Cele mai lungi fluvii din lume


Nil, Locatie: Africa, Lungime: 6.671 km




Nil izvoraste din Africa munții Rwandei și Burundi și se varsă în Marea Mediterană traversând statele africane: Sudan, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia și Egipt. Lungimea totala a acestui fluviu este de 6.671 km, urmat de Amazon cu 6.440 km, unele măsurători ale Amazonului de la izvoare, ar fi stabilit o lungime a acestuia de 7.200 km.Izvoarele Nilului este una dintre cele mai controversate teme, o parte din acestea se află în statele: Burundi cu “Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera”, Rwanda cu “Rukarara-Nybarongo”, iar alte izvoare: “Akagera-Nil”, “Viktoria-Nil”, “Albert-Nil”,”Bahr-al-Dșabal, “Nilul-Alb”, “Nahr-an-Nil” și “Nilul”.
Marele fluviu izvorăște dintre stâncile munților vulcanici Viruna (4 507 m), situați nu departe de Ecuator, în podișul Rwanda. De aici “se preling câteva șuvițe de apă atât de firave, încât abia ar ajunge să alimenteze rezervorul unui grădinar”. Sunt, de fapt, izvoarele pârâului Kasumo, principalul afluent al râului Kagera, considerat de-abia din 1938.

Amazon, Locatie: America de Sud, Lungime: 6440 km

Amazonul este fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume.
El înregistrează la vărsare în estuarul său valoarea de 219,000 m³/s, respectiv fluviul cu cel mai extins bazin hidrografic din lume (6,915,000 km²), acest fluviu acopera cinci țări ale Americii de Sud: Brazilia (62.4%), Peru (16.3%), Bolivia (12.0%), Columbia (6.3%) și Ecuador (2.1%).
Fluviul Amazon, la fel ca Dunărea, curge de la vest spre est, paralel cu Ecuatorul.
Amazonul ocupă locul doi în lume, după Nil, în lungime, dar este cel mai mare curs de apă dulce al Terrei datorită a 2 caracteristici de bază debitul de apă și suprafața bazinului hidrografic.
Izvoarele Amazonului se găsesc în masivul peruan Nevado Mismi, la 175 km de Oceanul Pacific, la 190 km nord-vest de lacul Titicaca și la 110 km nord de orașul peruan Arequipa, găsindu-se pe râul Apurimac, care este afluentul lui Ucayali, care la rândul său este afluent al Amazonului. Determinarea izvoarelui marelui fluviu au fost fost stabilite în 1971 de către expediția condusă de Loren McIntyre și confirmate de alte surse, printre care se pot menționa National Geographic.
Se poate menționa că descoperirea izvoarelui Amazonului se făcea după 471 de ani de când spaniolul Vicente Yanez Pinzon descoperise, în 1500, gura fluviului ale cărui ape transformau porțiunea alăturată Oceanului Atlantic într-o Mar Dolce (Marea Dulce).
Amazonul propriu-zis începe de la confluența celor doi mari afluenți Ucayali și Maranon, care se unesc în amonte de localitatea Iquitos; până la unirea cu apele celui mai mare afluent de pe stânga – Rio Negro, care se produce la Manaus, Amazonul se numește Solimoes. În limitele bazinului intră versanții estici ai Anzilor, o parte din Podișul Guianei, partea nordică și centrală Podișului Braziliei și Amazonia, cea mai mare câmpie din lume. Cea mai mare parte a cursului se desfășoară între Ecuator și 5º latitudine sudică, cu consecințe foarte importante în clima regiunii și pentru regimul de scurgere fluviului.

Yangtze, Locatie: China, Lungime: 6300 km


Yangtze sau Chang Jiang este al treilea fluviu din lume ca lungime, măsurând peste 6.000 de kilometri, dintre cate 2.800 kilometri navigabili. Este cel mai lung fluviu din Asia și al treilea din lume din punct de vedere al debitului de apă (după Amazon și Congo). Cursul lui se află în întregime pe teritoriul Chinei. Se varsă în Marea Chinei de Est la 23 km nord de orașul Shanghai. Prin Marele Canal Chinez este legat de fluviul Huang He.
Fluviul are numeroase denumiri. Chinezii folosesc numele de “Yangtze” (Fluviul Albastru) pentru a se referi exclusiv la cursul inferior al apei, în timp ce fluviul în totalitatea se numește “Chang Jiang”, ceea ce înseamnă “Fluviul Lung”. În plus, diferitele sectoare ale cursului poartă denumiri locale: Moron Us He, Tongtian He, Jinsha Jiang. În Tibet, fluviul poartă numele de “Dri-chu” (adică Râul femelei de iac).

Mississippi, Locatie: SUA, Lungime: 6019 km

Mississippi (Mississippi River) este un fluviu din America de Nord SUA cu o lungime de 3.778 km. Mississippi izvorește din Lacul Itasca în partea de nord a statului Minnesota.
Se unește cu afluenții săi principali Missouri și Meramac lângă orașul St. Louis, Missouri, iar cu Ohio în statul Illinois.
În afară de regiunea Marilor Lacuri fluviul asigură cu apă întregul ținut dintre Munții Stâncoși în vest și Munții Apalași în est.
Fluviul Mississippi curge prin zece state nord americane Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi și Louisiana, înainte de vărsarea sa printr-o deltă largă, la circa 160 km în sudul orașului New Orleans în Golful Mexic.
Cercetări mai recente, din anul 2005, au stabilit că fluviul de fapt nu s-ar termina în deltă ci și-ar continua cursul încă 2000 de km sub forma unui curent submarin până la coastele Cubei.
Spre deosebire de alte fluvii mari Mississippi nu are mai multe izvoare. El izvorăște din lacul Itasca ca un pârâu cu o lățime de 5 m. Coordonatele lacului fiind 47° 15′ latitudine nordică și 95° 12′ longitudine vestică, la o altitudine de 512 m.

Ob-Irtis, Locatie: Rusia, Lungime: 5410 km

Obi sau Ob, fluviul cu cel mai lung estuar: 800 km lungime, 30-90 km lățime și 10-12 m adâncime, este situat in vestul Siberiei , Federația Rusă. Fluviul izvorăște din Munții Altai, prin izvoarele Biia și Katun, și curge pe direcția aproximativ S-N, prin întinsa câmpie a Siberiei de Vest, vărsându-se ca și Enisei în Marea Kara – Oceanul Înghețat, printr-un imens estuar.
Fluviul ia naștere prin unirea râurilor Bija și Katun care vin din munții Altai (Siberia de sud), se unesc lângă orașul Bijsk (rus. Бийск) cu 229.412 de locuitori. Fluviul traversează orașul Barnaul și lacul de acumulare Kamen, urmat de lacul de acumulare de la Novosibirsk. Obi își continuă cursul în direcția nord-vest prin depresiunea Siberiei de vest, trecând prin orașele Nișnevartovsk, Surgut și Chanty-Mansiisk. De aici urmează cursul în aceeași direcție de nord-vest, la cca. 300 km de ultimul oraș amintit se desparte pe o distanță de cca. 450 km cu un curs spre nord, în două ramuri numite Obi cel Mare și cel Mic, o ramură curge la nord iar cealaltă ramură la est de Munții Ural, cele două ramuri unindu-se din nou lângă orașul Salehard (38.343 locuitori) situat în Siberia de nord, în apropiere de cercul polar. Deținuții politici au fost deportați în această regiune în timpul lui Stalin. După traversarea acestui oraș, fluviul curge la nord și paralel cu cercul polar, vărsându-se în Marea Kara printr-un estuar lat de 80 km și cu o lungime de 800 km. Această vărsare în mare a unei cantități enorme de apă, determină formarea unui curent puternic marin spre nord. Obi în Siberia de nord, împreună cu fluviul Ienisei în Siberia centrală și Lena în Siberia de est, alcătuiesc principalele căi navale din partea răsăriteană a Rusiei.Fluviul Obi are lungimea de 5410 km.
Congo, Locatie: Africa, Lungime: 4670 km
Fluviul Congo are lungimea de 4.400 km, el este al doilea fluviu ca lungime din Africa și pe locul doi în lume după debitul de apă.mpunătorul fluviu Congo, numit înainte Zair, străbate centrul Africii până la Atlantic. Nenumărați afluenți alimentează apele fluviului Congo de-a lungul arcului de cerc pe care-l parcurge de la izvoarele sale, la granița dintre Zambia și Republica Democrată Congo, până la vărsarea în Atlantic - o întindere de pădure tropicală și savană aproape de mărimea Indiei. În drumul său de 4700km, fluviul șerpuiește printre păduri de mangrove și junglă deasă, se prăvălește în torente și cataracte, acumulând atâta forță, încât varsă în mare 41700 de tone de apă pe secundă, debitul său fiind depășit doar de Amazon.
Când a descoperit estuarul fluviului in 1482, exploratorul potrtughez Diogo Cao nu a putut străbate cataractele din amonte de gura de vărsare, numite astăzi Cascada Livingstone, așa încât fluviul a rămas neexplorat timp de aproape 400 de ani. Pentru europenii secolului al XIX-lea, această zonă era "Africa întunecată". În 1899, Joseph Conrad scria în romanul "Heart of darkness" că acesta era un "teritoriu al ororilor de coșmar". Numit inițial Zair, fluviul a fost rebotezat de exploratorii europeni din secolul al XVII-lea, după populația Congo. În 1971, fostul Congo Belgian și-a luat numele Zair, urmat fiind si de fluviu. Din 1997 însă, atât țara, cât și fluviul au revenit la numele Congo.

Huang He, Locatie: China, Lungime: 4670 km

Fluviul Galben (Huáng Hé), (Huanho) este un fluviu în nordul Chinei,Asia de Est. După Yangtze ocupă în China locul doi ca lungime, fiind controvese, este o diferență de 4 585 km cu privire la lungimeea care o are. Fluviul are suprafața bazinului de colectare de 945.065 km².
Izvorul fluviului se află pe podișul Tibet, la circa 200 de km la nord de mijlocul liniei aeriene dintre Lhasa și Xining. Zona izvorului este în regiunea Amdo, izvorul fiind înconjurat de munții Bayankara Shan, este situat la 450 km est de izvorul luiYangtze și la vest de lacurile Ngoring Tsho și Kyaring Tsho.
De la izvor travesează lacurile amintite Kyaring Tsho și Ngoring Tsho, curgând spre est printr-o vale întortocheată. Se îndreaptă spre sud și traversează lacul de acumulare Sanmenxia, de aici spre nord face un unghi de 90 o la nord de munții Funiuscha orientându-se spre est. Fluviul traversează provinciile Shanxi și Shaanxi, un platou de loess părăsind zona muntoasă cu defilee. In regiunile de șes curge ca. o distanță de 500 km, după care se varsă la nivelul golfului Petschili (Tschili sau Bohai) în Marea Galbenă.

Amur, Locatie: Rusia/China, Lungime: 4510 km

Fluviul Amur („Fluviul dragonului negru”) are o lungime de 2.824 km fiind fluviul cel mai lung din China și Rusia, care se varsă în Oceanul Pacific de nord. De la data de 27 august 1689 fluviul după multe conflicte politice și militare din trecut este în prezent graniță naturală dintre China și RusiaFluviul ia naștere la 65 km în vest de Mohe (oraș situat la nord-vest de Munții Hinggan din provincia chineză Heilongjiang) formându-se prin confluența râurilorArgun și Shilka, formând mai departe o graniță naturală pe o distanță de ca. 2000 km, având ca afluenți râurile Huma, Seja și Songhua.

Inaintea munților „Sichote-Alin” (din Rusia, munți de coastă de pe țărmul Mării Japoniei , masivul având o lungime de 1 350 km cu înălțimea maximă de 2.078 m) Amurul face o cotitură spre nord est în depresiunea ruso-chineză, pe acest traseu primește ca afluent Usuri (cu izvorul în apropiere de Pacific, cu lungimea de 588 km) lângă Chabarowsk (capitala provinciei cu același nume din Rusia orientală cu 579.000 locuitori), după care primește apele afluentului Amgun. Fluviul se varsă la est de localitatea Nikolajewsk în strâmtoarea Tătarilor situat între Marea Ohoțk și Marea Japoniei în Oceanul Pacific de nord, vărsarea fluviului fiind aproape vizavi de partea nordică a insulei Sahalin.
wikipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool