minuni ale lumii vizibila in zilele noastre.
In fruntea clasamentului: labirintul subteran, in care se gasesc temple de piatra si piramide, descoperit in august 2008 in peninsula Yucatan, considerat de mayasi dpret intrarea ducand spre lumea cealalta.
sursa:ipedia.ro
0 comments: