Formatia Legendara - The Beatles


   Cum a inceput povestea lor ?
   Patru baieti englezi din Liverpool, care nu aveau nici 20 de ani, cantau la serbarile si balurile scolare pentru Teddy boy. Erau uniti prin pasiunea lor comuna fata de un gen de muzica.
Cand s-a infiintat formatia ?
John Lennon si Paul McCartney se cunosteau din 1956 si erau amandoi admiratorii lui Elvis Presley. Cunostintele muzicale si le-au dobandit in mod autodidact. In 1959 au scris primele melodii iar cu doi ani mai tarziu, cu George Harrison si-au sustinut primul concert la Liverpool. Aici s-au intalnit cu Brian Epstein care le-a devenit impresar si datorita lui au reusit sa se lanseze. Celor trei li s-a alaturat la percutie Ringo Starr si s-au denumit BEATLES.
Cu ce cantece au devenit celebri?
Primele mari succese au fost cele din 1963. "She loves you" si "Please please me", cu care au ajuns in fruntea Hit Parade-ului englezesc. Dupa aceasta au urmat numeroase turnee, inregistrari, discuri, emisiuni televizate si ovatii rasunatoare care insoteau aparitiile celor patru cu "frizura de ciuperca". Baietii deja se imbracau bine si aveau un "image" format datorita sfaturilor managerului si a banilor care au inceput sa se adune.
Cand a izbucnit Beatles-mania?
In 1964 faceau un turneu in SUA, unde le-au platit o suta de mii de $ pe o aparitie. Pe aeroport au fost intampinati de mii de fani care purtau aceasi "frizura de ciuperca". Acelasi lucru s-a petrecut si in Europa, Noua Zeelanda, Orientul indepartat: a izbucnit Beatles-mania si Beatlesii au devenit niste victime care nu puteau sa iasa nici din camera lor de hotel fara sa fie asediati de admiratori.
Care au fost cantecele cu cel mai mare succes?
S-au nascut cantece renumite ca "Michelle, Yellow submarine, Let it be " e. t. c. Lennon si McCartney au compus mai mult de o suta de melodii, dintre care "Yesterday" s-a interpretat mai tarziu de peste o suta de cantareti.
Carui fapt li se datoreaza succesul?
In primul rand talentului lor si intelegerii dintre membrii formatiei, apoi faptului ca au vrut sa aduca si sa raspandeasca ceva nou. Muzica lor, mai ales la inceput, era simpla, atractiva si avea un ritm bun. Limbajul textelor era limbajul zilnic al tinerilor vremii, dar erau acei tineri care vroiau sa traiasca liberi lipsiti de orice fel de conformism fals. Beatles a creat o "moda", apoi a devenit cea mai mare legenda a secolului nostru. In 1965 regina Angliei le-a dat titlul de "baroneti". Formatia s-a destramat in 1970.

   SURSA 02
 
   Beatles a fost si este cel mai mare si mai popular grup din toate timpurile. Este de neconceput ideea ca acest lucru se va schimba vreodata.
Pe 30 ianuarie 2007 Europa FM a lansat in exclusivitate pentru Romania, noul material Beatles - "Love",un material nascut la 37 de ani de la destramarea trupei din prietenia dintre George Martin si Guy Laliberté,fondatorul spectacolului Cirque du Soleil din Las Vegas. Originile fenomenului care avea sa devina The Beatles se gasesc in anul 1957,cand Paul McCartney care avea doar 15 ani s-a intalnit cu John Lennon,care era cu doi ani mai in varsta. In anul urmator,1958, alaturi de cei doi vine un alt tanar de 15 ani - George Harrison,si un prieten de-al lui John Lennon - Stuart Sutcliffe.
Dupa o perioada scurta in care cei patru canta sub numele de "Johnny And The Moondogs",schimba numele grupului in "Silver Beetles", iar in aprilie 1960,alaturi de impresarul Larry Parnes, au avut primul lor turneu,in Scotia. Pana in vara aceluiasi insa, ei adopta un nume nou,un nume care va revolutiona tot ceea ce inseamna muzica pana in acest moment:"The Beatles". In acest moment cei patru isi iau un baterist cu norma intreaga,Pete Best,si isi stabilesc cartierul general in Germania,la Hamburg.
Este o perioada in care din repertoriul Beatles fac parte piese R&B si Rock And Roll - o perioada in care ei canta fiecare piesa pe care si-o pot aminti. Totodata, parteneriatul muzicalo-liric Lennon/McCartney,incepe sa dea roade, anticipand lucrari care vor deveni clasice. Imaginea Beatles se schimba odata cu noile tunsori ale celor cinci,care devin cunoscute sub numele de "mop-tops". Prima perioada germana se incheie pentru ei in decembrie 1960,cand minorul George Harrison este deportat iar ceilalti isi pierd permisele de munca.
In aceasta perioada dificila ei se despart si de managerul Allan Williams,cel de care se leaga multe dintre aparitiile lor publice de pana acum. Dupa doar cateva luni,The Beatles se reunesc la "Cavern Club" in Liverpool si in scurt timp se intorc in Germania unde canta in clubul "Top Ten",si apar alaturi de Tony Sheridan in single-ul "My Bonnie".Intre timp insa,Stuart Sutcliffe decide sa paraseasca grupul si sa ramana in Germania devenind pictor.Ramasi fara basist,The Beatles hotarasc ca de acum incolo,de aceasta parte sa se ocupe Paul McCartney.Este o perioada interesanta in cariera lor,care are sa fie descrisa in anul 1994 in filmul "Backbeat".
In noiembrie 1961 Brian Epstein, managerul unui magazine de discuri din Liverpool se intereseaza de Beatles dupa ce primeste mii de cereri din partea clientilor pentru discul lui Tony Sheridan - "My Bonnie" - la care au colaborat si ei.Pleaca sa ii vada cantand intr-un club si in scurt timp devine managerul lor. In ciuda entuziasmului lui Epstein,mai multe case de discuri refuza sa inregistreze cu Beatles,insa reusesc sa intre la o auditie la Decca Records,in ziua de Anul Nou,1962. Norocul nu este de partea lor nici de aceasta data,pentru ca dupa mai multe teste,casa de discuri renunta la ei in favoarea lui "Brian Poole And The Tremeloes".
La data de 10 aprilie,The Beatles au parte de vesti proaste:Stuart Sutcliffe a decedat in Hamburg din cauza unei hemoragii craniene.In ziua urmatoare,ei pleaca in Germania unde primesc un contract pentru sapte saptamani la Star Club in Hamburg.In mai 1962,Brian Epstein il adduce pe producatorul George Martin de la EMI Records sa vada trupa.Ca urmare,The Beatles semneaza un contract cu Parlaphone Records,o divizie a EMI Records.Trei luni mai tarziu,bateristul Pete Best este inlaturat pentru ca nu reuseste sa tina pasul cu ceilalti membrii ai trupei,fapt care declanseaza proteste ale fanilor din Liverpool.
In foarte scurt timp,The Beatles aduc un inlocuitor pentru Pete Best,nimeni altcineva decat Ringo Star, cel care cantase pana acum cu "Roy Storm & The Hurricanes" in Liverpool. La sfarsitul anului 1962, The Beatles lanseaza primul lor hit cu care intra in topurile din Marea Britanie:"Love Me Do", si canta pentru ultima data in Star Club din Hamburg. Debutul lor este foarte important,pentru ca ei se distanteaza de traditionalul sound "beat combo", iar John Lennon incepe sa foloseasca armonica.
La data de 13 februarie 1963 cei patru apar la televiziunea din Marea Britanie in showul "Thank Your Lucky Stars" , pentru a-si promova noul single "Please Please Me", fiind urmariti de peste sase milioane de telespectatori. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente din cariera lor. Datorita acestui eveniment,piesa ocupa in scurt timp primele locuri in clasamentele din Marea Britanie. Din acest moment, Beatles progreseaza atat pe plan artistic cat si pe plan commercial,odata cu fiecare material lansat.Dupa cateva saptamani cu piesa "From Me To You" in topuri,ei lanseaza unul dintre cele mai mari hituri ale lor:"She Loves You".
Ajung pe primul loc,iar isteria Beatles pune stapanire pe Marea Britenie.Dupa sapte saptamani rau un nou success cu "I Want To Hold Your Hand",care se vinde in peste un million de exemplare si intra in clasamentele musicale direct pe loculi intai. Pana in anul 1964, America a dovedit o ignoranta totala fata de artistii britanici. Doar "Tornados" cu piesa "Telstar" reusind sa faca impresie. The Beatles schimba insa, brusc si pentru totdeauna aceasta situatie. Canta "I Want To Hold Your Hand" in emisiunea televizata "Ed Sullivan Show" si foarte curand depasesc vanzarile inregistrate in tara lor natala. Beatles atinge in SUA un nivel de popularitate chiar mai mare decat in Marea Britanie.
In aprile 1964 ei ocupa primele cinci locuri in topul "Billboard Hot 100",in timp ce in Canada reusesc noua recorduri in Top Ten. Datorita lor,orasul Liverpool este declarat capitala mondiala a muzicii pop. Impreuna cu Bob Dylon, cei patru Beatles spun ca muzica pop poate si trebuie sa insemne mai mult decat o simpla isterie adolescentina. Genti, papusi, guma de mestecat, sau chiar cani, toate cu marca Beatles, devin cele mai bine vandute produse din comert. Probabil ca cel mai important este faptul ca au refuzat sa mai cante piese scrise de altii in favoarea celor compuse de John Lennon si Paul McCartney,producand schimbari revolutionare in tot ceea ce va insemna muzica pop de acum inainte. The Beatles renunta sa mai cante piese scrise de altii,axandu-se doar pe cele compuse de cuplul Paul McCartney/John Lennon,si mai mult decat atat,au suficient material pentru a da si altor artisti precum Billy J.Kramer,Cilla Black,The Fourmost,Peter And Gordon si chiar celor de la Rolling Stones.Pentru Rolling Stones,The Beatles au compus "I Wanna Be Your Man"Incurajandu-I totodata sa inceapa sa-si scrie singuri piesele.
Pana in anul 1965,piesele compuse de Lennon si McCartney au devenit din ce in ce mai valoroase,astfel incat nu mai aveau nevoie de ajutor din partea altor artisti,lasand la o parte influentele luate de la Carl Perkins,Buddy Holly sau Chuck Berry,si formandu-si un stil propriu si inconfundabil.Cei patru muzicieni hotarasc sa intre si in industria cinematografica.Primele lor filme - "A Hard Day's Night" si "Help !" sunt adevarate succese de box-office.
Succesul Beatles este pentru prima data recompensat official in 1965,cand membrii grupului primesc premiul MBE pentru serviciile aduse industriei muzicale din Marea Britanie.Anul 1965 se incheie cu primul dublu disc care ajunge No.1:"We Can Work It Out/Day Tripper". De Craciun,The Beatles lanseaza un nou album - "Rubber Soul"- care este alcatuit din piese noi precum "Nowhere Man" si "In My Life".Pe acest album apar pentru prima data piese scrise de George Harrison:"Norwegian Wood"(o piesa despre infidelitatea lui John Lennon),"Think For Yourself si "If I Needed Someone" care a devenit hit si pentru cei de la "Hollies".
In anul 1966, The Beatles continua sa sustina concerte in fata a mii de fani in delir, insa au parte si de momente nu foarte placute.In timpul unui concert in Tokyo incurajeaza un grup de studenti,militanti impotriva regimului. Ca urmare a evenimentului,cativa dintre studenti sunt condamnati la moarte.The Beatles parasesc Japonia sub soc.Urmeaza o vizita la Manila care se incheie ,deasemenea,extreme de neplacut: nu vor sa ia parte la o petrecere organizata de presedintele Ferdinand Marcos,si sunt atacati de un grup de patrioti furiosi.
Cateva saptamani mai tarziu,toate discurile Beatles sunt arse in statele din sudul Americii,din cauza unei remarci a lui John Lennon:"Acum suntem mai populari chiar decat Isus !".Aceste cuvinte trec noebservate in Marea Britanie,insa in SUA,mambrii Ku Klux Klan-ului trec la assassinate pentru a opri lumea sa mai asculte sau sa mai cumpere discurile Beatles. La 29 august 1966,The Beatles sustin ultimul lor concert in SUA,in Candlestick Park din San Francisco. Cu toate acestea ei dovedesc ca sunt foarte puternici,si aceste evenimente nu isi pun amprenta pe albumele care urmeaza. "Paperback Writer" este un alt pas inainte ,urmat foarte curand de un disc cu doua fete - "Yellow Submarine/Eleanor Rigby"- care are un sound complet nou.
Urmatorul disc,"Revolver",este unul extreme de variat.Contine piesa lui George Harrison "Taxman",McCartney scrie "For No One" si "Here,There And Everywhere",iar Lennon contribuie cu "I'm Only Sleeping","She Said She Said" si "Tomorrow Never Knows",un disc catalogat ca fiind cea mai tulburatoare descriere a experientelor prin care se trece in urma consumului de LSD. Dupa 1966, The Beatles se retrag in studio. Imaginea lor este in scadere,datorita faptului ca nu mai apar live,iar atunci cand reapar in fotografii,cei patru poarta mustai, John Lennon purtand chiar ochelari. Primul disc pe care il lanseaza dupa mai bine de sase luni este "Penny Lane/Strawberry Fields Forever",un material care intrerupe lungul si de aparitii pe primul loc in topuri.
The Beatles sunt depasiti de Engelbert Humperdinck cu "Release Me".Cu toate acestea se spune ca acest disc demonstreaza cel mai bine talentul de compozitori al lui John Lennon si al lui Paul McCartney.Intentia celor patru este ca acest single sa fie bijuteria de pe coroana viitorului album,insa pana in vara anului 1967 aduna suficient material pentru a inregistra 13 piese noi pentru albumul "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band". Albumul se dovedeste a fi o icoana culturala a anilor '60 tratand subiecte precum muzica pop, moda, drogurile, misticismul si independenta tinerilor fata de parinti. Pentru prima data un album musical,are acum versurile tiparite. Muzica este este extraordinara si revigoranta,iar in locul pauzelor dintre piese,se aud discutii in studio, rasete, sunete electronice sau de animale. In aceasta vara au din nou parte de vesti triste.
La 27 august 1967, Brian Epstein este gasit decedat din cauza unei supradoze,in urma unui scandal homosexual in care era implicat. Trupa hotaraste sa-si vada in continuare de activitate, insa fara manager, asa ca apar pentru ultima data la televiziunea nationala de ziua boxului, in acelasi an 1967. In 1968 Beatles se implica direct in conducerea companiei proprii - "Apple Corps." Prima piesa lansata prin aceasta companie este balada "Hey Jude".Se dedica din nou cinematografiei,de data aceasta prin intermediul filmului de desene animate "Yellow Submarine",un film considerat de referinta in animatie.
Un film pentru care coloana sonora este pe jumatate instrumentala. Urmeaza cateva piese ,omagiu pentru Chuck Berry si Beach Boys,apoi colaborarea lui George Harrison cu Eric Clapton in "While My Guitar Gently Weep".Se intorc pe primul loc in topuri cu "Ob-La-Di,Ob-La-Da" in Marea Britanie,si scriu o piesa,"Helter Skelter",care vorbeste dupa cum spun specialistii despre criminalul in serie Charles Manson. Din acest moment cei patru Beatles se izoleaza complet,pentru o buna perioada de timp,perioada care face deliciul celor care ii contesta si ii critica in mod costant.Deasemenea,se dovedeste ca nu sunt prea buni manageri si il angajeaza pe Allen Klein pentru a conduce "Apple Corps.".
La fel ca si alti artisti contemporani precum Bob Dylan sau The Byrds,The Beatles decide sa incheie anii '60 cu o muzica mai putin complexa decat ultimele materiale.Intoarcerea la origini a devenit evidenta odata cu noul single de No.1 "Get Back",la care colaboreaza cu Billy Preston.La urmatoarea sesiune de inregistrari au fost aduse si camere de filmat pentru a imortaliza momentele in care trupa canta zeci de piese pe care nu le mai cantasera din perioada Hamburg.La sfarsitul sesiunii raman nenumarate benzi care nu sunt momtate decat abia in anul urmator.Intre timp ei selecteaza cateva persoanecare trebuie sa fie publicul ultimei aparitii live,chiar pe acoprisul companiei lor,"Apple Corps." Din Londra.
Anul 1969 se incheie oficial cu inca o piesa de No.1 in Marea Britanie ,"The Ballad Of John And Yoko",o piesa in care canta doar John Lennon si Paul McCartney. In incercarea de a atenua vizibilele momente delicate din relatiile lor personale si musicale,The Beatles se reintailnesc pentru a lucra la albumul "Abbey Road".Albumul contine compozitii ca "Meam Mr Mustard","Polythene Pam","She Came In Though The Bathoom" si "Golden Slumbers/Carry That Weight".Apare si piesa lui George Harrison "Something",piesa care devine cea mai cantata piesa de catre alti artisti dupa "Yesterday".Dar "Something" ajunge abia pe locul patru in Marea Britanie fiind cea mai jos clasata piesa Beatles,dupa "Love Me Do",care ocupa locul doi in 1962. Catalogul "Northen Songs" este vandut televiziunii ATV,de catre cel care l-a produs,Dick James.De acolo a trecut pe la mai multi proprietary ajungand in cele din urma la noul star Michael Jackson.Cu toate ca Paul McCartney si Yoko Ono fac eforturi financiare comune,nu reusesc s ail recupereze.
Avand fiecare dintre cei patru membrii ai formatiei Beatles proiecte solo,inregistreaza un mare esec in anul 1970, odata cu filmul "Let It Be" , un film din care se vede foarte clar nemultumirea lui George Harrison si a lui John Lennon legata de faptul ca Paul McCartney adopta o atitudine de lider al trupei. Pana la urma insa,un nou album este pus cap la cap de producatorul Phil Spector. O afacere controversata ,pentru ca acest album contine si o carte datorita careia pretul creste extreme de mult. Din punct de vedere musical insa,acest material inseamna intoarcerea trupei la zilele bune.Un material care include piesele "Two Of Us","The One After 909" si varianta orchestrate a "The Long And Winding Road" care adduce ultimul No.1,in SUA ,asta in ciuda faptului ca Paul McCartney prefera varianta neorchestrata a piesei.Tot pe acest album apare si ultimul single oficial Beatles,"Let It Be",care intra in topri in Marea Britanie pe locul 2,dar in mod cu totul neasteptat,in urmatoarea saptamana cade pe locul 3. Pentru multi aceste lucruri inseamna apusul Beatles,o atmosfera care anunta inevitabilul - destramarea - care totusi era neasteptata. Inseamna sfarsitul unei ere incredibile,destramarea unei trupe cum n-a mai fost pana la Beatles, si nici de la Beatles pana acum.
Pare de neconceput ideea ca poate sa apara o noua trupa care sa modeleze sis a influenteze generatii intregi asa cum au facut-o cei de la Beatles.Mai mult de 30 de ani de muzica de calitate,atat din punct de vedere muzical cat si din punct de vedere liric.Dupa despartirea trupei,fanii Beatles au parte de alte cateva momente de bucurie.In anul 1988,apare "Past Masters",un dublu CD care contine piese care nu au fost niciodata incluse pe CD-uri cid oar pe casete audio sau viniluri. Primul disc are in componenta 18 piese din perioada 1962-1965,iar cel de-al doilea are 15 piese din anii urmatori.Apoi apare "Live At The BBC",o colectie de 56 de piese cantata live de Beatles in diversele aparitii la BBC la inceputul carierei lor.
Majoritatea acestor piese sunt cover-uri dupa cele mai cunoscute piese R&B din anii '50,inclusiv 9 piese din repertoriul lui Chuck Berry. In anul 1965,in luna noiembrie,este lansata prima Antologie Beatles. Acest material contine 52 de piese,variante nelansate sau versiuni demo inregistrate intre 1958 si 1968,plus 8 interviuri realizate de membrii trupei de-a lungul timpului.Antologia este urmata de un serial TV in 6 episoade din care fanii afla intreaga istorie Beatles.Realizatorii serialului de televiziune sunt ajutati de George Harrison,Paul McCartney si Ringo Star.Acest an aduce mai mult decat atat, o noua piesa Beatles:"Free As A Bird". Piesa a fost cantata pentru prima data in 1977,iar acum ceilalti trei membrii o prelucreaza si o ofera publicului larg. Totusi, noua piesa Beatles nu reuseste sa ajunga pe primul loc nici in Marea Britanie nici in SUA.
La fel se intampla un an mai tarziu, cu o alta piesa noua, "Real Love". Reactia publicului si a specialistilor la cea de a doua Antologie Beatles este extraordinara. Toata lumea astepta ca jurnalistii mai in varsta sa scrie favorabil la adresa generatiei lor.Acestie insa,dau o sansa celor tineri sa-si exprime punctul de vedere asupra istoriei celei mai celebre trupe din toate timpurile. Astfel, David Quantick,de la publicatia "New Musical Express",face unul dintre cele mai bune comentarii din ultimii ani. El spune: "The Beatles nu au stiut sa faca altceva decat sa cante despre viitor.Aceasta este marea diferenta dintre Beatles si oricare alta trupa sau oricare alt musician". A treia Antologie Beatles ofera publicului sansa de a asculta piese extraordinare precum varianta acustica a "While My Guitar Gently Weeps"- piesa lui George Harrison,"Because",piesa care are un succes mult mai mare decat la aparitia pe albumul "Abbey Road",datorita faptului ca este intr-o varianta fara orchestratie. Deasemenea, pe aceasta Antologie este inclusa piesa "Come And Get It',o piesa scrisa de Paul McCartney pentru "Badfinger".
Aici apare intrebarea "De ce Beatles nu au cantat chiar ei "Come And Get It" ? In anul 1999 reapar recenziile favorabile pentru Beatles,cu ocazia lansarii variantei remontate a filmului "Yellow Submarine". Filmul reuseste sa incante si generatiile noi prin incredibilele efecte pastrate din varianta originala.De pe coloana Sonora dispar insa,acompaniamentele instrumentale ale lui George Martin,iar piesele sunt aranjate intr-o noua ordine.Ceva mai tarziu in 1999, trupa Beatles este confirmata ca fiind trupa cu cel mai mare succes in secolul 20 in SUA, datorita vanzarilor de peste 106 milioane de albume.
Un an mai tarziu,in 2000, The Beatles raman in atentia publicului larg. Mult asteptata carte "Antologia Beatles" scrisa de Paul McCartney,George Harrison,Ringo Star si Yoko Ono,apare in luna octombrie,la un pret foarte ridicat insa. In noiembrie 2000,toate cele 27 de hituri care au ajuns pe primul loc in topuri de-a lungul timpului,sunt adunate pe o compilatie intitulata sugestiv - "ONE".Discul are un succes imens,dar la o privire mai atenta se observa lipsa unor hituri precum "Please Please Me" sau "Starwberry Fields Forever",din cauza ca aceste piese nu au ajuns niciodata No.1 in Marea Britanie sau in Statele Unite.
In decursul istoriei, The Rolling Stones si alte nenumarate grupuri au fost si sunt cu adevarat iubite,insa The Beatles sunt pur si simplu adorati.Universal si neconditionat !Acest lucru este inca odata demonstrate in noiembrie 2001,cand George Harrisonpierde lunga si nedreapta batalie cu cancerul.Ziarele,radiourile si televiziunile din intreaga lume indeamna fanii Beatles sa tina momente de reculegere.La fel s-a intamplat si in anul 1980,atunci cand John Lennon a fost impuscat la 8 decembrie in New York in timp ce se intorcea impreuna cu Yoko Ono de la studioul de inregistrat . John Lennon a decedat la scurt timp iar ramasitele sale au fost incinerate. Se spune ca The Beatles au schimbat istoria si muzica la nivel mondial intr-un mod dramatic.La fel cum a facut Glenn Millier in anii '40 care a inceput sa foloseasca clarinetul in locul trompetei.
La fel cum a facut Elvis Presley,abordand rock-and-rollul anilor '50 in stilul sau unic. Se spune chiar ca remarca pe care John Lennon a facut-o in 1966,cum ca The Beatles ar fi mai populari decat Iisus, nu este foarte departe de adevar si poate fi luata in serios. Beatles a fost si este cel mai mare si mai popular grup din toate timpurile. Este de neconceput ideea ca acest lucru se va schimba vreodata… La 25 noiembrie 2003, Europa FM lansa in exclusivitate pentru Romania,albumul Beatles - "Let It Be…Naked". Astazi, 30 ianuarie 2007, este momentul sa aducem in Romania noul material Beatles - "Love",un material nascut la 37 de ani de la destramarea trupei din prietenia dintre George Martin si Guy Laliberté,fondatorul spectacolului Cirque du Soleil din Las Vegas. "Love" aduce magia showului Cirque du Soleil impreuna cu pasiunea si spiritul din spatele celui mai iubit grup rock din toate timpurile,creind astfel o experienta intima si puternica.
Dupa ce este rugat de catre Ringo Starr si Paul McCartney,impreuna cu Yoko Ono si Olivia Harrison,sa incerce cateva mixaje experimentale de pe vechile inregistrari Beatles pentru o colaborare cu Cirque du Soleil, Sir George Martin,legendarul producator al trupei impreuna cu fiul sau,Giles Martin,lucreaza cu toata arhiva Beatles si scot la lumina LOVE.Rezultatul este fara precedent .Folosind inregistrarile originale de la studioul Abbey Road, Sir George si Giles creaza un soun unic. "Acest album pune din nou Beatles in prim plan,pentru ca dintr-odata John,George,Ringo si cu mine cantam din nou impreuna.Este magic" spune Paul McCartney "George Martin si fiul sau au facut o treaba excelenta combinand aceste piese.Pentru mine este ceva cu adevarat extraordinar,mai ales ca am auzit cantece despre care uitasem ca le-am inregistrat." spunea si Ringo Starr. Yoko Ono, vaduva lui John Lennon spune ca "albumul iti da senzatia de iubire,de aici si titlul Beatles LOVE." "Muzica este absolut incredibila.Cred ca cel mai minunat lucru este ca piesele se imbina ca si cum ar fi un singur cantec." adauga Olivia Harrison.
LOVE evoca exuberanta si spiritul liber al celor de la Beatles si readuce in prim plan energia urbana a anilor 60. Cirque du Soleil este pus in scena si in Las Vegas in celebrul casino The Mirage,acolo unde public savureaza muzica si spiritul Beatles ca niciodata pana acum... LOVE este intr-adevar un material senzational, neasteptat, revelator, dar care nu trebuie sa lipseasca din colectia nici unui fan Beatles sau din colectia oricarui iubitor de muzica.


   SURSA 03
 
   The Beatles a fost unul dintre grupurile a cărui muzică a fost cea mai influentă pentru era rock care a urmat. Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritm), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) şi Ringo Starr (baterie). Ei au avut ca ţintă generaţiile de tineri rezultate de după al doilea război mondial, în Anglia, SUA, etc. Fără dubiu, "The Beatles" este cel mai faimos şi de succes grup în istoria muzicii rock, contorizând peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.
În timp ce, iniţial au devenit faimoşi pentru ceea ce unii au etichetat drept muzică pop, lucrările lor de mai târziu au realizat o combinaţie de laude atât din partea criticilor cât şi din partea ascultătorilor inegalată în secolul XX. În cele din urmă, ei şi-au dovedit nu doar talentul de muzicieni, au păşit graniţa spre cinematografie, şi în particular, în cazul lui John Lennon este vorba de activism politic.
În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor. În conformitate cu aceeaşi revistă, muzica inovativă a trupei The Beatles şi impactul cultural au ajutat la definirea anilor 1960.
Istoric
McCartney l-a cunoscut pe Lennon pe 6 iulie 1957 şi a intrat în formaţia acestuia, numită The Quarrymen, pentru care McCartney l-a recrutat pe Harrison, amicul său de şcoală în vârstă de numai 15 ani. Trupa s-a despărţit pentru scurt timp după care s-a reunit. Grupul suferă mai multe schimbări atât ca nume cât şi ca membri şi devine în cele din urmă în 1960, The Beatles.
Numele formaţiei a fost ideea lui Stuart Sutcliff (atunci membru al formaţiei) şi a fost inspirat din numele formaţiei lui Buddy Holly, Crickets (Greierii). S-a păstrat conceptul de insectă (Beetle) şi a fost combinat cu conceptul muzical de bătaie a măsurii (beat).
În 1962 Ringo Starr este coptat în trupă şi în acelaşi an au semnat un contract cu Parlophone, membră a EMI. La 5 octombrie 1962 formaţia şi-a lansat discul de debut Love me do pe partea A şi P.S. I love you pe partea B. La 26 noiembrie 1963, Beatles înregistrează al doilea disc Please, please me care va ajunge numărul doi în topul oficial al Marii Britanii.
Mania pentru Beatles a început în Anglia pe 13 octombrie 1963 cu o apariţie televizată la London Palladium şi a explodat apoi în SUA, în urma a 3 apariţii a trupei în "The Ed Sullivan Show", pe 9 februarie, 16 februarie şi 23 februarie 1964. Această trupă, ce cânta muzică pop pe atunci, a devenit în scurt timp un fenomen mondial cu fani care-i adorau pe membrii trupei, cu adulaţii isterice din partea fanilor şi condamnări din partea comentatorilor culturali şi alţii, printre care şi Frank Sinatra.
O parte a criticii adresate trupei îşi avea originea în confuzia asupra surselor muzicii lor (o confuzie asemănătoare a planat şi asupra lui Elvis Presley în 1956, criticile provenind de la persoane care nu cunoşteau tradiţia muzicii blues, R&B şi Gospel din care răzbătea Elvis) iar o parte era cauzată de reacţia neîncrezătoare cu privire la lungimea părului membrilor The Beatles. În 1964, ei au ocupat primele 5 poziţii ale Hot 100 din revista Billboard, o realizare care nu a mai fost repetată. În 1965, cei patru au fost desemnaţi membri ai Ordinului Imperiului Britanic. În acelaşi an Lennon şi Harrison au început să consume LSD, iar McCartney ceva mai târziu, spre sfârşitul anului 1966
Lennon a afectat imaginea The Beatles, în anul următor, când a afirmat într-un interviu că, religia creştină este pe moarte, susţinînd că Beatles e mai populară ca Iisus. În cele din urma, şi-a cerut scuze, după ce a fost criticat foarte dur de către grupuri religioase, după ce albumele lor au fost interzise sau chiar arse în ţări din America de Sud, şi după ce au primit ameninţări din partea unor grupuri ca Ku Klux Klan.
The Beatles, după concertul din Candlestick Park, din San Francisco, pe 29 august 1966, şi-au concentrat forţele în studioul de înregistrări, noile compoziţii şi experimente muzicale ridicându-le reputaţia artistică în mod remarcabil păstrându-şi totuşi uriaşa popularitate. Însă, soarta financiară a grupului a luat o întorsură nefavorabilă atunci când managerul lor, Brian Epstein, a murit pe 27 august 1967.
După aceasta, membrii trupei şi-au urmat interesele individuale şi s-au întâlnit tot mai rar. Ultimul lor concert este considerat a fi apariţia live pe acoperişul studio-urilor Apple, din Londra, în ianuarie 1969, şi a apărut compilat în albumul "Let it be". În iulie 1969 trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul Abbey Road. Oficial, Beatles s-a destrămat în 1970, şi orice speranţă a unei reuniuni a fost zdrobită când Lennon a fost asasinat de către Mark David Chapman în 1980. Totuşi, o reuniune virtuală a avut loc în 1995, odată cu lansarea a doua înregistrari ale lui Lennon, la care şi-au adus contribuţia şi ceilalţi 3 membri Beatles. Au rezultat piesele "Free as a bird" şi Real love". Au mai fost lansate, de asemenea, 3 albume ce conţineau material nelansat anterior, precum şi un documentar, proiect cunoscut sub numele The Beatles Anthology. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool