O intrebare din ce in ce mai des intalnita: Suntem singuri in univers ?

Poate ca extraterestrii nu comunica cu noi prin cercuri in lanuri de grau, nu rapesc oameni pentru a-i studia si nu apar cu farfuriile zburatoare pentru a aparea in ziare, dar lasand glumele la o parte, care sunt sansele sa existe viata inteligenta in Univers?
In Univers, exista aproximativ 200 de miliarde de galaxii. Fiecare galaxie poate contine de la 10 milioane (galaxiile pitice) pana la un bilion (galaxiile gigante) sau chiar mai multe stele, orbitand in jurul unui centru de gravitatie comun.
Majoritatea galaxiilor contin un numar mare de sisteme stelare, de clustere stelare si multe tipuri variate de nebuloase.
Dimensiunea galaxiilor cat si distanta dintre ele este foarte greu de imaginat. Lumina ar avea nevoie de sute de mii de ani lumina pentru a strabate o galaxie, iar distanta intre doua galaxii este de milioane de ani lumina. Unele galaxii cuprind in structura lor si alte galaxii mai mici, numite galaxii satelit. Avand in vedere aceste numere astronomice, este foarte posibil sa existe viata inteligenta si pe alte planete.

Punctul albastru

Pana acum, nu exista nicio dovada ca extraterestrii au vizitat mica noastra planeta. Obstacolele unei civilizatii extraterestre pentru a ne intalni sunt foarte multe si mai mari decat un guvern de pe o mica planeta care ascunde „dovezile”.
In primul rand, distanta e o mare problema. Chiar si cea mai apropiata stea de noi (exceptand Soarele) se afla la o distanta de 4,37 ani lumina, adica 37 de mii de miliarde de kilometri. Daca luminii Soarelui ii sunt necesare 8 minute pentru a ajunge pe Pamant, lumina altor stele din Univers ar ajunge in milioane de ani. Ceea ce inseamna ca exista sansa ca acele stele sa nici nu mai existe macar in momentul cand o privim.
Presupunand ca pe o planeta ce orbiteaza in jurul unei astfel de stele exista o civilizatie foarte avansata – asa cum facem de obicei – chiar si daca ar calatorii cu viteza luminii, distanta tot ar fi un impediment. Chiar daca maine un echipaj al unei civilizatii extraterestre ar pleca spre Pamant, pana vor ajunge, specia umana nu va mai exista.

Radiatia

Presupunand ca distanta nu ar fi o problema, radiata cosmica reprezinta un alt obstacol. Cel putin pentru noi, asta reprezinta un obstacol care ne impiedica sa exploram (nu prin intermediul robotilor) planeta Marte. Ufologistii cred ca nu ar fi un impediment si ca datorita tehnologiei lor avansate ar fi construit un scut pentru nava care sa-i protejeze.

Cum ne-ar putea gasi?

Daca o singura civilizatie extraterestra ar fi cu mult mai avansata ca noi iar „fereastra” de viata a planetei lor ar fi suficient de mare incat sa aiba timp sa-si dezvolte o astfel de tehnologie, ce sanse ar avea sa ne gaseasca intr-un Univers atat de mare?
SETI, institutia care cauta semnale extraterestre inca n-a descoperit nimic. Sansele sunt foarte mici datorita tehnologiei si a fondurilor limitate, dar si datorita faptului ca nu stim nici ceea ce cautam exact. Exista „zvonuri” ca extraterestrii ar fi depasit obstacolele distantei, timpului, radiatiei etc, si ar fi ajuns pe Pamant. Dupa atatea eforturi, ei ar pleca inapoi spre planeta lor, lasand doar urme in lanurile de grau si cateva poze sau filme ca dovezi pentru pamanteni. S-ar strecura oare extraterestrii in gradina din spate pentru a face asta? Daca o asemenea civilizatie ar ajunge pe Pamant, probabil nu s-ar furisa, la fel cum nici noi nu am face-o. O asemenea intalnire ar fi poate cel mai important eveniment din istoria intregii civilizatiei umane si probabil si a lor.
Exista oare o posibilitate sa existe viata si pe alte planete? Din punct de vedere stiintific, se poate aproxima probabilitatea prin ecuatia lui Drake.

Ecuatia lui Drake

Ecuatia lui Drake este utilizata pentru a estima numarul potential de civilizatii extraterestre din galaxia noastra. Este folosita in exobiologie si in proiectele de cautare a inteligentei extraterestre (SETI) si a fost conceputa de Frank Drake in 1961. Cititi mai multe aici.
Desi este mai mult o speculatie, aproximarea ne arata ca ar exista 10 civilizatii capabile sa comunice cu noi.
In anul 2008, Voyager a fost al treilea obiect realizat de om care a reusit sa iasa din sistemul nostru solar si sa patrunda in spatiul interstelar. Pioneers 10 si 11, lansate in 1972 si 1973 au transportat informatii identificand timpul si locul originii lor pentru a putea fi gasite de alte civilizatii in viitor. Voyager 1 si 2 a reprezentat un fel de capsula a timpului, cu scopul de a arata povestea noastra si altor civilizatii extraterestre, continand imagini, muzica, ganduri dar si sentimente. Poate ca nu vor fi descoperite niciodata, sau poate vor fi descoperite prea tarziu pentru noi. Continutul inregistrarilor a fost ales de Carl Sagan si asociatii sai, continand 116 imagini si o varietate de sunete din natura. Au fost adaugate selectii muzicale din diverse culturi, salutari in 15 limbi si mesaje rostite de Jimmy Carter. Colectia de imagini a cuprins atat ecuatii matematice cat si unitati de masura, sistemul solar si planetele sale, ADN-ul uman, anatomia umana si modul de reproducere. S-au inclus imagini cuprinzand diverse specii de animale, insecte, peisaje sau arhitecturi. Unele imagini contin indicatii despre compozitia chimica si toate unitatile de masura folosite in imagini sunt definite folosind referinte fizice care sunt foarte probabil, aceleasi oriunde in univers.
Civilizatia umana a depus toate eforturile pentru a contacta alte civilizatii extraterestre. Chiar si asa, datorita distantei foarte mari, sansele ca o astfel de civilizatie sa ne contacteze in timpul potrivit, in locul potrivit, cu o interpretare corecta a datelor trimise, cu o tehnologie suficient de avansata si cu posibilitatea de a calatorii pana la noi sa ne intalneasca sunt foarte mici.

Ultima frontiera

Primul contact cu o civilizatie extraterestra ar fi fara indoiala, cel mai important eveniment din istoria umanitatii. Undele radio emise in spatiu inca de la prima difuzare a emisiunilor TV sau radio ar putea fi ascultate undeva, candva, departe in Univers. In prezent, incercam sa cautam modalitati de a ne depasi pe noi insine, motivate de minunile ce inspira miturile si legendele umanitatii, precum „Cerurile” sau Valhalla.

0 comments:

Free Page Rank Tool