Centaurii

  Centaurii sunt creaturi cu trup de cal si bust de oameni. Se spune ca ar fi existat si centauri cu corp de caprioara sau corp de caine.

   Origini:
S-au gasit ilustratii ale centaurilor ce dateaza de acum 5000 de ani. Tatal centaurilor este Centaurus, despre care se spune care s-ar fi nascut din uniunea unui nor ce o intruchipa pe sotia lui Zeus si Ixion, regele Lapithae.


   Puteri:
   Centaurii traiau in cirezi pe muntele Pelion in Thessaly, Grecia si erau considerati o pacoste de catre oameni. Beau, distrugeau recoltele si violau femeile. Erau vicleni si ignoranti.
   Centaurii erau cunoscuti a fi ostili cu oamenii fiind mereu in conflict cu ei. Uneori Zeus trimitea centaurii pentru a-i pedepsi pe ceilalti zei si pe oameni. Relatia dificila dintre centauri si oameni se spune ca si-ar fi avut inceputurile la nunta lui Pirithous. La masa, unul dintre centauri, Eurytion a baut peste masura si a vrut sa loveasca mireasa; ceilalti centauri i-au urmat exemplul starnind lupte violente. Aceasta scena dintre lapiti si centauri a devenit un subiect popular printre sculptorii si poezii din antichitate. 


   Simbol:
   Centaurii sunt in antiteza cu faimosii cavaleri si calareti. In loc sa-si imblanzeasca instinctele, centaurii se lasa condusi de ele. Ei simbolizeaza dorinta violenta, adulterul, brutalitatea, razbunarea si pe diavol. Reprezinta lupta dintre bine si rau, moderatie si exces, pasiune si proprietate, iertare si razbunare, credinta si necredinta, zeu si bestie.
   Chiron este cunoscut ca fiind cel mai intelept dintre centauri neavand caracterul unui centaur obisnuit. Pentru greci, Chiron era ca un sfant iar zeii isi trimiteau copii pentru a fi instruiti de el.


   SURSA 02
 
   Popor legendar din Tesalia, jumătate oameni, jumătate animale, cu trup de cal şi bust de oameni. Comportarea lor la nunta lui Piritou, regele lapiţilor, la care au fost invitaţi, este un episod memorabil din mitologia greacă: ei au pus atunci stăpânire pe tânăra soţie şi pe ceilalţi invitaţi, şi au provocat astfel unele înfruntări pe viaţă şi pe moarte. Au fost învinşi însă de lapiţi, ajutaţi de Tezeu şi izgoniţi pentru totdeauna din Tesalia. (Lupta aceasta este cunoscută cu numele de centauromachie.) Au mai fost învinşi altă dată de Heracles. Sunt demne de a fi reţinute numele a doi centauri: Chiron şi Nexus. Centaurii întruchipează forţa umană şi animală, unită într-o singură creatură. 

   SURSA 03
 
   Centauri, neam de fiinţe monstruoase, jumătate oameni şi jumătate cai. Aveau braţe omeneşti, iar în partea de jos a trupului patru picioare de cal. Centaurii sălăşluiau în codrii de pe muntele Pelion, în Thessalia, unde trăiau în sălbăticie. Cei mai vestiţi centauri au fost Chiron, Nessus (vezi şi Deianira) şi Pholus. Spre deosebire de ceilalţi, aceştia erau nişte centauri buni, cumpătaţi, care-i ajutau pe oameni şi-i tratau cu blândeţe. Centaurii şi-au dobândit faima prin lupta lor cu lapiţii. Poftiţi de către regele Pirithous la ospăţul său de nuntă cu Hippodamia, centaurii, ameţiţi de vinul băut, au vrut să necinstească mireasa, fapt care le-a atras ura lapiţilor, în special a lui Heracles şi Theseus. Învinşi de către lapiţi, ei au fost siliţi să părăsească muntele Pelion. Alte episoade atribuite centaurilor sunt legate de numele lui Heracles, care s-a luptat cu ei în mai multe rânduri. O dată, pe când fusese găzduit şi ospătat de Pholus în peştera acestuia, Heracles a cerut de băut. Fără ştirea celorlalţi centauri, Pholus i-a adus din vinul primit în dar de către aceştia de la zeul Dionysos. Atraşi de mirosul vinului, centaurii dau năvală în peşteră. Se încinge o luptă crâncenă, din care Heracles iese învingător. În învălmăşeala acestei încăierări îşi găsesc moartea centaurii Anchius şi Agrius şi tot în urma acestei împrejurări moare şi centaurul Chiron, lovit din greşeală chiar de către erou. În legendele mitologice centaurii sunt amestecaţi în numeroase răpiri: a Deianirei (vezi şi Nessus), a Atalantei etc. 

sursa:ipedia.ro 
 

0 comments:

Free Page Rank Tool