Christian Dior - Unul dintre cei mai cunoscuti designeri si creator de accesorii si parfumuri

  Christian Dior , unul dintre cei mai cunoscuti designeri ai secolului XX, s-a nascut in 1905 in Grenville, un mic oras francez, din regiunea de coasta. A locuit aici pana la varsta de 5 ani, cand intreaga familie s-a mutat la Paris. Desi totul parea sa fie perfect, viitorul creator de moda a trecut prin clipe foarte grele, dupa ce si-a pierdut mama si fratele. Cum situatia sa financiara era practic disperata, s-a mutat in final in Uniunea Sovietica, unde si-a castigat existenta din slujbe marunte, continuand in paralel sa deseneze si sa-si imagineze modele si accesorii. Sansa sa a fost sprijinul unui prieten, care i-a oferit nu doar o locuinta modesta, dar si sansa de a face primii pasi intr-o cariera impresionanta. La inceput a desenat modele de rochii si palarii, iar cand unele dintre modele au fost cumparate de actrite faimoase ale vremii, Dior a stiut ca era pe drumul cel bun. Dupa stagiul militar si dupa ce s-a simtit suficient de bine pregatit, Dior a sfidat pericolul razboiului si s-a intors la Paris, unde a lucrat un timp impreuna cu alt designer, anume Lucien Lelong. Dior va lucra si locui cu acesta pana in 1946. Atunci isi deschide propria casa de creatie, iar prima sa prezentare va oferi publicului 90 de tinute, purtate de doar sase modele. Dupa succesul primei sale colectii, Christian Dior a inteles ca reusita in domeniu este posibila doar daca va anticipa ce isi doresc femeile din Paris (si nu numai) sa poarte in viitor. In locul hainelor inspirate de moda masculina, mult prea dure si ascunzand silueta feminina, Dior s-a gandit la noi linii si modele, noi creatii, care sa fie in egala masura feminine, seducatoare si senzuale. Inspirat de stilul anilor '30, si-a numit noua colectie Corolle, incercand sa le transforme pe femeile pariziene in flori ale vremii. Modelele rochiilor propuse de Dior, dupa o lunga perioada in care feminitatea fusese ascunsa, i-a adus nu doar numeroase admiratoare si cumparatoare, dar si un numar aproape egal de contestatari, ce au incercat sa interzica noile creatii sau le-au distrus odata intrate in circuitul vanzarii. S-a cerut chiar arestarea lui Dior, in unele tari colectia a fost interzisa, fiind considerata obscena, dar toate controversele nu au facut decat sa ii aduca o nesperata reclama. Alaturi de talentul designerului, scandalul a asigurat succesul colectiei. Si l-a inspirat pe Dior sa lanseze cate o noua colectie la fiecare sase luni, ajungand ca pana in 1957 sa lanseze peste 20 de colectii, toate foarte apreciate.


   SURSA 02
 
LANSAREA DE PARFUMURI
- 1940 MIss Dior
- 1950 Diorissimo
- 1960 Eau Sauvage
- 1970 Dorella
- 1980 Poison
- 1991 Dune
- 1995 Dolce vita sticla fiinda creata de marele "glassmaker" Serge Massau
- 1995 J'Adore sticla fiind din cristal Baccart creata manual .
- 1998 Hypnotc Poison
- 2001 Higher
- 2002 Addict si gama Bikini un produs revolutionar in combatrea celulitei .
- 2003 Higher Energy
- 2004 Pure Poison
- 2005 Dior Home Pentru prima data, cu autentica pricepere tehnica, un tub de otel este otel introdus in parfum.
- 2006 Capture Totale gama care a "sters " ridurile de pe fata femeilor Dior castigand premiul de excelenta pentru complexul Alpha- Longoza si Cetulin .
- 2007 Fahreinheit 32
- 2007 Midnight Poison
- 2008 Dior Home intense parfum fiind a 3 casa din lume dupa Boucheron si YSL care realizeaza o fragranta prezentata in apa de parfum pentru barbati .
- 2008 Escale a Portofino
- 2008 Dior Home Sport
In 1953, Dior il angajeaza pe Yves Saint- Laurent ca asistent personal. In acelasi an se lanseaza “Eau Fraiche”, iar in 1956, “Diorissime”.
Linia "H" ("Sack Look" pentru americani) din 1954, se va diferentia prin haine scurte si fara corset.
In micul dictionar de moda scris de Dior in 1954, acesta vorbeste despre farmecul culorilor: “Culorile sunt fabuloase, insa trebuie folosite cu grija” Dior a condus practic destinele modei in anii '50, iar in 12 ani si-a extins afacerea in 15 tari, avand peste 2000 de angajati.
In anul mortii sale, Dior a deschis magazine in 24 de tari. Traditia modei Dior a fost continuata de mari designeri, printre care Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferre, John Galliano si Hedi Slimane.
Jacques Rouet, partener al croitorului, va conribui la succesul mondial al marcii Dior, care se va amplifica prin aparitia prêt-à-porter, accesoriilor si parfumurilor.
Christian Dior a parasit aceasta lume pe 24 octombrie 1957, la funeraliile sale participand circa 3000 de persoane. Moartea designerului a fost la fel de spectaculoasa ca si viata sa. Desi sfarsitul a avut forma unui banal atac de cord, teoriile privind circumstantele decesului sunt multiple.
Una din variante ar fi ca s-a inecat cu un os de peste. Necrologul din Times precizeaza ca Dior a decedat in timpul unui joc de carti. Alexis von Rosenberg, Baron de Rédé, un cunoscut al creatorului, are cea mai picanta versiune: in memoriile sale a scris ca Dior a sucombat din pricina unei partide amoroase neortodoxe. Chiar si asa, Christian Dior ramane un maestru in arta de a face femeile sa se simta frumoase, si ceea ce i-a supravietuit a fost faima, prestigiul si un imperiu care se intinde azi pe toate continentele.
Yves Saint-Laurent, asistentul lui Christian Dior, va prelua faclia afacerilor, dupa decesul creatorului in Italia. Marc Bohan il va succede timp de mai multe decenii, inainte de Gianfranco Ferre, urmat de stralucitorul John Galliano in 1996.
Numele Dior s-a asociat cu numeroase alte produse, precum parfumurile (printre cele mai cunoscute arome Dior se numara: Dune, Dolce Vita, Diorella, Dioressence, Diorissimo, Eau Fraiche, Forever and Ever, Hypnotic Poison, J’adore, Miss Dior, Tendre Poison), farduri si cosmetice diverse, bijuterii, incaltari si accesorii din piele, haine pentru barbati si accesorii pentru casa.
In prezent exista peste 160 de boutique-uri Dior in intreaga lume, care comercializeaza atat haute-couture, cat si ready-to-wear si cosmetice sau bijuterii.
Un vant de libertate adia in anii `70, blue-jeansii au revolutionat moda feminina, iar “Diorella”, creat in 1972, a fost martorul acestei schimbari si parfumul care a insotit femeile pe caeasta noua cale.
Sapte ani mai tarziu, “Dioressence” , un parfum senzual, seducator, cu un usor iz de scortisoara, avea sa devina exprimarea vadita a tuturor misterelor Orientului.

Pentru “Poison”, parfum creat in 1985, dupa trei ani de eforturi asidue, s-au experimentat 800 de posibilitati olfactive si s-au fabricat 50 de variante de sticlute-mostre, pana a se decide varianta finala. Unul dintre cele mai ametitoare succese din istoria internationala a parfumurilor, “Poison” este si astazi o mireasma foarte cautata.
Incepand din 1991, au fost lansate si alte parfumuri de dama: “Dune”, “Tendre poison”, “Dolce Vita”, “Eau de Dolce Vita”, “Miss Dior Cherie”, “I love Dior”.
In linia parfumurilor masculine, prima creatie Dior “Eau Sauvage”, a fost urmata de “Jules”, “Eau Sauvage Extreme” , “Fahrenheit” si “Dune pour Homme”.
Personaje faimoase au ramas fidele brandului Dior, iar starurile de la Hollywood au apelat la creatiile casei pentru cele mai speciale ocazii.
Doar in 2006 profitul net al companiei fondate de creator a depasit 2 miliarde de euro. Pe 11 iunie 2007, Palatul Versailles s-a transformat intr-un urias podium de moda, cuvantul-cheie fiind „extravaganta”! Or, pentru a ilustra acest tablou a fost nevoie de doua branduri: Christian Dior - care a sarbatorit 60 de ani de istorie in lumea modei si John Galliano - care a marcat 10 ani de cariera in slujba acestui brand, printr-un show haute couture inspirat de pictorii impresionisti si moderni.
La evenimentul desfasurat in castelul care i-a apartinut regelui Louis al XIV au participat foarte multe vedete, precum: Charlize Theron, Kate Hudson, Eva Green, Pedro Almodovar, Sophia Coppola sau Jessica Alba. Pe podium au defilat super-modele precum: Gisele Bundchen, Naomi Campbell, Amber Valetta sau Linda Evanghelista, care au purtat rochii inspirate de picturile unor artisti precum Picasso, Renoir, Degas sau Goya.
„Talentul creativ al lui John se apropie foarte mult de cel al domnului Dior. Acesta a fost motivul pentru care l-am ales acum 10 ani. Ei impart aceeasi feminitate in creatii si acelasi gen de romantism, combinat in acelasi timp cu modernitate si extravaganta. Christian Dior nu a fost un clasic in anii ´50. El a fost revolutionar! Abia azi este un clasic, ceva asemanator lui Picasso”, a declarat Bernard Arnault, presedintele companiei care detine si brandul Dior. 



sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool