Formatia de muzica - Abba

   Componentii trupei Abba erau la inceput in grupuri diferite Bjorn cu Hootenanny Singers la inceputul anilor ’60, BENNY ca lider la The Hep Cats, AGNETHA inregistra din 1967, avand deja la activ cateva hit-uri, iar ANNI-FRID isi construise o cariera solistica in parte si cu ajutorul lui BENNY, alaturi de care se afla din 1970. Formatia se infiinteaza in 1971 iar numele ABBA, provenit din alaturarea initialelor componentilor, apare in 1973.
In 1977, ABBA efectueaza un mare turneu mondial. Doi ani mai tarziu canta in Statele Unite. Discurile single si albumele se succed intr-o cursa ametitoare. Succesele enorme au fost si cauza destramarii grupului.
Un an mai tarziu, grupul participa la concursul EUROVISION, desfasurat la Brighton, in Marea Britanie, unde castiga detasat cu piesa WATERLOO. Audienta a fost estimata la 500 de milioane de telespectatori. In tarile europene melodia s-a instalat in clasamente pe locul intai iar in Statele Unite a inregistrat un loc 6, o adevarata performanta tinand cont de faptul ca la aceea data festivalul EUROVISION era practic necunoscut peste ocean. Urmeaza hit-urile: “S.O.S.", “MAMMA MIA", “FERNANDO", “DANCING QUEEN", “MONEY, MONEY, MONEY", “KNOWING ME, KNOWING YOU".
In 2004 fosta componenta a trupei Abba, Agnetha Faeltskog, va lansa o noua versiune a piesei “If I Ever Thought You’d Change Your Mind", semnata in original de Cilla Black. Piesa va deveni primul single al artistei dupa o pauza de aproape 20 de ani.
Tot in 2004 trupa Abba va relansa hit-ul "Waterloo", cu care a castigat, in urma cu 30 de ani, concursul Eurovision, pe data de 17 mai. Sarbatorirea celor 30 de ani de la memorabilul succes al trupei, la editia din 1974 a concursului Eurovision, va avea loc in Bristol si va fi marcata printr-o serie de evenimente. Mai multe trupe vor canta in pietele din oras in memoria trupei Abba, iar tema muzicala a intregului weekend va fi hit-urile anilor '70. Membrii trupei nu s-au mai reunit oficial din 1982, cand formatia s-a desfiintat.
Musicalul "Mamma Mia" va fi ecranizat in 2007, iar in 2008 se va deschide la Stockholm primul muzeu dedicat grupului. Musicalul de succes "Mamma Mia" va fi ecranizat, iar Bjorn Ulvaeus si Benny Andersson vor fi producatori executivi. De la lansarea spectacolului la Londra, in 1999, acesta a avut incasari de peste 770 milioane de euro la nivel mondial si a fost jucat in peste 130 de orase din intreaga lume, fiind considerat unul dintre cele mai reusite musicaluri. Fundalul sonor este asigurat de 22 de hituri ale formatiei ABBA, printre care "Dancing Queen", "Thank You for the Music" si "The Winner Takes It All".
Chiar daca s-a destramat in 1982, ABBA a ramas un nume legendar al muzicii pop mondiale.


SURSA 02

ABBA a fost o formaţie suedeză de muzică pop activă din 1972 până în 1982. Cvartetul era format din muzicienii Benny Andersson şi Björn Ulvaeus, cărora li s-au alăturat cele 2 prietene ale acestora, Anni-Frid Lyngstad şi Agnetha Fältskog. Cei patru au dominat clasamentele muzicale mondiale între mijlocul anilor 1970 şi începutul anilor 1980. Titulatura formaţiei este un acronim, provenind de la iniţialele prenumelor celor patru protagonişti.
Grupul a vândut peste 370 de milioane de înregistrări. ABBA a fost de asemenea primul grup pop din Europa continentală care s-a bucurat de mare succes în clasamentele lumii anglofone (în principal în Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă), iar ca urmare a popularităţii sale enorme li s-au deschis apoi şi uşile scenelor Europei continentale.
Istoric
Înainte de a-şi uni destinele în faimosul grup pop care a dominat artistic anii '70, fiecare dintre cei patru componenţi se afirmase în viaţa muzicală: Björn cu Hootenanny Singers la începutul anilor '60, Benny ca lider la The Hep Stars, Agnetha înregistra din 1967, având deja la activ câteva hit-uri, iar Anni-Frid îşi construise o carieră solistică, în parte şi cu ajutorul lui Benny, alături de care se afla din 1970.
În 1967 Bjorn şi Benny au realizat prima lor melodie, iar spre sfîrşitul anului au stabilit un parteneriat ca şi compozitori. Tot în această perioadă Benny părăseşte grupul The Hep Stars în timp ce Hootenanny Singers devine o formaţie doar de studio. Cel care avea să devină managerul formaţiei ABBA a fost Stig Anderson, care a contribuit şi la scrierea versurilor multora dintre hit-urile formaţiei ABBA în perioada primilor ani de carieră. În primăvara anului 1969, Bjorn şi Benny le-au cunoscut pe Agnetha Faltskog şi Anni-Frid Lyngstad. Odată cu apariţia lui Benny şi Björn ca duo pe disc şi în spectacole, cu cele două fete apărând ca back-up vocal, ideea cvartetului începe să prindă viaţă.
Primele succese
Formaţia se înfiinţează în 1971, iar numele ABBA, provenit din alăturarea iniţialelor componenţilor, apare în 1973. În acest an, formaţia a intrat în selecţiile suedeze pentru EUROVISION, cu melodia Ring-Ring, care s-a clasat pe locul 3. Melodia şi albumul cu acelaşi nume intră pe poziţiile de top ale Suediei, devenind hit şi în câteva ţări europene.
Un an mai târziu, pe 6 aprilie 1974,grupul participă la concursul EUROVISION desfăşurat la Brighton, în Marea Britanie, unde câştigă detaşat cu piesa Waterloo. Audienţa a fost estimată la 500 de milioane de telespectatori. În ţările europene melodia s-a instalat în clasamente pe locul întâi, iar în Statele Unite a înregistrat un loc 6, o adevărată performanţă ţinând cont de faptul că la aceea dată festivalul EUROVISION era practic necunoscut peste ocean.
Anii de glorie
În 1975 lansează albumul ABBA, cuprinzând hiturile I do, I Do, I Do, I Do, I Do, S.O.S., Mamma Mia. În Australia grupul devine extrem de popular, albumul fiind pe locul 1 luni de zile. Filmul ABBA - THE MOVIE, turnat în cursul turneului în Australia, deţine până în ziua de azi recordul de audienţă, cu 54% de spectatori din întreaga populaţie.
1976 este anul în care ABBA a fost declarată una din cele mai populare formaţii din lume. Cel de-al 4-lea album al formaţiei, Arrival, este finalizat la sfârşitul anului 1976, şi cuprinde hiturile Fernando, Dancing Queen, Money, money, money, Knowing me, knowing you. În 1977, ABBA efectuează un mare turneu mondial şi doi ani mai târziu cântă în Statele Unite. Discurile single şi albumele se succed într-o cursă ameţitoare, în aprilie 1977, Dancing Queen devine numărul 1 în Marea Britanie.
Succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decât cele ale concernului VOLVO.
În 1977 apare The Album, printre piese numărându-se Eagle, Take a chance on me, The name of the game şi Thank you for the music.
Ultimele albume şi destrămarea grupului
Succesele enorme au fost şi cauza destrămării grupului. După mulţi ani de convieţuire, Benny şi Frida se căsătoresc în 1978, pentru a divorţa în februarie 1981, trei ani mai târziu. Celălalt cuplu, Björn şi Agnetha, căsătoriţi în 1972, divorţează în 1979. Unul dintre motive a fost ambiţia solistică a fetelor.
În primăvara anului 1978 formaţia a susţinut o campanie promoţională în S.U.A., unde melodia Take a chance on me s-a clasat pe locul 3. Urmează lansarea celui de-al 6-lea album, Voulez-Vous, ce conţine melodiile I Have A Dream şi Chiquitita. În toamna 1979 apare single-ul Gimme! Gimme! Gimme!. În aceeaşi perioadă a avut loc turneul din Canada, S.U.A. şi Europa.
Spre sfârşitul anului 1979 apare şi compilaţia GREATEST HITS - volumul 2, care devine un mare succes internaţional. Turneul susţinut în Japonia, în martie 1980, va fi pentru formaţia ABBA ultimul concert live. În următoarea jumătate a anului va fi înregistrat următorul album al formaţiei, Super Trouper, ce conţine hitul The winner takes it all. Spre sfârşitul anului apare cel de-al 8-lea album, The Visitors, melodia One of us fiind considerată cel mai mare hit al albumului. Splendoarea melodică, perfecţiunea orchestraţiilor şi carisma celor patru au fost componentele reţetei uriaşului impact. Spre sfîrşitul anului 1982, ABBA decide să ia o pauză, menţionând că revenirea lor ar putea avea loc peste câţiva ani, ceea ce nu s-a întâmplat.
Agnetha şi Frida şi-au încercat cariera solo, iar Benny şi Bjorn s-au retras ca autori. Pe parcursul anilor ce au urmat, din 1993 şi până în 2002, au fost realizate mai multe compilaţii care s-au vândut foarte bine.
ABBA a rămas un nume legendar al muzicii pop mondiale, înscris pe mai mult de 400 de milioane de discuri. Splendoarea melodică, perfecţiunea orchestraţiilor şi carisma celor patru au fost componentele dominante ale reţetei uriaşului succes. În 2001 albumul The Definitive Collection a dominat din nou clasamentele lumii, iar cover-urile realizate de Erasure, Roxette, U2 sau Madonna reformulează mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al cărui repertoriu se reeditează continuu.
Evenimente recente
2004
23 Ianuarie - Fosta componentă a trupei ABBA, Agnetha Faltskog, va lansa o nouă versiune a piesei “If I Thought You’d Ever Change Your Mind”, semnată în original de Cilla Black. Piesa va deveni primul single al artistei după o pauză de aproape 20 de ani. Albumul “My Colouring Book”, care conţine 15 cover-uri ale unor piese celebre va fi lansat de Warner Music Scandinavia, în această primăvară. Alte detalii despre piesele care sunt incluse pe acest album nu au fost date publicităţii.
3 Martie - Filmul cu ultimul concert susţinut de trupa suedeză ABBA va fi disponibil pe DVD, începând cu data de 29 Martie. Spectacolul a fost înregistrat pe stadionul Wembley şi a însemnat finalul ultimului turneu mondial desfăşurat în Europa şi America de Nord. DVD-ul conţine câteva dintre cele mai cunoscute piese ale trupei ABBA, cum ar fi: Waterloo, The Winner Takes It All, Take A Chance On Me, Voulez Vous, Chiquitita, I Have A Dream şi Dancing Queen, dar şi interviuri cu Urban Lasson - cel care s-a ocupat de organizarea turneului.
24 Martie - După o mulţime de zvonuri care spuneau că Agnetha Faltskog a murit, potrivit unui articol din 1999 publicat de presa suedeză, iată o surpriză de mari proporţii: Agnetha Faltskog, fosta componentă a super grupului suedez ABBA, se întoarce pe piaţa muzicală cu albumul My Colouring Book. Discul este prima apariţie semnată de cântăreaţă după 17 ani de inactivitate.
Primul extras pe single din album se numeşte "If I Thought You'd Ever Change Your Mind," compoziţie John Cameron. Piesa a fost înregistrată prima oară de Cilla Black, în 1969. Agnetha este şi coproducătorul albumului. Rezultatul - un album care nu numai că nu-i va dezamăgi pe fanii ABBA, dar va cuceri cu siguranţă o nouă audienţă. "If I Thought I'd Ever Change Your Mind" va fi lansat la radiouri în luna aprilie. După câţiva ani petrecuţi departe de ochii mulţimii, Agnetha Faltskog a decis să revină în viaţa muzicală. Piesele sunt alese dintre melodiile sale preferate, iar albumul va apărea în timp ce music-hall-ul “Mamma Mia!”, regizat de Bjorn Ulvaeus şi Benny Andersson, continuă să străbată lumea, la 30 de ani de când ABBA a câştigat Eurovision cu “Waterloo”. Noul album Agnetha Faltskog, “My Colouring Book” va fi distribuit în România de A&A Records.
13 Aprilie - Un studio din Stockholm, în care formaţia ABBA a înregistrat o parte din muzica sa, a fost închis, fiind în incapacitate de a plăti chiria, relatează www.bbc.co.uk. Studiourile Polar si-au inceput activitatea in 1978, iar grupul a realizat aici ultimele trei albume - "Voulez-Vous" (1979), "Super Trouper" (1980) şi "The Visitors" (1981). Trupe ca Led Zeppelin, Beastie Boys, Roxette, Backstreet Boys, Genesis şi The Cardigans se numără printre numeroasele formaţii care s-au folosit de facilităţile studioului. Polar a fost considerat ca fiind răspunsul suedezilor la succesul american al Studiourilor Abbey Road şi Sun, cele care au înregistrat muzica lui Elvis Presley.
Văd aceasta locaţie ca pe un muzeu al istoriei muzicii suedeze, în special al muzicii create de ABBA, a mărturisit Lennard Oestlund, co-proprietar al Studiourilor Polar. Oestlund a explicat că, începând cu luna mai, clădirii i se va da o altă întrebuinţare, probabil spaţiul va fi transformat în birouri. El a adăugat şi că alte studiouri din Stockholm se află în aceeaşi situaţie, fiind nevoite să îşi întrerupă activitatea în curând.
16 Aprilie - Probabil că celor mai tineri numele Agnetha Faltskog nu le spune absolut nimic. Şi totuşi, solista de origine suedeză este fosta componentă a supergrupului pop ABBA. Mai precis, ea este blonda formaţiei care, în anii ’70, a scris istoria muzicii pop, datorită unor hituri precum Super Trouper, Mamma Mia sau The Winer Takes It All. Deşi a mai avut o tentativă de a se lansa ca solistă după despărţirea de ABBA, Agneta a eşuat în încercarea sa. Acum, la aproape 20 de ani de când a urcat ultima dată pe scenă, interpreta suedeză revine cu un nou album, din care avem şi un prim extras pe single; intitulat If I Thought You'd Ever Change Your Mind, acesta a pătruns în clasamentul olandez de vânzări pe poziţia 39.
29 Aprilie - După ce în urmă cu câteva ediţii vă anunţam apariţia unui nou single al solistei Agnetha Faltskog, primul în ultimii aproape 20 de ani, în această săptămână a venit rândul să vorbim despre proaspăt lansatul disc al acesteia. LP-ul se numeşte My Colouring Book, iar pe acesta poate fi găsit şi hitul If I Thought You'd Ever Change Your Mind, care deja ocupă poziţii fruntaşe în clasamentele de specialitate. La fel se întâmplă şi în cazul albumului My Colouring Book, un exemplu fiind debutul acestuia pe poziţia a 12-a în Marea Britanie.
12 Mai - Trupa ABBA va relansa hit-ul "Waterloo", cu care a câştigat, în urmă cu 30 de ani, concursul Eurovision, pe data de 17 mai.
Sărbătorirea celor 30 de ani de la memorabilul succes al trupei, la ediţia din 1974 a concursului Eurovision, va avea loc în Bristol şi va fi marcată printr-o serie de evenimente. Mai multe trupe vor cânta în pieţele din oraş în memoria trupei Abba, iar tema muzicală a întregului weekend va fi hit-urile anilor '70. Membrii trupei nu s-au mai reunit oficial din 1982, când formaţia s-a desfiinţat. Cu toate acestea, anul trecut, cei patru au cântat din nou împreună la o petrecere privată a unui prieten comun.
8 Iunie - Fosta componentă a trupei ABBA, Agnetha Faltskog a primit ameninţări cu moartea, iar casa sa de lângă Stockholm este păzită 24 de ore din 24. Managerul său, Staffan Linde, a declarat: “Agnetha a primit multe scrisori de ameninţare, dar de data aceasta - cel care a expediat-o părea cât se poate de serios. Faltskog se teme - pur şi simplu - să mai iasă din casă.” Poliţia anchetează cazul şi se speră că se va descoperi cât mai repede cine este autorul acestor ameninţări.
2005
Foştii membrii ABBA Bjorn Ulvaeus şi Benny Andersson au fost la tribunal cu două zile în urmă (17 octombrie), într-o tentativă eşuată de a clarifica cine are drepturile asupra creaţiilor muzicale. Ulvaeus şi Andersson au venit la Tribunalul din Stockholm în încercarea de a rezolva o mai veche dispută în privinţa melodiilor din musicalul "Kristina From Duvemala," care a fost văzut de mai mult de un milion de oameni în Suedia şi este aşteptat să apară şi pe Broadway în următorii ani.
Scriitorul Carl-Johan Seth a declarat în faţa judecătorilor că el ar trebui să fie considerat compozitor principal, cauză disputată şi de Ulvaeus şi Andersson. În timp ce Seth a fost angajat special pentru a scrie piesele, ei susţin că munca lui a fost modificată mai târziu de regizorul Lars Rudolfsson şi de dramaturgul Jan Mark. Cele doua părţi nu au fost în stare să cadă de acord în privinţa împărţirii drepturilor cuvenite de pe urma piesei, ceea ce înseamnă că procesul poate continua chiar şi anul viitor.
Am muncit doi sau trei ani la acest proiect fără să ajungem nicăieri cu acest scenariu, a declarat Ulvaeus în timpul procesului. "Când Rudolfsson a început să îşi aducă contribuţia în acest proiect, tocmai începusem să fim noi mulţumiţi de el, adică, ceea ce a făcut el nu era neapărat necesar." Piesa e bazată pe o poveste suedeză scrisă de Wilhelm Moberg, ce descrie o zi a unui emigrant suedez în America în anul 1850. Ulvaeus şi Andersson au compus melodiile pentru piesă.


SURSA 03

Inainte de a-si uni destinele in faimosul grup pop care a dominat artistic anii a70, fiecare dintre cei patru componenti se afirmase in viata muzicala: BJORN cu Hootenanny Singers la inceputul anilor a60, BENNY ca lider la The Hep Cats, AGNETHA inregistra din 1967, avand deja la activ cateva hit-uri, iar ANNI-FRID isi construise o cariera solistica in parte si cu ajutorul lui BENNY, alaturi de care se afla din 1970.
Odata cu aparitia lui BENNY si BJORN ca duo pe disc si in spectacole, cu cele doua fete aparand ca back-up vocal, ideea cvartetului incepe sa prinda viata. Formatia se infiinteaza in 1971 iar numele ABBA, provenit din alaturarea initialelor componentilor, apare in 1973.
Un an mai tarziu, grupul participa la concursul EUROVISION, desfasurat la Brighton, in Marea Britanie, unde castiga detasat cu piesa WATERLOO. Audienta a fost estimata la 500 de milioane de telespectatori. In tarile europene melodia s-a instalat in clasamente pe locul intai iar in Statele Unite a inregistrat un loc 6, o adevarata performanta tinand cont de faptul ca la aceea data festivalul EUROVISION era practic necunoscut peste ocean. Urmeaza hit-urile: aS.O.S.a, aMAMMA MIAa, aFERNANDOa, aDANCING QUEENa, aMONEY, MONEY, MONEYa, aKNOWING ME, KNOWING YOUa.
Succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decat cele ale concernului VOLVO. In 1977, ABBA efectueaza un mare turneu mondial. Doi ani mai tarziu canta in Statele Unite. Discurile single si albumele se succed intr-o cursa ametitoare. Succesele enorme au fost si cauza destramarii grupului.
Dupa multi ani de convietuire, BENNY si FRIDA se casatoresc in 1979, pentru a divorta trei ani mai tarziu. Celalalt cuplu se despartise deja. Unul dintre motive a fost ambitia solistica a fetelor. ABBA a ramas un nume legendar al muzicii pop mondiale, inscris pe mai mult de 100 de milioane de discuri. Splendoarea melodica, perfectiunea orchestratiilor si carisma celor patru au fost componentele dominante ale retetei uriasului succes.
Dupa 20 de ani, albumul aABBA GOLDa a dominat din nou clasamentele lumii iar cover-urile realizate de ERASURE, ROXETTE, U2 sau MADONNA reformuleaza mesajul celui mai popular grup suedez al anilor a70, al carui repertoriu se reediteaza continuu.


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool