Curentul electric (Alternativ)

   Curentul ALTERNATIV
   Prima alimentare publica cu energie electrica a aparut la sfarsitul anilor 1800. Energia electrica avea diferite tensiuni, fiind distribuita sub forma de current continuu (c.c.) sau current alternative (c.a.). In cazul curentului alternative nu exista un standard pentru frecventa la care isi schimba sensul. Pe masura ce utilizarea energiei electrice crestea, a devenit evident ca ar exista avantaje de pe urma standardizarii tensiunilor electrice. Pe langa faptul ca transferal de energie dintr-o zona in alta, ar fi fost mai usor si constructia instalatiilor electrice putea si simplificata.
   O data ce majoritatea organizatiilor generatoarelor au ales si au adoptat un standard al electricitatii, sau instalat retele de cabluri electrice pentru ca elctricitatea generate intr-o zona a tarii sa poata fi folosita in orica alt loc.
   Aceasta retea nationala de cabluri a facut mai fiabila distributia energiei elevtrice. Daca un generator se defecta, curentul putea sa fie luat dintr-o alta regiune, iar daca cererea crestea, la retea putea fi conectate generatoare.
   Energia electrica este distribuita sub forma de current alternative doarece tensiunea acestuia putea fi schimbata usor cu un transformator - un dispozitiv simplu, fiabil si efficient.
   In forma sa elementara, un transformator electric consta din doua bobine separate infasurate in jurul aceluiasi miez de fier. Cand se aplica o tensiune alternative la una dintre bobine, numita bobina primara, aceasta creeaza un camp variabil in miez. Aceasta induce o tensiune alternative in cealalta bobina, numita secundara.


   Circuitul electric
Orice portiune inchisa, prin care poate circula curentul electric. Într-un circuit simplu care contine o baterie, un intrerupator si un bec. Cand intrerupatorul este inchis, curentul circula conventional de la borna pozitiva a bateriei spre cea negativa, prin intrerupator si bec, facandu-l sa lumineze; curentul se continua prin baterie.


   Tensiunea electromotoare
   Tensiunea electromotoare este cea care face ca electronii sa se deplaseze in lungul circuitului. Ea este produsa de o diferenta de potential (V). O sursa simpla, cum este o baterie, are doua borne, una pozitiva, iar cealalta negativa, intre ele existand o diferenta de potential. Cand cele doua borne sunt conectate prin intermediul unui circuit, ia nastere un curent, de la punctul cu potential mai ridicat, spre cel cu potential mai scazut. O diferenta de potential mare poate produce chiar strapungerea unui izolator, facand ca prin el sa treaca curent. Un fenomen de acest tip se produce in cazul descarcarilor luminoase.


   Voltul
   Un volt (simbol V) este unitatea de masura a tensiunii electromotoare sau a diferentei de potential. Denumirea a fost data dupa numele savantului italian Alessandro Volta, care a inventat bateria electrica. Voltul reprezinta diferenta de potential intre doua puncte ale unui conductor parcurs de un curent de un amper, cand puterea disipata de acesta este de un watt.


   SURSA 02
 
   Prima alimentare publica cu energie electrica a aparut la sfarsitul anilor 1800.Energia electrica avea diferite tensiuni,fiind distribuita sub forma de curent continuu (cc) sau curent alternativ (ca).In cazul curentului alternativ nu exista un standard pentru frecventa la care aceasta isi schimba sensul.Pe masura ce utilizarea energiei electrice crestea,a devenit evident ca ar exista avantaje de pe urma standardizarii tensiunilor electrice.Pe langa faptul ca transferul de energie dintr-o zona a tarii in alta, ar fi fost mai usor,si constructia instalatiilor electrice putea si simplificata . O data ce majoritatea organizatiilor generatoare au ales si au adoptat un standard al electricitatii, sau instalat retele de cabluri electrice pentru ca electricitatea generata intr-o zona a tarii sa poata fi folosita in orica alt loc.Aceasta retea nationala de cabluri a facut mai fiabila distribuirea energiei electrice.Daca un generator se defecta,curentul putea sa fie luat dintr-o alta regiune,iar daca cererea crestea,la retea puteau fi conectate generatoare. Energia electrica este distribuita sub forma de curent alternativ deoarece tensiunea acestuia poate fi schimbata usor cu un transformator –un dispozitiv simplu,fiabil si eficient.    
   In forma sa elementara , un transformator electric consta din 2 bobine separate infasurate in jurul aceluiasi miez de fier.Cand se aplica o tensiune alternativa la una dintre bobine, numita bobina primara,aceasta creeaza un camp magnetic variabil in miez.Aceasta induce o tensiune alternativa in cealalta bobina ,numita secundara.Tensiunea din bobina secundara depinde de raportul dintre numarul de spire din bobina secundara si cea primara.Daca ,de exemplu, in bobina secundara sunt jumatate atatea spire cate sunt in bobina primara , atunci tensiunea secundara va fi jumatate din tensiunea primara.Un transformator care reduce tensiunea electrica in acest fel se numeste transformator coborator de tensiune. Transformatoare coboratoare de tensiune Transformatoarele coboratoare de tensiune se folosesc pntru a reduce tensiunea electrica la un nivel scazut, pentru consumul menajer.In Marea Britanie pentru locuinte se distribuie 240 de volti .In unele tari distributia menajera este de 110 volti .Frecventa curentului alternativ este de obicei de 50 sau 60 Hz ( hertz sau perioade pe secunda ).Multe aparate cu alimentare de la retea ,inclusiv televizoarele, aparatele radio si calculatoarele , folosesc transformatoare coboratoare de tensiune pentru a reduce tensiunea de la retea la nivelul cerut de circuitele lor interne. Transformatoare ridicatoare de tensiune Transformatorul ridicator de tensiune are mai multe spire pe bobina secundara decat pe cea primara astfel tensiunea secundara este mai mare decat tensiunea primara,de exemplu pentru a transforma iesirea unui generator de centrala electrica din zeci de mii de volti in sute de mii de volti.A 

   SURSA 03
 
   Curentul electric reprezintă deplasarea dirijată a sarcinilor electrice. Există două mărimi fizice care caracterizează curentul electric:
  * intensitatea curentului electric, numită adesea simplu tot curentul electric, caracterizează global curentul măsurănd cantitatea de sarcină electrică ce străbate secţiunea considerată în unitatea de timp. Se măsoară în amperi.
  * densitatea de curent este o mărime vectorială asociată fiecărui punct, intensitatea curentului regăsindu-se ca integrală pe întreaga secţiune a conductorului din densitatea de curent. Se măsoară în amperi pe metru pătrat.
   Sarcinile electrice în mişcare pot fi purtate de electroni, ioni sau o combinaţie a acestora. Stabilirea curentului electric este determinată de existenţa unei tensiuni între cele două puncte (între care se deplasează sarcinile). De asemenea, curentul electric se mai poate stabili dacă un circuit închis este influenţat de o tensiune electromotoare.


   Curent alternativ
   Dacă mişcarea sarcinilor se face numai într-un singur sens, avem de-a face cu un curent continuu (generat de exemplu de bateria galvanică sau de dinam). Dacă sensul de deplasare alternează în timp, curentul se numeşte alternativ (alternatorul este un dispozitiv care generează un asemenea curent). Curentul alternativ folosit în industrie este de obicei (cvasi) sinusoidal, adică intensitatea lui variază ca o funcţie sinusoidală (în timp).
   În cazul redresării curentului alternativ se obţine un curent continuu de intensitate variabilă, numit şi pulsatoriu (sau ondulat). Redresarea se poate face cu ajutorul tuburilor electronice (diode sau duble diode) sau semiconductoarelor (diode, punţi redresoare).
   Transformarea inversă, pentru a obţine curent alternativ din curent continuu, se face cu ajutorul unor dispozitive electronice (invertoare) şi este utilă, de exemplu, la alimentarea de la elemente galvanice sau acumulatoare a unor consumatori ce au nevoie de curent alternativ (lămpi electrice pentru avarii, alimentarea unor aparate electrice care funcţionează cu curent alternativ de la acumulatorul autoturismului). De asemenea din curent alternativ se poate obţine curent continuu şi cu ajutorul grupurilor comutatrice (un motor electric de curent alternativ roteşte un dinam pentru a produce curent continuu care să alimenteze de exemplu electrodul de sudură).


   Efecte:
Se pot produce fenomene diferite:
  * căldură, fenomen cunoscut sub numele de efect termic sau efect Joule:
  * apariţia unei forţe asupra conductoarelor străbătute de el aflate în câmp magnetic, cunoscute sub denumirea de forţe electromagnetice sau forţe electrodinamice:
  * apariţia unui câmp magnetic (rotativ) în jurul conductoarelor pe care le străbate.
  * transportul de substanţe (electroliza) atunci când purtătorii de sarcină care determină curentul electric continuu sunt ionii dintr-o soluţie sau topitură.




sursa:ipedia.ro

3 comments:

  1. Intrebari: la un transformator RIDICATOR DE TENSIUNE curentul SCADE sau RAMANE ACELASI? E valabil si Viceversa?(Coboara Tensiunea>Urca curentul?). Si, daca vreau sa construiesc un transformator ridicator de tensiune ce diferente sunt privind spirele fata de un transformator ridicator de curent? Sunt mai subtiri sau mai groase?. . . . .

    ReplyDelete
  2. Intrebari: la un transformator RIDICATOR DE TENSIUNE curentul SCADE sau RAMANE ACELASI? E valabil si Viceversa?(Coboara Tensiunea>Urca curentul?). Si, daca vreau sa construiesc un transformator ridicator de tensiune ce diferente sunt privind spirele fata de un transformator ridicator de curent? Sunt mai subtiri sau mai groase?. . . . .

    ReplyDelete
  3. Un transformator ridicator de tensiune, ridica tensiunea insa va fi capabil de un curent mai mic. La transformatorul coborator de tensiune treaba sta invers.
    Apoi, la un transformator ridicator, bobina primara are putine spire, dar din sarma groasa, iar bobina secundara are multe spire din sarma subtire.

    ReplyDelete

Free Page Rank Tool