10 ciudatenii ale antichitatii


1. Sfere metalice vechi de miliarde de ani

In ultimele citeva decenii, minerii din Africa de Sud au scos la lumina citeva sute de sfere metalice de origine necunoscuta. Ele au circa 3 cm diametru, iar unele au incrustate trei linii paralele, asemanatoare unor santuri, de jur-imprejurul bilei. Sferele par a fi facute de mina omului, desi tehnicienii laboratoarelor occidentale care le-au analizat nu pot explica in ce fel au fost realizate liniile care le inconjoara. Metalul din care sint facute bilele este atit de dur incit nu poate fi zgiriat nici cu un instrument din otel. Pina in prezent au fost descoperite doua tipuri de sfere. Unele sint facute dintr-un metal cu tenta albastruie, cu reflexe alburii. Celelalte sint scobite pe dinauntru si  umplute cu o substanta alba poroasa. Partea cea mai interesanta este aceea ca stratul de roca din care au fost extrase aceste obiecte dateaza din precambrian, vechimea lor fiind astfel estimata la circa 2.8 miliarde de ani. Cine le-a facut si in ce scop sau cine si cum le-a "introdus" in acel strat geologic - iata un sir interminabil de intrebari fara raspuns.

2. Pietrele  Dropa

In 1938, o expeditie condusa de arheologul chinez Chi Pu Tei de la Universitatea din Beijing a descoperit, in muntii Baian-Kara-Ula, un lant de pesteri care par sa fi adapostit cindva o civilizatie antica. Aici au fost gasite sute de discuri din piatra, cu un diametru de 23 cm. Fiecare are o gaura in mijloc, acoperita cu santuri concentrice, de parca ar fi placi de patefon. La o examinare mai atenta, s-a constatat ca "santurile" sint formate din siruri de hieroglife minuscule, despre care nu se stie prin ce metoda au fost inscriptionate. Vechimea pietrelor este estimata la 10-12 mii de ani. La o testare cu oscilograful, a fost evidentiata o remanenta ciudata, de parca, spun expertii, discurile ar fi fost incarcate electric cindva. Analiza pietrei in sine a scos la iveala o inalta concentratie de cobalt si de alte metale. Savantii chinezi au muncit mult la descifrarea misterioaselor semne, dar in final au reusit, descoperind astfel o fascinanta poveste despre nave extraterestre care s-au prabusit in muntii respectivi. Navele apartineau unor oameni care isi spuneau Dropa si se presupune ca ramasitele descoperite in pesteri apartin descendentilor acestora. Interesant este faptul ca, si la ora actuala, in zona traieste un trib de pigmei care isi spun Dropa. Acestia sint mici si slabuti si au capetele disproportionat de mari, intocmai ca si scheletele descoperite in pesteri.  Povestea pietrelor Dropa a ajuns cu greu in Occident, conducerea comunista chineza interzicind decenii de-a rindul publicarea studiilor facute de savantii chinezi pe aceasta tema.

3. Misterele Ica

In mormintele incasilor din Peru au fost descoperite in secolul trecut peste 1.100 de pietre funerare, dintr-o piatra cunoscuta sub numele de andezita, care uimesc prin imaginile gravate pe ele. Vechimea pietrelor Ica, asa cum sint cunoscute, este de 500-1.500 de ani, dar pe ele se pot vedea fie imagini ale unor imagini preistorice, presupuse a fi disparut cu milioane de ani in urma, fie desene reprezentind operatii pe cord deschis sau transplanturi de creier. Trebuie mentionat faptul ca localitate unde au fost gasite majoritatea acestor pietre, Ica, este situata in apropiere de faimosul platou Nazca, celebru pentru straniul desen de linii vizibile din spatiu. Cel care le-a adus in atentia comunitatii stiintifice a fost antropologul Javier Cabrera care, in 1966, a primit cadou un exemplar de la un bastinas. Pe unele dintre aceste pietre sint infatisati dinozauri si brontozauri sau oameni zburind pe spinarea unor pterodactili. In schimb, pe altele se pot vedea de pilda oameni scrutind cerul cu ajutorul unor instrumente ca niste telescoape.

4. Dispozitivul din Antikythera

Acum un secol, in 1900, o echipa de scufundatori a descoperit pe o epava scufundata in apropierea insulei grecesti Antikythera (la nord-vest de Creta), un mecanism extrem de ciudat, de origine necunoscuta. Printre statuetele de marmura si bronz, ce constituiau incarcatura epavei, oamenii au gasit un soi de cutie din bronz care adapostea un mecanism compus din numeroase rotite. Inscriptia de pe cutie indica faptul ca obiectul data din anul 80 i.Hr. si a fost construit in Insula Rhodos. Intr-o prima etapa, expertii au hotarit ca ar fi un astrolab, un instrument folosit de astronomi. O analiza cu raze X a dezvaluit insa faptul ca mecanismul era cu mult mai complex decit parea la prima vedere, fiind vorba de un mecanism traductor de rotatie, de tipul cutiei de viteze, urmasa contemporana a primelor angrenaje inventate abia in 1575. Oamenii de stiinta se intreaba si astazi de unde aveau grecii antici o tehnologie atit de avansata si de ce s-au pierdut extraordinarele cunostinte de care dispuneau. Unii recomanda o reconsiderare a modului in care sint interpretate textele antice, in care apar descrieri ale unor mecanisme foarte complexe, descrieri care, de cele mai multe ori, sint ignorate de cititorul modern.

5. Bateria de la Bagdad

Stiinta moderna consemneaza ca bateria a fost inventata in 1800 de contele Allessandro Volta, dar totusi in ruinele unei asezari din apropierea actualei capitale irakiene a fost gasit un obiect asemanator, vechi de circa 2000 de ani. Cunoscut drept "Bateria din Bagdad", obiectul a fost descoperit in 1957, in ruinele unei asezari datind din vremea parsilor, care au stapinit Bagdadul modern in perioada 248 i.Hr. - 226 d.Hr. Antica baterie este formata dintr-un vas de ceramica alba, masurind 12 centimetri inaltime. Inauntru se gasea un cilindru de cupru, iar in interiorul acestuia - o bara de fier oxidat. Expertii care au analizat obiectul au ajuns la concluzia ca era suficient ca vasul sa fie umplut cu un lichid acid sau alcalin pentru a se produce curent electric. Dupa cit se pare, bateria era folosita pentru placarea cu aur a unor obiecte. La fel ca si in cazul mecanismului de la Antikythera, expertii se intreaba cum de s-a pierdut aceasta tehnologie si a fost nevoie de aproape 2000 de ani pentru redescoperirea ei.

6. Aprinzatorul din piatra

In 1961, un grup de tineri americani porniti sa adune roci in muntii din California au descoperit in apropiere de Olancha ceea ce ei au considerat a fi o geoda, adica un fel de piatra scobita in interior in care uneori se pot gasi tot felul de cristale. Spre stupefactia lor, atunci cind au desfacut-o pentru a-i examina continutul, au gasit un obiect de portelan alb, evident facut de mina omului, in care se afla un mecanism din metal, avind in centru o tija cu un arc minuscul la unul dintre capete. Misteriosul obiect a primit denumirea de artefactul din Coso. Pentru omul modern, obiectul seamana cu un dispozitiv de aprindere. Problema este ca dispozitivul a fost gasit in interiorul unei pietre care, conform geologilor, a avut nevoie de 500.000 de ani pentru a se forma, de unde apare in mod firesc intrebarea cum a ajuns in interiorul geodei? Dezbaterile pe tema acestui obiect sint extrem de aprinse si la ora actuala, unii afirmind ca artefactul ar putea data de pe vremea legendarului continent Atlantis, in timp ce altii spun ca este un dispozitiv contemporan cit se poate de banal, iar invelisul sau nu ar fi nicidecum o geoda de o vechime remarcabila, ci doar niste pamint uscat amestecat cu pietricele.

7. Avioanele egiptenilor antici

In timpul lucrarilor de excavare pe un santier arheologic din Egipt, in 1898, s-a gasit in interiorul unui mormint de la Sakkara un obiect din lemn, nu mai lung de 15 cm, reprezentind, dupa toate aparentele, un avion. Aeronava in miniatura are aripi si chiar coada, similare celor de care dispun aparatele moderne. In opinia expertilor, obiectul are o forma perfect aerodinamica incit ar putea chiar sa planeze. De altfel, in unele imagini pastrate din Egiptul Antic se pot vedea tot felul de obiecte care izbesc prin asemanarea cu avioanele moderne. Si in America de Sud s-au descoperit miniaturi similare, dintre care unele facute din aur, care sint atit de minutios lucrate incit se poate vedea chiar si scaunul pilotului. Expertiza stiintifica arata insa ca artefactele respective au peste 1000 de ani vechime.

8. Mingile de piatra

Muncitorii angajati pentru a curata o parte din jungla din Costa Rica in vederea infiintarii unei plantatii de banane au gasit, in 1930, niste lucruri incredibile: mii de mingi de piatra, dintre care majoritatea sint perfect sferice. Obiectele au marimi diferite, de la dimensiunile unei mingi de tenis, pina la uriase sfere avind 2,5 m diametru si o greutate de 16 tone. Descoperite pe malul unor riuri si in vecinatatea unor cimitire antice, sferele de piatra sint unice in felul lor, gasindu-se doar in Costa Rica. Unele au fost descoperite la zeci de kilometri departarea de cea mai apropiata cariera, astfel ca, la fel ca si in cazul altor monumente antice, se pune intrebarea cine si de ce s-a chinuit sa care blocurile uriase de piatra pe asemenea distanta. Nimeni nu poate spune nici cum a reusit o civilizatie primitiva sa realizeze tehnic asemenea mingi perfect sferice.

9. Fosile imposibile

In diferite colturi ale lumii au fost descoperite urme fosilizate ale unor fiinte omenesti intiparite in pietre a caror vechime depaseste 100 milioane de ani, a caror origine pune in mare dificultate comunitatea stiintifica.
Cel mai clar exemplu este cel al unei amprente palmare gasite intr-un strat de piatra calcaroasa avind circa 110 milioane de ani vechime, din localitatea Glen Rose, Texas. In nordul inghetat al Canadei, pe Insula Axel Heiberg s-a gasit un deget fosilizat  care pare sa fie contemporan cu palma din Texas, ambele datind din perioada cretacica. Radiografia fosilei a permis evidentierea oaselor in interiorul degetului.
Pe de alta parte, in statul american Utah, intr-un strat de roca estimat la 300-600 milioane de ani vechime, s-a descoperit ceea ce pare a fi amprenta unei talpi omenesti , care parea a fi fost incaltata cu un soi de sanda. Analiza atenta a amprentei arata ca talpa respectiva a strivit ceea ce pare a fi fost un trilobit viu , zona respectiva fiind de altfel bogata in fosile apartinind acestor vietati.

10. Unelte mai vechi decit omul

Semne ale prezentei umane in era cretacica au fost descoperite si in Franta, intr-un strat de roca avind circa 65 milioane de ani vechime, cind, potrivit teoriilor stiintifice general acceptate, oamenii nu existau! Aici s-au gasit tuburi metalice ovoidale. In Statele Unite, intr-un bloc de carbune extras din Oklahoma, care a trebuit sa fie spart pentru a fi transportat, s-a gasit o oala de fier, in Massachusetts a fost scos la lumina un vas cu aspect de clopot, avind in interior un strat de argint filigranat, iar la Nampa, Idaho, s-a gasit o papusa de lut in interiorul unui strat de bazalt provenit din activitatea vulcanica de acum 15 milioane de ani! In Scotia, intr-un bloc de piatra datind din mezozoic, s-a gasit un cui de fier, din care o mare parte era mincat de ruina, dar capul obiectului era incastrat in piatra. Astfel de exemple sint numeroase, dar unele dintre aceste descoperiri uluitoare sint vechi de doua secole, astfel ca unele s-au pierdut intre timp.

0 comments:

Free Page Rank Tool