Castelul Iulia Hasdeu din Banat



Castelul Iulia Hasdeu se gaseste in localitatea Campina din Muntenia si a fost ridicat intre anii 1894-1897.
Aceasta constructie reprezinta un omagiu adus de scriitorul Bogdan Petriceicu Hasdeu fiicei sale - Iulia, deosebit de inteligenta, dar rapusa de tuberculoza la frageda varsta de 18 ani.
Tatal indurerat a incercat sa mentina vie amintirea ei in acest loc, inscriptionand numele ei pe scaunele de piatra amplasate in curtea exterioara si realizand un bust de marmura al fetei.


Castelul Iulia Hasdeu,scurta descrierea:

Castelul a necesitat numeroase restaurari de-a lungul vremii, fiind afectat de cele doua razboaie mondiale si de marele cutremur ce a zguduit Romania in 1977. Cladirea a fost incadrata ca monument istoric si transformata in Muzeul Memorial B.P.Hasdeu in 1965.
Castelul Hasdeu este deschis publicului de marti pana duminica, vizitatorii putand admira exponatele ce evoca o mica parte din viata scriitorului si a fiicei sale: portretele si busturile de marmura ale membrilor familiei Hasdeu, documente, manuscrise, reviste, carti, tablouri valoroase.
Cea de a treia sala a castelului Iulia Hasdeu este considerata un fel de templu cu pronaos, oglinzi paralele, altar si o statuie a lui Hristos care, in ciuda avariilor suferite de cladire, s-a pastrat intacta.
Foarte interesanta este si camera obscura in care se spune ca B.P. Hasdeu se retragea pentru a comunica, prin intermediul spiritismului, cu fiica lui. 

1 comment:

  1. Ati gresit cu localizarea deoarece Banatul nu se afla in Muntenia.

    ReplyDelete

Free Page Rank Tool