Istoria Bvlgari - Diamantele, cadoul perfect

   Cu un veac de experienta in prelucrarea diamantelor, vestita companie a devenit, incet, dar sigur, un punct de referinta pe piata luxului. Sunt putine numele de firme care sa trezeasca brusc si iremediabil un sentiment de respect, alterat mai mereu de gelozie si pofte. BVLGARI reuseste de fiecare data. Daca parfumurile, ceasurile, accesoriile si istoria nu sunt de ajuns, diamantele - o specialitate a casei - raman tinta tuturor dorintelor. Orice barbat viseaza sa poata face un asemenea cadou, orice femeie spera sa-l primeasca. Diamantul ramane cel mai bun prieten al fetelor. O afacere de familie Bulgari este o familie veche, cu radacini grecesti. La mijlocul secolului al XIX-lea, familia Bulgari era cunoscuta drept un mic neam de mestesugari dintr-un catun si mai mic - Epirus. Toti barbatii se ocupau cu prelucrarea argintului. Aventura a iinceput o data cu emigrarea unui stramos, Sotirio Bulgari, in Italia. In 1884, acesta fonda, la Roma, primul magazin al familiei, pe via Sistina.
   Cu ajutorul fiilor sai, Costantino si Giorgio, Sotirio a deschis, in 1905, un magazin pe via Condotti, unde exista si acum unul dintre cele mai importante centre Bvlgari din lume. Pe parcursul primelor decenii din secolul trecut, cei doi fii au aratat un interes deosebit pentru pietrele pretioase, inlocuindu-l, treptat, la masa de lucru, pe tatal lor. In anii 50, Bvlgari a renuntat definitiv la linia stricta impusa de disciplina franceza - la acea vreme singura forma de expresie in lumea bijuteriilor. Nu a trecut mult si a impus propria scoala si propriul stil. Anii 70 au reprezentat transformarea acestei afaceri de familie iintr-un fenomen global. Rand pe rand, s-au deschis magazine la New York, Paris, Geneva si Monte Carlo, pentru ca in curand sa nu mai existe oras important in care bijuteriile Bvlgari sa nu franga vreo inima sau vreo carte de credit.
   Expansiune
   La inceputul anilor 90, familia a deschis si o companie de parfumuri - "Bvlgari Parfums", cu sediul central in Elvetia, intrand direct in mijlocul lumii selecte, a parfumurilor de inalta clasa.
Data de 17 iulie 1995 reprezinta pentru familia Bulgari ultima treapta a succesului - "Bvlgari Holding Company" S.p.A. este cotata la bursa italiana, Italian Stock Exchange Telematic, si pe piata SEAQ din Londra. Din acest moment, Bvlgari explodeaza pur si simplu: in 1997 se lanseaza o linie de mare succes de esarfe din matase, cu un design original, in 1998 incep productia de obiecte de piele si cea de ochelari, completate iin 1999 cu seria de cadouri si tacamuri. Compania este condusa, in continuare, de membrii familiei Bulgari: Paolo Bulgari - presedinte, Nicola Bulgari - vicepresedinte, si nepotul lor, Francesco Trapani - Chief Executive Officer.
   Diamante si scoici
   Bijuteriile Bvlgari, chiar daca circula si ca modele de serie, sunt nepretuite. Consacrand arta unor bijutieri alesi pe spranceana - un artist ca Ubaldo Crescenzi, de exemplu, este responsabil pentru cele mai multe modele dintre 1925 si 1965 -, Bvlgari reuseste sa aduca de fiecare data o gura de aer proaspat pe piata bijuteriilor. Fie diamante, fie "mama de perlai" (o parte din anumite scoici), fie pietre semipretioase, Bvlgari are intotdeauna propria amprenta. "Este o mare diferenta intre bijuteriile create de firmele noastre si cele mari, corporatiste. La productia industriala se pierde sufletul, iar noi nu vindem doar aur si pietre, vindem bijuterii, vindem caldura", explica Bogdan Aanicai, director "Micri Gold", unicul importator de bijuterii Bvlgari.
   Relatia dintre oameni si bijuterii este una speciala in aceasta firma:"La noi nu vine cineva sa cumpere o bijuterie, la noi vine sa-i fie vanduta o bijuterie. Cel care sta in spatele tejghelei nu poate fi doar un om care impacheteaza un inel, iti pune funda si bate bonul. Este un om care vinde o bijuterie. Pentru fiecare dintre ele, pentru fiecare dintre clienti, el trebuie sa fie altfel. Nu vinde paine si, in magazinele noastre, este un lucru care se vede".
  
Traditie in vanzare   "Micri Gold" a fost una dintre primele firme particulare din Romania. Cel dintai magazin s-a deschis chiar de la inceputul lui 1991. Pe vremea aceea, romanii se imbulzeau sa cumpere aur. Pur si simplu, fara sa conteze prea mult cat de valoroasa sau frumoasa era bijuteria achizitionata. De atunci, in 15 ani de tentatii, de concurenta, de televiziune prin cablu, lucrurile s-au mai schimbat. Clientii sunt azi mai educati, au inceput sa invete cate ceva din civilizatia luxului. Una e un inel Dior, alta este un Rajola sau Gianni Lazzaro. Nu toti au invatat ca frumusetea nu consta doar in dimensiuni, dar un pas inainte a fost facut. S-a vazut atunci cand clientii au preferat sa cumpere, in loc de un inel cu mult aur, un inel cu un diamant mic, de 0,10 carate. La inceput, pana cand Bvlgari nu a cunoscut explozia internationala, atat ca piete, cat si ca produse, asemenea bijuterii erau de negasit in Romania. "Asta e politica lor. Oricum, si noi am inceput sa vindem gradual. Nu vin sa vanda toate produsele deodata, au o piramida clara. Vinzi mai intai un tip de produse, apoi ceasuri, apoi inele si abia mai tarziu ajungi la colectii de bijuterii", povesteste Aanicai.
   Clienti din 1991
   Pe masura ce Bvlgari a crescut, alte companii au preferat sa se retraga din Est. Nu li se potriveste piata. Cartier, de exemplu, mai are cateva ceasuri distribuite prin "Helvetansa" si cam atat. Nici tarile din apropiere, chiar proaspat europenizate ca Ungaria, nu se bucura de mai multa atentie din partea acestor companii. La "Micri Gold" insa nu exista temeri de acest fel. Colaborarea cu Bvlgari merge perfect, iar clientela este ca si asigurata. Exista clienti fideli ai magazinelor inca din 1991. Iar leul greu si integrarea nu au de ce sa le dea batai de cap: "2007 inseamna speranta pentru foarte multa lume. Si pentru noi. Chiar daca vor descinde pe piata noastra firme grele, direct sau prin reprezentante, cred ca vom continua sa avem o colaborare buna. Avantajul nostru este ca suntem aici de multa vreme, iar oamenii ne cunosc", spune Bogdan Aanicai, directorul "Micri Gold". Cu toate acestea, prognozele de crestere nu sunt chiar atat de optimiste - vremurile au facut deja ca procentul de crestere al firmei sa scada de la peste 50% la 10-20%. Dar romanii continua sa cumpere bijuterii. E un semn bun, de insanatosire sociala.
   Evenimente pentru elite
   O clientela fidela este greu de castigat, dar si mai greu de mentinut. De aceea "Micri Gold" organizeaza si "intalnirii" ale clientilor, ca intr-un club select. La un asemenea eveniment, desfasurat in totala discretie la Hotel Parc, invitatii au avut ocazia sa admire etapele prelucrarii diamantelor, de la roca plina de pamant pana la diamantul slefuit. In acest timp, in vitrine tronau copii ale celor mai mari si celebre diamante. Un fel placut de a petrece o seara...
   Ceasuri personalizate
   Ceasurile Bvlgari se numara, fara indoiala, printre cele mai scumpe instrumente de masurat timpul din lume. Un ceas Bvlgari este in sine o uzina, perfect armonizata de cei mai mari ceasornicari elvetieni. Ca si cand nu ar fi de ajuns, parca in ciuda liniei de bijuterii de otel (tot Bvlgari), ceasurile sunt din aur alb si galben, incrustate cu pietre pretioase. Unele - adevarate piese de colectie - apar doar in 99 de exemplare. Daca 20.000 de euro pentru o asemenea bijuterie nu vi se pare exagerat, ganditi-va la cele personalizate, care, cu un adaos de pietre, pot ajunge si la 500.000. 



   SURSA 02


   De 125 de ani, celebra companie italiană Bvlgari a reuşit să devină un nume de referinţă pe piaţa luxului, creaţiile sale, indiferent că sunt parfumuri, ceasuri, accesorii sau „specialitatea casei“, diamantele, fiind de peste un veac foarte dorite. Încă din 1884, Bvlgari a devenit sinonim cu luxul, reuşind să se menţină în topul celor mai apreciate case de bijuterii din lume.
   De-a lungul timpului, imperiul Bvlgari s-a extins şi în domeniul genţilor, al ochelarilor de soare, dar şi al unor hoteluri exclusiviste din Milano, Bali şi Tokyo. Indiferent de sezon, colecţiile de bijuterii Bvlgari sunt mereu actuale, dedicate femeii moderne, fiecare detaliu fiind lucrat cu minuţiozitate, astfel încât femeia care le poartă să se simtă o regină.
   O afacere de familie
   În 1884, emigrantul grec Sotirio Bulgari fonda în Italia, la Roma, primul magazin al familiei, pe via Sistina, specializat la început în vânzarea de argintărie. Ajutat de fiii săi Costantino şi Giorgio, Sotirio s-a mutat apoi pe via Condotti, unde există şi acum unul dintre cele mai importante centre Bvlgari din lume. Între timp, Bvlgari a devenit un adevărat imperiu de două miliarde de dolari, cu 270 de magazine în întreaga lume, din New York şi până la Paris, din Monte Carlo şi până la Geneva sau Milano. De la începtul anilor ‘90, Bvlgari şi-a făcut intrarea şi în industria parfumurilor, graţie companiei  Bvlgari Parfums. Au urmat lansarea unei linii de mare succes de eşarfe din mătase, cu un design original, producţia de obiecte de piele şi cea de ochelari, precum şi seria de cadouri şi tacâmuri. La fel ca şi în urmă cu 125 de ani, afacerea este condusă exclusiv de membrii familiei, Paolo Bulgari - preşedinte şi Nicola Bulgari - vicepreşedinte.
   Tradiţie şi inovaţie
   Pentru Paolo Bulgari, nepotul lui Sotirio, motivul pentru care bijuteriile italiene se bucură de atât de mult succes este evident: „Pentru că sunt create cu fantezie. Pentru că noi, italienii, ştim să ţinem pasul cu vremurile. Pentru că, în ciuda tradiţiei seculare, continuăm să fim creativi“. Această creativitate poate fi admirată şi la expoziţia de bijuterii „Între eternitate şi istorie 1884-2009“, organizată la ceas aniversar şi care va parcurge cele mai semnificative faze din istoria şi evoluţia mărcii Bvlgari, de la deschiderea magazinului de pe via Sistina, în 1884, şi până în zilele noastre. Printre exponate, se află un colier de diamante evaluat la 20 de milioane de euro, precum şi coliere, brăţări, broşe purtate de Sofia Loren, Gina Lollobrigida, Soraya sau Ingrid Bergman. Cea mai înfocată admiratoare a bijuteriilor marca Bvlgari rămâne Elizabeth Taylor. De altfel, o secţiune a expoziţiei este destinată exclusiv nestematelor dedicate actriţei cu ochii violeţi. Bvlgari a intrat în viaţa lui Elizabeth Taylor pe platoul filmărilor la pelicula „Cleopatra“. Din acel moment, actriţa s-a îndrăgostit pentru totdeauna nu doar de diamantele strălucitoare, ci şi de Richard Burton. De la petrecerea organizată la Roma cu ocazia inaugurării expoziţiei nu au lipsit vedetele de la Hollywood, admiratoare înfocate ale pietrelor preţioase, precum Jessica Alba, Alain Delon sau Enrique Iglesias. În plus, Casa Bvlgari a profitat de ocazie pentru a promova o acţiune caritabilă organizată pentru salvarea copiilor. Pentru a marca evenimentul, compania a lansat un inel special de argint, pe care este inscripţionat mesajul campaniei, „Să rescriem viitorul“, şi care costă între 60 şi 290 de euro. Banii obţinuţi din vânzări vor fi folosiţi pentru ajutorarea copiilor din întreaga lume. 




sursa:ipedia.ro
 

0 comments:

Free Page Rank Tool