Betta splendens sau luptatorul siamez


 1.Origine Betta

Betta splendens ca peste de acvariu poate fi diferit de pestele salbatic, din biotopul natural. Ca specie face parte din familia Anabantidae, caracterizata prin existenta unui organ respirator suplimentar, descris la prezentarea familiei. Traieste in baltile calde, deficitare in oxigen din Asia de sud-est.


2.Hrana Betta

Betta nu este un peste pretentios, atata timp cat hrana este data la intervale regulate si in cantitati suficiente. Pestelui i se pot administra ca alimente urmatoarele: daphnie vie, congelata, larve de tantari, bucati de carne de vita cruda, tubifex, Artemia salina vie si congelata, rame taiate marunt si bine spalate. Se recomanda o dieta cat mai variata. I se poate administra si hrana uscata, dar numai ca hrana suplimentara asociata cu cea vie sau congelata. Indiferent de tipul hranei, este recomandabil sa fie hranit de mai multe ori pe zi, decat o singura data din abundenta. Astfel i se poate asigura si variatia hranirii, recomandata tuturor pestilor, nu numai la Betta. Un aliment in exces (neconsumat in intregime) duce la o schimbare a calitatii apei (infectarea apei) putand duce la imbolnavirea pestelui. In general se apreciaza ca Betta splendens traieste doar 1,5-2 ani, dar exista marturii ca unii traiesc peste 3 ani. O hranire in exces si o hrana neadecvata scurteaza viata pestilor. De aceea se recomanda si folosirea ca hrana a ficatului de pui, inima si ficat de vita, carne de cal si hrana sub forma de fulgi deshidratati, creata special pentru ei. Deci din punct de vedere al conditiilor de intretinere, temperatura apei se pare ca are o influenta foarte mare. Astfel, acest peste tropical poate rezista la o temperatura minima de 21° C si maxima de 29° C. Se pare ca o temperatura de peste 30° C scurteaza viata pestelui. Betta este putin sensibil la boli, daca respectam regulile de mai sus privitoare la hrana si schimbarea apei. Sunt informatii ca masculii de Betta au trait peste 9 ani. Este adevarat ca acesti pesti sunt tinuti in conditii de laborator, facand parte dintr-un experiment universitar asupra longevitatii.


3.Aspect Betta

Betta Splendens au o variata gama de culori cum ar fi: rosu, bleu, turcoaz, portocaliu, galben, alb sau verde. Multi dintre acestia au la suprafata un strat de pigmenti "iridescent", datorita caruia ai impresia ca pestele isi schimba culoarea, daca sunt priviti dintr-o anumita lumina sau dintr-un anumit unghi. Crescatorii au produs in timp noi modele de culori care imita marmura sau straluciri metalice ca aurul, cuprul sau culori opace si continua sa gaseasca noi varietati. Cei mai bine vanduti in magazine sunt masculii, deoarece au o culoare mult mai frumoasa comparativ cu femelele. Recent insa, crescatorii au produs femele care au aceleasi culori ca si masculii. Cu toate acestea nu vor reusi sa egaleze aripioarele atat de frumoase pe cat le au masculii.

Betta Splendens au diferite tipuri de cozi:

Voal - coada nesimetrica, doar doua randuri;

Double-tail - coada dubla, impartita in doua segmente, iar aripioara dorsala este de doua ori mai mare;

Half-moon - coada este semirotunda, avand forma unei luni pe jumatate plina si este vaporoasa;

Delta - deschizatura cozii este mai mica decat Half-moon si are marginea ascutita ;

Fantail - este asemanatoare cu delta, numai ca este rotunjita;

Crowntail - coada este foarte vaporoasa, dand impresia unor volanase;

Combtail - versiunea mai mica a lui Crowntail.



4.Reproducere
Se inmultesc prin oua protejate de bule. Pentru a le stimula inmultirea trebuie hraniti cu hrana vie, tinuti in apa calda. Masculul va face un balon elaborat exact inainte de perioada de imperechere. Femela trebuie sa aiba loc unde sa se ascunda in cazul in care masculul devine prea agresiv in timpul perioadei de curtare. Chiar si asa este posibil ca femela sa piarda o parte din aripioare in timpul imperecherii. Coloritul pestilor in aceasta perioada devine foarte intens si miscarile lor devin circulare in preajma culcusului din bule. Masculul fertilizeaza ouale depuse de femela si apoi le va culege pentru a le pune in culcusul special. La prima vedere ai impresia ca le mananca. In cateva zile ouale vor ecloza. Atentie, masculul va trebui si el indepartat pentru a nu manca puii cand vor parasi culcusul. Pestisorii trebuie hraniti cu mancare speciala pentru ei. Aveti grija sa nu-i supraalimentati pentru ca excesul de mancare se va depune pe fundul acvariului si atmosfera va deveni letala.
www.cerceteaza.eu

0 comments:

Free Page Rank Tool