Maimuţele mandrili au instrumente de pedichiură + (VIDEO)

Maimuţele mandrili au instrumente de pedichiură (VIDEO)
  Cercetătorii din cadrul Universităţii Durham din Marea Britanie au filmat în premieră un mascul de mandril care şi-a confecţionat premeditat o unealtă primitivă folosită exclusiv pentru ritualurile sale zilnice de înfrumuseţare.
Descoperirea de senzaţie a fost publicată în premieră în paginile periodicului Behavioural Processes. Mandrilii sunt prima specie de maimuţe propriu-zise care au fost observate folosind în mod deliberat obiecte.
Până în prezent, doar primatele din speciile de cimpanzei şi orangutani făureau şi se foloseau de obiecte cu rol specific.
Un exemplu clasic al acestui tipar comportamental deosebit de avansat pentru un animal, constă în obiceiul cimpanzeilor de a strecura beţigaşe şi rămurele desfrunzite în muşuroaiele de furnici şi termite, pentru a extrage şi a se hrăni ulterior cu insectele capturate.
"Este o un act de o inteligenţă superioară observat doar la oameni şi primate. Noua descoperire demonstrează că inteligenţa maimuţelor a fost mult timp subestimată. Se pare că prăpastia dintre maimuţele cercopitecide şi primate nu este atât de mare pe cât se credea. Mandrilii au fost observaţi în natură cum îşi curăţă urechile cu crengi modificate special în acest scop", declară Ricardo Pansini, cercetător în cadrul Universităţii Durham.
În fotografiile realizate de profesorul Pansini se poate observa un mascul adult de mandril care ia o ramură, o curăţă de coajă şi o ascute cu dinţii, pentru a o face astfel mai subţire la vârf. Cu capătul subţiat şi "prelucrat", mandrilul a reuşit să se cureţe cu succes de pământul şi murdăria strânse sub unghii.


0 comments:

Free Page Rank Tool