Altoirea pomilor primavara+VIDEO


Altoirea pomilor se face in doua perioade pe parcursul unui an: primavara (15 martie – mai) si vara-toamna (15.iulie-15.septembrie), in functie de perioada difera si metoda de altoire cea mai utilizata.
Altoirea  pomilor
Altoirea este una din metodele de inmultire vegetativa a plantelor.
Altoirea este posibila datorita “calusului” (tesutul care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  “cambiu” (vezi Fig.).
In pomicultura altoitul se aplica atat pentru  inmultirea pomilor fructiferi cat si pentru schimbarea sortimentului (trecerea rapida de la un soi de pom la alt soi de pom).  Altoirea se aplica din necesitatea de a avea in sol „pamant” un portaltoi:  viguros, care suporta diverse tipuri de sol, rezistent la seceta, in portaltoi vom aplica un altoi dintr-un soi cunoscut,  pe care ni-l dorim in gradina noastra (Jonathan, Golden, etc.).
Atat portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze sau de cancer bacterian).
Portaltoii sunt diversi, exista si portaltoi obtinuti prin selectie (acestia se folosesc in pepiniere). Cele mai la indemana specii de portaltoi sunt cele care cresc fie spontan din samanta (franc) sau drajoneaza: corcodus, prun, visin, mar paduret, par paduret, etc.

Principalele specii de pomi si portaltoi lor
Pentru ca altoirea sa reuseasca in general trebuiesc folosite specii de altoi si portaltoi din aceiasi specie sau acelasi gen, ex.  (Malus-genul silvestris-specia), dar pentru mai multa sigurata folositi datele din tabelul de mai jos.
La fiecare specie de pomi corespunde un anumit tip de portaltoi, in tabelul de mai jos vom surprinde acest aspect:
Nr. crt. Specia (altoiul) Portaltoiul
1. Marul Marul franc (din samanta),  Marul paduret (Malus silvestris)
2. Parul Parul franc (din samanta), Parul paduret (Pyrus piraster), unele soiuri de gutui – nu orice gutui su afinitate cu parul
3. Gutuiul Gutuiul franc (din samanta), Soiuri de gutui utilizate si la par, Paducelul (imprima rezistenta la seceta)
4. Prunul Prunul franc (din samanta), Corcodusul, Piersic, Porumbar, Zarzar
5. Caisul Cais franc (din samanta),  Prunul franc, Corcodus, Zarzar, Piersicul franc, Migdal
6. Piersicul Piersic franc (din samanta),  Corcodusul, Prun franc
7. Ciresul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic (Cerasus avium), Visinul
8. Visinul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic (Cerasus avium), Visinul
Materiale si unelte necesare in altoire
-unelte: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, fierastrau horticol, briceag de altoit universal;
-materiale: portaltoiul, ramuri altoi, banda de altoit sau (banda izolatoare “banda pentru izolatii electrice”),  Mastic de altoit (Arborrin sau Potaben) sau Mastic preparat de noi dupa o reteta sau Ceara de altoit;
Reteta de mastic- ce se aplica la rece (nu trebuie incalzit la foc): 1 kg smoala, 200 g seu de vita; se topesc separat –fiecare in vasul sau, apoi calde se amesteca intr-un vas mare. In final va rezulta un mastic foarte bun ce nu carpa la temperaturi scazute.
Exista mai multe metode de altoite, dar doar cateva s-au impus pe scara larga.

I. ALTOIREA SUB SCOARTA IN CAP DE ALOIRE
Este o metoda des folosita, intrucat este o metoda relativ usor de aplicat, rezultatele se vad repede 3-4 saptamani, asigura un procent mare de prindere „peste 90%”.
Metoda se poate aplica in perioada: 15 martie-15 aprilie cu conditia ca afara sa fi fost cateva zile temperaturi de peste 10-15°C (pentru a pune seva in miscare) si a face coaja portaltoiului sa se dezlipeasca mai usor. Momentul cand facem altoirea – este preferabil sa fie intr-o zi cu temperaturi in jurul valoriilor de 10-15°C „zi calduroasa -insorita”. Cu cat altoirea se face mai devreme (luna martie), cu atat sansele de prindere sunt mai mari.
-        pentru aceasta metoda se vor folosi portaltoi cu ramuri ce au un diametru intre 1,5-5 cm;
-        ramurile altoi se  recolteaza inainte de pornirea in vegetatie, acestea se pot pastra la frigider  prin mai multe metode. Se recolteaza si se fasoneaza la 30-40 cm, se infasoara intr-o punga cat mai etans, iar baza se introduce intr-o sticla cu apa (sau in rumegus umed), se pot pastra astfel 3-4 saptamani. Ramurile altoi este bine sa fie recoltate de la pomi sanatori si de la soiuri valoroase ale caror fructe va plac. Ideal  este sa faceti altoirea imediat dupa recoltarea ramurilor altoi.


  1. Prima operatiune este acea de retezare la cep a portaltoiului (daca este o varga-faceti aceasta la 20-30 cm de la sol). Atentie ca ramura portaltoiului (poarta altoiul) sa aiba diametrul intre 1,5 si 5 cm. Retezarea se face perpendicular pe ramura cu ajutorul foarfecilor in functie de diametru sau cu fierastraul. Dupa retezare se face netezirea capului cu ajutorul briceagului de altoit – mai ales in zona de contracutit a foarfecii, unde coaja se rupe usor, Fig. 1;
  2. Relizarea in portaltoi a unei sectiuni longitudinale de circa 5 cm. Sectiunea se face cu ajutorul briceagului de altoit, pe care se apasa si se trage astfel incat sectiunea sa se faca pana la lemn. Fig. 1.;
  3. Se face dezlipirea coajei de o parte si de alta a sectiunii prin introducerea spatulei briceagului 2-3 mm sub coaja. Fig. 1;
  4. Altoiul (gros de  0,3-0,4 cm) se confectioneaza sub forma de pana ce are o sectiune oblica de aproximativ 4 cm. Sectiunea se face pe partea opusa a mugurelui bazal. Se mai poate indeparta coaja de o parte si de alta a sectiunii pana la cambiu (zona verde deschis), acest procedeu nu este obligatoriu dar ajuta la o mai buna prindere. Pe centru ramane totusi o portiune de coaja neatinsa, Fig. 2;
  5. Se face introducerea ramurii altoi in sectiunea longitudinala de pe portaltoi. Altoiul se introduce de sus in jos (ca intr-o teaca), ajutandu-ne si de spatula briceagului daca este cazul. Fig. 3;
  6. Legarea cu banda de altoit sau (banda izolatoare “banda pentru izolatii electrice”) a zonei de altoire  – de pe portaltoi, Fig. 4.
  7. Scurtarea ramurii altoi la 3-4 muguri, cu ajutorul foarfecii horticole. Fig. 4, si aplicarea masticului de altoit  Arborrin sau Potaben sau a unui mastic preparat de noi;
  8. Aplicarea pe capul de altoire  a masticului de altoit  Arborrin sau Potaben, sau a unui mastic preparat de noi sau ceara de altoit, daca totusi nu avem mastic sau ceara de altoit putem folosii ceara de la o lumanare bine incinsa  „topita” Fig. 4.

9. Odata cu pornirea in vegetatie se va observa daca mugurii altoiului pornesc si ei Fig. 5. Se poate intampla ca pomii care au grefati pe ei altoi sa porneasca cu 1-3 saptamani intarziere in vegetatie.
10. Odata cu cresterea ramurilor altoi, acestea se vor lega si fixa cu ajutorul unor tutori, pentru a prevenii ruperea acestora de catre vant.
11. Legatura (banda adeziva care asigura contactul intim) se va inlatura dupa cateva luni, atunci cand altoiul si portaltoiul au calusat (s-au unit) si zona altoita are tendinta de a creste peste banda.

Dezavantajele altoirii
- reusita altoirii nu este sigura (altoi se pot prinde sau nu), asa ca pentru situatiile cu nereusita vom face o noua altoire in vara  (daca este posibil) sau in primavara viitoare;
- ramurile altoi cresc repede si mai ales in situatia altoirilor din coronament (de schimbare de sortiment), exista riscul ca acestea sa se rupa usor datorita vanului. Cu cat se altoieste mai aproape de sol, cu atat riscul ruperii este mai mic;
- unii pomi se pot usca in urma unei altoirii nereusite.
Ceara pentru altoit

Banda pentru altoit



Pentru mai multe detalii vizitati: Horticultorul.ro

2 comments:

Free Page Rank Tool