Toma Caragiu - Unul dintre cei mai mari actori romani

  Unul din cei mai mari actori romani, cu activitate bogata in teatru, TV si film a interpretat cu precadere roluri de comedie, dar a excelat si in drame, unul dintre filmele sale de referinta fiind Actorul si Salbaticii. 
  Maestrul Toma Caragiu s-a nascut la data de 21 august 1925 in orasul Ploiesti jud. Prahova. Provine dintr-o familie de aromani tatal sau fiind Nico Caragiu si mama sa Atena Papastere Caragiu originara din satul grecesc Aetomilitsa. Familia sa sa stabilit in orasul Ploiesti pe str. Rudului, nr.144, iar Toma Caragiu a urmat ciclul gimnazial la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti. La scurt timp a fost ales pentru trupa de teatru a liceului unde si scrie in revista liceului "Framantari". 
  Termina liceul si obtine diploma de Bacalaureat in vara anului 1945. Se inscrie la facultatea de drept, dar nu dupa mult timp abandoneaza cursurile si se inscrie la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica Bucuresti, clasa Victor Ion Popa. Debutul insa pe o scena adevarata se produce in anul 1948, pe scena Studioului Teatrului National din Piata Amzei, cand, student fiind, in anul III, i se incredinteaza rolul unui scutier din "Toreadorul din Olmado" in regia maestrului Ion Sahighian. La 1 mai 1948 este angajat ca membru la Teatrului National. Iar in 1949, la 24 ani, obtine Diploma de absolvire a I.A.T.C. 
  S-a stins din viata intr-un mod tragic, sub daramaturile blocului din Bucuresti unde locuia, in urma cutremurului din 4 martie 1977, fiind inmormantat la cimitirul Belu din Bucuresti.

   SURSA 02
 
   Motto:
— Am auzit ca lumea rade de dumneavoastra...
— Ea rade de mine, eu de ea... Toma Caragiu
Toma Caragiu a decedat la 4 martie 1977, in Bucuresti. A fost unul din cei mai mari actori romani, cu activitate bogata in teatru, TV, film. A interpretat cu precadere roluri de comedie, dar a excelat si in drame, unul dintre filmele sale de referinta fiind Actorul si salbaticii.


   Biografie
   S-a nascut la 21 august 1925 dintr-o familie de aromani (Nico Caragiu si Atena Papastere Caragiu) originara din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epirus.
Familia Caragiu se stabileste la Ploiesti, pe str. Rudului 144. Toma este elev in clasa a opta la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti. Actorul va declara mai tarziu:
„...am copilarit si am facut scoala la Ploiesti. Sunt deci ploiestean get-beget.”
(Toma Caragiu)
   Este cooptat in trupa de teatru a liceului si scrie in revista liceului „Framantari”. Ia diploma de bacalaureat in vara anului 1945.
   Se inscrie la Drept, dar abandoneaza cursurile si intra la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica Bucuresti, clasa Victor Ion Popa. In vacante sustine o vie munca de animator cultural, aduna in jurul sau tineri artisti si realizeaza spectacolul „Tache, Ianke si Cadar” de V. I. Popa, pe care il joaca la cinematograful „Modern” din Ploiesti, apoi „Trandafirii rosii” de Zaharia Barsan. Astfel, ia fiinta „Brigada culturala Prahova”, nucleu ce se va transforma in 1947 in „Teatrul Sindicatelor Unite” din care se va naste, in 1949, „Teatrul de Stat Ploiesti”.
   Debutul pe o scena adevarata se produce in 1948, pe scena Studioului Teatrului National din Piata Amzei, cand, student fiind, in anul III, i se incredinteaza rolul unui scutier din „Toreadorul din Olmado” in regia lui Ion Sahighian.
   La 1 mai 1948 este angajat ca membru al corpului artistic al Teatrului National. In 1949, la 24 ani, obtine Diploma de absolvire a IATC.
   La 1 Aprilie 1951 se angajeaza la nou infiintatul Teatru de Stat din Constanta unde joaca, printre altele, rolul Rica Venturiano din „O noapte furtunoasa”.
   In anul 1953, la varsta de 28 de ani, este numit Director al Teatrului de Stat Ploiesti, functie pe care o va detine timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploiesteana 34 de roluri.
   In 1965 pleaca, invitat de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra din Bucuresti, lasand in urma lui o zestre de 90 de premiere.
   A jucat alaturi de alti mari actori cum ar fi Stefan Banica, Octavian Cotescu, Anda Calugareanu, etc.
A murit in mod tragic, sub daramaturile blocului din Bucuresti unde locuia, in urma cutremurului din 4 martie 1977. Este inmormantat la cimitirul Bellu. 


   SURSA 03

   Viaţa personală
   După copilăria petrecută în Grecia şi Cadrilater, Toma se refugiază împreună cu familia (mama, tata şi cele două surori mai mici, Matilda şi Geta) în România (1940). După o serie de peregrinări, se stabilesc în Ploieşti, unde Toma termină liceul.
   Se căsătoreşte în 1952 cu o colegă de teatru, Maria Bondar (alintată „Bebe”), dar căsnicia nu este dintre cele mai fericite. Divorţul are loc în 1962, nu înainte de adoptarea unei fetiţe de 3 ani, viitoarea Maria (Doina) Caragiu; aceasta nu va urma cariera artistică a tatălui (ea declara într-un interviu din 2007 : „nu am talentul lui, cultura lui, nici măcar nu-i continuu meseria”), dar va beneficia de drepturi de autor după tatăl său.
   În 1963 are loc căsătoria cu Elena Bichman (n. 1937, Bucureşti- d. 2001, New York ), tot actriţă, aflată şi ea la a doua căsnicie după divorţul de actorul şi dramaturgul Paul Ioachim. Se pare că nici această căsnicie nu a fost dintre cele mai fericite, posibil datorită temperamentului mai aventuros al actriţei. După tragica moarte a artistului, Elena Caragiu (familiar „Mimi”) părăseşte în 1978 ţara şi se stabileşte în Statele Unite ale Americii, continuînd-şi viaţa recurgând la diverse expediente sub numele de Helen Cara-Chester.
   Din 1964 actorul se mută în Bucureşti împreună cu soţia; cumpără o casă rustică în satul Brătuleşti, comuna Periş, aflată la cca 29 km de Capitală, unde îşi petrece timpul liber. Casa va fi vândută ulterior, după moartea maestrului, de către moştenitorea sa, Maria (Doina) Caragiu.
   În seara fatidică de 4 martie 1977, artistul avea în vizită pe prietenul său, regizorul de film şi TV Alexandru Bocăneţ, venit să sărbătorească finalizarea filmului său „Gloria nu cîntă”, în care maestrul juca rolul principal. Imobilul în care locuia (blocul „Continental”) a fost distrus de cutremur până la etajul III ( Toma Caragiu locuia la II ), dar cei doi au fost surprinşi încercând să fugă pe scări şi prinşi între dărâmături.
   Una dintre surorile Maestrului, Matilda Caragiu (căsătorită Marioţeanu), (n. 1927), a ajuns o respectată lingvistă, membră a Academiei Române, iar cealaltă soră, Geta Caragiu (căsătorită Gheorghiţă), (n. 1929), este o talentată sculptoriţă. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool