Cartofii

Informatii generale
Metoda de plantare: cartofii de samanta se planteaza cu 1 - 2 saptamani dupa ultimul inghet.
Distanta: 30 cm. 1 planta pe 30 cm² in culturi intensive.
Perioada pana la recoltare: 50 zile – inghet
Cantitate recoltata pe 1,5 m: 2 – 3 kg 

Varietati
Exista sute de varietati de cartofi. Pentru recolta de vara incercati soiurile " Irish Cobbler", "Norland" sau "Russet". Soiurile care se depoziteaza bine sunt "Katahdin" si "Kennebec". Un soi popular de cartof cu miezul auriu este "Yukon Gold".

Plantare
Ca sa incepeti o recolta, obtineti prima data cartofii de samanta, cu garantia ca nu au nici o boala.  Puteti sa ii cumparati din centrele de gradinarit locale, sau alte magazine dar de obicei samanta cumparata creste mai incet pentru ca este data cu un inhibitor de crestere. Pot deasemnea sa poarte nenumarate boli. 

Expertii nu au cazut inca deacord daca este mai bine sa semanati cartofii intregi sau jumatati (ochi ). Unii sunt de parere ca plantati intregi, cartofii vor produce recolte mai sanatoase si cartofi de dimensiuni mai mari. Experimentati cu ambele metode. Bucatile taiate de cartofi trebuie sa aiba cel putin un ochi sau punct de crestere. Taiati-i cu doua zile inainte de a-i planta pentru a lasa ranile sa se usuce. Portiunile umede vor veni stropite cu un fungigid ca sa se evite putrezirea.

Asezati cartofii sau bucatile (cu partea taiata in jos) intr-o groapa cu adancimea de 10 cm. Cartofii constituie o recolta pentru sezonul rece deci  recomandam sa ii plantati cat mai devreme. Ca sa evitati putrezirea, nu ii plantati in pamant umed.

O alta metoda de cultivare a cartofilor este asa numita metoda "culturii pe nivel". Sapati bine pamantul, apoi apasati cartofii usot in pamant si acoperitii cu 10 – 15 cm de paie. Lasati cartofii sa incolteasca si sa iasa prin paie dar inlaturati orice buruiana apare.  Pe masura ce paiele se descompun, adaugati mai multe ca sa mentineti adancimea de 10 – 15 cm. Ca sa recoltati, ridicati usor paiele si luati cartofii.

Ingrijire 
Udati des si folositit un strat protector cat mai gros. Acoperiti partile expuse ale cartofilor pentru a nu se inverzi. Scoateti toate buruienile. Adaugati ingrasamant de cateva ori la interval de doua saptamani. Folositi sprayuri speciale – daca este necesar – ca sa distrugeti insectele daunatoare. Pentru a evita sa ucideti albinele, aplicati numai pe plantele care nu au inflorit.

Recoltarea
Cand recolta a  inceput sa infloreasca puteti sa cautati cartofii noi aproape de suprafata solului. Dati la o parte cu grija putin pamant, apoi scoateti cartofii mai mici. Incercati sa nu deranjati sistemul principal de radacini. Acoperiti zona din nou cu pamant ca planta sa poata sa isi reia productia. La sfarsitul sezonului frunzele se ingalbenesc si mor.  Inlaturati tot compostul si frunzele moarte. Cu o sapa, sapati cu grija la marginea plantei. Ridicati pamantul usor pentru a expune tuberculii. Lasati-i sa se usuce in soare. Folositi imediat cartofii cu coaja taiata, deoarece nu vor rezista la depozitare.

0 comments:

Free Page Rank Tool