Metallica - Una dintre cele mai de succes formatii Heavy-Metal

  Prima trupa de heavy metal care s-a bucurat de succes chiar si printre profani a luat fiinta in 1981 cand tobosarul Lars Urlich si vocalistul James Hetfield s-au intanlit in Los Angeles, California. Dupa intarirea trupei cu chiatristul Dave Mustaine si bass-istul Cliff Burton, trupa se muta la San Francisco in 1982 unde dupa cateva spectacole live incep a avea fani locali. In anul ce a urmat, Metallica s-a indreptat catre New York unde a semnat cu Megaforce Record sub egida careia a lansat primele doua albume. Desi talentatul chitarist Dave Mustaine a adus destule contributii ambelor albume a fost concediat datorita problemelor pe care le avea cu alcoolul. El a fost inlocuit de Kirk Hammet.
   Albumul de debut Metallica "Kill 'Em All" (1983) a impus standardele pentru scena thrash metal din anii '80. Cel de-al doilea album "Ride The Lightning" (1984) include piesele clasice "For Whom The Bell Tolls" si "Fade To Black".
   Dupa ce au semnat cu casa de discuri Electra Records in 1984, Metallica a inceput sa lucreze la "Master of Puppets" care a fost lansat in 1986. Un moment foarte greu a urmat pentru trupa, moartea lui Burton intr-un accident rutier, din Suedia, in care a fost implicat autobuzul pentru turnee al trupei. Trupa a decis sa mearga mai departe aducandu-l pe Jason Newsted cu care inregistreaza mini-albumul de cover-uri "Garage Days Re-Revisited" (1987).
   Primul album de studio in noua formula apare in 1988 "...And Justice For All". Acest album este probabil cel mai sofisticat album semnat Metallica datorita temelor abordate: control si independenta. Piesa care iese in evidenta pe acest album este "One" care descrie agonia unui soldat care calca pe o mina ramanand orb, fara maini si fara picioare. Cei mai multi fani considera acest album ca fiind ultimul album clasic facut de Metallica inainte ca trupa sa devina un produs comercial.
Producatorul Bob Rock vine in echipa Metallica si astfel, in 1991 ia nastere albumul "Metallica" cunoscut si sub numele "The Black Album". Album are un succes imens, nu numai in categoria fanilor muzicii rock. Baladele " Unforgiven" si "Nothing Else Matters"  devin foarte difuzate la radio si pentru prima oara trupa este acuzata "ca se vinde". Dupa trei ani de turnee continue, Metallica si-a asigurat locul in industria muzicala fiind considerata o forta vanzand milioane de albume in toata lumea.
   In 1995, trupa se intoarce in studio pentru a inregistra "Load" (1996) si "Reload" (1997). Trupa cunoaste iar succesul prin hiturile "Fuel", "Until It Sleeps" si "The Memory Remains".
Trupa decide ca 1998 sa lanseze un dublu CD "Garage Inc." care includea cd-ul din 1987 "Garage Days Re-Revisited" precum si o serie noua de cover-uri dupa Thin Lizzy, Black Sabbath, Queen, Nick Cave si Bob Seger. In 1999, Metallica realizeaza cu orchestra simfonica din San Francisco, doua inregistrati. Acestea se concretizeaza in lansarea unui dublu CD, a unei casete video VSH si a unui DVD care au inclus o colectie de cantece datand din era "Ride the Lightning" precum si cateva cantece noi.
   Anul 2000 a insemnat pentru Metallica mediatizatul proces impotriva  Napster (un site ce le permitea utilizatorilor sa share-uiasca si sa downloadeze muzica). Disputa s-a rezolvat fara implicarea autoritatilor.
   2001 s-a dovedit un an greu pentru Metallica, Newsted hotarand sa paraseasca trupa iar Hetfield sa se interneze intr-o clinica de dezintoxicare pentru a-si rezolva problemele pe care le avea cu alcoolul si drogurile.
   Inregistrarile pentru un nou album au inceput in 2002 sub indrumarea producatorului Bob Rock, care joaca rolul si de bass-ist. In 2003 se lanseaza albumul "St. Anger", foarte criticat de fani datorita lipsei solo-urilor de chitara ajunge totusi in prima saptamana de la lansare pe locul 1 in topuri. In acelasi an se alatura trupei Rob Trujillo.
   Metallica s-a intors in 2008 cu albumul "Death Magnetic". Acesta a ajuns pe primul loc in topuri chiar din prima saptamana iar trupa a plecat intr-un nou turneu mondial.
Metallica este considerata a fi cea mai populara trupa de heavy metal din toate timpurile fiind pe locul 16 in topul celor mai vanduti artisti in lume.
Discografie:
1983  - Kill 'Em All   
1984  - Ride the Lightning
1986  - Master of Puppets   
1988  - ...And Justice for All
1991  - Metallica
1996  - Load
1997  - ReLoad
2003  - St. Anger
2008 - Death Magnetic

   SURSA 02
 
   Biografie:
   Metallica este una dintre cele mai de succes formaţie Heavy-Metal din lume. grupul Metallica a fost înfiinţat în anul 1981 reuşind să vândă peste 95 de milioane de discuri în toată lumea. Succesul comercial a făcut din Metallica o formaţie foarte controversată. Ei fac parte din "Big Four Of Thrash" alaturi de Slayer, Megadeth si Anthrax.
În 1981, ziarul Californian “The Recycler”, găzduia o rubrică de anunţuri destinată muzicienilor în căutarea unor noi colegi de formaţie. Sub secţiunea “Heavy Metal” apăreau săptămânal, aproape obsesiv, aceleaşi două nume, Lars Ulrich şi James Hetfield, doi adolescenţi de 18 ani.
La sfârşitul anului 1982, începutul anului 1983, mişcarea din San Francisco, Bay Area Metal, luase amploare. Formaţii precum Antrax, Vio-lence, Sadus sau Exodus, începuseră să-şi facă un nume. Spre deosebire de scena din Los Angeles dominată de formaţii Glam-Metal sau Hair-Metal, aici Speed-ul şi Thrash-ul erau singurele genuri acceptate de către fani. Atitudinea “in-your-face”, stilul agresiv şi foarte rapid, au făcut din Metallica o favorită a publicului. Între timp caseta cu demo-ul formaţiei a ajuns de pe coasta de vest a Americii până pe coasta de est. Jonny şi Marcha Zuzula din New York, care înfiinţaseră casa de discuri Megaforce, le-au trimis 70 de dolari celor de la Metallica, pentru a putea face drumul dintre San Francisco şi New York cu tot echipamentul necesar.
În anul 1983, cu un nou chitarist principal, Kirk Hammett, Metallica intră în studioul din New York, pus la dispoziţie de către Megaforce Records, pentru a înregistra primul album.
Albumul de debut al formaţiei a făcut din Metallica liderul mişcării Trash. Cea mai mare formaţie din cele patru Mari ale Trash-ului: Metallica, Antrax, Megadeth (formaţie fondată de Mustaine) şi Slayer. Echilibrul şi corectitudinea adusă de Kirk formaţiei, atitudinea şi rifturile lui James, forţa lui Ulrich şi puterea bassului lui Burton, fac din “Kill’em All” un clasic, cel mai agresiv album Rock de până atunci. În acest context ceea ce Metallica a făcut pe “Ride the Lighting” a surprins pe toată lumea.
În 1985, înainte să intre din nou în studiou, pentru a înregistra un nou album, Metallica a fost pentru prima oară prezentă la festivalul Monsters of Rock din Dunnington. James a atras atenţia publicului (70.000 de oameni) de la început că nu sunt o formaţie ca celelălte (fiind programaţi să cânte între Ratt şi Bon Jovi 2 reprezentanţi ai Hair-Metalului): "If you came here to see spandex, eye makeup, and the words 'Oh baby' in every fuckin' song, this ain't the fuckin' band."
Master Of Puppets, primul album integral sub Elektra, este considerat de către majoritatea fanilor hard-core ai Metallica şi de majoritatea specialiştiilor ca fiind cel mai bun. Cel mai bun album Metallica, dar şi cel mai bun album Heavy-Metal al tuturor timpurilor.


   SURSA 03
 
   Metallica este cea mai de succes formaţie Heavy-Metal din lume. A luat fiinţă în anul 1981 reuşind să vândă peste 95 de milioane de discuri în toată lumea. Succesul comercial a făcut din Metallica o formaţie foarte controversată. Ei fac parte din "Big Four Of Thrash" alaturi de Slayer, Megadeth si Anthrax.
   Istorie
   Începutul (1981 - 1983)
   În 1981, ziarul Californian “The Recycler”, găzduia o rubrică de anunţuri destinată muzicienilor în căutarea unor noi colegi de formaţie. Sub secţiunea “Heavy Metal” apăreau săptămânal, aproape obsesiv, aceleaşi două nume, Lars Ulrich şi James Hetfield, doi adolescenţi de 18 ani.
Familia lui Lars tocmai se mutase din Danemarca la Los Angeles. Lars, înnebunit după formaţiile britanice care făceau parte din NWOBHM (Noul Val al Heavy-Metalului Britanic) şi cum de mic era pasionat de tobe, dorea să-şi facă propria trupă Heavy Metal. În scurt timp a reuşit să-şi facă o mulţime de conexiuni în lumea Metalului ce se dezvolta în California. Brian Slagel şi Ron Quitana – promotori şi editori – i-au devenit repede amici. Astfel, când Brian Slagel i-a oferit un loc pe compilaţia “Metal Massacre” lui Lars îi mai rămăsese minorul detaliu de a-şi face o formaţie.
James Hetfield locuia în Downey CA, era un tânăr introvertit şi foarte timid. Apartenenţa familiei sale la “Christian Science” a făcut ca James să fie respins de către mulţi din copiii de la şcola sa. Când avea 13 ani, tatăl său a decis să abandoneze familia (lucru cu greu acceptat de James), iar la vârsta de 16 ani îşi pierde mama (cancer – mama sa neputându-se trata din cauza religiei lor, încă un lucru greu de acceptat de către James ). Confuz şi deprimat, James a găsit salvarea în muzică. La 14 ani se apucase de chitară (după ce în prealabil studiase pianul şi tobele). Înfiinţează trei trupe “Obsession”, apoi “Phantom Lord” şi în final “Leather Charm”. Niciuna din ele nu a reuşit să reziste, destrămându-se destul de repede. După moartea mamei, el stă în casa unui bun prieten Ron McGrovney, pe care îl va convinge să înveţe să cânte la bass.
Împinşi de fostul chitarist al formaţiilor Leather Cham şi Phantom Lord, Hugh Tanner, James Hetfield şi Ron McGrovney iau legătura cu Lars Ulrich. Astfel, cei trei se întâlnesc în camera lui Lars. Ulrich a rămas surprins de cât de timid era Hetfield, în timp ce pe James l-a marcat (pe viaţă după cum declara) mirosul emanat de camera lui Lars, un miros specific de adolescent danez. Ron şi James nu au fost deloc impresionaţi de talentul lui Lars, Ron întrebându-se dacă Lars a mai cântat la tobe până atunci. Însă numeroasele “pile” pe care Lars le avea, au făcut ca cei trei să bată palma şi să încerce să construiască o formaţie împreună. Numele de "Metallica" a fost ales de Lars. Lars îl ajuta pe Ron Quintana, să aleagă un nume pentru o nouă revistă care să promoveze trupele metal şi NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal). Quintana a dorit să numească revista "Metallica", însă Lars i-a spus că e o idee foarte proastă şi repede i-a sugerat un alt nume, totul pentru a folosi el numele.
La începutul anului 1982, Metallica a înregistrat "Hit the Lights" pentru prima compilaţie "Metal Massacre" (Brian Slagel). Chitaristul Lloyd Grant a fost adus pentru a face soloul piesei, el nefiind un membru permanent al trupei. Pentru a aduce un chitarist full-time, Ulrich a apelat din nou la "The Recycler". La acest anunţ a răspuns Dave Mustaine din Huntington Beach, California, chitaristul formaţiei "Panic". Ulrich şi Hetfield au fost atât de impresionaţi de echipamentul lui Mustaine că i-au cerut să intre-n formaţie înainte să-l audă cântând. Metallica a început să cânte în cluburile din L.A. însă au fost primiţi cu rezerve de către public, lucru ce nu i-a descurajat, din contră au cântat şi mai tare şi mai repede. Însă, în cadrul trupei, tensiuniile între Dave şi Ron au crescut foarte mult. Numeroase altercaţii au existat între Dave şi Ron sau Dave şi James, de câteva ori Dave fiind dat afară din formaţie, însă el revenea a doua zi şi întreba dacă poate să continue, James răspunzându-i de fiecare dată “Ok…”. Astfel după numeroase certuri, totul culminând cu “incidentul” în care Dave a turnat o sticlă întreagă de bere în bassul lui Ron, cel din urmă fiind foarte aprope să se curenteze, Ron a decis să părăsească formaţia. Cu toate acestea Metallica a reuşit să înregistreze o casetă demo completă înaintea plecării lui Ron. Demo-ul s-a numit “No life ‘Til Leather” şi a atras repede atenţia fanilor şi promotorilor din California, în special San Francisco.
   Ulrich a apelat din nou la Brian Slagel pentru a-i recomanda un nou bassist. Brain i-a spus că ştie exact de cine au nevoie, Cliff Burton-“Trauma”. Astfel, James şi Lars au mers la un club unde concerta “Trauma”. Cum au intrat în club, o claie de păr roşu ce se mişca foarte repede pe scenă le-a atras atenţia. Pe lângă asta, sunetul pe care chitara acestuia îl scotea i-a uimit pe cei doi. După ce James a numărat corzile a exclamat: “that’s a bass dude!” (e bass frate!). După concert cei doi s-au dus la Cliff şi i-au spus că trebuie neapărat să-l fure! După ce au petrecut ceva timp împreună (6 luni) Cliff le-a spus că sunt de treabă şi că acceptă invitaţia de a se alătura Metallicii, mai ales fiindcă Trauma devenise plictisitoare pentru el. Condiţia pentru ca el să se alăture formaţiei era ca cei trei, James, Dave şi Lars să se mute în San Francisco. Lucru făcut cu plăcere, deoarece atmosfera din Los Angeles nu era de loc pe placul lor.
   La sfârşitul anului 1982, începutul anului 1983, mişcarea din San Francisco, Bay Area Metal, luase amploare. Formaţii precum Antrax, Vio-lence, Sadus sau Exodus, începuseră să-şi facă un nume. Spre deosebire de scena din Los Angeles, dominată de formaţii Glam-Metal sau Hair-Metal, aici Speed-ul şi Thrash-ul erau singurele genuri acceptate de către fani. Atitudinea “in-your-face”, stilul agresiv şi foarte rapid, au făcut din Metallica o favorită a publicului. Între timp caseta cu demo-ul formaţiei a ajuns de pe coasta de vest a Americii până pe coasta de est. Jonny şi Marcha Zuzula din New York, care înfiinţaseră casa de discuri Megaforce, le-au trimis 70 de dolari celor de la Metallica, pentru a putea face drumul dintre San Francisco şi New York cu tot echipamentul necesar.
Acest drum de câteva zile a fost hotărâtor pentru plecarea lui Dave din formaţie. Drumul fiind foarte lung, cei patru îşi petreceau nopţile la rude ale prietenilor apropiaţi. Dave sub influenţa alcolului a devastat multe din aceste locuinţe. Cei patru obişnuiau să bea foarte mult, iar Mustaine devenea violent. Temperamentul său vulcanic devenise intolerabil, în special pentru Cliff. Ajunşi la New York, fac cunoştinţă cu Jonny Z. Lars îl trage de-o parte şi îi spune lui Jon, că vor renunţa la chitaristul lor. Câteva zile mai târziu, când Dave tocmai se trezea după o noapte în care cei patru băuseră foarte mult (o noapte normală), Lars, James şi Cliff erau în camera sa. Ei i-au explicat că trebuie să plece. Şi că autobuzul său, cu care va face 4 zile până în San Francisco, pleacă în 45 de minute. Câteva ore mai târziu chitaristul formaţiei Exodus, Kirk Hammett, a fost adus în New York, pentru a fi testat de formaţie. După ce Kirk a dus la bun sfârşit soloul la cântecul Seek and Destroy, Lars şi James au fost de acord că el este soluţia ideală pentru a fi chitaristul principal al Metallica.
   Jonny şi Marshal le-au aranjat câteva concerte în zona New York, însă Metallica voia să repete şi în plus, neavând niciun ban, aveau nevoie şi de un loc în care să stea. Formaţia Anthrax avea o cameră de repetiţie în Queens, pe care le-a pus-o la dispoziţie. Camera în care cei patru au şi locuit. Vremurile erau grele pentru ei. Dormeau pe jos, neavând decât nişte pături, iar felul principal de mâncare era: “losers lunch”- dupa cum îi spuneau cei de la Antrax, (prânzul fraierilor) salam pe mână..fiindcă nu aveau nici măcar pâine. Preferau sa cheltuie putinii bani pe care ii castigau din concertele in cluburi pe alcool. James spunea "Alcoolul iti dadea impresia ca tine si de cald si de foame... desigur, era numai o impresie. Eram slabi si daca nu aveam noroc cu cate un fan dedicat care ne platea mese la restaurant din cand in cand, nu stiu ce-ar fi fost..." Kirk adauga "Singurul moment in care am avut bani a fost cand am mers in turneu prima data si aveam solda zilnica. Imi amintesc ca in zilele dintre concerte primeam 10 dolari fiecare, si in zilele cu spectacol doar 7, pentru ca puteam manca gratuit pe banii promoterilor" .
Membri
1981-1982
* James Hetfield (solist, chitară ritmică)
* Lars Ulrich (baterie)
* Ron McGrovney (chitară bass)
* Dave Mustaine (chitară principala)
1982-1983
* James Hetfield (solist, chitară ritmică)
* Lars Ulrich (baterie)
* Cliff Burton (chitară bass)
* Dave Mustaine (chitară principala)
1983 - 1986 (albumele Kill'Em All, Ride the Lightning, Master of Puppets)
* James Hetfield (solist, chitară ritmică)
* Lars Ulrich (baterie)
* Cliff Burton (chitară bass)
* Kirk Hammett (chitară principala)
1986 - 2001 (albumele Garage Days Re-Revisited, ...And Justice for All, Metallica, Load, ReLoad, Garage Inc, S&M)
* James Hetfield (solist, chitară ritmică)
* Lars Ulrich (baterie)
* Kirk Hammett (chitară principală)
* Jason Newsted (chitară bass)
2001 - 2003 (albumul St. Anger)
* James Hetfield (solist, chitară ritmică)
* Lars Ulrich (baterie)
* Kirk Hammett (chitară principală)
* Bob Rock (chitară bass)
2003 - prezent
* James Hetfield (solist, chitară ritmică)
* Lars Ulrich (baterie)
* Kirk Hammett (chitară principală)
* Robert Trujillo (chitară bass) 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool