Cine a inventat blugii-blue jeans?Numele de "jeans" vine de la denumirea data de marinarii din Genova, pentru ca din aceasta panza erau confectionatte uniformele lor, iar "blue" vine de la nuanta pe care o avea panza din care erau facuti vestitii pantaloni.
 
Blue Jeans este cel mai faimos articol vestimentar si a fost inventat de catre Levi Strauss. Levi a emigrat din Germania in Statele Unite in 1874 si a petrecut cativa ani la New York invatand si facand comert cu postavuri. In acelasi timp, in California a izbucnit “goana dupa aur” si a aparut o nevoie foarte mare de produse care sa sustina aceasta activitate. El paraseste New York-ul si se muta in California impreuna cu sora si cumnatul sau. Isi deschide un magazin cu unelte pentru mineri, in care a adus si un balot de panza foarte rezistenta, intentionand sa o vanda celor care vroiau sa-si confectioneze coviltire sau corturi.
In timp a intervenit o alta problema in legatura cu buzunarele pantalonilor din cauza faptului ca acestea se rupeau intr-un timp foarte scurt. Problema a fost rezolvata in urma unei idei a lui Jacob Davis, care a sugerat ca buzunaele sa fie prinse cu capse. In 1886, Levi a cucut o eticheta din piele pe pantaloni, eticheta ce reprezenta imaginea a doi cai care trag in parti opuse de o pereche de blue jeans, aratand cat de rezistenti sunt. 


Cei 2 inventatori :

Jacob Davis ( pe numele sau adevarat Jacob Youphes) a fost un neamt nascut la Riga, Latvia in anul 1834. El i-a propus lui Strauss sa inregistreze inventarea blugilor care erau facuti dintr-un material textil in care erau inserate fire subtiri de cupru pentru a-i creste rezistenta. A murit in California in anul 1908.


Levi Strauss, nascut Löb Strauß a fost un neamt care a creat prima companie de productie a blugilor, Levi Strauss & Company, in 1853 in San Francisco. A murit in 1902 in California. 


credit:http://studentpenet.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool