Viata inteligenta in Univers


Suntem singuri in Univers? Aceasta este una din intrebarile omenirii la care nu s-a gasit raspuns pana acum.
Numai in galaxia noastra, una din nenumaratele galaxii ale Universului, exista peste 100 de miliarde de stele.
Homo Sapiens a aparut acum aproximativ 160.000 de ani, o perioada nesemnificativa in comparatie cu varsta Universului. Este posibil sa fi existat civilizatii inaintea noastra si este posibil sa existe si dupa ce viata pe Terra nu va mai exista. Probabilitatea ca in acesta perioada sa mai existe viata nu este mare, iar daca mai adaugam si ceilalti factori, sansele scad destul de mult. Homo Sapiens va disparea peste 5 miliarde de ani, atunci cand Soarele nostru va distruge orice urma de viata. Sau cel putin, va disparea de pe Pamant, si cine stie, poate vom coloniza alte planete. Poate chiar viata pe Pamant a venit din Univers…
Acum peste 400 de ani, Giordano Bruno spunea: “In spatiu exista nenumarate planete rotindu-se in jurul altor stele, pe care pot exista creaturi similare sau superioare celor de pe Pamant.”
In secolul 19, Jules Verne si H. Wells a popularizat ideea de viata extraterestra.
In anul 1900 o fundatie franceza oferea premul Guzman in valoare de 100.000 de franci pentru primul contact cu o specie extraterestra, insa au exclus planeta Marte, crezand ca un contact cu un martian ar fi prea usor!
Ideea ca ar exista viata pe Marte ne-a fascinat intodeauna.
Cum a aparut viata si daca exista si pe alte planete, raman unele dintre cele mai fascinante intrebari din lumea stiintei. Defapt, nu trebuie sa fi un om de stiinta pentru a-ti pune aceste intrebari. Viata pe Marte nu exista. Cel putin nu vom gasi martieni ca in filmele science fiction. Nimeni nu se asteapta sa gaseasca o forma de viata inteligenta pe una din planetele din sistemul nostru Solar. Insa Soarele nostru este doar unul din miliardele de stele existente. Astronomii au descoperit, doar in ultimii ani, ca in jurul multor stele se gasesc planete. Exista milioane de alte sisteme stelare si este probabil ca pe unele planete sa existe viata. Nu stim insa cu certitudine si nici nu stim daca pe acestea se vor gasi fiinte ce noi le-am putea numi fiinte inteligente.
Pentru a descoperi daca exista viata pe o alta planeta trebuie trimise sonde spatiale ca sa recolteze probe. Din pricina tehnologiei nu putem trimite sonde decat in Sistemul nostru Solar. Ceea ce vor descoperi cercetatorii in Sistemul Solar, pe Marte, Europa, Titan, nu ne vor raspunde la intrebarea noastra: exista viata inteligenta in Univers?
Insa trebuie privit mai departe, catre alte sisteme stelare.
Viitorul va fi foarte interesant. Dupa ce vom rezolva problema spatiului si a timpului vom putea ajunge in locuri nemaivazute, in cele mai indepartate puncte din Univers.
Cautarea vietii pe alte planete a inceput de ceva vreme si s-a intensificat dupa descoperirea din anul 2001 a primei atmosfere a unei planete extrasolare. Este vorba de planeta HD 209458 B.

HD 209458

HD 209458 este o stea din constelatia Pegasus si este foarte similara cu Soarele nostru. Deoarece se afla la o distanta de 154 de ani lumina nu este vizibila cu ochiul liber, insa se poate observa cu un mic telescop.
In anul 1999 doua echipe lucrand independent au descoperit o planeta extrasolara orbitand in jurul stelei. Dupa descoperire, cele doua echipe conduse de David Charbonneau si Gregory Henry au detectat miscarea unei planete trecand prin dreptul stelei, devenind prima planeta extrasolara. Planeta a primit numele HD 209458 b.
Studiile stereoscopice au descoperit prezenta planetei in 15 noiembrie 1999. Astronomii au realizat masurari fotometrice asupra mai multor stele cunoscute ca fiind orbitate de planete, in speranta ca vor gasi o scadere in luminozitate cauzate de tranzitul planetei dintre stea si Pamant.
Descoperirea vietii extraterestre este deocamdata un vis. Pana atunci trebuie cautate cai care vor permite sa identificam viata pe o alta planeta de aici, de pe Pamant.

Cum vom putea detecta viata extraterestra?

Descoperirea unei planete care se afla la o distanta potrivita de astrul ei poate fi un prim indiciu ca acolo s-ar putea dezvolta viata. Daca ar exista viata, atunci atmosfera ar trebui sa ne semnaleze acest lucru. Aerul va contine mai mult bioxid de carbon decat cel existent in mod normal in atmosfera. Prin simpla analiza a aerului dintr-o incapere ne putem da seama daca in acea camera exista cineva. Fiintele vor fi semnalate datorita modificarii compozitiei aerului.
Ce vom putea gasi pe alte planete este greu de spus. Teoretic, singura forma de viata care poate exista este cea bazata pe apa lichida si pe carbon. Insa este posibil ca descoperirile viitoare sa ne schimbe aceasta viziune si sa nu aiba nici o legatura cu ceea ce stim noi acum.
Desi o fiinta extraterestra bazata pe carbon va fi diferita de fiintele existente pe Pamant, acestea urmeaza aceleasi mecanisme chimice.
Fiintele vii poseda un metabolism, preluand din mediu anumite substante si eliminand altele. Pe aceste planete unde vom cauta existenta unei vieti extraterestre va trebui sa cautam defapt… oxigen. Doar analizand atmosfera putem afla la raspunsul la una dintre cele mai mari intrebari ale omenirii. De ce oxigenul ar putea fi cel mai bun indicator al vietii? Pentru ca astfel nu va trebui cercetat fiecare centimetru al planetei sau o zona restransa.
Oxigenul este extrem de reactiv si se combina rapid cu elemente chimice existente din atmosfera planetei. Nu poate supravietui multa vreme in atmosfera, cata vreme nu este generat de un proces geologic sau biologic. Oxigenul ar putea fi un prim indiciu pentru identificarea fiintelor extraterestre de la mare distanta, chiar de la mii de ani lumina de Terra.

Cum putem identifica prezenta oxigenului in atmosfera unei planete?

Pentru a identifica prezenta oxigenului pe o planeta indepartata, cercetatorii trebuie sa urmareasca spectrul stelei, cautand liniile intunecate care sunt specifice elementelor ce absorb lumina stelei pe anumite frecvente. Aceste observatii se vor efectua pe perioade lungi, urmarind aparitia si disparitia periodica a unor linii suplimentare, indicand trecerea unei planete prin fata discului stelei. Liniile vor indica prezenta unei planete care trece periodic prin fata stelei. In urmatoarea etapa, cercetatorii trebuie sa observe care elemente corespund liniilor de absorbtie. Dupa ce prezenta oxigenului va fi confirmata, se vor putea face masuratori mai precise, unde se va determina masa si distanta planetei fata de astrul sau.
Pe planeta HD 209458 b mentionata mai sus, a fost identificat oxigenul prin aceeasi metoda.
Sonda Mars Express a plecat in 2003 in cautarea vietii extraterestre, pe planeta Marte. In drumul sau, sonda a indreptat senzorii catre o planeta. Masuratorile au indicat ca respectiva planeta este bogata in metan si oxigen, un semn ca acolo exista viata. Planeta era defapt Terra, experimentul dovedind ca metoda functioneaza.
Mars Express a fost prima sonda spatiala europeana trimisa catre planeta Marte si a fost lansata cu o racheta Soiuz de la Baikonur.

Misiunea Kepler

Kepler este o misiune spatiala, o statie cosmica, o nava cosmica si un telescop spatial de tip fotometru, creat si realizat de NASA pentru cautarea unor planete asemanatoare Terrei din alte sisteme solare. Statia cosmica Kepler va observa si inregistra stralucirea a peste 100.000 de stele de-a lungul a 3 – 4 ani, pentru a detecta tranzitia periodica a planetelor unei stele, procedeu de detectare al planetelor unei stele oarecare, numit metoda tranzitiei.
O alta varianta a confirmarii vietii pe alte planete ar putea veni astfel: sa ne gaseasca ei pe noi. S-au trimis in afara sistemului nostru solar doua sonde spatiale. Sondele Pioneer transmit imagini ale fiintei umane si o harta aratand unde este Pamantul, iar sondele Voyager poarta un disc cu sunete si imagini de pe Terra.
Un indiciu ca planeta noastra e locuita sunt undele radio. Acestea se propaga in toate directiile, multe informatii fiind transmise dinspre Pamant calatorind aproape 80 de ani-lumina in spatiu de la aparitia undelor radio. Daca chiar exista civilizatii extraterestre, nu mai departe de 80 de ani-lumina, exista sansa ca ele sa ne fi identificat deja. Practic pe o planeta la aceasta distanta, cu un mic receptor, se pot asculta in acest moment emisiunile radio difuzate pe Pamant acum 80 de ani.
Chiar daca se va descoperi viata inteligenta pe o alta planeta, chiar si comunicarea va fi o problema datorita distantei enorme ce ne va desparte. Intalnirea cu o astfel de fiinta fiind imposibila cu tehnologia actuala.

Suntem singuri in Univers?

Este posibil ca undeva, pe o planeta asemanatoare Pamantului, datorita apei si meteoritilor incarcati cu aminoacizi ce calatoresc prin Univers, sa poata da nastere vietii. Iar de aici, “sporii de viata” sa evolueze acolo unde gasesc conditii, pana la fiinte inteligente.
In norii interstelari se gasesc uriase cantitati de materie organica, adevarate caramizi ale vietii. De ce n-ar fi posibil ca undeva, intr-un loc prielnic pentru dezvoltarea vietii, cum s-a intamplat in cazul Pamantului, viata sa apara?
Poate inteligenta este o calitate recenta a materiei din Univers care abia incepe sa se manifeste. Fiinta umana are o anumita perioada de timp destinata pentru evolutie, iar peste cateva miliarde de ani planeta noastra nu va mai fi locuibila.
Probabil rasa umana este singura specie inteligenta din galaxia noastra, iar existenta noastra pe Pamant este doar o fereastra ingusta ce ofera formelor de viata oportunitatea de a evolua. Poate peste ani, decenii sau cel mult secole, vom putea afla raspunsul la aceasta intrebare, iar intalnirile – speram – vor fi inevitabile.
Dar daca suntem singurele creaturi inteligente din univers, atunci suntem cu adevarat un miracol.


Sursa:descopera.org

0 comments:

Free Page Rank Tool