Mitocondriile, organite celulare

Mitocondriile sunt organite complexe, prezente in celulele tuturor organismelor
aerobe (oxibionte). Contin numeroase enzime capabile de a degrada unele substante organice
pana la dioxid de carbon si apa si de a pune in libertate o mare cantitate de energie
. De aici si numele lor, sugestiv, de uzinele energetice ale celulei.
Mitocondriile au aspectul unor vezicule elongate, cu un contur neregulat, care se pot fragmenta sau , dimpotriva, pot fuziona. Diametrul redus face dificila observarea lor “in vivo" la microscop. Dupa o colorare adecvata (ex. cu solutia Lugol sau verde de Janus) ele devin vizibile sub forma unor granule sau bastonase. Într-o celula sunt numeroase mitocondrii;ansamblul lor formeaza condriomul celular.
Cercetarile electromicroscopice au relevat existenta unui plan unic de organizare al mitocondriilor. O mitocondrie prezinta 2 componente structural – functionale: invelisul si matrix mitocondrial sau condrioplasma.
Învelisul mitocondrial – separa condrioplasma de hialoplasma (citosol); este format din doua membrane distincte. Membrana externa este neteda, prezinta numerosi pori si este mult mai permeabil decat cea interna. Membrana interna se pliaza si formeaza numeroase cute numite criste. Prin formarea acestor, suprafata membranei se mareste de pana la 10 ori. Spre deosebire de cea externa, membrana interna este inalt impermeabila si este energizanta, adica are rol in conversatia si stocarea energiei sub forma de ATP. Acest potential se datoreaza faptului ca ea contine masinaria biochimica care functioneaza in respiratia aeroba, catenele respiratori.
Matrixul mitocondrial – reprezinta o mixtura de solutii de substante organice si minerale. Dominante sunt enzimele care catalizeaza degradarea acidului piruvic in cadrul unei serii ciclice de reactii cunoscuta sub numele de ciclul Krebs.
În matrix este inglobat un intreg aparat genetic de tip procariot, reprezentat de molecule de ADN si ARN, ribozomi, enzime si alti factori implicati in replicare, transcriere si translatie, ceea ce constituie un puternic argument in sprijinul ipotezei endosimbiotice, care postuleaza originea bacteriana a mitocondriilor.
Gratie acestui aparat genetic, propriu, mitocondriile sunt definite ca organite semiautonome, capabile de a sintetiza multe din moleculele structural – functionale proprii.
Mitocondriile se perpetueaza prin diviziune (condriotomie), fragmentare sau inmugurire. Se transmit de la o generatie celulara la alta;manifesta continuitate genetica si nu se formeaza niciodata "de novo".
Mitocondriile in respiratia celulara Mitocondriile au o compozitie chimica strict specializata, capabila de a cataliza reactiile etapei (fazei) oxigenice a procesului de respiratie. Prin urmare, functia esentiala a mitocondriei este cea legata de respiratia celulara.
Respiratia celulara este un proces biologic complex in cadrul caruia sunt degradate substante organice pana la substante minerale, printr-o serie de reactii oxidative, cu eliberarea energiei in interiorul celulei. Energia chimica inclusa in moleculele organice nu poate fi utilizata direct pentru diversele activitati celulare, nici chiar celulele care o produc, ca urmare, este necesar ca aceasta chimica sa fie convertita intr-o forma mai accesibila de "cheltuit". Aceasta transformare are loc in timpul respiratiei, cand energia rezultata din degradarea substantelor organice este utilizata pentru sinteza unei molecule speciale (o nucleosida) denumita adenozin trifosfat(ATP), din adenozin difosfat(ADP) si fosfat anorganic(P), conform reactiei: ADP+P+E->ATP ATP a fost numit moneda energetica a celulei.
Odata sintetizat, el este transferat de la locul de sinteza in alte compartimente ale celulei unde energia este utilizata in diverse procese celulare: absortia substantelor nutritive impotriva unui gradient de concentratie, sinteza de noi substante (proteine, glucide, acizi nucleici etc.), edificarea unor structuri celulare (ex. microtubuli, citoschelet, fus de diviziune), transportul intracelular, miscarea organitelor locomotori (flageli, cili, pseudopode)Structură
Mitocondriile au forma unor vezicule alungite,sunt organite sferice,ovale sau sub forma de bastonase,ei sunt formati dintr-o membrana dubla,un sistem de cisterne si tubuli,stroma(matrix).mitocondriile sunt formate din:
* înveliş
* membrană externă netedă
* membrană internă pliată, ce formează criste.
membrana interna prin invaginari formeaza criste care patrund in stroma fara a compartimenta complet,marindu-i foarte multe suprafata. Pe mebrana interna se observa niste granule incare sunt acumulate anumite enzime care intervin in procesele energetice a celulei.
Evoluţie
Mitocondriile se fomează prin diviziune şi se transmit ereditar, pe linie maternă (fiindcă celulele feminine sunt mai mari, duc cu ele organite citoplasmatice, iar cele masculine duc numai nucleul).
Rol
Mitocondriile au următoarele roluri:
* respiraţie celulară
* ereditate extranucleară. sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool