Reteta originala Coca Cola

Inca de la lansarea faimoasei bauturi in 1886, secretul retetei sale a fost pazit cu strasnicie. Se crede ca singura copie oficiala e pastrata intr-o banca din SUA si numai doi angajati de top ai companiei cunosc formula originala care ii da sucului aroma sa unica.


Acum, cei 125 de ani de secretomanie pare a fi luat sfarsit, dupa ce un site american pretinde ca e in posesia listei ingredientelor si a cantitatilor exacte dupa care se prepara Coca Cola.

Lista, scrie thisamericanlife.org, a fost publicata fara mare tam-tam intr-un ziar local din Atlanta, Georgia, in 1979 si nimeni nu si-a dat seama de importanta articolului respectiv. Articolul, vechi de 32 de ani, prezinta o fotografie a retetei originale scrise de un prieten apropiat al creatorului Coca Cola, John Pemberton.



Reporterii de la thisamericanlife.org s-au consultat cu istoricul Mark Pendergrast, care a scris o istorie a faimoasei bauturi racoritoare, iar acesta a confirmat ca sunt sanse foarte mari ca reteta din 1979 sa fie autentica.



Ingredientul care da gustul distinct al bauturii Coca Cola este denumit “7X”. Cu toate presiunile facute in media si in instantele judecatoresti de a dezvalui consumatorilor reteta exacta a Coca Cola, compania a refuzat sa faca publica lista ingredientelor si a cantitatilor. In 1977 a preferat sa retraga bautura din India, decat sa destrame misterul din jurul retetei.



Singura concesie facuta de compania Coca Cola a fost sa admita ca reteta originala continea cocaina, dar narcoticul a fost interzis de la inceputul secolului al XX-lea.



Reteta originala, publicata de thisamericanlife.org (pentru 11 litri de Coca Cola)

- Extract fluid de coca – 11 ml
- Acid citric 85 grame
- Cafeina 28 grame
- Zahar 30 (este neclara unitatea de masura)
- Apa 9.4 litri
- Suc de lime 1 litru
- Vanilie 28 grame
- Caramel 44 ml sau mai mult
- Merchandise 7X (ingredientul secret, care ii confera gustul unic – proportia e de 56 grame de 7X la 19 litri sirop)
- Alcool 236 ml
- Ulei esential de portocala 20 picaturi
- Ulei esential de lamaie 30 picaturi
- Ulei esential de nucsoara 10 picaturi
- Ulei esential de coriandru 5 picaturi
- Ulei esential de Neroli 10 picaturi
- Ulei esential de scortisoara 10 picaturi

0 comments:

Free Page Rank Tool