Elemente Chimice - Dioxidul de Carbon[CO2]

  Dioxidul de carbon se gaseste in aer (in proportie de 0,03 %) si in apele carbogazoase. Intrucat procesele care produc CO2 (arderi, putreziri, fermentatii, expiratie etc.) sunt compensate de procese care iau CO2 din aer (fotosinteza), concentratia acestuia nu variaza apreciabil. CO2 este un gaz incolor, cu densitatea mai mare decat a aerului, solubil in apa , cu care se combina partial. La presiune ridicata se transforma in CO2 lichid.
   Dioxidul de carbon In aceasta stare se pastreaza in cilindri de otel. Dioxidul de carbon nu arde si nu intretine arderea si viata.Omul si animalele se sufoca in aer cu peste 30 % CO2 .Intrebuintari: - prepararea sodei de rufe (carbonat de sodiu); - fabricarea bauturilor carbogazoase (sifon,Coca-Cola…); - stingerea incendiilor; - tratarea unor boli (de exemplu, la Covasna, mofete). Dioxidul de carbon Respiratia La nivelul plamanului se face un schimb permanent de gaze: dioxidul de carbon din sange trece in alviolele pulmonare, iar oxigenul din alveole trece in sange. La nivelul celulelor are loc un schimb de gaze, invers decat la nivelul alveolelor: oxigenul trece in celule, iar dioxidul de carbon trece in sange. Dioxidul de carbon Fotosinteza la plantele acvatice Dioxidul de carbon provine din respiratia pestilor, a plantelor, a bacteriilor. Agitatia apei, care ii faciliteaza oxigenarea, scade in consecinta nivelul dioxidului de carbon, care trece in aerul atmosferic. Intr-un acvariu, dioxidul de carbon este mai rar, ceea ce intr-o anumita masura, poate prejudicia plantele. Astfel, in timpul zilei, datorita fotosintezei, plantele absorb dioxidul de carbon pentru a-si extrage dioxidul de carbon necesar cresterii lor, eliminand oxigenul, absolut indispensabil vietuitoarelor acvatice. Un echilibru permanent trebuie sa se stabileasca intre oxigen, dioxid de carbon, plante si pesti. Acest echilibru se modifica noaptea, perioada in care vegetatia inceteaza sa produca oxigen. Dioxidul de carbon este unul dintre principalii factori care influenteaza pH-ul.


   SURSA 02
 
   Stingerea incendiilor
   Aceasta substanta de stingere este larg cunoscuta si are proprietati de stingere compatibile cu cele ale apei. In plus s-a constatat din practica faptul ca dioxidul de carbon este o substanta de stingere „curata”.Dupa o stingere cu CO2 este necesara doar aerisirea spatiului incendiat si inlaturarea deseurilor arse. Datorita calitatii sale, dioxidul de carbon este folosit la stingerea incendiilor din clasele A, B sau C cu cateva exceptii, precum a incendiilor de instalatii electrice sub tensiune. Dioxidul de carbon permite stingerea unui incendiu prin doua mecanisme: inlocuirea oxigenului si racirea mediului.
   Dioxidul de carbon
   Dioxidul de carbon pote fi recuperat din depozite naturale, subterane de gaz. In Repecelak (Ungaria) - cea ma mare sursa de dioxid de carbon natural din Europa - se produc peste 100.000 t CO2 anual. Suplimentar mai utilizam dioxidul de carbon generat in industria chimica din diferite locatii, care este purificat pana la indeplinirea tuturor cerintelor calitative impuse de industria alimentara.
   Zapada carbonica
   Un avantaj deosebit al acestei tehnologii este ca zapada carbonica sublima instantaneu la contactul cu suprafata de curatat si, in aceste conditii, in urma operatiei nu raman reziduuri. De asemenea, acest procedeu nu produce eroziuni ale materialului de curatat.
   Aceasta aplicatie se utilizeaza la sablarea matritelor din industria cauciucului si maselor plastice, in industria alimentara, in constructii la curatarea fatadelor, la tratarea lucrarilor vechi din lemn etc. 


   SURSA 03
 
   Dioxidul de carbon este un compus chimic rezultat din reacţiile de oxidare ale compuşilor organici. Este format dintr-un atom de carbon şi doi atomi de oxigen.
   Descriere. Proprietăţi fizice si chimice
   Dioxidul de carbon este un gaz incolor, prezent şi în atmosfera terestră în concetraţie de aproximativ 0,04%. Este unul din cei mai importante gaze cu efect de seră.
   Formula chimică: CO2.
   Însă starea sa de gaz având mari consecinte asupra încălzirii planetare, aerul este sursa cea mai mare conţinând COindice, făcând parte din ciclul de reciclare al subiectului ce ia amploare asupra corpului omenesc pe care îl va expira acesta.
   Care sunt sursele pe care acest gaz este convertit din starea sa otrăvitoare, in compunere, la cea sănătoasă pe care o respirăm numită Oxigen (O) completând aşadar ciclul său de mişcare prin natură? Începe a se răspândi - particulele având viteză corespunzătoare starii gazului- compunerea sa stabilă de la diverse feluri de surse care le ştim din viaţa de zi cu zi, in jurul nostru, ale caror forme emana două elemente pure:
   Formula Chimică Carbon (C) + Oxigen (O) = Dioxid de Carbon (CO2)
   Carbon: Nemetal NA: 6 AM: 12.01 Capacitatea Combinătoare - 4 y:4
   Oxigen: Nemetal NA: 8 AM: 15.99 Capacitatea Combinatoare + 2 y:6 + : Reacţioneaza Cu = :  Produce
NA: Numărul Atomic
AM: Masa Atomică
E : Electroni x[2](1st Shell) y(2nd Shell) z(3rd Shell).
Are densitatea 1.98 kg/m3 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool