Castorul

   Castorii sunt cele mai mari rozătoare acvatice.
   Descrierea speciei
   Castorii sunt mamifere de lungime medie, având o lungime a corpului de până la 90 cm. Greutatea castorilor variază în dependenţă de specie de la 10 kg până 30 kg. Au o blană mătăsoasă, de culoare brună-roşietică. Castorii au un corp alungit, cu membre mici şi puternice. Coada lor neacoperită este mare şi lată.
   Reproducerea
   La mijlocul iernii, castorii tineri îşi caută un partener de reproducere, cu care rămân în majoritatea cazurilor până la sfârşitul vieţii. Castorii se reproduc la sfârşitul iernii, în luna februarie, iar perioada de gestaţie durează aproximativ 100 de zile.De obicei o femelă dă naştere la 5-8 pui. Puii se nasc cu blană, cu ochii deschişi şi având dinţii incisivi dezvoltaţi. Puii rămân cu maturii până la maturitate.
   Arealul de răspândire
   Castorii pot fi găsiţi în preajma râurilor şi a bazinelor acvatice medii şi mari, în Europa, America de Nord şi în unele regiuni ale Americii de Sud.
   Ministrul Mediului, Petru Lificiu, a fost plecat în Germania, în noiembrie 2006, spre a încheia un contract pentru a importa 21 de castori. Animalele sunt destinate a fi plasate "undeva pe Valea Argeşului", pentru repopularea zonei.


  SURSA 02


  Castorul (Castor fiber) este cel mai mare mamifer rozator acvatic. El este raspandit atat in Europa si Asia, cat si in America. Castorul are lungimea corpului de aproximativ 90 de cm, iar greutatea de la 10 pana la 30 de kg. Corpul alungit al rozatoarei este acoperit de o blana brun-rosiatica, si se termina intr-o coada mare si lata.
   Castorii traiesc in apele, raurile si paraurile care au in apropiere pasuni, si sunt recunoscuti pentru abilitatea lor de a-si construi locuinta. Aceste rozotoare sunt supranumite "inginerii regnului animal" deoarece face tot felul de constructii uimitoare. De exemplu, atunci cand nu gasesc un lac unde sa-si poata ridica barlogul, castorii construiesc un baraj din lemne pe un rau, pentru a-si face propriul lac. Pentru aceste complicate constructii, castorii lucreaza in comun. Ei rod (folosindu-se de incisivii puternici si taiosi), copacii de pe malul raului, pentru a-i face sa cada de-a latul raului, iar apoi intaresc barajul cu pietre, namol si crengi. Uneori aceste baraje ajung la o inaltime de 3 m si o lungime de pana la 30 de m. Dupa ce termina barajul, castorii construiesc in apropierea lui o vizuina cu doua incaperi: una pentru depozitarea hranii si una ca locuinta. Aceste locuinte au forma unui cuptor, iar intrarea se face pe sub apa pentru a fi feriti de pradatori.
   Perioada de imperechere a castorilor incepe si se termina iarna, ei fiind unele din putinele animale care raman cu acelasi partener pentru intreaga viata. Numarul puilor nascuti sunt de obicei de 5-8, iar de cand se nasc, pana la perioada de maturitate, raman alaturi de parintii lor.


   SURSA 03
 
   Castorul este supranumit "inginerul regnului animal". Si afirmatia este complet adevarata, caci animalul acesta realizeaza tot felul de constructii, care mai de care mai uimitoare.
   Proiectul numarul unu este reprezentat de baraje. Lucrand in comun, castorii rod copacii care cresc pe malurile raului. Acestia se pravalesc in rau. Apoi castorii aduc pietre si namol, intarind constructia cu ajutorul cracilor si tepuselor.
   Rezulta un baraj, in spatele caruia apa se intinde si formeaza un lac. Uneori, barajele mai vechi construite de castori au pana la patru metri inaltime si sase sute de metri lungime.
   Proiectul numarul doi se refera la canale. Pornind de la lac, se rasfira in toate directiile o retea bogata de canale nu prea adanci, cutreierate in permanenta de castori. Pe aceste canale plutaresc ei catre casa trunchiurile si ramurile copacilor. Bineinteles ca le vine mai usor asa decat sa le tarasca pe pamant cu ajutorul dintilor si labelor.
   Proiectul numarul trei sunt colibele. Pe malul lacului format, castorii isi construiesc casute din ramuri impletite. Casutele lor seamana cu niste colibe. Ca sa le faca mai rezistente, castorii le intaresc cu namol si lut. In interiorul colibei, castorii se odihnesc pe un asternut moale facut din frunze, iar pe timp de iarna tot aici se ospateaza: rod ramurile pe care si le-au adus de acasa. Intrarea in adapost se afla sub apa. Inaltimea unei colibe ajunge pana la trei metri. Castorii traiesc in padurile din Europa, Siberia si America de Nord. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool