Planeta Neptun

Neptun este ultima planeta din sistemul solar in ordinea distantei fata de soare. A fost descoperita in 1846 si a fost denumita dupa zeul roman al marilor.
Descoperirea planetei
Desenele lui Galileo Galilei ne-au aratat ca planeta Neptun a fost vazuta pentru prima data pe 28 Decembrie 1612 si din nou pe 27 ianuarie 1613. Galileo a confundat planeta cu o stea fixa ce era la conjunctie de fiecare data.
În 1821, Alexis Bouvard a publicat tabele astronomice, efemeride, ale orbitei lui Neptun. În 1843, John Couch Adams a calculat orbita celei de-a opta planete care corespundea oarecat cu cea a lui Uranus. A trimis calculele sale lui Sir George Airy, astronomul de la Curtea Regala, care a cerut explicatii, care nu au mai fost transmise. În 1846, Urbain Le Verrier, independent de Adams, a facut propriile sale calcule, dar a avut probleme in a incuraja entuzaismul compatriotilor sai pe aceasta tema. Tot in acel an, John Herschel l-a angajat pe matematicianul James Challis sa caute si el planeta.
Dupa mai multe pronosticuri, Chalis a ajuns la niste rezultate mai relevante in iulie 1846. Între timp Le Verrier l-a convins pe Johann Gottfried Galle sa caute planeta. Desi era student doar, la Observatorul din Berlin Heinrich d'Arrest a sugerat ca o harta mai recenta a cerului, in regiunea pe care a prezis-o Le Verrier se potrivea cu cerul de atunci.
Urbain Le Verrier,un matematician care a participat si el descoperirea planetei Neptun.
Atmosfera
Atmosfera lui Neptun este in principal alcatuita din hidrogen si heliu, impreuna cu urme de metan. Metanul din atmosfera este responsabil, in parte, pentru aspectul albastru al planetei. De asemenea, Neptun are cele mai puternice vanturi din intreg Sistemul Solar, ele ating pana la 2100 kilometrii pe ora.
De la descoperirea ei pana in 1930, Neptun a fost cea mai indepartata planeta cunoscuta. La descoperirea lui Pluto in 1930, Neptun a devenit penultima planeta a Sistemului Solar.
Pe 24 august 2006, in urma unei rezolutii a Uniunii Astronomice Internationale in care a fost schimbata definitia termenului de planeta, Pluto a primit statulul de planeta pitica, si Neptun a devenit din nou ultima planeta a Sistemului Solar. ("IAU 2006 General Assembly: Resolutions 5 and 6" (PDF), IAU -August 24, 2006).Neptun a fost descoperit in acea seara de 23 Septembrie 1846, la 1° de locul pe care l-a prevazut Le Verrier si la aproximativ 10° de locul prevazut de Adams. În 2006, International Astronomical Union a definit notiunea de "planeta" pentru prima data, reclasificand Pluto ca fiind "dwarf planet" si facand din Neptun, inca o data, ultima planeta a sistemului solar.
Inele Planetare
Neptun are un sistem de inele planetare, desi mult mai putin conturate decat cele ale lui Saturn. Inelele ar putea fi constituite din particule de gheata captusite cu silicati sau cu un material alcatuit din carbon. Primul din aceste inele a fost descoperit in 1968 de o echipa condusa de Edward Guinan, dar mai tarziu a inceput sa se creada ca aceste inele ar fi incomplete. Imagini facute de Voyager 2 in 1989, ilustrand inele slab conturate, au confirmat aceste presupuneri. Aceste inele au o structura erodata, cauza acestui fapt fiind neinteleasa pana in momentul de fata, dar ar putea fi datorata interactiunii cu campul gravitational al unor luni mici care orbitreaza foarte aproape de ele.
Lunile lui Neptun
Neptun are 13 luni cunoscute. Cea mai mare, de departe, cuprinzand mai mult de 99,5% din masa orbitala din jurul lui Neptun, si singura destul de masiva ca sa fie sferoidala, este Triton, descoperita la 17 zile dupa descoperirea planetei de catre William Lassell. Se presupune ca Triton ar fi fost candva o planeta pitica.



Sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool