Acneea

Care sunt cauzele care produc acneea?

O sensibilitate exagerata a glandei sebacee la hormonii masculini, care sunt secretati ?n mod obisnuit de ovare si de glandele suprarenale. O igiena defectuoasa. O demachiere necorespunzatoare favorizeaza ?nchiderea porilor printr-un punct negru, care ?mpiedica scurgerea de sebum si provoaca o inflamare. Anumite pilule pot provoca la tinerele care ?si iau pentru prima oara masuri de contraceptie, un puseu de acnee.

Ce este acneea?

Acneea este o boala comuna, partial determinata genetic, observata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult. Este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica.

Inceputul activitatii sistemului endocrin este ?nsotit adesea de mici tulburari, dintre care cea mai cunoscuta este aparitia acneei. Ea este provocata de functionarea ?n exces a glandei sebacee, care se gaseste la radacina parului. Secretia prea abundent? de sebum de catre aceasta glanda, este responsabila de leziuni inflamatorii care se infecteaza. Acneea se prezinta deci, sub forma unor cosuri rosii care pot contine si puroi. Cosurile sunt localizate ?n special pe fata, dar pot aparea si pe umeri, pe spate sau pe torace. Acneea este o boala comuna, partial determinata genetic, observata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult. Este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica. Tratamentul acneei trebuie sa tina seama de tipul acneei: retentionala, inflamatorie sau mixta, de intensitatea si gravitatea sa, de eventualii factori declansatori sau de asocierea cu alte afectiuni. La debutul bolii leziunile retentionale sunt reduse, tabloul clinic poate fi nesemnificativ dar tratamentul este uneori dificil. Este indispensabil ca pacientul sa fie indrumat spre dermatolog, sa discutam cu pacientul, sa-i explicam evolutia bolii si sa eradicam ideile preconcepute. Dermatologul defineste potentialul gravitatii si stabileste in functie de acesta strategia terapeutica. Leziunile de acnee induc o crestere a reactivitati emotionale cu instabilitate, stress, si chiar dismorfofobie. Medicul dermatolog trebuie sa fie pregatit sa trateze boala dar si sa deceleze modificarile comportamentale pentru a lua asupra lui sustinerea psihologica a pacientului sau sa apeleze la ajutorul psihiatrului sau psihologului.


Sfaturi
 O curatare regulata a porilor descurajeaza aparitia cosurilor. Masarea fetei cu ajutorul unui amestec de boabe de grau cu lotiune tonica ajuta la impiedicarea formarii cosurilor;
 Nu indepartati cosurile prin strangerea lor. O extractie prin forta conduce la distrugerea tesutului pielii si, implicit, la aparitia unei infectii;
 Consulta un doctor care sa prescrie un medicament, o crema sau un gel de curatare eficient in prevenirea cosurilor;
Adauga in dieta zilnica multe fructe si legume;
Bea multa apa si sucuri naturale din fructe. Un pahar cu apa calduta in care se stoarce zeama unei lamai, ajuta la curatarea organismului de toxine si eliminarea acestora. 

0 comments:

Free Page Rank Tool