Ph-ul - Potentialul de Hidrogen

  Prin noţiunea de pH se înţelege un parametru de măsurare a acidităţii (bazicităţii) unei substanţe, respectiv concentraţia ionilor hidroniu H+3O. Pentru soluţiile foarte diluate se consideră că pH nu mai este egal cu concentraţia ionilor hidroniu, ci cu concentraţia molară a soluţiei.
0-7 acid 7-14 bazic 7-neutru
morcov=5,2
   Masurarea
pH poate fi măsurat prin:
* Adăugarea unui indicator de pH în soluţia de analizat.Culoarea variază în funcţie de pH-ul soluţiei.Utilizarea indicatorilor pentru determinări calitative trebuie să ţină cont de variaţia de culoare a acestuia funcţie de pH-ul soluţiei(de preferat sunt indicatorii care virează pe un interval de pH cât mai mic.Determinarea exactă a pH-ului se face prin metode combinate: utilizarea de indicatori împreună cu metode spectrofotometrice, pentru identificarea fiecărui constituent ce influenţează pH (culoarea indicatorului)
* utilizarea uni pH metru cu electrozi pH selectivi: electrodul de sticlă, electrodul de hidrogen, electrodul de chinhidronă.


   SURSA 02
 
   Majoritatea tinerilor consuma mari cantitati de alcool (bere sau bauturi distilate) precum si tutun, toate acestea asociate cu o hrana necorespunzatoare cum ar fi : alimentele gen fast food, foarte multe prajeli, au drept efect deteriorarea mucoasei stomacale, astfel incat sucul gastric foarte acid (pH<7) ajunge la peretele stomacului si incepe erodarea stomacului. Astfel se poate ajunge la complicatii : inceput de gastrita iar apoi alte boli mai grave.
   Rinichiul este un organ cu rol foarte important in reglarea pH-ului. PH-ul urinei are valori normale intre 4,5-8; pH-ul urinei variaza in funtie de alimentatie : este acid in cazul in alimentatiei bogate in carne si bazic in cazul unui regim vegetarian.
   Stomacul este un organ care prezinta secretii foarte acide (pH aproxi-mativ 1); arsurile pe care le simtim uneori in stomac sunt cauzate de cresterea aciditatii.
   Parul si pielea sunt si ele parti ale organismului si ar trebui sa folosim produse cosmetice cu pH aproximativ 5,5 deci slab acide pentru a neutraliza alcalinitatea introdusa de apa sau detergenti.
   Daca samponul folosit este foarte acid (pH=1-2) puntile de hidrogen si cele saline nu se mai formeaza , daca pH-ul este unul bazic dauneaza deasemenea parului.
   Sapunul cu un pH necorespunzator usuca tenul si irita astfel glandele sebacee.
   Saliva actioneaza ca un tampon neutralizand pH-ul acid al cavitatii bucale si astfel impiedicand demineralizarea smaltului.
   Folosirea gumei de mestecat dupa consumul de dulciuri spre deosebire de clatirea cu apa, stimuleaza secretia salivara, tamponeaza pH-ul.
   Amidonul crud din plante coboara pH-ul, in timp ce amidonul preparat termic poate fi periculos ca zaharul.


  SURSA 03

  In anul 1909 Söre Peter Lauritz Sörensen (1868-1939) a introdus notiunea de pH sub denumirea de potential de hidrogen. Prin definitie potentialul de hidrogen (pH) este pH=-logCH+ unde CH+ este activitatea ionilor de hidrogen. Toate procesele vitale se desfasoara la valori exacte ale pH-ului. Semnificatia si masurarea pH-ului ocupa un loc important in numeroase domenii practice si stiintifice: in analiza chimica, in controlul si reglarea proceselor tehnologice, in studierea echilibrelor chimice etc.
   Pentru masurarea pH-ului in soluri, direct pe camp se fabrica pH-metre de buzunar. Astfel de aparate a caror greutate nu depaseste 1kg, sunt alimentate cu ajutorul bateriilor si sunt prevazute cu sisteme de electrozi rezistenti care pot fi introdusi direct in sol.
   Solutiile acide au pH cuprins intre 0-7. Solutiile bazice au pH cuprins intre 7-14. Solutiile cu pH=7 nu sunt nici acide nici bazice, sunt neutre.Pentru apa pura la temperatura de 250°C are pH=7.
Caracterul acid sau bazic al unei solutii poate fi pus in evidenta folosind indicatorii acido-bazici numiti si indicatori de pH. Un indicator de pH este o substanta care are o anumita culoare cand se gaseste in forma sa de acid si o alta culoare cand se gaseste in forma de baza conjugata. In practica se folosesc harti, indicatoare si pH-metre; masurarea pH-ului are un rol deosebit de important.


sursa:ipedia.ro 

0 comments:

Free Page Rank Tool