Pestera lui Romulus si Remus - O noua descoperire arheologica ?

    Arheologii italieni sunt de parere ca au facut una dintre cele mai importante descoperiri din istoria Imperiului Roman. O pestera descoperita langa ruinele palatului Augustus, care este situat pe dealul Palatin, ar putea fi chiar pestera in care celebra lupoaica i-a alaptat pe intemeietorii Romei, Romulus si Remus. Pestera, care a fost descoperita in luna ianuarie, in timpul restaurarii palatului, are o adancime de 16 metri si este decorata cu scoici si mozaicuri.
   Potrivit mitului, o lupoaica i-a descoperit pe Romulus si Remus in pestera Lupercal si i-a alaptat pe acestia pana cand un pastor, Faustulus, i-a luat in grija.
   "Acesta ar putea fi locul in care a luat nastere mitul Romei, unul dintre cele mai cunoscute din lume, legendara pestera in care o lupoaica i-a alaptat pe Romulus si Remus, salvandu-i de la moarte", a declarat ministrul italian al Culturii, Francesco Rutelli.
   Romulus (771 Ien-717Ien) si Remus (771Ien - 753 Ien) sunt fondatorii traditionali ai Romei, aparand in mitologia romana ca fiii printesei Rhea Silbia si ai zeului razboiului, Marte.
   Potrivit scrierilor, dupa o disputa asupra noului lor oras, Romulus si-a ucis fratele si a numit orasul dupa numele sau, Roma. Pe langa Legiunile romane si Senatul roman, Romulus a adus in Roma si cetateni, rapind femei din tribul vecin al sabinilor, rezultand astfel un singur popor. De asemenea, Romului a devenit cel mai mare cuceritor din Roma antica, dupa moartea sa fiind deificat ca zeul Quirinus.


   SURSA 02
 
   Arheologii italieni sunt cu un pas mai aproape în a scoate la iveala secretele uneia dintre cele mai vechi legende ale civilizaţiei occidentale.
   Marţi, governul italian a pus la dispoziţia presei fotografii dintr-o peşteră în care, arheologii susţin că, vechii romanii aduceau omagii fundatorilor Romei : Romulus şi Remus.
   Peştera, acum îngropată la 16 metrii sub ruinele palatului împăratului Augustus pe Dealul Palatin, are o înălţime de 7.1 metrii şi un diametru de 6.5 metrii. Fotografiile făcute în peşteră de o sondă arată peştera cu formă de dom frumos decorată cu mozaicuri şi scoici extrem de bine păstrate. În centrul domului se află un vultur pictat, simbol al Imperiului Roman.
   Mitul ce înconjoară această peştera pomeneşte de Lupercal, nume format pornind de la cuvântul "lup" şi se referă la peştera în care Romulus şi Remus - fii zeului Marte abandonaţi pe malul Tiberului - au fost găsiţi de o lupoaică ce i-a alăptat până ce un păstor, pe nume Faustulus i-a găsit şi i-a crescut. Se spune că fraţii au fundat Roma la 21 aprilie 753 Î.C., legenda culminând cu un fratricid când Romulus îşi ucide fratele în lupta pentru putere. Peştera a devenit apoi un loc sacru în care preoţii Lupercus iniţiau ceremonii până în anul 494. D.C. când Papa Gelasius a pus sfârşit acestor practici.
   Arheologii sunt convinşi că aceasta este peştera din legendă. Prezenţa ei a fost anunţată iniţial în luna ianuarie de către Irene Iacopi, aheolog responsabil de Palatine. A fost descoperită în timpul unor lucrări de restaurarela palatul lui Augustus, primul împărat al Romei, după ce muncitorii au realizat sondaje în interiorul dealului fiind alertaţi de posibila existenţă a unei peşteri. 


   SURSA 03
 
   Povestea lui Romulus si Remus este aproape la fel de veche ca si Roma. Gemenii orfani au fost adoptati de o lupoaica si adapostiti intr-o pestera pe malurile Tibrului, iar Romulus a devenit fondatorul Romei in anul 753 e.n.
   De mult timp insa istoricii au negat realitatea aceastei intamplari. Inca din secolul XIX istoricul Theodor Mommosen spunea ca legenda poate fi desfiintata prin simpla apreciere ca Roma nu a fost construita intr-o singura zi.
   Legenda este nepieritoare si este revigorata de noile descoperiri arheologice.
   In acest an arheologii au descoperit vechea pestera istorica sub Dealul Palatin pe care anticii romani o considerau sacra datorita legendei. Dupa ce au crescut, fratii s-au luptat pentru conducerea cetatii si Romulus l-a ucis pe fratele sau Remus, devenind astfel primul rege al Romei.
   Pestera nu este o descoperire surprinzatoare pentru istorcul si arheologul Andrea Carandini de la universitatea de la Roma care spune ca: "Povestea nasterii Romei este parte mit, parte adevar istoric." El deja a descoperit ruinele unui vechi zid si sant si ramasitele unui palat care a fost construit in secolul VIII e.n.
   Bazandu-se si pe alte descoperiri, Dr. Carandini sustine ca fondarea Romei nu a fost una graduala, o dezvoltare a unui centru vechi, ci o evolutie subita a unui oras aret, care a ramas maret.
   Aceasta interpretare a atras simpatia cetatenilor actuali ai Romei, insa unii arheologi au ramas sceptici inaintea presupunerilor preofesorului. Albert Ammerman, arhelog la Universitatea Colgate a facut sapaturi si el la situl roman crede ca anumite ruine nu certifica traditia literara a fondarii Romei si nici existenta unui conducator Romulus. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool