Munții Maramureșului - Vârful Farcău

Munții Maramureșului (cunoscuți adeseori și sub denumirea Carpații Păduroși, greșit atribuită în ultima vreme doar părții lor nordice) sunt o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Cel mai înalt pisc este Vârful Farcau, având 1956 m.
Se întind în cea mai mare parte pe teritoriul actual al Ucrainei, și în sud al României, și închid la nord și est Depresiunea Maramureș.

Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihăilecu este o arie protejată de interes național înclusă în Parcul Natural Munții Maramureșului, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip mixt) situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunelor Poienile de sub Munte și Repedea.

Rezervația naturală cu o suprafață de 100 ha, este o arie de interes național de tip: geologic, faunistic și pesagistic și reprezintă zona de pajiști și lacul Vinderelu, încadrat de cele două vârfuri (Vârful Farcău 1.957 m. și Mihăilecu 1918 m.) proeminente, cu relief glaciar și pajiști. Pe suprafața pajitilor vegetează mai multe specii de plante rare, printre care: floarea-reginei (Leontopodium alpinum Cass), bumbăcăriță (Eriophorum augustifolium), brândușa de munte (Crocus heuffelianus), etc.

0 comments:

Free Page Rank Tool