Cantaretul Michael Jackson - Cunoscut si ca Regele Muzicii Pop

 
  Michael Joseph Jackson s-a nascut pe 29 august 1958 in Gary, Indiana. El este cel de-al saptelea copil din cei 9 ai familiei Jackson (frati: Sigmund "Jackie", Toriano "Tito", Jermaine, Marlon, Steven "Randy" si surori: Rebbie, Janet si La-Toya). Michael si-a inceput cariera muzicala la frageda varsta de 5 ani ca vocalistul formatiei Jackson 5 (infiintata in 1964).
La inceput Jackson 5: Jackie, Jermaine,Tito,Marlon si Michael cantau in cluburi si baruri locale in orasul natal al celor cinci frati. In 1968 Bobby Taylor si The Vancouvers ii descopera pe Jackson 5 si le obtin o auditie la Motown Records. Auditia merge bine iar cei cinci semneaza un contract cu Motown si se muta in California. Primele patru single-uri : "I want you back", "ABC", "The Love you Save" si "I'll be there" devin hituri in SUA. Jackson 5 au inregistrat 14 albume iar Michael inca 4 albume solo sub titulatura Motown.
Jackson 5 si-au dorit mai multa libertate artistica asa ca in 1976 au renuntat la Motown si au semnat cu Epic. Numele trupei a trebuit schimbat pentru ca era proprietatea Motown. Astfel Jackson 5 au devenit The Jacksons. Jermaine a parasit trupa, casatorindu-se cu fiica directorului de la Motown. Locul lui in trupa a fost luat de alt frate Jackson, Randy. The Jacksons au inregistrat 6 albume in perioada 1976-1984.
In 1977, Michael a debutat in cinematografie jucand rolul Sperietoarei de Ciori in filmul "The Wiz" avand-o ca partenera pe Diana Ross in rolullui Dorothy. In aceasta perioada, Michael il intanleste pe Quincy Jones.
Michael face echipa cu Quincy Jones, acesta ajungand sa-i fie producator pentru primul lui album solo pentru Epic Records. Albumul denumit "Off the Wall" are un succes imens in toata lumea fiind primul album din lume ce are 4 single-uri ce ating numarul 1 in topurile din SUA.
In 1982 Michael castiga 8 premii Grammy intr-o singura seara! Premiile sunt pentru albumul "Thriller" si pentru munca sa pentru cartea "ET Storybook".
Pe 9 decembrie 1984 in cadrul ultimului concert din turneul "Jackon's Victory", Michael isi anunta plecarea din trupa.
In 1987, Michael Jackson lanseaza cel de-al treilea album solo intitulat "Bad" pornind si in primul lui turneu mondial in calitate de artist solo.
1988 este anul in care Michael Jackson isi scrie prima biografie, vorbind pentru prima oara despre copilaria si cariera sa. La sfarsitul anilor '80, Michael este numit "Artistul Deceniului" datorita succesului inregistrat de albumele sale "Thriller" si "Bad".
Anul 1991 este anul in care Sony Music si Michael Jackson semneaza cel mai valoros contract din industria muzicala si anul lansarii albumului "Dangerous". In 1992, Michael pleaca in turneu mondial si infiinteaza fundatia " Heal the World" pentru a veni in ajutorul copiilor din toata lumea.
Lisa Marie Presley, fiica celebrului Elvis Presley, ii devine sotie in 1994. Casnicia lor a durat 19 luni, ei divortand in 1996.
Albumul "HIStory" este lansat in 1995, fiind cel de-al cincilea album solo al lui Michael. "HIStory" este un album dublu: prima parte continand piese noi pe cand cea de-a doua avand numai "greatest hits". Timp de doi ani Michael sustine un mega turneu.
Pe 14 noiembrie 1996, Michael se casatoreste a doua oara. De data asta, aleasa sa este Debbie Rowe, asistenta in cabinetul dermatologului ce il trata pe Michael. Cuplul are doi copii: Prince Michael Joseph Jackson jr (13 febr 1997) si Paris Michael Katherine Jackson (3 aprilie 1998).
Anul 1997 este anul lansarii albumului remix "Blood on the dance floor" ce continea in plus cinci melodii noi legate de filmul de 38 de minute Ghosts". In acest film Michael joaca cinci roluri folosindu-se de ultimele efecte speciale si de diverse tehnici de machiaj.
In septembrie 2001, Michael si-a aniversat cei 30 de ani de cariera solo prin doua concerte la New York. Invitatii sai, Whitney Houston, Usher, Destiny's Childs, Shaggy si multi altii au incantat asistenta cantand piesele lor si bineinteles pe cele ale sarbatoritului. The Jacksons, in formula completa, au cantat o parte din vechile lor hituri apoi Michael a interpretat cateva din piesele sale devenite celebre de-a lungul celor 30 de ani de activitate solo.
"Invincible" a fost lansat in octombrie 2001 fiind promovat doar de doua single-uri, cel mai de succes fiind "You rock my world".
In luna februarie a anului 2002 s-a nascut cel de-al treilea copil al lui Michael: Prince Michael II (poreclit si Blanket). Numele mamei copilului ramane un mister.
In perioada 2000 - 2003, Michael primeste diverse premii de "Artist al mileniului/ secolului", primeste chei ale orasului (Gary, Indiana si Las Vegas) si este inclus in "Rock and Roll Hall of Fame" la sectiunea compozitori.
A devenit vedeta pe cand era doar un copil, apoi a indurat povara celebritatii, a scandalurilor si proceselor, dar pentru toti iubitorii de muzica a ramas acelasi "Rege al Muzicii Pop".
Discografie:
* 1972: Got to Be There
* 1972: Ben
* 1973: Music & Me
* 1975: Forever, Michael
* 1979: Off the Wall
* 1982: Thriller
* 1987: Bad
* 1991: Dangerous
* 1995: HIStory
* 2001: Invincible


  SURSA 02

  Michael Jackson este Regele Muzicii Pop. Acest titlu nu si l-a dat el. I-a fost atribuit de milionaele de fani din intreaga lume si de catre ceilalti artisti, printre care nu isi gaseste egal. Cum a obtinut titlul, va intrebati? Totul a venit de la sine. L-a meritat! Nici un alt artist din istorie n-a generat vinzarile masive pe care le-a avut el. Nici un alt artist din istorie n-a primit atitea premii si aprecieri cite a primit el. Nici un alt artist din istorie nu strineste interesul si isteria in masa ca el. Si nici un alt artist din istorie n-a facut atitea eforturi umanitare ca el. Nu a existat nici un altul ca el pina acum, si nu va exista nici un altul ca el inca o data. Si asta... pentru ca Michael Jackson este unic!! El se afla intr-un loc in care n-a mai ajuns nimeni si nu va mai ajunge nimeni niciodata.
Michael a devenit un superstar la o virsta la care majoritatea copiilor invata lucruri ca alfabetul si cum sa numere pina la 10. Nascut al saptelea copil intr-o familie de 11 membri, Michael si fratii sai mai mari [Jackie, Tito, Jermaine si Marlon] au fost aruncati in lumina reflectoarelor, cind tatal lor, Joseph Jackson, un miner din Gary, Indiana, a fondat un grup din fiii sai si i-a intitulat Jackson 5. Chiar daca Michael era cel mai tinar, a devenit imediat clar pentru toata lumea ca avea ceva special. Inarmat cu o voce magica, mai matura decit virsta sa frageda si cu o aura fermecatoare care rivaliza cu a oricarui artist din acele vremuri, micul Michael conducea pe fratii sai la cistigarea concursurilor locale de talente si la un contract de inregistrari cu Motown la sfirsitul anilor '60. In timpul petrecut la Motown, Michael a inceput si o cariera solo plina de succes care rula paralel cu munca sa alaturi de frati.
In 1976, familia Jackson a parasit Motown si a semnat un contract cu Epic unde au continuat sa scoata hit dupa hit. In 1978 Michael s-a aventurat in realizarea unui filmul [The Wiz] alaturi de Diana Ross, o varianta africano-americana a "Vrajitorului din Oz". Filmul nu a fost exceptional insa l-a plasat pe Michael intr-o cursa cu destinul, deoarece pe platourile de la filmarile la "The Wiz" l-a intilnit pe producatorul Quincy Jones.
Michael si Quincy au colaborat la urmatorul sau proiect solo, Off The Wall. Si cu acest album Michael a fost imediat transformat dintr-un baietel simpatic intr-un superstar matur. Albumul a fost lansat in 1979 intr-o perioada critica din cauza influentelor muzicale contradictorii ale anilor respectivi, si de rock si de soul, albumul fiind o continua miscare de dans. Cu ajutorul melodiilor de nr.1 in top, precum "Don't Stop 'Til You Get Enough" si "Rock With You", albumul s-a vindut in 10 milioane de exemplare si a ajuns sa fie marcat multiplatina. Este greu de crezut ca orice artist va putea egala un succes asa de mare. Dar in 1982, Michael a facut tocmai asta cu lansarea unui album monstru intitulat "Thriller".
"Thriller" a depasit toate felurile de recorduri. S-a vindut in mai mult de 50 de milioane de exemplare in toata lumea [mai mult decit orice album de dinaintea sa sau de dupa]. Albumul a avut un numar record de 6 hituri de top 10 si a petrecut un timp record de 37 de saptamini pe pozitia numarul 1. Ramine cel mai bine vindut album al tuturor timpurilor. In acel an, Michael a cistigat si 8 premii Grammy, un numar nemaiintilnit pina atunci - 7 pentru "Thriller" si unul pentru "E.T. - The Storybook". Cea mai mare parte a succesului lui "Thriller", se datora unui nou lucru numit "videoclip". Hit-uri ca "Billie Jean", "Beat It" si "Thriller" au prins viata chiar in fata ochilor nostri cu o poveste interesanta si cu abilitatile de dans incredibile ale lui Michael. Filmuletele lui Michael nu numai ca au ajutat la perfectionarea mediului video, dar a rupt si bariera de culoare a MTV-ului. "Thriller" l-a facut pe Michael Jackson un star international.
Michael a jucat un rol crucial in proiectul de binefacere "We Are The World", care a fost realizat pentru a combate foametea din Africa. El a continuat sa lucreze cu fratii sai ca si component al formatiei The Jacksons, iar turneul "Victory" din 1984 s-a bucurat de un mare succes.
La sfirsitul anilor '80, a luat cu asalt premiile industriei muzicale si cele prin care i se recunostea contributia pe care a avut-o de-a lungul timpului in industria muzicala.
Si, ce faci dupa ce ai inregistrat cel mai bine vindut album din istorie? Inregistrezi al doilea cel mai bine vindut album din istorie, bineinteles! "Bad", urmatorul proiect solo al lui Michael a fost lansat in 1987 si s-a vindut in peste 25 de milioane de exemplare in toata lumea si a inclus hiturile "I Just Can't Stop Loving You", "The Way You Make Me Feel" si "Man In The Mirror". Insotit de primul turneu mondial solo al sau [cel mai mare turneu mondial din istorie], albumul "Bad" a generat 5 hituri nr.1 consecutive [o performanta neegalata inca].
In 1991, cu urmatorul sau album, Michael a continuat vinzarile astronomice cu 23 de milioane de exemplare vindute in intreaga lume. Cu Dangerous au venit si videoclipuri mai artistice si un alt turneu mondial fantastic. Michael a intrat in istorie si cu interviul de 90 de minute din 1993, cu Oprah Winfrey. Interviul a fost transmis din casa lui Michael, de la Neverland din Santa Ynez, California si a fost cel mai urmarit program de televiziune din 1993, atragind aproape 100 de milioane de telespectatori din intreaga lume.
In plina glorie, Michael s-a confruntat in 1993, cu niste acuzatiile care au zguduit lumea show-biz-ului. Un baiat de 13 ani, fiind cunoscut ca un simplu prieten al artistului, pretindea ca Jackson a abuzat sexual de el in timpul sederii sale la Neverland. Jackson se afla in turneul Dangerous cind acuzatiile au fost facute publice, si a trebuit sa amine citeva spectacole, iar in final sa anuleze restul concertelor. Dupa multe actiuni puse in miscare de justitie impotriva lui si dupa multe mizerii atit din partea familiei copilului cit si a avocailor, s-a ajuns la concluzia ca impotriva lui Michael Jackson nu pot fi aduse nici un fel de acuzatii oficiale, din lipsa de probe. Jackson opteaza pentru a incheia acest episod urit din viata lui la o intelegere in afara tribunalului, platind familiei baiatului o suma de bani estimata la 20 de milioane de dolari. Mai multe detalii despre acest scandat, gasiti in sectiunea "adevaruri nespuse".
In 1994, Michael a surprind o lume intreaga, casatorindu-se cu Lisa Marie Presley, fiica regelui muzicii rock'n'roll - Elvis Presley. Acestia s-au casatorit in cadrul unei ceremonii private in Republica Dominicana. Casatoria celor doi a devenit pentru o perioada de timp un nou subiect de speculatii.
In 1995, Michael a lansat cel mai ambitios proiect al sau. HIStory Past, Present and Future Book I a fost un album dublu continind 15 hituri ale lui Michael din albumele sale anterioare si 15 melodii noi. HIStory a fost momentul in care Michael si-a schimbat stilul din punct de vedere creativ, cele 15 melodii find unele dintre cele mai personale melodii pe care le-a inregistrat vreodata. De asemenea acest album a fost inregistrat cu cea mai moderna tehnologie audio dolby. Pina in ianuarie 1996, HIStory fusese certificat de 6 ori platina in Statele Unite si este inca cel mai de succes album dublu din istorie.
In 1997, Michael a lansat Blood on The Dance Floor: History in The Mix. Albumul contine 5 melodii noi [unele dintre cele mai bune melodii pe care le-a compus, conform multor critici] si 8 remixuri de pe HIStory. Unii au vazut acest CD de remix-uri ca o idee minunata deoareve a adus in prim plan un album vechi de 2 ani. Tot 1997 a fost si momentul in care lumea lui Michael s-a schimbat si pe plan personal. In februarie al acelui an, sotia sa Debbie, cu care se casatorise in noiembrie 1996, a nascut primul lor copil, un baietel numit Prince Michael Jospeh Jackson Jr. O fetita, Paris-Michael Katherine Jackson a urmat in 1998. Michael a spus ca faptul ca este tata este cel mai mare vis al sau devenit realitate. In 2001 apare Invincible - considerat de multi un albmun de exceptie, insa acesta nu s-a bucurat de o promovare pe masura din partea casei de discuri. Mai mult, Sony Music a refuzat promovarea mai multor proiecte legate de acest album. In ciuda acestor piedici, vinzarile au inregistrat cifre foarte bune. In vara lui 2002 a izbucnit un scandal intre Michael Jackson si Sony Music ca urmare a atitudinii casei de discuri cu privire la "promovarea" albumului Invincible.
La sfirsitul anului 2003, Michael Jackson se confrunta cu un al doilea scandal de molestare sexuala. Acuzatiile aduse sint asemanatoare celor din 1993, acestea venind exact in ziua lansarii albumului "Number Ones". Pe numele lui Michael Jackson s-a eliberat la acea vreme un mandat de arestare. Jackson insa a venit de buna voie la sediul politiei din Santa Barbara pentru a sta la dispozitia autoritatilor.
Anul 2004 incepe prin audierea lui Michael de catre autoritatile din Santa Maria, California, in legatura cu acuzatiile ce i s-au adus, privind molestarea unui minor. Solidaritatea fanilor lui Michael cu idolul lor a fost una fara precedent. Fanii din lumea intreaga s-au solidarizat protestind fata de acuzatiile aduse lui Michael. Aceste proteste ale fanilor au fost transmise de toate posturile mari de televiziune din lume.
Pe 2 aprilie 2004, o noua data importanta in viata lui Michael Jackson. Aceasta reprezinta data la care s-a stabilit primul termen al inceperii audierilor in acest caz. Indiferent ce va decide justitia americana, nici o justitie din lume nu va putea interzice muzica si dansul sau !! Michael Jackson va ramine ...... MICHAEL JACKSON!!


  SURSA 03

  Michael Joseph Jackson (n. 29 august 1958) este un cântăreţ celebru american de muzică pop, care a fost denumit Regele Muzicii Pop. Al şaptelea membru al familiei Jackson, a debutat în cariera muzicală de la vârsta de 11 ani ca membru al formaţiei The Jackson 5 şi a început cariera solo în 1971 în timp ce era încă un membru al grupului. Cunoscut ca şi "King of Pop" ("Regele Muzicii Pop") în următorii ani, cinci dintre albumele sale solo au devenit cele mai bine vandute albume din intreaga lume : Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991 ) Şi History (1995).
La începutul anilor 1980, el a devenit o figura dominanta in muzica populară şi primul artist Afro-American la MTV. Popularitatea video-urilor lui difuzate la MTV, cum ar fi "Beat It", "Billie Jean" şi Thriller a transformat muzica video într-o formă de artă şi un instrument de promovare ajutand relativ un nou canal la faima. Video-uri, cum ar fi "Black or White" şi "Scream" l-au ţinut pe Michael Jackson ca un element de bază la MTV în anii 1990. Cu un scenariu de muzică şi clipuri video Michael Jackson a popularizat o serie de tehnici de dans complicat fizic, ca robotul şi moonwalk-ul. Distinctivul sau sunet muzical a influenţat numeroşi artişti de hip hop, pop şi R&B contemporan.
Michael Jackson a ridicat şi a donat milioane de dolari pentru cauze benefice prin intermediul turneului Dangerous World Tour şi a ajutat 39 de organizaţii de caritate. Deşi el a fost acuzat pedofilie în 1993, ancheta penală a fost închisă din cauza lipsei de dovezi şi Michael Jackson nu a fost acuzat. El a fost căsătorit de două ori şi tatăl trei copii minunaţi, care a provocat mai multe controverse. În 2005, Michael Jackson a fost judecat si absolvit de încă un abuz sexual.
Unul din puţinii artişti care au fost introduşi in Rock and Roll Hall of Fame de două ori, a inclus mai multe realizări Guinness World Records inclusiv una pentru Thriller cel mai bine vândut album din lume, 13 Premii Grammy, 13 single numarul unu în cariera sa solo mai mult decât orice alt artist de sex masculin în Hot 100 ERA şi vânzarea de peste 750 milioane de unităţi în întreaga lume. El a făcut o parte din cultura populară, timp de aproape patru decenii. A fost menţionat ca fiind unul dintre cei mai celebri bărbaţi.
Biografie
1958–1975: Primele etape ale vieţii şi The Jackson 5
Steaua de pe Walk of fame
Michael Joseph Jackson s-a născut în Gary, Indiana (o suburbie industrială din Chicago, Illinois) intr-o familie de muncitori in 29 August 1958. Fiul lui Joseph "Joe" Walter şi Katherine Esther (née Scruse), el este cel de-al şapte-lea din nouă copii. Fraţii lui sunt Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Randy şi Janet. Joseph Jackson a fost angajat la o fabrica de oţel şi deseori cânta într-o trupa R&B numită The Falcons cu fratele lui Luther. Michael Jackson a fost crescut ca Martorul lui Iehova de către devotata sa mamă. De la o vârstă fragedă Michael a fost abuzat fizic şi mental de către tatăl său. Abuzurile din copilarie l-au afectat pe parcursul vieţii sale. Într-o altercaţie amintită de către Marlon Jackson, Joseph îl ţinea pe Michael în sus de un picior şi "il snopea din bataie iar si iar cu mâna lui , lovindu-l pe spate şi fund". Joseph mereu greşea, sau lovea copii de sex masculin de pereţi. Într-o noapte în timp ce Michael Jackson dormea, Joseph a urcat în camera lui, prin fereastra de la dormitor. Purtând o mască înspăimântătoare, el a intrat in cameră ţipând. Joseph a spus că a vrut să-şi înveţe copiii sa nu lase fereastra deschisă, atunci când se duc la culcare. Ani de zile după aceea Michael a suferit coşmaruri, că ar fi răpit din dormiorul lui. Michael a vorbit deschis despre abuzul din copilaria lui în 1993 într-un interviu cu Oprah Winfrey. El a spus că în timpul copilăriei sale a plâns de multe ori de singurătate. Într-un alt interviu Living with Michael Jackson (2003), cântareţul şi-a acoperit faţa cu mâna şi a început să plângă, atunci când vorbea despre abuzul din copilaria sa.
Michael Jackson şi-a arătat talentul muzical la vârsta de cinci ani în faţa colegilor de clasă si a altora, în timpul unui recital de Crăciun. În 1964, Michael şi Marlon s-au alăturat fratilor Jackson - o trupă formată de fraţii Jackie, Tito şi Jermaine. Mai tarziu grupul a fost numit The Jackson 5. Trupa a cântat într-un şir de cluburi şi în locuri cunoscute cum ar fi "chitlin' circuit", unde ei adesea deschideau pentru stripteoze şi alte acte pentru adulţi. În 1966, aceştia au câştigat un show important cu versiuni de Motown hits şi James Brown "I Got You (I Feel Good)" condus de Michael.
The Jackson 5 înregistrat mai multe cântece pentru Steeltown în 1967 şi au semnat cu Motown Records, în 1968. Revista Rolling Stone l-a descris mai târziu pe tânarul Michael ca "un fenomen" cu "cadouri muzicale copleşitoare", de observat faptul că, Michael a apărut rapid ca principalul cantăreţ după ce a început să danseze şi să cânte cu fraţii lui. Grupul a stabilit un grafic de înregistrare în momentul în care primele patru single ("I Want You Back", "ABC", "The Love You Save" and "I'll Be There") au fost numărul unu în Billboard Hot 100. În timpul primilor ani în The Jackson 5, echipa Motown a pretins că Michael avea nouă ani, doi ani mai tânăr decât era pentru a-l face să para mai drăguţ şi mai accesibil pentru publicul general. Începând din 1972, Michael a lansat un total de patru albume solo cu studioul Motown, printre ele Got to Be There şi Ben. Acestea au fost puse, ca parte din franciza The Jackson 5, şi au produs single-uri de succes ca "Got to Be There", "Ben" şi un remake a lui Bobby Day "Rockin' Robin". Grupul a marcat mai multe hit-uri Top 40 incluzând top 5 disco single "Dancing Machine" şi hit-ul top 20 "I Am Love". Jackson 5 a părăsit Motown în 1975.
1976–1981: Pleacă la Epic şi Off the Wall
Jackson 5 au semnat un nou contract cu CBS Records, în iunie 1975, prima aderare la Philadelphia International Records şi apoi Epic Records. Ca rezultat al procedurilor legale, grupul a fost redenumit The Jacksons. După schimbarea numelui, trupa a continuat un turneu internaţional, lansând încă şase albume între 1976 şi 1984. Din 1976 până în 1984, Michael Jackson a fost principalul compozitor al grupului scriind hituri ca "Shake Your Body (Down to the Ground)", "This Place Hotel" şi "Can You Feel It". În 1978, Michael a început jucând rolul unei sperietoare in filmul muzical The Wiz. Scorurile muzicale au fost aranjate de Quincy Jones, care a format un parteneriat cu Michael Jackson, în timpul producţiei filmului si acordul de a produce cântăreţului albumul solo Off the Wall. În 1979, Michael şi-a rupt nasul in timp ce dansa. Rinoplastia nu a avut un succes complet, Michael se plângea de dificultăţi respiratorii iar asta îi afecta cariera. El a fost îndrumat la Dr. Steven Hoefflin care i-a facut cea de-a doua rinoplastie. Jones şi Michael au produs împreuna Off The Wall. Lansat în 1979, Off The Wall a fost primul album care a generat patru US top 10 hituri, inclusiv graficul de single de calitatea întâi "Don't Stop 'Til You Get Enough" şi "Rock with You". Off The Wall a ajuns la numarul trei pe Billboard 200 şi de atunci a fost certificat de 7 milioane expediat în SUA şi, eventual, vândute mai mult de 15 de milioane de exemplare în întreaga lume. În 1980, Michael Jackson a caştigat trei premii la American Music Awards pentru eforturile sale solo: Albumul favorit Soul/R&B, artistul Soul/R&B favorit, si favoritul singre Soul/R&B (pentru "Don't Stop 'Til You Get Enough"). În acel an, el a câştigat deasemenea, Billboard Music Awards pentru Top Black Artist şi Top Black Album şi un premiu Grammy pentru Best Male R&B Vocal Performance (pentru "Don't Stop 'Til You Get Enough"). În ciuda succesului său comercial, Michael a simţit că Off The Wall ar fi trebuit sa fi făcut un impact mult mai mare şi a fost determinat de a depăşi aşteptările sale cu următoarea versiune. În 1980, Michael a obţinut cea mai mare rată de drepturi de autor în industria muzicală: 37% din cel mai mare beneficiu album.
În martie 2009, Jackson a anunţat că începând cu 8 iulie, va susţine un turneu de 10 concerte -mai tarziu adăugate încă 40- intitulat: This Is It. Concertele vor avea loc în Arena 02 din Londra. El a explicat " Vreau doar să spun că aceasta va fi ultima mea interpretare live în Londra. Când spun că asta e ultima, vorbesc serios", adaugând că "ultima cortină va cădea".
Cel mai bine vandut album al sau este THRILLER care este pe primul loc dintre cele mai vandute albume ale tuturor timpurilor urmati pe locul 2 de cei de la AC/DC cu BACK IN BLACK.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Michael Jackson, regele muzicii pop, a murit
După ce a suferit un stop cardio-respirator în locuinţa sa, cântăreţul american, supranumit "regele muzicii pop", a murit la vârsta de 50 de ani, într-un spital din Los Angeles.
Institutul medico-legal din Los Angeles a confirmat decesul lui Michael Jackson.
Cel care a anunţat serviciul de urgenţe 911 a fost un frate al artistului. "Fratele meu, legendarul rege al muzicii pop, Michael Jackson, a murit joi, 25 iunie 2009, la ora locală 2.26 p.m. Se crede că a suferit un stop cardiac la el acasă. Cu toate acestea, nu se ştie cauza morţii sale până când nu vor fi cunoscute rezultatele autopsiei.", a declarat Jermaine Jackson.
Înainte să anunţe decesul, starul pop a fost dus de urgenţă la un spital din Los Angeles de către un echipaj de pompieri paramedici, care l-au găsit fără suflare în locuinţa sa. Paramedicii au făcut manevre de resuscitare cardiopulmonară la faţa locului, apoi au dus pacientul la centrul medical UCLA.
Cariera artistică a lui Michael Jackson
Michael, în vârstă de 50 de ani, urma să revină pe scenă luna viitoare pentru o serie de concerte. Primul urma să aibă loc la Londra la 13 iulie. El a efectuat în acest scop o serie de repetiţii în ultimele două luni.
Michael Joseph Jackson s-a născut la 29 august 1958. Al şaptelea membru al familiei Jackson, a debutat în cariera muzicală de la vârsta de 11 ani ca membru al formaţiei The Jackson 5 şi a început cariera solo în 1971 în timp ce era încă un membru al grupului.
Cunoscut ca şi Regele Muzicii Pop, în următorii ani, cinci dintre albumele sale solo au devenit cel mai bine vândute albume din întreaga lume. La începutul anilor 1980, el a devenit o figură dominantă în muzica pop şi primul artist Afro-American la MTV. Popularitatea video-urilor lui difuzate la MTV, cum ar fi "Beat It", "Billie Jean" şi Thriller a transformat muzica video într-o formă de artă şi un instrument de promovare ajutând relativ un nou canal la faimă.
Cu un scenariu de muzică şi clipuri video, Michael Jackson a popularizat o serie de tehnici de dans complicat fizic, ca robotul şi moonwalk-ul.
Scandalurile care au zguduit viaţa marelui stat pop
Michael Jackson a strâns şi a donat milioane de dolari pentru cauze umanitare. Cu toate că a fost acuzat de pedofilie în 1993, ancheta penală a fost închisă din cauza lipsei de dovezi, iar Michael Jackson a scăpat de acuzaţii.
Femeile din viaţa lui Michael
Regele muzicii pop a fost căsătorit de două ori, cu Lisa Marie Presley şi Deborah Rowe, şi este tatăl a trei copii, fapt care a provocat mai multe controverse de-a lungul timpului. În 2005, Michael Jackson a fost judecat şi absolvit de încă un abuz sexual.
Reîntoarcerea pe scenă a lui Michael Jackson
În martie 2009, Jackson a anunţat că, începând cu 8 iulie, va susţine o serie de concerte intitulate: This Is It. Concertele urmau să aibă loc în Arena 02 din Londra. Michael Jackson a explicat " Vreau doar să spun că aceasta va fi ultima mea interpretare live în Londra. Când spun că asta e ultima, vorbesc serios", adaugând că "ultima cortină va cădea".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Date care au marcat viaţa lui Michael Jackson:

- 29 august 1958: se naşte la Gary, în statul Indiana, din nordul SUA
- 1962-1964: Joe Jackson, tatăl, împreună cu cei cinci băieţi ai săi - Jackie, Jermaine, Tito, Marlon şi Michael - lansează Jackson's Five.
- 1969: primul hit, la 11 ani, cu Jackson Five's -"I want you back". Contract cu Motown, celebra firmă din Detroit.
- 1970: se lansează în cariera solo, în paralel cu cea alături de Jackson Five's.
- 1979: scoate albumul "Off The Wall", produs de Quincy Jones, şi are 11 milioane de exemplare vândute.
- 1982: albumul "Thriller" se vinde în peste 41 de milioane de exemplare şi face din el una dintre cele mai mari vedete pop din anii '80.
- 1984: cântăreţul şi dansatorul se arde la faţă în timpul turnării unui clip publicitar pentru Pepsi.
- 1985: cumpără pentru 47,5 milioane de dolari societatea ATV Music Company care deţine drepturile pentru cântecele lui John Lennon şi Paul McCartney.
- 1987: albumul "Bad" se vinde în peste 20 de milioane de exemplare.
- 1988: publică autobiografia "Moonwalk".
- 1990: este văzut pentru prima dată purtând o mască chirurgicală în public.
- 1991: albumul "Dangerous", 21 de milioane de exemplare vândute.
- 1993: primul proces în care este acuzat că a sedus şi abuzat un băiat în vârstă de 13 ani. Are prima intervenţie televizată din ultimii 14 ani în care dezminte că doarme într-o cameră cu oxigen şi afirmă că depigmentarea pielii sale este cauzată de o boală, vitiligo, ce provoacă decolorări cutanate.
- 1994: se suspendă urmărirea penală pentru atentat la pudoare după un acord cu reclamanţii şi plata a peste 20 de milioane de dolari. Se căsătoreşte cu Lisa Marie Presley, fiica în vârstă de 26 de ani a regelui rock, Elvis
- 1996: divorţează. Se căsătoreşte a doua oară cu Deborah Rowe, infirmiera în vârstă de 37 de ani a dermatologului său.
- 1997: soţia sa dă naştere primului lor fiu, Prince Michael Jr.
- 1998: se naşte fiica sa, Paris Michael Katherine.
- 1999: divorţează din nou. Michael Jackson obţine custodia copiilor.
- 2001: albumul "Invincible" se vinde în 2,1 milioane de exemplare.
- 2002: se naşte al treilea copil al său, Prince Michael II, cu o mamă surogat necunoscută. Michael îşi face copilul celebru ţinîndu-l în gol, sub ochii presei, de la înălţimea ferestrei unui hotel din Berlin. Creează astfel o aprinsă polemică.
- 2003: difuzarea, în februarie, a documentarului "Living with Michael Jackson" (Trăind cu Michael Jackson) în care starul declară că nu are nicio problemă în a dormi cu copiii săi. În film apare un băieţel în vârstă de 13 ani, care va intenta o acţiune în justiţie contra starului, povestind cum adesea a petrecut noaptea împreună cu fratele său în camera lui Michael.
La 18 noiembrie, după trei luni de anchetă, poliţia întreprinde o vastă percheziţie la Neverland, ranch-ul starului. La 20 noiembrie, Jackson se predă poliţiei şi este arestat. Petrece ceva mai mult de o oră în detenţie, apoi este eliberat pe cauţiune. La 18 decembrie este pus sub acuzare oficial pentru agresiune sexuală.
- 2004: la 16 ianuarie, Jackson pledează nevinovat în prima sa apariţie în faţa justiţiei, transformată într-un mare spectacol mediatic.
- 2005: procesul începe la 31 ianuarie. În iunie, este achitat.
Părăseşte California pentru a locui, între altele, în Bahrain, în Golf, apoi în Europa şi Las Vegas.
- 2006: la 16 noiembrie urmă pe scenă la Londra pentru prima oară după nouă ani cu ocazia World Music Awards. Pleacă în huiduielile mulţimii, după ce nu a putut cânta decât câteva versuri din "We Are The World"
- 2009: se reinstalează în California, în ianuarie.
La 5 martie anunţă la Londra o serie de concerte pentru luna iulie, în capitala Marii Britanii, confirmându-şi marea întoarcere pe scenă.
La 25 iunie, moartea sa, în urma unui stop cardiac, este anunţată de mass-media din SUA.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Muzician, compozitor şi coregraf desăvârşit, Michael Jackson a avut o carieră impresionantă, care a "explodat" în anii '80, şi o viaţă plină de controverse, la sfârşitul căreia, pe 25 iunie, lasă în urmă recorduri aproape imposibil de egalat şi renumele de rege al muzicii pop.
Născut pe 29 august 1958 în Gary, Indiana, artistul şi-a început cariera încă din copilărie, când tatăl său a fondat, la sfârşitul anilor '60, grupul Jackson 5, din care mai făceau parte Jackie, Tito, Jermaine şi Marlon, patru fraţi mai mari ai lui Michael. Succesul muzical era umbrit, în viaţa privată, de abuzurile comise de tatăl său asupra lui, pe care le-a amintit, după 1990, în două interviuri acordate presei americane.
Primul lui album solo, "Got To Be There", a apărut în 1972 la Motown Records şi s-a vândut în peste un milion de exemplare.
Cel mai important succes al carierei sale şi, implicit, titulatura de rege al muzicii pop i-au fost aduse, însă, zece ani mai târziu de discul "Thriller", produs de Sony Music şi vândut în peste 50 de milioane de exemplare, record mondial absolut. "Thriller" include piese de legendă în istoria muzicii, precum "Beat It", "Billy Jean", "Human Nature" şi "The Girl Is Mine", cântată în duet cu Paul McCartney. Albumul a fost lider în topul Bilboard timp de 37 de săptămâni, iar în 1983 Michael Jackson a câştigat nu mai puţin de opt premii Grammy, o altă cifră record în istoria muzicii. Videoclipurile pieselor de pe album, în special cel al melodiei care a dat titlul discului, au revoluţionat industria promovării muzicii prin produse vizuale, în primul rând datorită coregrafiei, considerată un adevărat miracol în acei ani.
Succesul albumului "Thriller" s-a transmis şi următorului disc al lui Michael Jackson, "Bad", care a fost lansat în 1987 şi s-a vândut în peste 25 de milioane de exemplare. Noul album i-a adus artistului şi un nou record, acela de a avea cinci hit-uri consecutive pe locul I în topul Bilboard. Printre cele mai cunoscute piese de pe acest disc se numără "I Just Can't Stop Loving You", "The Way You Make Me Feel", "Man In The Mirror", "Smooth Criminal" şi "Dirty Diana", toate devenite embleme ale muzicii pop, la fel ca şi melodiile de pe "Thriller". Odată cu "Bad", fanii au remarcat, nu fără mirare, prima schimbare importantă de look a artistului, care îşi albise tenul, renunţând la măsliniul natural.
Anul 1991 a adus un nou album, "Dangerous", care s-a vândut, şi el, ca pâine caldă în toată lumea şi a reconfirmat, prin videoclipurile sale, prototipul de artist complet al lui Jackson.
În 1993, regele muzicii pop a stabilit un nou record, de această dată în afara scenei: interviul acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, transmis în direct de la reşedinţa artistului din California, a atras o audienţă de 100 de milioane de telespectatori şi o nouă certitudine: după Elvis Presley şi The Beatles, Michael Jackson avea "monopolul" popularităţii mondiale.
La jumătatea anilor '90, cariera lui Michael Jackson trecea în plan secund, în favoarea subiectelor fierbinţi din viaţa privată. După un mariaj de nici doi ani cu fata lui Elvis Presley, Lisa Marie, artistul s-a căsătorit, la sfârşitul anului 1996, cu anonima Debbie Rowe, asistenta dermatologului său. Mariajul cu Rowe i-a împlinit visul de a deveni tată, prin inseminarea artificială a partenerei, însă statutul de soţ nu a durat decât până în 1999. Cele două căsnicii au fost precedate de primul scandal în care Jackson a fost acuzat că a molestat sexual un băiat de 13 ani, cunoscut ca simplu prieten al artistului. În 2003, Michael Jackson s-a confruntat cu o acuzaţie similară, venită chiar în ziua lansării albumului "Number Ones". Problemele cu justiţia nu i-au pătat însă cazierul.
Sfârşitul anilor '90 l-a scos pe Michael Jackson din prim-planul muzicii mondiale şi au deschis drumul declinului şi din punct de vedere financiar. Relevant este exemplul furnizat de publicaţia Female First, care relata că, din pricina datoriilor, artistul a fost obligat să vândă ferma Neverland, celebra sa reşedinţă din California. Cu datorii de peste 24 de milioane de dolari, regele muzicii pop era, în 2008, pe punctul de a rămâne şi fără jumătate din catalogul Beatles, pe care îl câştigase la licitaţie, în 1985, contra sumei de 47,5 milioane de dolari. La astea s-a adăugat, tot anul trecut, un nou scandal, iscat după ce artistul a fost dat în judecată de fiul regelui din Bahrain, care l-a acuzat că l-ar fi escrocat cu peste şapte milioane de dolari, prin nerespectarea angajamentului de a realiza două albume, o autobiografie şi un concert.
În cele din urmă, împăcarea cu fiul regelui din Bahrain a adus şi împăcarea omului Michael Jackson cu artistul care, odinioară, "zguduia" topurile. Hotărâtă să revină, anul acesta, pe scenă, într-o serie de concerte programate, din 13 iulie, la Londra, vedeta a început să repete noi mişcări de dans, care să amintească de coregrafiile excepţionale de altădată. În acelaşi timp, însă, concertele urmau să reprezinte şi retragerea oficială a lui Jackson din showbiz, o retragere la care, potrivit estimărilor, urmau să fie martori peste un milion de spectatori.
sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool