Muntii Carpati

Muntii Carpati apartin lantului muntos alpino-carpato-himalaian ce cuprinde aria intercontinentala a Europei.Lungimea muntiilor carpati depaseste lungimea muntiilor alpi,acestia impartindu-se in 4 grupe:Muntii Occidentali,Muntii Meridionali,Muntii Orientali si Padurosi.
Lantul de munti din Romania inconjoara bazinul transilvanean,asemenea unui zid protector.
Muntii Carpati sunt printre ultimele locuri care au ramas nealterate din toata Europa,alaturi de Dunare si Marea Neagra.


Privelistile alpine incredibile, dar si frumusetea incredibila a unui taram al carui timp parea se opri – ciobanii isi mana oile, caii la carute alearga incet, iar asezarile medievale isi retin traditiile si obiceiurile – fac din Carpatii romanesti un muzeu deschis spectaculos, ocupand deasemenea o pozitie aparte in circuitul turistic al tarii prin peisajele deosebit de impresionante vai glaciare, regiuni calcaroase, forme unice si neregulate ale stancilor.


Ramura de est a Carpatilor, Carpatii Orientali se remarca prin multimea de trecatori naturale precum Brotocea, Prislop, Bicaz, Gutai, Oituz care fac ca circulatia sa se desfasoare in conditii normale pe de o parte si de alta a lantului carpatic.
Lacul Rosu si Cheile Bicazului sunt fenomene de o unica frumusete in zona.Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas care are ca arii protejate: Lacu Rosu, Cheile Bicazului, Hasmasul Mare. 



                                            Lacul Rosu este cel mai mare lac natural montan din Romania, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare in Carpatii Orientali.Afla de ce i se zice Lacul Rosu



Cetatile Ponorului se situeaza in Muntii Apuseni, in zona turistica Padis, zona celebra prin relieful carstic. In zona se mai pot vizita pesterile nenumarate, canioanele salbatice (Valea Boga si Valea Galbenei), ghetarii, lacurile subterane si cascadele.
    


O alta ramura a Carpatilor situata la limita dintre Defileul Dunarii si Valea Somesului, Carpatii Occidentali se caracterizeaza prin diversitatea fenomenelor carstice unde pesteri precum UrsilorScarisoara si Vantului reprezinta adevarate monumente ale naturii.
In partea de nord a muntilor Bihor se afla Cetatile Ponorului, cea mai spendida si impunatoare formatiune carstica din Romania fiind declarata rezervatie naturala inca din 1952, obtinand apoi statutul de monument al naturii.

Zona cea mai spectaculoasa a Carpatilor o constituie Carpatii Meridionali. Supranumiti si Alpii Romanesti ating cele mai mari altitudini in Muntii Fagaras ( Vf. Moldoveanul 2544 m) ce ofera privelisti superbe si drumetii intr-un peisaj mirifc.Soseaua Transfagarasan, cel mai spectaculos drum al Romaniei, trece muntii, legand Transilvania de Muntenia. Cele mai importante puncte de atractie turistica in zona sunt Lacul si Barajul Vidraru, care este unul dintre cele mai mari din Europa, apoi Cetatea Poienari (construita pe vremea lui Vlad                          
Tepes),Lacul glaciar Balea si Cascada Balea.          



Tot in Carpatii Meridionali in Muntii Retezat se afla Parcul National Retezatcare are statut de arie naturala protejata de interes national si international iar din 1979 este cunoscut ca Rezervatie a Biosferei. Cu aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, Masivul Retezat detine aproape 40 la suta dintre lacurile glaciare de pe teritoriul Romaniei. Lacurile, alimentate de zapada topita a crestelor, ofera privelisti de vis. 
Parcul National Retezat a intrat in cursa demarata de Fundatia New 7 Wonders pentru a fi alese cele sapte minuni naturale ale lumii.

Muntii Bucegi ofera cateva dintre cele mai frumoase excursii din Romania. Creasta cea mai inalta propune vederi panoramice, pajisti cu flori salbatice si numeroase carari si atractii turistice.
In apropiere, Valea Prahovei este un minunat obiectiv turistic, cu statiuni cunoscute precum Sinaia, Busteni, Predeal si Poiana Brasov. Castelul Peles din Sinaia ramane unul din castelele europene cel mai bine pastrate, fiind resedinta de vara a primului rege al Romaniei, Carol I de Hohenzollern.


Mai multe imagini:
                                                                             Baile Tusnad

                                                                                Babele

                                                                      Cabana Balea Lac

                                                           Chilia lui Dionisie

                                                                            Lacul Rosu

                                                               Panaghia Masivul Ceahlau

                                                               Predeal si Muntele Postavaru

                                                                                 Straja

                                                                         Poiana Brasov

                                                                       Sfinxul din Bucegi

                                                                         Statiunea Sinaia

                                                                              Vatra Dornei

                    Varful Omu

0 comments:

Free Page Rank Tool