Cimpanzeul

  Cimpanzeii traiesc in Africa Centrala si de Vest, in savana deschisa sau in jungla. Se pot gasi intotdeauna in apropierea copacilor. Traiesc in comunitati de 15-20 de membri, in care copiii stau impreuna cu mamele mai mult de 10 ani si de multe ori chiar pastreaza legatura pe viata cu cele care le-au dat viata. S-a descoperit chiar ca aceste mamifere sunt capabile de afectivitate.
Faptul ca stau impreuna in familii le permite o mai buna protectie si siguranta in fata pradatorilor. Un dezavantaj il constitue faptul ca nu au o locuinte stabile, mai ales in ultima perioada cand padurile sunt din ce in ce mai mult defrisate.
   Cimpanzeul are o blana de culoare maronie, care ii acopera corpul aproape in intregime. Aceasta este mai putin deasa pe talpile animalelor. Bratele sunt lungi - folosindu-i la sariturile dintr-un copac in altul - si picioarele scurte. Are ochii asezati in fata capului, care ii permit o vedere asemanatoare omului, binoculara, si un nas mic si turtit.
   Inaltimea cimpanzeului este ca a multor oameni adulti, putand atinge 1,7 m, dar numai in pozitia verticala. Mainile, daca sunt intinse, au o lungime mai mare cu 50 % decat inaltimea cimpanzeului.
Aceste mamifere cantaresc aproximativ 75 de kg.
   Interesant in ceea ce-l priveste pe cimpanzeu este faptul ca este cea mai apropiata "ruda" a omului. Este capabil sa scoata 31 de sunete diferite, in functie de expresia faciala pe care o are in momente diferite. Mai mult decat atat, cimpanzeii au dat dovada de multa inteligenta, fiind capabili sa se recunoasca in oglinda, spre deosebire de alte maimute.
   Se hranesc cu diferite fructe si frunze, furnici, termite, mici mamifere si oua de pasari.


   SURSA 02
 
   In salbaticie, cimpanzeii se hranesc cu mare varietate de alimente, printre care carnea de porc de tufis, maimuta, antilopa, babuin sau pasare. Le plac insa si semintele, alunele, florile, mugurii, mierea, scoarta de copac, tulpinile de plante, insectele, resturile si fructele. Cea mai mare pondere o au resturile propaspete si fructele. Carnea constituie doar cinci procente din dieta lor si provine, in mare parte, din insecte; vanatul altor animale este o activitate rara. Dieta cimpanzeilor este clasificata ca fiind omnivora.
   In captivitatea, au nevoie de o dieta echilibrata bazata pe alimente solide, din comert, speciale pentru cimpanzei, dar si pe verdeturi, fructe si legume. Cimpanzeii salbatici traiesc in paduri de foioase, savane si paduri umede din Africa Centrala si de Vest. Uneori sunt vazuti in zone deschise, dar acest lucru depinde de existenta copacilor producatori de fructe. Desi sunt vazuti foarte des in gradini zoologice si spectacole de circ, cimpanzeii nu sunt tinuti prea des ca si animale de companie, datorita costurilor ridicate de intretinere si, mai ales, datorita faptului ca, dupa atingerea maturitatii sexuale, devin extrem de agresivi si greu de intretinut.
   In salbaticie, cimpanzeii petrec foarte mult timp in copaci si pe pamant. De obiei, dorm in cuiburi in copaci, iar atunci cand se deplaseaza o fac pe pamant.
   Nu exista prea multe informatii despre detinerea cimpanzeilor ca si animale de companie. Dar, ca si in cazul celorlalte animale salbatice, atunci cand sunt inchise intr-un mediu artificial este foarte important sa le fie duplicat mediul natural pe cat de mult posibil. In plus, datorita faptului ca aceste animale sunt foarte inteligente, au nevoie de distragere permanenta a atentiei, altfel se vor plictisi rapid, ducand la aparitia unor probleme de comportament. Detinerea unui cimpanzeu trebuie facuta doar de persoane care au mare experienta in lucrul cu primatele. Un cimpanzeu nu este un caine sau o pisica. Adultii sunt cunoscuti ca fiind foarte agresivi.
   Cimpanzeii sunt primate destul de mari, dar totusi mult mai mici decat varul lor, Gorilla. La maturitate, pot cantari de la 45 la 80 kg. nu au coada si sunt, de obicei, de culoare neagra. Ca si gorilele, unii adulti pot dezvolta o pata de par deagra pe spate.
   In ceea ce priveste reproducerea, cimpanzeii nu au anumite perioade de imperechere. chimpFemele de cimpanzeu aflate in captivitate nu vor incepe sa se imperecheze decat dupa varsta de opt sau noua ani, si, de obicei, puii apar dupa varsta de 10-11 ani. Perioada de gestatie dureaza intre opt luni si jumatate si noua luni. Gemenii sunt cazuri foarte rara; de obicei dau nastere unui singur pui. Nou-nascutii, ca si oamenii, sunt lipsiti de aparare. Totusi, se dezvolta mult mai repede si in doar cateva zile se pot agata de mijlocul mamei fara ajutorul acesteia.
   Din pacate, aceste animale minunate sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie in Africa, datorita distrugerii in masa a habitatului lor natural, a vanatului si a exportarii in scopuri comerciale. 


   SURSA 03
 
   Termenul cimpanzeu desemnează două specii de maimuţe, genul Pan, familia hominidelor, ordinul primate. Aceste antropoide din Africa ecuatorială sunt animalele cele mai apropiate fizic şi genetic de specia umană.
   Descriere
   Un cimpanzeu adult atinge o înălţime cuprinsă între 0,9 şi 1,7 m, în poziţie verticală. Greutatea la mascul este de 35-70 kg, iar la femelă 25-50 kg.
Cimpanzeii pot trăi până la 40 de ani în sălbăticie, iar în captivitate pot ajunge până la 60 de ani.
   Mod de viaţă
   Locomoţia

   În căutarea hranei, cimpanzeul se poate deplasa şi pe jos, totuşi preferă deplasarea prin copaci. În cazul deplasării terestre, foloseşte toate cele patru membre (deci nu biped ca omul!), cu degetele uşor îndoite, astfel încât greutatea corpului să fie susţinută de falanga a doua şi a treia a degetelor.
   În copaci se caţără utilizând toate membrele sau, prin pendulare, agăţându-se cu ajutorul membrelor superioare.
   Hrănirea
   Cimpanzeii sunt omnivori şi au un ritm de viaţă diurn. Ei consumă circa două sute de tipuri de frunze şi fructe, dar şi termite, furnici, miere, păsări şi chiar unele mici mamifere.
   Reproducerea
   Femela poate naşte în orice perioadă a anului. Durata ciclului menstrual este de 35-45 zile, din care şase zile reprezintă perioada de fertilitate, interval marcat de apariţia unei turgescenţe în zona genitală. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool