Crocodilul - Cea mai mare reptila

  Crocodilii sunt reptilele cu organizarea cea mai evoluata. Ca rezultat al adaptarii la viata acvatica, ei au corpul turtit dorso-ventral, iar coada comprimata lateral ceva mai lunga decat trunchiul.
   Crocodilii si aligatorii traiesc in grupuri mari in zonele intertropicale, populand rauri, fluvii, lacuri si mlastini, avand dimensiuni ce variaza de la 1,7 metri pana la peste 7 metri. Pot fi reconoscuti usor dupa forma lor de soparla, tegumentul solzos acoperit cu placi cornoase, un maxilar puternic si inspaimantator, inzestrat cu dinti uriasi.
   Crocodilii au un corp mai subtire si botul mai lung, iar botul aligatorilor si al caimanilor este mai scurt si mai lat. Crocodilii mai pot fi recunoscuti dupa al patrulea dinte de pe maxilarul inferior, care este vizibil si daca botul este inchis; la aligatori acest dinte nu este vizibil deoarece intra intr-o cavitate a maxilarului superior. Membrele anterioare se termina cu 5 degete, iar cele posterioare cu 4 degete unite printr-o membrana interdigitala. Orificiile nazale sunt plasate deasupra partii terminale a botului. Cavitatea nazala este complet separata de cea bucala prin bolta palatina formata din oasele palatine si printr-o membrana musculara situata la marginea interna a boltii palatine, numita valul palatin. Marginea interioara a acestui val ajunge pana la baza limbii, incat animalul poate respira prin nari, avand gura deschisa in apa. Membranele transparente au rolul de a le proteja ochii sub apa.
Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre procelice. Plamanii saculiformi au pereti foarte mult cutati, de tip alveolar, permitand ramanerea in apa un timp mai indelungat. Inima este tetracamerala.
Crocodilii si aligatorii au organe intertegumentare, care ii ajuta sa detecteze presiunea valurilor din apa, indicand astfel cat de departe se afla prada. Ei urmaresc prada incet pe sub apa si se orienteaza folosindu-se mai mult de vaz si de auz, decat de miros.
   Pe uscat umbla usor prin intermediul picioarelor care ies lateral din corp.
   In apa pot inota rapid, puterea de inaintare dezvoltand-o prin utilizarea cozii lungi si tari. Pot ramane nemiscati in apa ore intregi, corpul fiind acoperit in intregime de apa in afara orificiului nazal.
Desi crocodilii prefera sa traiasca in grupuri mai mari, isi apara teritoriile proprii, in grupuri existand cate un mascul dominant.
   Crocodilii si aligatorii sunt animale ovipare, la care imperecherea are loc in apa, ajungand la maturitate sexuala la atingerea unei anumite lungimi, adica la varsta de 5 - 15 ani, in functie de specie Dupa circa o luna de la imperechere, femelele depun pe uscat, 20-30 de oua cu coaja tare, intr-o groapa sapata in pamant sau in nisip, pe care le acopera cu frunze. Periodic femela umezeste cuibul si ramane langa oua pana apar puii spre a le pazi de dusmani. Anual o femela depune de 2-3 ori pana la 100 de oua, iar perioada de incubatie dureaza de la o luna si jumatate pana la doua luni.
Puii care urmeaza sa iasa, sparg coaja de ou cu dintii speciali din capatul botului. Cand puii produc sunete grohaitoare care indica apropierea timpului de iesire, femela dezveleste stratul ce acopera ouale, si chiar sparge coaja oului in caz ca puiul nu se descurca.
   La inceput puii de crocodil se hranesc cu insecte, mormoloci, melci, pestisori, raci si scoici. Deoarece cresc rapid si pot captura numai animale de prada mici, acestia mananca foarte des.
Crocodilul adult se hraneste cu pesti, broaste, insecte, broaste testoase si chiar animale terestre de mari dimensiuni (inclusiv oameni), prada fiind inecata, apoi sfasiata si bucatile inghitite intregi, nemestecate. Din cauza marimii si vitezei cu care se deplaseaza in apa, crocodilii si aligatorii, sunt pradatori periculosi, indiferent de zona unde traiesc. Cand un crocodil sau aligator inhata un animal ce isi potoleste setea pe mal, de obicei il prinde si incearca sa-l traga in apa spre a-l ineca.
   De multe ori este nevoit sa depuna prada intr-o groapa din matca, pana ce i se inmoaie pielea si carnea incepe sa se descompuna, deoarece numai atunci o poate sfarama prin muscaturi mari.


   SURSA 02
 
   Crocodilul este o reptilă mare cu corpul acoperit de plăci osoase şi cu cap alungit, trăieşte în apele din ţările tropicale.
În prezent,exista 23 de specii de crocodili:
* Crocodilul de apă dulce
* Crocodilul de apă sarată
* Crocodilul de Nil si altele.
   Capul
   Nările şi orificiile urechilor, se închid in apă. Văzul îl ajută la depistarea hranei. Gura este largă, iar pe maxilare se află dinţi conici, inegali, fixaţi in scobituri ale maxilarelor numite alveole.
   Dieta
   Crocodilul se hrăneşte cu animale acvatice şi terestre. Atacă şi oamenii din preajma lor, si îi inghite cu totul. Are gura foarte mare si mananca foarte multe animale. Trăieşte în apă iar cand apa seacă pleacă în cautarea ei. Capul poate avea 62cm.
   Înmulţirea
   Femelele depun ouă, protejate de o membrană, in nisip sau gropi săpate în pământul afânat.
   Corpul
   Corpul este turtit dorso-ventral, acoperit cu plăci cărnoase, dublate de plăci osoase, nesudate între ele în regiunea dorsală. Coada este şi comprimată lateral. Are 5 degete libere la membrele anterioare şi 4 degete unite prin membrană la membrele posterioare. Ele servesc la deplasarea în apă şi pe uscat. Iese pe uscat pentru a se odihni. 


   SURSA 03
 
   Crocodilii pot fi considerati drept cele mai mari reptile, adevarate continuatoare ale marilor dinosauriene din perioada Triasica. Crocodilii au o larga raspandire atat in apele curgatoare, cat si in cele statatoare )lacuri si mlastini) din regiunea tropicala a Pamantului. Desi sunt adaptati la viata acvatica, isi petrec foarte mult timp pe uscat, la soare, fiind dornici de multa energie calorica. In present, exista trei familii de crocodile (Crocodilide, Aligatoride si Gavialide), precum si un numar de 17 specii diferentiale dupa lungimea si culoarea corpului, ca si dupa conturul si marimea botului.
Crocodilidele sunt alcatuite din mai multe specii. Cele mai mari si mai cunoscute sunt cele din fluviile Africii centrale si vestice (Senegal, Niger), asa cum este Crocodilul cu platosa, precum si crocodilul de Nil, care traieste in apele din partea estica a acestui continent, fiind considerat cea mai temuta reptila, care ataca, de regula, in cursul noptii, toate categoriile de animale care stau in preajma unitatilor acvatice. De asemenea, foarte cunoscut este si Crocodilul cu creste, cu o lungime de 7 m, care traieste in toate apele curgatoare din sud-estul Asiei (Mekong, Irrawady, Salween, Sikiang s. a.), si din cele din nordul Australiei. Este foarte mancacios, hranindu-se cu mamifere si chiar si cu hoituri.
   Aligatoridele includ speciile de aligatori si caimani. Aligatorii - raspanditi atat in apele fluviului Chang-Jiang sau Yang-Tse din China - au botul lat si sunt cunoscuti sub numele de Aligatorul de China, dar si in apele fluviului Mississipi, mai ales in delta acestuia, unde traieste aligatorul-stiuca sau Aligatorul american, care are si un bot ascutit, ca de stiuca. Este feroce si ataca si omul. In America Centrala si in America de Sud (Brazilia) se intalnesc caimani, care prefera locurile mlastinoase, ducandu-si viata mai mult in namol.
   Gavialidele populeaza apele curgatoare din sudul Asiei (Indus, Gangele, Sonul, Yamuna, Brahmaputra). Specia cea mai mare este Gavialul Gangelui, de peste 6 m lungime, considerat de indieni ca un animal sfant. Se hraneste mai mult cu peste.
   Crocodilii, prin marimea si greutatea corpului lor, ocupa un mare spatiu in mediul acvatic in care traiesc, inlaturand din habitatul lor speciile de animale mai putin puternice. Ei isi duc viata in grupuri mari si au nevoie de o substantiala cantitate de hrana. Ataca animalele vertrebrate mari (antilope, zebra, bivoli), dar si pesti, iar in anumite situatii, se multumesc si cu moluste si crustacee. Cand sunt enervati, pot deveni periculosi pentru om.
   Foarte multa vreme s-a crezut ca aceste reptile ajung pana la 10-12 m lungime. Din cercetarile facute, se pare ca numai Crocodilul de Nil si Gavialul Gangelui ating aproximativ 7-8 m.
   Crocodilii maturi si cu o lungime mare pot ajunge la o greutate de 350-400 kg. Coada lor este aproape cat lungimea corpului si au un bot lung, cu o larga deschidere, ce formeaza o mare cavitate bucala, conturata de cele doua maxilare (inferior si superior). Pe conturul maxilarului stau infipti, in alveole, 60 de dinti foarte puternici. Cu greutatea corpului, cu marimea cavitatii bucale si cu dintii sai puternici si numerosi, cand ataca prada, crocodilul dezvolta o forta de aproape 10 tone. Prada nu este amestecata, ci sfarmata in bucati mici, pentru a putea fi inghitita. Unele specii de crocodili, dupa ce au inghitit un mamifer mare, pot renunta la alta hrana pentru a o perioada mare de timp. Exista crocodili care rezista fara sa se hraneasca pe o durata de un an. Cand sunt infometati, devin foarte agitate, scot botul mult afara din apa si emit niste sunete infricosatoare. Uneori, aceste sunete aduc cu un fel de bolboroseala. Exista insa si situatii in care unele specii de crocodili, hraniti cu indestulare, stau la tarm, pe uscat, la soare, in timp ce alte specii raman pe fundul lacurilor sau raurilor, ori de o ora, fara sa respire.
   Crocodilii se inmultesc prin oua. In functie de specie si de familie, femela depune intre 30 si 100 de oua, in doua sau trei etape. Ele sunt de marimea oualor de gasca, cu coaja groasa, de natura calcaroasa. Pentru clocire, sunt ingropate in nisip, unde, datorita caldurii solare, se poate dezvolta o temperature de 30-35 de grade. Alteori, ouale sunt depuse in cuiburi instalate in resturile organice ale mlastinilor, unde primesc o caldura sporita, ca urmare a procesului de putrefactie. Dupa 8-10 saptamani, puii ies din oua, sunt luati in gura de catre femela si transportati in apa, loc in care sunt hraniti cu animale inferioare.
   Crocodilii au pielea foarte frumos colorata, in figuri geometrice neregulate si atractive. Constituie o mare valoare comerciala, intrucat din ea se pot confectiona atragatoare produse de lux (genti, pantofi, posete). Astazi, vanatoarea de crocodili a atins cote maxime, mai ales in privinta aligatorilor. Pentru a preintampina un dezatru ecologic, in unele tari din Asia (Vietnam, Thailanda) si din America (S.U.A.) au fost infiintate ferme de crestere a crocodililor. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool