Tigrul - Cel mai mare reprezentant al felinelor

    Cine nu a vazut macar o data in viata lui la gradina zoologica sau la televizor un tigru, merita sa-l vada. De ce? Pentru ca aceasta felina te vrajeste prin frumusetea ei.
   Acest animal provine dintr-o familie numeroasa, felidae, cunoscuta in general sub numele de feline. Astfel, tigrul e inrudit cu leul, leopardul, pantera, jaguarul, rasul, pisica, etc., toate facand parte din aceeasi familie.
   Tigrul este recunoscut dupa blana sa roscata cu dungi negre transversale. Coada in schimb este inelata alb cu negru. Masculul masoara aproape 3 m lungime, coada fiind de 1 m si cantareste circa 200 kg. Partenera lui are aproximativ 2,7 m si cantareste in jur de 140 kg. Tigrul nu este prea inalt; inaltimea lui este de aproximativ 1 m, avand picioarele scurte, cu gheare. Cu toate acestea, el este foarte agil si atinge o viteza de peste 50 km/h cand fuge sa-si prinda prada. Victimele sunt animale erbivore din arealul sau. Tigrul isi urmareste prada de la distanta, apoi incearca sa izoleze una in grupul in care se afla, dupa care trece la atac. Odata victima ramasa singura, e doar o chestiune de timp pana sa cada in coltii tigrului. Aceasta felina are simtul mirosului si auzul foarte dezvoltate, ceea ce il ajuta la identificarea prazii.
   Tigrul traieste in familii, in jungla. Arealul de raspandire e cuprins din Asia, sudul Caucazului, pana in China, sud-estul Siberiei, India, Indonezia, Fiecare mascul isi delimiteaza bine zona sa unde va locui el impreuna cu familia sa. In general, tigroaica naste trei pui: un mascul si doua femele. Ea isi creste cu mare grija puii. Tigrul tata dispare in jungla pentru perioade de timp indelungate, hoinarind pe teritoriul sau de 50 km2. Dar el isi viziteaza si familia. Puilor le place sa se joace cu tatal lor. Un loc favorabil este ochiul de apa. Tigrii sunt nu numai buni alergatori, ci si buni inotatori. Pot inota fara oprire peste 5 km.
   Rareori tigrii se ataca intre ei. De exemplu, un tigru tanar, care cutreiera prin padure, poate sa ajunga pe teritoriul unui alt tigru si sa se intalneasca cu acesta. Ei isi vor scoate ragete. Dar cand masculul mai batran isi demonstreaza superioritatea, de obicei, cel tanar se va rostogoli pe spate cu lavele in aer, in semn de supunere, iar confruntarea ia sfarsit. In carti si in filme, tigrii sunt adesea prezentati drept niste creaturi fioroase, agresive, care ataca oamenii, dupa care ii sfasie si ii mananca. Acest lucru nu prea e adevarat. Doar in anumite conditii, cand un tigru este flamand poate sa devina periculos, dar de obicei, cand vede un om, prefera sa o stearga pe furis. Insa nu tigrul e cel care ameninta omul, ci el este amenintat de om. Cauza? Cererea pe plan international a medicamentelor asiatice traditionale produse din anumite parti ale tigrului. Astfel, pe tot globul s-ar putea sa nu mai existe mai mult de 5.000 de exemplare. Deocamdata nu este considerat o specie pe cale de disparitie, dar daca braconajul continua, in viitor vom putea admira un tigru doar in imagini. Asa ca va invit mai degraba la o gradina zoologica sa vedeti un tigru adevarat.
 
   SURSA 02
 
   Tigrul se gaseste in regiunile cu iarba inalta, mlastini, desisuri si paduri din Asia. Nu are multi dusmani, renumele de animal periculos pe care si l-a castigat reusind sa tina departe eventualii pradatori.
   Culoarea blanii este portocalie cu alb, iar dungile sunt negre. Exista si o categorie de tigrii cu blana alba si dungi negre. Are aspectul asemanator cu al unei pisici, cu gheare lungi si puternice. Are in plus fata de aceasta dungi pe toata suprafata corpului.
   Tigrii au inaltimi cuprinse intre 1,4 - 2,8 m, in functie de specii, iar coada masoara intre 90 si 120 cm. Greutatea acestor animale se incrie intre 90 si 225 kg.
   Desi traiesc mai mult singuri, tigrii se unesc la impartirea unui vanat sau cand merg sa bea apa.
Aceste mamifere vaneaza mai ales noaptea, fiind avantajate de o vedere mai agila dupa apunerea soarelui. Consuma multe animale: vite salbatice, porci salbatici, broaste, caprioare, soparle, pesti si crocodili.
   Tigrul este cel mai mare exemplar din familia pisicilor.
   Tigrul bengalez, siberian si tigrul din Sumatra se numara printre cele mai importante subspecii. 
 
   SURSA 03
 
   Tigrul (Panthera tigris) este cel mai mare reprezentant al felinelor.
   Caractere generale
* Tigrii sunt cele mai mari feline din lume, astfel un tigru mascul cântărind până la 300 kg şi având aproximativ 3,2 m lungime, iar o femelă - până la 190-200 kg greutate şi o lungime de 2,4 m, dimensiuni maxime 4m şi 350 kg ;
* Înălţimea unui tigru poate atinge 1,10 m;
* Au o blană mătăsoasă, de-obicei portocalie ( cu excepţia tigrilor albi bengalezi), cu dungi lungi negre;
* Au musculatura dezvoltată, adaptată unui prădător;
* Este un prădător de-obicei nocturn;
* Are toate simţurile dezvoltate, în special vederea nocturnă .
* Fiecare tigru mananca aproximativ 6 tone de carne pe an .
* fiecare tigru la maturitate face salturi de 3m (metri) inaltime si 7 m lungime
* În prezent există aproximativ 5.000 până la 7.000 de tigri care mai trăiesc în libertate pe întreg teritoriul Asiei. Aceştia se împart în cinci subspecii: de Bengal, Sumatra, Indochina, China de Sud şi Siberia. În secolul trecut, lumea a pierdut trei dintre cele opt subspecii de tigru care existau iniţial: caspian, de Java şi de Bali.
   Clasificare
* Tigrul de Bengal (Panthera tigris tigris),
* Tigrul siberian (Panthera tigris altaica),
* Tigrul din China de Sud (Panthera tigris amoyensis),
* Tigrul de Indochina (Panthera tigris corbetti)
* Tigrul Sumatra (Panthera tigris sumatrae)
   In ultimii 70 de ani, au disparut 3 subspecii de tigri:
* Tigrul de Caspia (Panthera tigris virgata) disparut in anii 1950,
* Tigrul de Bali (Panthera tigris balica) disparut in 1937,
* Tigrul de Java (Panthera tigris sondaica) disparut in 1972.
   Reproducere
   Au de obicei 2-4 pui, după o perioadă de gestaţie de 104 zile.
   Comportament social
   Tigrii sunt vânători solitari. Puii stau cu mama lor cel mult doi ani, apoi pornesc să îşi ia în stăpânire un teritoriu propriu. Masculii se îndepărtează de locul unde s-au născut, însă femelele rămân adesea aproape de teritoriul mamei.Tigrii adulti nu se tem de nimic.
   Hrănire
   Tigrii se hrănesc cu căprioare, porci sălbatici, bivoli şi ocazional cu pui de rinocer sau elefant. Au dentiţia adaptată pentru prinderea, uciderea şi sfâşierea prăzii.
   Statut
   Specie în pericol de dispariţie. Tigrul siberian şi tigrul chinezesc sunt specii extrem de periclictate, aduse aproape în pragul dispariţiei. Uşor de recunoscut după blana lor vărgată, cei mai mulţi tigri trăiesc in paduri sau zone cu multă iarbă. Sunt înotători puternici şi adesea se scaldă în lacuri sau râuri. Până în ultimele decade au existat opt subspecii distincte de tigru. La ora actuală au mai rămas însă numai cinci, dintre care tigrul de China se confruntă cu pericolul iminent al dispariţiei. 
 
sursa:ipedia.ro   

0 comments:

Free Page Rank Tool