Autocad - Proiectarea 2D si 3D

  AutoCAD este un program CAD utilizat in proiectarea planurilor in doua dimensiuni (2D) si mai putin trei dimensiuni (3D) dezvoltat si comercializat de Autodesk.
   Sistemul nativ de fisiere sunt cele de tip dwg, precum si cele dxf (Drawing eXchange Format), extrem de larg raspandite.
   Cu toate ca initial a fost creat pentru sa ruleze si pe platforme ca si Unix, Macintosh, s-a renuntat la dezvoltarea acestora in favoarea sistemului de operare Windows.
   Una dintre caracteristicile care au facut faimosa aceasta aplicatie, pe langa pretul comparativ mic la data lansarii cu alte softuri similare, a fost posibilitatea de ambientare si automatizare a proceselor. Aici sunt incluse AutoLISP, Visual LISP, VBA, .Net, ObjectARX.
   Comanda line sau scurtatura l, duce la crearea unei linii in spatiul de desenare. Programul va cere coordonatele primului si urmatorului (urmatoarelor) puncte.
LINE Specify first point: scrie coordonatele [x, y, z] sau clic pe spatiul de desenare
Specify next point or [Undo]: aceasta cerere cicleaza pana la apasarea tastei Enter sau Esc
Comanda rectangle sau scurtatura rectang duce la crearea unui dreptunghi. Progamul va cere coordonatele primului punct si celui de-al doilea.
Specify first corner point: clic pe spatiul de desenare sau, introdu coordonatele [x, y, z]
Specify other corner point: clic pe spatiul de desenare sau, introdu coordonatele [x, y, z]
Cercul
   Pentru desenarea cercului, exista mai multe metode functie de cum este definit cercul. Din doua puncte, din trei, din tangenta-tangenta-raza. În primul rand se scrie comanda circle sau scurtatura c.
CIRCLE Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]: Specify radius of circle or [Diameter]:
   Versiuni
- 1982 decembrie - Version 1.0 (Release 1)
- 1983 aprilie - Version 1.2 (Release 2)
- 1983 August - Version 1.3 (Release 3)
- 1983 octombrie - Version 1.4 (Release 4)
- 1984 octombrie - Version 2.0 (Release 5)
- 1985 mai - Version 2.1 (Release 6)
- 1986 iunie - Version 2.5 (Release 7)
- 1987 aprilie - Version 2.6 (Release 8)
- 1987 septembrie - Release 9
- 1988 octombrie - Release 10
- 1990 octombrie - Release 11 ]
- 1992 iunie - Release 12
- 1994 noiembrie - Release 13
- 1997 februarie - Release 14
- 1999 martie - AutoCAD 2000 (R15.0)
- 2000 iulie - AutoCAD 2000i (R15.1)
- 2001 iunie - AutoCAD 2002 (R15.6)
- 2003 martie - AutoCAD 2004 (R16.0)
- 2004 martie - AutoCAD 2005 (R16.1)
- 2005 martie - AutoCAD 2006 (R16.2)
- 2006 martie - AutoCAD 2007 (R17.0)
- 2007 martie - AutoCAD 2008 (R17.1)



  SURSA 02

   Probleme cu AutoCAD-ul
   A. Reluarea activitatii cu AutoCAD-ul dupa blocarea sistemului
   Sunt situatii când, prin blocarea sistemului, nu mai putem închide normal AutoCAD-ul si suntem nevoiti sa repornim calculatorul fortat (Ctrl+Alt+Del sau Reset). În acest caz, ramân rezidente o serie de fisiere care îngreuneaza sau chiar împiedica relansarea AutoCAD-ului. Pentru a putea continua lucrul, este necesara putina curatenie pe disc.
  1. Dupa restart-area calculatorului rulati programul SCANDISK, sau dati comanda Dos:
C:\>CHKDSK /f
 Ambele programe detecteaza clusterele nealocate, care trebuiesc sterse (Delete)
  2. Stergeti toate fisierele cu extensia AC$. Ele sunt fisiere temporare ale AutoCAD-ului, pe care acesta nu a reusit sa le mai stearga. Acestea se gasesc, de obicei, în directorul curent de lucru, sau în directorul temporar al AutoCAD-ului, setat la configurare.
  3. Stergeti toate fisierele de forma: amcpblch (fara extensie) si perechea lui cu acelasi nume, cu extensia .swr - amcpblch.swr (fireste, numele poate fi orice succesiune de 8 litere), din radacina sistemului (C:\) sau din directorul temporar al AutoCAD-ului.
  4. Daca AutoCAD-ul a fost setat sa blocheze fisierele în lucru (Config -> 7. Configure operating parameters -> Do you wish to enable file-locking? ), la repornirea AutoCAD-ului veti primi un mesaj de eroare, chiar daca lucrati pe un calculator independent, sau sunteti singurul utilizator din retea.
În aceasta situatie este necesar sa stergeti fisierele de blocare pe care le creeaza AutoCAD-ul (cel mai ades apar fisierele acad.mxk si nume_desen.dwk, unde nume_desen este numele fisierului în lucru). Iata extensiile fisierelor de blocare ce pot aparea în aceasta situatie: .adk, .bkk, .dwk, .dwl, .dbk, .dfk, .dxk, .flk, .igk, .lik, .mxk, .olk, .pck, .plk, .pwk, .sxk, .sdk, .txk, .xlk. În AutoCAD R13, fisierele .dwk, pot fi deblocate si din interiorul programului, cu comanda: File -> Management -> Utilities… -> Unlock File.
   În unele cazuri, este nevoie parcurgerea o data a protocolului de configurare (Config), fara a modifica nici un parametru si salvând configuratia. Pentru a intra în AutoCAD direct în meniul de configurare, porniti AutoCAD-ul cu optiunea -r:
C:\>a12 -r
iar în Windows se adauga -r la linia de comanda a iconului de pornire
   Optiunea de blocare a fisierelor este extrem de utila la lucrul în echipa, mai ales când se lucreaza în retele de tipul Windows for Workgroups, la care alt tip de protectie nu se poate folosi (se poate doar opri total accesul la fisiere). În cazul însa al lucrului pe statii independente, optiunea nu face decât sa încurce lucrurile.
   B.Mesajul "Out of enviroment space"
   La pornirea AutoCAD-ului uneori primim mesajul "Out of enviroment space" si programul nu porneste (versiunea de DOS).
   În acest caz nu exista spatiu suficient în memorie pentru setarea variabilelor de sistem ale AutoCAD-ului, (respectiv ACAD, ACADDRV, ACADCFG etc.). Pentru aceasta, în config.sys adaugati urmatoarea linie de comanda:
shell=c:\command.com /e:512 /p
   Dupa care se reseteaza calculatorul. Valoarea 512 se poate creste pâna când nu se mai primeste mesajul "Out of enviroment space". Pentru cei ce ruleaza mai multe versiuni de AutoCAD (R12 si R13), este foarte important ca fisierul .bat de pornire a AutoCAD-ului (a12.bat sau a13.bat) sa faca si resetarea variabilelor de sistem la închiderea sesiunii de lucru. Pentru aceasta, fisierul de pornire va arata astfel:
SET ACAD=C:\A12\SUPPORT;C:\A12\FONTS;C:\A12\ADS;C:\LSP
SET ACADCFG=C:\A12
SET ACADDRV=C:\A12\DRV
C:\A12\ACAD %1 %2
SET ACADDRV=
SET ACADCFG=
SET ACAD=
În caz contrar este posibil sa se încurce setarile între versiuni.
   C. Setari particulare
   Sunt situatii când avem nevoie sa pornim AutoCAD-ul cu diverse setari. Setarile pot diferii prin:
a - rezolutia si culorile ecranului, perifericele folosite, desenul folosit ca prototip. Aceasta este situatia unui user singular ce are mai multe configuratii.
b - meniuri diferite (acad.mnu), prescurtari de comenzi si comenzi externe (acad.pgp), definirea de functii externe (acad.lsp). Acesta este cazul în care mai multi useri folosesc aceeasi masina.
   Versiunea pentru DOS
   În primul caz , problema se rezolva prin crearea mai multor fisiere .bat de pornire în care variabila ACADCFG are valori diferite, indicând calea unde se afla fisierul acad.cfg. Corespunzator trebuie sa existe directoarele indicate de variabila ACADCFG. De obicei acestea se construiesc ca subdirectoare ale directorului ACAD.
   În al doilea caz, se creeaza directoare diferite continând fisierele acad.mnu, acad.lsp, acad.pgp, acad.lin proprii fiecarui utilizator. Fiecare utilizator va folosi un fisier .bat propriu de pornire în care variabila ACAD va avea ca prima cale setata, directorul cu propriile setari, astfel:
• pentru Dan, va exista un fisier dan.bat în care variabila ACAD va fi:
SET ACAD=C:\DAN;C:\A12\SUPPORT;C:\A12\FONTS;C:\A12\ADS
•pentru Geta, va exista un fisier geta.bat în care variabila ACAD va fi:
SET ACAD=C:\GETA;C:\A12\SUPPORT;C:\A12\FONTS;C:\A12\ADS
   Versiunea pentru Windows
   Pentru a crea configuratii multiple la lucrul în AutoCAD sub Windows, se procedeaza astfel:
  1. Se creeaza un icon pentru fiecare configuratie. În linia de comanda se adauga optiunea:
/c c:\r13\nume_config
unde nume_config (de exemplu "dan") este un subdirector în directorul r13 sau acadwin unde se va crea configuratia proprie.
  2. Pentru fiecare utilizator se seteaza un director de lucru propriu (la optiunea "Working directory" sau "Start in")
  3. Tot în directorul nume_config se copiaza fisierul acad.ini, care initial este cel standard de la instalarea AutoCAD-ului pentru toti utilizatorii, dupa care fiecare si-l configureaza dupa propria dorinta.
   În versiunea de Windows, variabila ACAD se seteaza din "Options"> "Preferences…"> "Enviroment"> "Drivers", cum se vede în figura urmatoare.


    SURSA 03

   Trucuri AutoCAD
   Introducerea comenzilor de la tastura
   O modalitate rapida de lucru este si introducerea comenzilor de la tastatura prin tastarea prescutarilor. Prescurtarile comenzilor se afla in fisierul acad.pgp, care se poate edita in vederea adaugarii sau stergerii diferitelor comenzi.
   Comenzi si prescurtari
   Copierea listei din linia de comanda
   AutoCAD-ul permite copierea jurnalului instructiunolor date in linia de comanda prin folosirea comenzii COPYHIST ( prin apasarea tastei F2 se activeaza o fereastra in care sint mentionate toate actiunile factute in fisierul de lucru deschis). Prin folosirea acestei comenzi se copiaza in clipboard tot ce a aparut in linia de comanda in decursul unei lucrari. Textul poate fi redat intr-o alta aplicatie windows de prelucrare a textelor prin comanda PASTE.
   Configuratii de desen ca template
   In primul rind se configureaza fisierul deschis prin alegerea unitatilor de masura, dimensiunea spatiului de desen ... Se alege din Save As configurarea ca template. Fisierul template este stocat de AutoCAD in folderul Template. Cind se deschide o aplicatie se alege din Set up Wizart, Use a Template pentru a deschide acest template si noul spatiu de desen va avea configurarile facute.
   Printare automata in Extents
   Daca printezi cu Extents majoritatea documentelor, se poate realiza un macro ce poate fi apelat printr-un buton creeat special pentru aceasta operatie.
Macro: ^C^C_cmddia 0 _plot _E _N _cmddia 1
Folosirea Windows-ului Explorer pentru a deschide un block
   O modalitate de deschidere a unui block in AutoCAD se poate face printr-o operatie simpla de drag and drop a respectivului block din Windows Explorer in AutoCAD.
Incarcare mai rapida a AutoCAD-ului
   Pentru o incarcare mai rapida a programului, se poate elimina printr-o linie de comanda logo-ul ce apare de fiecare data cind este lansat AutoCAD-ul. Mouse dreapata pe pictograma AutoCAD-ului, se alege Propeties din meniu. In Target se trec urmatoarele : "C:\Program Files\AutoCAD R14\acad.exe" /nologo (in cazul in care programul este instalat in C:\Program Files.
   Incadrarea unui text intre 2 puncte
   Operatie ce se poate realiza cu ajutorul instructiunii TEXTFIT. In momentul in care este tastat TEXTFIT in linia de comanda, se va cere selectarea textului ce urmeaza a fi incadrat. Dupa ce textul a fost selectat punctul de inceput a linie ce marcheaza lungimea de incadrare apare in coltul din dreapta jos a textului urmind ca sa selectam cel de-al doilea punct. In momentul in care a fost selectat si al doilea punct, textul este incadrat automat.
   Calculatii rapide din linia de comanda
   Calcule simple pot fi executate de AutoCAD direct din linia de comanda, prin comanda "calc". Se pot folosii operatorii: +, -, *, / .Topica instructiunii este urmatoarea: (functieprimul numaral doilea numar).
Exemplu: (+ 2 (* 2 4)), (/ 10 2), (* (+ 2 2) (/ 4 2))
   Verificarea permaneta a erorilor
   Exista posibilitate intilnirii unor fisiere alterate. Daca exista suspiciunea unor erori hardware sau de program este indicat a se activa optiunea Full-time CRC validation si AutoCAD-ul va efectua verificarea CRC (Cyclic Redundancy Check) la fiecare citire a unui obiect in desenul curent
Salvarea desenului sub forma de imagine in miniatura
   Aceasta optiune determina programul AutoCAD sa creeze o imagine bitmap comprimata a desenului salvat. Imaginea apare in mai multe casete de dialog, inclusiv in eticheta Tile Block din Advanced Setup, la utilizarea sabloanelor si in caseta de dialog Select File, fapt ce duce la identificarea mai usoara a desenelor.
   Avantajul utilizarii configuratiei prestabilite ByLayer
   Cand se atribuie obiectelor culoarea prestabilita ByLayer, spatiul de stocare necesar este mai mic, deoarece AutoCAD-ul nu mai trebuie sa inregistreze si culoarea impreuna cu fiecare obiect.
   Propietati disponibile pentru un obiect
   Pentru a afla propietatile disponibile pentru un anume obiect, clic pe butonul Add Selected Object si se alege un singur obiect. Se va alcatuii automat o lista cu toate filtrele si valorile corespunzatoare pentru obiectul selectat. Se pot sterge filtrele de care nu este nevoie si se lasa doar propietatile care intereseaza.
   Erori de tiparire
   Daca anumite obiecte nu sint tiparite desi ele apar pe ecran, trebuie verificat daca nu, din greseala, sint plasate pe stratul DEFPOINTS care este creat de AutoCAD, automat, de fiecare data cind sint definite cote asociative
Viewport-uri inghetate
   Desi se poate controla propietate de inghetare/dezghetare a unui strat din viewport-ul curent, valoarea globala are prioritate. Daca un strat este dezghetat in viewport-ul curent, dar este inghetat la nivel global, stratul nu va aparea in nici unul dintre viewport-uri.
   Caractere cu forme simple
Folosirea caracterelor cu forme mai simple (shape) reduce la minim dimensiune desenului si timpul de deschidere. Caracterele din fisierele de fonturi Simplex si Romans sint destul de simple ca aspect si se aseamana cu caracterele simplex utilizate in proiectarea la planseta.
   Linia de baza a cotei
   Daca se vrea ca o cota sa aiba aceeasi linie de baza cu cea a uneia generate anterior, dar nu cel mai recent, se apasa tasta Enter la promptul "Specify a second extension line origin"


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool