Sean Connery

  Sean Connery s-a nascut in Edinburgh, in anul 1930, si a crescut intr-o familie modesta. Din aceasta cauza, in perioada adolescentei a muncit pentru a se putea intretine si tot din acelasi motiv renunta la scoala si se inroleaza in marina la varsta de 16 ani. Aici munceste trei ani dupa care este nevoit sa renunte deoarece se imbolnaveste de ulcer la stomac.
   Se intoarce in Edinburg, unde practica exercitii fizice, pentru ca mai apoi sa castige locul 3 la titlul de Mr. Universe. Se hotaraste sa incerce si actoria, insa ii trebuie 8 ani de zile sa ajunga celebru. Primul lui rol important il are in Another Time, Another Place (1958) alaturi de Lana Turner. Dupa cativa ani de intense participari in film si in televiziune, Connery a fost distribuit in rolul Bond in Dr. No (1962).
   Sean Connery a castigat un premiu Oscar in anul 1987, un Glob de Aur in 1988, un premiu al academiei Britanice si in 1999 premiu cel mai bun actor european la alegerea publicului din partea European Film Academy cu Entrapment.

 
   SURSA 02
 
   Sean Connery s-a nascut intr-o familie scotiana din clasa mijlocie. Nemultumit de mediul auster in care traia, Connery abandoneaza scoala la varsta de 15 ani si intra in marina (el inca poarta tatuajele pe care are inscriptionat "Scotland Forever" si  "Mum and Dad"). A mai lucrat in cateva domenii, dupa care devine interesat de body-building, ceea ce il determina sa apara in cateva reclame din modeling si primeste o oferta de a participa la "Mr. Universe".
   Hotaraste sa incerce si in actorie, astfel apare in productia londoneza South Pacific in 1951. Avea sa apara in filme, mici aparitii (figuratie in Lilacs in the Spring 1954) si in cateva roluri secundare.
Primul lui rol important il are in Another Time, Another Place (1958) alaturi de Lana Turner. Dupa cativa ani de intense participari in film si in televiziune, Connery a fost distribuit in rolul Bond in Dr. No (1962). A fost din nou Bond in filmul Goldfinger (1964), moment de la care atat Connery cat si agentul secret au devenit un succes in box-office si curand a fost urmat de urmatorul film al agentului 007, Thunderball (1965). A incercat sa dovedeasca audientei si criticilor ca putea juca si alte genuri, nu doar James Bond, aparand in Woman of Straw (1964), un emigrant in filmul lui Hitchcock, Marnie (1964), in The Hill (1965) si un poet lunatic din Greenwich Village in A Fine Madness (1966).
Sean Connery a castigat un premiu Oscar in 1987 si un Glob de Aur in 1988 pentru cel mai bun actor in rol secundar cu The Untouchables, in 1987 a castigat un premiu al academiei Britanice pentru cel mai bun actor cu The Name of the Rose (1986) si in 1999 premiu cel mai bun actor european la alegerea publicului din partea European Film Academy cu Entrapment.
   Alte filme: Shalako (1968), Diamonds Are Forever (1971), The Offence (1973), The Terrorists (1974), Murder on the Orient Express (1974), Meteor (1979), Wrong Is Right (1981), Time Bandits (1982), Never Say Never Again (1983), Highlander (1986), Family Business (1989), Highlander 2: The Quickening (1991), Medicine Man (1992), Just Cause (1995), First Knight (1995), Playing by Heart/Flirting With Disaster (1998), Playing By Heart (1999) si Finding Forrester (2000). 


   SURSA 03
 
   Sir Thomas Sean Connery -- născut Thomas Connery -- (* 25 august 1930), actor scoţian, laureat al premiului Oscar, larg recunoscut pentru filmele sale în care a întruchipat personajul cunoscut sub numele de James Bond, un spion modern britanic, al cărui nume de cod era 007. Prenumele de Sean este adăugat ulterior, Sean Connery fiind numele de scenă sub care actorul s-a lansat şi a devenit cunoscut.
   Connery este, de asemenea, cunoscut pentru puternicul şi inconfundabilul său accent scoţian, precum şi pentru înfăţişarea sa exterioară, care i-a atras conotaţia de "bărbat foarte bine." Acest ultim aspect fizic al personalităţii actorului a fost subliniat şi accentuat de către multe publicaţii de diferite orientări, fiind de multe ori considerat unul dintre cei mai atractivi bărbaţi din lume, deşi Connery era considerabil mai în vârstă decât alţi "bărbaţi bine." Mulţi comentatori din domeniul filmului îl consideră actualmente mai atractiv decât era în tinereţe.
   James Bond
   Rolul lui James Bond l-a făcut binecunoscut pe Connery publicului de pretutindeni. Actorul a jucat pentru prima oară rolul agentului 007 în pelicula Dr. No (1962), ca apoi să interpreteze acelaşi rol în câteva continuări.
* From Russia with Love (1963)
* Goldfinger (1964)
* Thunderball (1965)
* You Only Live Twice (1967)
* Diamonds Are Forever (1971)
* Never Say Never Again (1983 unofficial)
   Connery a fost descoperit de Harry Saltzman după ce mulţi posibili candidaţi pentru Bond au fost eliminaţi, printre care celebrii Roger Moore, David Niven, Cary Grant, şi mulţi alţii. Ian Fleming, creatorul lui James Bond, îi aduce un omagiu lui Connery în nuvela sa din 1963, On Her Majesty's Secret Service, spunând că numele de familie al agentlui 007 este scoţian la origine. Ironic, Fleming a relatat că la casting nu l-a plăcut pe masivul scoţian, afirmând că acesta era prea "brut", dar, cu anumite îndrumări din partea regizorului Terence Young, Connery a câştigat în faţa lui Fleming. Young este cel care a ajutat la netezirea "asperităţilor" lui Connery, şi, în acelaşi timp, cel care i-a folosit statura impozantă, dar plină de graţia unei feline, în timpul secvenţelor pline de acţiune.
Favoritul lui Connery din seria Bond a fost From Russia with love, unul dintre filmele pe care critica le-a lăudat cel mai mult din întreaga serie. El a confirmat acest lucru într-un interviu din 2002, acordat lui Sam Donaldson pentru ABCNews.com. (American Movie Classics, cu ocazia unei recente retrospective Bond, a indicat în mod eronat că favoritul lui Connery ar fi fost Thunderball)
   Cariera după James Bond
   Deşi cel mai renumit rol al său a fost cel al lui James Bond, Sean Connery şi-a păstrat de atunci cariera plină de succes, având de altfel mult mai mult succes decât alţi actori care au jucat acest rol. Ca parte a înţelegerii de a juca în "Diamantele sunt pentru totdeauna", Sean Connery a primit undă verde de a produce două filme la United Artists, dar a simţit că singurul film realizat prin această înţelegere, "Jignirea", a fost distrus de studio. În afară de filmul "Bărbatul care va fi rege", majoritatea succeselor lui Connery din următorul deceniu au făcut parte dintr-un ansamblu de casting-uri, în filme precum: "Crimă în Orient Express" şi "Un pod îndepărtat". După experienţa din "Niciodată să nu mai spui niciodată" şi cazul de la tribunal care a urmat, Connery era nemulţumit de marele studiouri şi, timp de doi ani nu a mai făcut nici un film. În timpul producţiei europene "Numele trandafirului", interesul lui Connery pentru materialul mai credibil a reapărut. Rolul său de poliţist cu nas fin din "The Untouchables" din 1987 i-a adus un Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Ulterioarele reuşite la box-office precum "Indiana Jones şi ultima cruciadă" din 1989 şi "Octombrie roşu" din 1990 i-au asigurat locul ...... Mai târziu a primit "Globul de cristal" pentru contribuţia artistică remarcabilă adusă lumii cinematografiei. În ultimii ani, filmografia lui Connery a inclus partea ce i se cuvenea de box-office dar şi dezamăgiri precum "Răzbunătorii" din 1998 şi "Liga gentlemenilor extraordinari" (2003), însă a primit reacţii pozitive pentru filme precum "În căutarea lui Forrester". Connery a planificat să apară într-un film cu un buget de 80 milioane de dolari despre Saladin şi Cruciaţii, care urma să fie filmat în Iordania înainte de moartea producătorului Moustapha Akkad în urma bobardamentului de la Amman din 2005. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool