Proiect NASA: transformarea urinei în băutură energizantă

Echipajul de pe Atlantis, ultima misiune spaţială a Statelor Unite, testează un sistem de reciclare a urinei dezvoltat de NASA care este capabil să transforme urina astronauţilor într-o gustoasă băutură energizantă.
Atlantis transportă patru astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională şi aduce cu ea un ultim lot de consumabile.
"Pungile de osmoză" sunt deja folosite de soldaţi pentru a curăţa fluidele, dar NASA a adaptat acest sistem pentru ca pungile să poată fi folosite şi în spaţiu.
Cercetătorul Howard Levine de la NASA a declarat că "acesta ar putea fi un prim pas pentru a folosi umiditatea din propria sudoare, din respiraţie şi chiar din urină şi să o reciclăm astfel încât să devină o băutură potabilă".
Staţia Spaţială Internaţională dispune deja de echipamentul necesar pentru reciclarea urinei, dar, spre deosebire de noile pungi de osmoză, acesta necesită energie electrică pentru a funcţiona
Noile pungi funcţionează fără energie electrică, folosindu-se doar de procesul de osmoză. Acesta implică difuziunea naturală a apei printr-o membrană semipermeabilă care acţionează ca o barieră, astfel că moleculele mici, precum cele de apă, trec de aceasta, în timp de moleculele mari, precum sarea, zahărul, amidonul, proteinele, viruşii, bacteriile şi paraziţii rămân blocate.
Lichidul rezultat în urma acestui proces va fi unul curat şi va fi combinat cu un aditiv cu aromă de zahăr. NASA susţine că orice lichid, nu numai apele reziduale umane, pot fi curăţate cu ajutorul acestui sistem.Aceste pungi de osmoză au fost deja folosite în teste efectuate în sate din Kenya.
Pe Pământ, sistemul s-a dovedit a fi capabil să creeze un litru de băutură pentru sportivi în aproximativ patru, până la şase ore. Acesta va fi testat de către unul dintre cei patru membri ai echipajului aflat la bordul navei Atlantis, spre sfârşitul misiunii ce va avea o durată de 12 zile.
sursa: descopera.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool