Yves Saint Laurent - Un nume important din istoria modei

  Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent, cunoscut mai ales ca Yves Saint Laurent, a fost unul dintre cele mai importante nume din istoria modei. Acest designer francez s-a nascut in Algeria, insa a revenit la Paris imediat dupa terminarea scolii generale pentru a-si urma visul: acela de a incepe o cariera in moda. Primele rezultate nu au intarziat sa apara deoarece la varsta de 17 ani obtine postul de asistent al lui Christian Dior. Regretabilul deces al lui Dior, survenit la 4 ani dupa ce Yves Saint Laurent ii devenise asistent, ii deschide acestuia din urma portile catre o cariera de succes, deoarece ramane la conducerea imperiului creat de Dior. Acumuland suficienta experienta, Saint Laurent isi incepe propria afacere in 1962. Devine, in scurt timp, unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati designeri din toate timpurile. De fapt, este cel care a popularizat purtarea costumelor formate din pantaloni si sacou si in randul femeilor (pana atunci, aceste articole vestimentare erau purtate doar de catre barbati).
   La inceputul anilor ’60, Yves Saint Laurent introduce pe podiumuri materialele transparente si pe cele in culori metalice, provocand o adevarata revolutile in moda. In anii ’70, acesta creaza haine de inspiratie etnica, incluzand aici jachete safari care puteau fi purtate de barbati si femei deopotriva.
   Insa, cea mai mare contributie a acestuia adusa pe podiumurile de moda este aceea ca a fost primul designer din istorie care a introdus modele de culoare care sa ii prezinte colectiile. In plus, Yves Saint Laurent a creat haine pentru nume mari din istoria modei precum: Loulou de la Falaise, Betty Catroux, Talitha Pol-Getty, Catherine Deneuve si Katoucha Niane.
Pe langa creatiile vestimentare care l-au facut celebru, Yve Saint Laurent detine si cateva marci de parfumuri la fel de cunoscute: Y din 1964, Rive Gauche in 1971, Opium in 1978, Paris in 1983, Champagne in 1993 - redenumit Yvresse in 1996, Opium for Men in 1996, Baby Doll in 1999 si Nu in 2001.


   SURSA 02
 
   Carieră
   Fiul preşedintelui unei societăţi de asigurare, Yves Saint-Laurent s-a născut la 1 august 1936 în Oran, în ceea ce era atunci Algeria franceză. Saint-Laurent a plecat la vârsta de 17 pentru a lucra pentru designer-ul francez Christian Dior. După moartea lui Dior în 1957, Yves, la vârsta de 22 de ani, a fost însărcinat cu salvarea casei Dior de la falimentul financiar iminent.
   La scurt timp după acest succes, el a fost trimis pentru a servi în armata franceză algeriană în timpul Războiului de Independenţă din Algeria. După 20 de zile, datorită stresului la care era supus de către camarazii săi militari l-au adus pe fragilul Saint-Laurent la stadiul de a fi internat într-un spital francez de boli mentale, unde a a avut parte de un tratament psihiatric, care presupunea inclusiv terapie cu electro-şocuri, pentru o cedare nervoasă.
   În 1962, în urma unei cedări nervoase, Saint-Laurent a fost concediat de către Dior şi astfel şi-a început propria etichetă, YSL, finanţat de către partenerul său, Pierre Bergé. Cuplul romantic s-a destrămat în 1976, dar au rămas în continuare parteneri de afaceri. Pe parcursul anilor 1960 şi 1970, firma a popularizat tendinţele modei, cum ar fi ţinutele beatnik, jachete safari pentru bărbaţi şi femei, pantaloni strânşi, şi pantofii înalţi şi cambraţi pe picior, inclusiv crearea în 1966 a ceea ce este probabil cel mai renumit frac clasic pentru femei, Le Smoking. De asemenea, el a făcut publică ideea purtării de siluetelor din anii 1920,'30 şi'40. El a fost primul, în 1966, care a încercat să popularizeze pret-a-porte-ul, într-o încercare de democratizare a modei, cu Rive Gauche şi buticul cu acelaşi nume.
Saint-Laurent a fost, de asemenea, primul designer care a folosit modele de culoare într-o defilare de modă. Printre muzele sale au fost Loulou de la Falaise, fiica unui marchiz francez şi a unei model anglo-irlandeză; Betty Catroux, fiica jumătate-braziliană a unui diplomat american şi soţia unui decorator francez; Talitha Pol-Getty- care a murit de supradoză cu droguri în anul 1971; Catherine Deneuve, fotogenica actriţă franceză; şi supermodelul din Guineea-născută în Senegal, Katoucha Niane, fiica scriitorului Djibril Tamsir Niane. Ambasadorul la Londra al couturier-ului, în timpul anilor 1970 şi începutul anilor 80, a fost milionara Diane Boulting-Casserley Vandelli, astfel, brand-ul ce în ce mai cunoscut printre jet-set-erii europeni şi clasele superioare.
   În 1983, el a devenit primul designer de modă onorat pentru realizările de o viaţă de către Muzeul de Artă Metropolitan.
   În 2001, el a fost decorat cu gradul de comandor al Legiunii de Onoare de către preşedintele francez Jacques Chirac.
   Saint Laurent s-a pensionat în 2002 şi a devenit din ce în ce mai retras. De atunci, până la moartea sa, el a petrecut o mare parte a timpului său, la casa sa din Marrakech, Maroc.
   De asemenea, el a creat o fundaţie împreună cu Pierre Bergé din Paris să traseze istoria casei YSL, care conţine 15000 de obiecte şi 5000 de piese de îmbrăcăminte.
A murit la 1 iunie 2008, după o boală îndelungată, în casa sa din Paris. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool