Sunetul in calculator - Cum e generat acesta si rolul placii de sunet

   Cum functioneaza o placa de sunet
   Arhitectura Standard de Industrie placa de sunet pe 16 biti
   Vocea din calculatorul tau care te anunta cand ai primit un nou e-mail este facuta posibila cu ajutorul placii de sunet. De dinaintea aparitii placii de sunet, calculatoarele personale erau limitate la beep-uri dintr-un mic difuzor de pe placa de baza. Spre sfarsitul anilor ’80, placile de sunet au inceput sa lucreze in calculatorul multimedia si au dus jocurile pe calculator la un nivel total diferit. In 1989, Creative Labs a introdus placa de sunet Creative Labs SoundBlaster®. De atunci, multe alte companii au introdus placi de sunet, iar Creative a continuat sa perfectioneze placile Sound Blaster. 
   Anatomia unei placi de Sunet
   O placa de sunet contine: 
   *Un procesor de semnal digital (DSP) care controleaza computatiile. 
   *Un convertor digital-analog (ADC) pentru audio ce intra in calculator.  
   *Memorie read-only (ROM) sau memorie Flash pentru stocare de date.
   *Interfata pentru instrumente muzicale digitale (MIDI) pentru conectarea echipamentelor muzicale externe (pentru majoritatea placilor, game portul este folosit de asemenea pentru conectarea unui adaptor MIDI extern). 
   *Jack-uri pentru conectarea difuzoarelor si microfonului, la fel si alte intrari si iesiri.
   *Un game port pentru conectarea a unui joystick sau gamepad Placile de sunet curente deobicei se instaleaza in slot-ul PCI, pe cand altele mai vechi si ieftine se instaleaza pe bus-ul ISA. 
    Multe din calculatoarele din ziua de azi incorporeaza placa de sunet ca un chipset direct pe placa de baza. Aceasta lasa un slot liber pentru alte periferice. 
   SoundBlaster Pro este considerata factorul standard pentru placile de sunet. Aproape toate placile de sunet de pe piata in ziua de azi includ cel putin compatibilitate cu SoundBlaster Pro. Creative Labs SB4740 Sound Blaster 16 PCI
   Deseori, diferite marci de placi de sunet de la producatori diferiti folosesc acelasi chipset. Chipset-ul de baza vine de la un producator de chipset-uri. Producatorul de placi de sunet adauga diferite functiuni si programe pentru a putea diferentia produsele lor. 
   Placile de sunet pot fi conectate la
 *casti  
 *difuzoare cu amplificator 
 *o sursa de intrare analogica § microfon § radio § deck cu caseta § CD player 
 *o sursa de intrare digitala § caseta audio digitala (DAT) § CD-ROM 
 *o sursa de iesire analogica -; deck cu caseta 
 *o sursa de iesire digitala § DAT § CD inscriptibil (CD-R) 
  Cateva din placile de sunet foarte performante ofera iesiri pentru 4 difuzoare si o interfata de iesire digitala printr-o mufa. Pentru audiofili, exista o noua generatie de placi de sunet digitale. O placa de sunet digitala este practic pentru aplicatii care au nevoie de sunet digital, cum ar CD-R si DAT. Ramanand digital fara conversie de la sau catre analog ajuta sa previna ceea ce este numit "pierdere generationala". Placile de sunet digitale au intrari si iesiri digitale, pentru a putea transfera date de pe DAT, DVD sau CD direct pe hard disk-ul din calculator. In mod normal, o placa de sunet poate sa faca 4 lucruri cu sunet: · sa reproduca muzica inregistrata, (de pe CD-uri sau fisiere audio, cum sunt wav sau MP3), de la jocuri sau de pe DVD-uri · sa inregistreze audio in diferite formate media de pe diferite surse externe (microfon sau deck de caseta) · sa sintetizeze sunete · sa proceseze sunete existente DAC (controler audio digital) si ADC-ul (convertor analog-digital) aduc modul pentru transmiterea in si in afara placii de sunet in timp ce DSP-ul (procesor de sunet digital) supravegheaza procesul. DSP-ul se mai ocupa si oricare alta alteratie a sunetului, cum ar fi ecoul sau sunetul 3D.
   Din cauza ca DSP-ul se concentreaza la procesarea sunet-ului, procesorul principal al calculatorului se poate ocupa cu alte treburi. Placile de sunet vechi foloseau sintetizator FM pentru a crea sunete. 
  Sintetizatorul FM ia tonuri de frecvente variate si le combina pentru a crea o aproximatie a unui anumit sunet, cum ar fi cel a unei trompete. In timp ce sintetizatorul FM s-a dezvoltat pana la punctul in care suna foarte realist, el nu se compara cu sintetizatorul wavetable. Sintetizatorul wavetable functioneaza prin inregistrarea unei mici parti din sunetul instrumentului actual. Aceasta parte este cantata in continuu pentru a suna exact ca instrumentul inregistrat cu o acuratete incredibila.  
   Sintetizatorul wavetable a devenit noul standard pentru majoritatea placilor de sunet, dar unele marci ieftine inca mai folosesc sintetizatorul FM. Putine placi de sunet le includ pe ambele.Placile de sunet foarte sofisticate au un suport mai mare pentru instrumente MIDI. Folosind un program de muzica, un instrument echipat cu MIDI poate fi atasat la placa de sunet pentru a-ti permite sa vezi pe ecran notele muzicale a melodiei tale. 
   Producerea Sunetului 
   Sa presupunem ca vorbesti in microfonul calculatorului tau. 
   Placa de sunet creeaza un fisier audio in format wav din intrarea de date din microfon. Procesul de transformare a acelui sunet intr-un fisier ce va fi inregistrat pe calculator este: 
1. Placa de sunet primeste in continuu, sunet analog (in forma unor valuri) din jack-ul de intrare de microfon. Semnalele analogice primite variaza si in amplitudine si in frecventa. 
2. Software-ul din calculator selecteaza care intrari vor fi folosite, depinzand daca sunetul este mixat cu un CD din CD-ROM. 
3. Semnalul analog in forma de “val" mixat este procesat in timp-real de un convertor analog- digital (ADC), creand o iesire binara (digitala) de 0-uri si 1-uri. 
4. Iesirea digitala de la ADC trece in DSP. DSP-ul este programat de o serie de instructiuni stocate intr-un alt chip de pe placa de sunet. Una din instructiunile DSP-ului este sa compreseze informatia digitala pentru a pastra spatiu liber. DSP-ul mai lasa si procesorului calculatorului sa lucreze alte informatii in timp ce acesta lucreaza. 
5. Iesirea din DSP este transmisa in bus-ul de date al calculatorului prin modul de conectare a placii de sunet.
6. Informatia digitala este procesata de procesorul calculatorului si trimis catre controlerul hard-disk-ului. Apoi este trimis pe hard-disk ca un fisier wav inregistrat. 
   Pentru a asculta un fisier wav inregistrat, procesul este pur si simplu inversat: 
1. Informatia digitala este citita de pe hard disk si trimisa catre procesorul central. 
2. Procesorul central trimite apoi informatia catre DSP-ul de pe placa de sunet. 
3. DSP-ul decompreseaza informatia digitala. 
4. Informatia digitala decompresata din DSP este procesata in timp real de catre circuitul convertorului digital-analog (DAC), creand un semnal analog pe care il auzi in casti sau in difuzoare, depinzand de ce este conectat in jack-ul de iesire a placii de sunet.
    SURSA 02
 
   Ca sa beneficiati de avantajele multimedia aveti nevoie de componente hard suplimentare, mai multa memorie RAM (16-32 Mb of RAM) si probabil un hard disc mai mare pe care sa stocati uriasele fisiere video si de sunet pe care le folositi.Azi in industria muzicala si a caselor de discuri muzica si sunetul pe computer a devenit ceva vital pentru ca se poate prelucra si comprima in multe feluri si moduri dar toate trebuie sa fie de calitate.De aceea s-a ajuns ca unele instrumente muzicale sa fie prevazute din fabrica cu mufe (MIDI)Musical Instrument Interface. MIDI este un protocol obisnuit, care permite transferul de date numerice legate de muzica, intre dispozitive electronice, fie ele tastaturi sau calculatoare PC. Fara partea hard necesara, cum ar fi placa din PC cu posibilitati de redare MIDI, nu puteti avea sunet din datele MIDI. Asadar datele MIDI contin doar instructiuni, care permit sunetului muzical dorit sa fie reprodus. Pentru ca aceasta reproducere sa aiba efectiv loc, atat dispozitivul, care a creat instructiunile din sunetul initial, cat si dispozitivul, care intentioneaza sa reproduca sunetul, trebuie sa comunice unul cu celalalt folosind aceleasi reguli sau limbaj, si aici intervine MIDI. Unul dintre avantajele pe care le are MIDI, fata de un fisier WAV obisnuit, este marimea fisierului. Fisierele WAV inregistreaza tot sunetul si de aceea pot capata dimensiuni uriase. Fisierele MIDI contin doar instructiuni pentru reproducerea sunetelor, si in consecinta sunt mult mai mici.
   Pe masura ce numarul produselor multimedia si al jocurilor, care include MIDI, creste, creste si numarul placilor de sunet, care sunt vandute avand aceste posibilitati, cum ar fi un port standard MIDI pentru conectarea instrumentelor MIDI. In plus de exemplu poti folosi MIDI pentru accentuarea efectului prezentarilor multimedia, la care sunetul realist poate sa scoata in evidenta prezentarea vizuala, care apare pe ecran.
   Totusi pentru inregistrarea unui album muzical de calitate, nu este suficient doar un mixerist bun muzica pe calculator sau prelucrarea pe calculator inseamna profesionalism deci este nevoie si de un muzician care sa stie sa auda bine.Tehnicianul nu poate lucra bine fara un muzician si muzicianul nu poate lucra bine fara un tehnician.
   Windows ofera diverse posibilitati audio pentru folosirea multimedia, inclusiv capacitatea de redare a compact discurilor audio si personalizarea inregistrarii si redari sunetului. Reducerea CD audio de pe o unitate CD-ROM instalata pe calculator este posibila prin folosirea functiei CD Player.Daca aveti instalata o placa de sunet, dupa ce ati introdus CD-ul in unitate este suficient sa lansati Programul CD  Player:
1. Deschideti meniul Start si alegeti programul Accessories. 2. Alegeti Multimedia si apoi alegeti CD Player.
   Accesarea programului CD Play.
   Windows poate de asemenea sa recunoasca in mod automat compact discurile audio, cand sunt introduse in unitatea CD-ROM, fara ca dumneavoastra sa interveniti. Apoi cand doriti sa porniti CD-ul audio este suficient sa executati click pe CD Player. Deoarece programul CD Player opereaza per fundal, puteti asculta CD-urile audio in timp ce lucrati la alte aplicatii pe PC.
   De la placile vechi de sunet care au fost primele la inceput care erau limitate la beep-uri dintr-un mic difuzor de pe placa de bază, spre sfârşitul anilor 80, plăcile de sunet au început să lucreze în calculatorul multimedia şi au dus jocurile pe calculator la un nivel total diferit.
   Astazi sistemele sunt mult mai complexe cand este vorba de profesionalism la standarde inalte.   Placile de baza si cele de sunet au interfata si aspect,functii mult mai diverse.
   Placa de baza a unui computer reprezintă cea mai importantă componentă aflată în carcasă ; mai este denumită şi placa principală (motherboard )
   Pe ea se află aplicate următoarele componente : micropocesorul, memoria, alte plăci necesare funcţionării unor echipamente inserate în locaşe speciale, numite Sloturi.
   Alte plăci atasate pe placa de baza: placa video, placa de sunet, modemul, placa de reţea, etc . Pe lângă acestea, porturile seriale şi paralele servesc la conectarea unor dispozitive periferice, cum ar fi : mouse ul, imprimanta, modem ul .
   Plăcile de sunet curente de se instalează în slot-ul PCI, pe când altele mai vechi şi ieftine se instalează pe bus-ul ISA. Multe din calculatoarele din ziua de azi incorporează placa de sunet ca un chipset direct pe placa de bază. Aceasta lasă un slot liber pentru alte periferice.

   Plăcile de sunet pot fi conectate la:
- căşti
- difuzoare cu amplificator
- o sursă de intrare analogică
- microfon
- radio
- deck cu casetă
- CD player
- o sursă de intrare digitală
- casetă audio digitală (DAT)
- CD-ROM
- o sursă de ieşire analogică deck cu casetă
- o sursa de ieşire digitală
- DAT CD inscriptibil (CD-R)

   Câteva din plăcile de sunet foarte performante oferă ieşiri pentru 4 difuzoare şi o interfaţă de ieşire digitală printr-o mufă. Pentru audiofili, există o nouă generaţie de plăci de sunet digitale. O placă de sunet digitală este practic pentru aplicaţii care au nevoie de sunet digital.Plăcile de sunet digitale au intrări şi ieşiri digitale, pentru a putea transfera date de pe DAT, DVD sau CD direct pe hard disk-ul din calculator. În mod normal, o placă de sunet poate sa facă 4 lucruri cu sunet: să reproducă muzică înregistrată, (de pe CD-uri sau fişiere audio, cum sunt wav sau MP3), de la jocuri sau de pe DVD-uri, să înregistreze audio în diferite formate media de pe diferite surse externe (microfon sau deck de casetă), să sintetizeze sunete. DAC (controler audio digital) şi ADC-ul (convertor analog-digital) aduc modul pentru transmiterea în şi în afara plăcii de sunet în timp ce DSP-ul (procesor de sunet digital) supraveghează procesul. DSP-ul se mai ocupă şi de oricare altă alteraţie a sunetului, cum ar fi ecoul sau sunetul 3D. Din cauză că DSP-ul se concentrează la procesarea sunet-ului, procesorul principal al calculatorului se poate ocupa cu alte treburi.
   Plăcile de sunet vechi foloseau sintetizator FM pentru a crea sunete. Sintetizatorul FM ia tonuri de frecvenţe variate şi le combină pentru a crea o aproximaţie a unui anumit sunet, cum ar fi cel a unei trompete. În timp ce sintetizatorul FM s-a dezvoltat până la punctul în care sună foarte realist, el nu se compară cu sintetizatorul wavetable. Sintetizatorul wavetable funcţionează prin înregistrarea unei mici părţi din sunetul instrumentului actual. Această parte este cântată în continu pentru a suna exact ca instrumentul înregistrat cu o acurateţe incredibilă. Sintetizatorul wavetable a devenit noul standard pentru majoritatea plăcilor de sunet, dar unele mărci ieftine încă mai folosesc sintetizatorul FM. Puţine plăci de sunet le includ pe ambele. Plăcile de sunet foarte sofisticate au un suport mai mare pentru instrumente MIDI. Folosind un program de muzică, un instrument echipat cu MIDI poate fi ataşat la placa de sunet pentru a-ţi permite să vezi pe ecran notele muzicale a melodiei tale.

   Producerea unui sunet
   Să zicem ca vorbeşti în microfonul calculatorului tău. Placa de sunet creează un fişier audio în format wav din intrarea de date din microfon. Procesul de transformare a acelui sunet într-un fişier ce va fi înregistrat pe calculator este: Placa de sunet primeşte în continuu, sunet analog (în formă unor valuri) din jack-ul de intrare de microfon. Semnalele analogice primite variază şi în amplitudine şi în frecvenţă. Software-ul din calculator selectează care intrări vor fi folosite, depinzând dacă sunetul este mixat cu un CD din CD-ROM. Semnalul analog în formă de val mixat este procesat în timp-real de un convertor analog- digital (ADC), creând o ieşire binară (digitală) de 0-uri şi 1-uri. Ieşirea digitală de la ADC trece în DSP. DSP-ul este programat de o serie de instrucţiuni stocate într-un alt chip de pe placa de sunet. Una din instrucţiunile DSP-ului este sa compreseze informaţia digitală pentru a păstră spaţiu liber. DSP-ul mai lasă şi procesorului calculatorului să lucreze alte informaţii în timp ce acesta lucrează. Ieşirea din DSP este transmisă în bus-ul de date al calculatorului prin modul de conectare a plăcii de sunet. Informaţia digitală este procesată de procesorul calculatorului şi trimis către controlerul hard-disk-ului. Apoi este trimis pe hard-disk ca un fişier wav înregistrat. Pentru a asculta un fişier wav înregistrat, procesul este pur şi simplu inversat.
   Unii oameni asa zisi muzicieni dar care sunt interesati doar dea a produce bani fara sa aiba nici un pic de studi universitare muzicale, au doar putina ureche muzicala produc muzica pe computer cu ajutorul unor programe care produc sunete si ritmuri si cu ajutorul unor sintetizatoare.Muzica facuta prin aceste metode nu se poae numi muzica adevarata de calitate pentru ca sunetul real si clar este dat de instrumentul in sine deci muzica clasica si cea live este superioara celei comerciale pentru ca este facuta de muzicieni adevarati (profesionisti),in timp nu peste noapte si indiferent de anul in care s-a facut ea ramane vesnic de calitate si in memoria oamenilor in schimb cea comerciala trece.
   In concluzie cea ce nu se putea o data face fara PC,acum se face cu mare usurinta daca se imbina profesionalismul clasic cu tehnica contemporana. 

    SURSA 03
  
   In ultimii cativa ani s-a inregistrat o evolutie majora in industria calculatoarelor: tehnologia multimedia. Multimedia si deplasarea catre serviciile online si Internet sunt doua dintre tendintele dominante in domeniul echipamentelor de inalta tehnologie, softului si telecomunicatiilor. Ambele subiecte sunt reprezentate pe larg in Windows, care cuprinde multe facilitati cunoscute multimedia si de retea. Alta tendinta majora este explozia pe piata a calculatoarelor PC casnice. Majoritatea calculatoarelor, care se vind acum, au incluse unitati CD-ROM.
   In plus piata placilor de sunet suplimentare care accepta performante audio avansate, cum ar fi, MIDI, care a cunoscut o crestere, spectaculoasa.
   Cu aceasta evolutie a tehnologiei nu este de mirare ca Windows 95...Xp cuprinde facilitati multimedia extinse.Pana la aparitia sistemelor performante pe calculator sunetul era doar cel uzual, sunetele de inchidere a unor ferestre,deschiderea ferestrelor, programelor, anumite atentionari etc si un fel de ”muzica” adica muzica electronica. Muzica electronica era compusa la inceput din sunete combinate care puteau sa reproduca unele note muzicale mai vag si chiar unele melodii,era ceva extraordinar pentru ca era mai usor de utilizat decat o caseta audio.
   Dupa anul ’95 cand a aparut si sistemul de operare Windows 95 a inceput pe calculator sa se poata converti muzica de pe casete si CD-uri audio.Muzica ocupa un spatiu mai mare,convertirea nu era totala era un transfer de pe CD-ul audio pe PC care ocupa mult spatiu pe hard disk.Treptat lucrurile au inceput sa evolueze au aparut sisteme mai performante si componente mai performante. Muzica azi sta in PC in proportie mai ridicata in format comprimat MP3.
   Multimedia este punctul spre care se indreapta diferitele tipuri de media. In trecut calculatoarele aveau tendinta sa ofere utilizatorilor o gama stransa de posibilitati media: in general, text si grafica de calitate slaba. Dar performantele imbunatatite ale componentelor hard din industria de astazi au dus la aparitia unei game mai largi de produse, care folosesc intens procesorul, de la functii grafice de varf, la sunet si full-motion video. 



sursa:ipedia.ro
 

0 comments:

Free Page Rank Tool