Cine a inventat blugii-blue jeans?



Numele de "jeans" vine de la denumirea data de marinarii din Genova, pentru ca din aceasta panza erau confectionatte uniformele lor, iar "blue" vine de la nuanta pe care o avea panza din care erau facuti vestitii pantaloni.
 
Blue Jeans este cel mai faimos articol vestimentar si a fost inventat de catre Levi Strauss. Levi a emigrat din Germania in Statele Unite in 1874 si a petrecut cativa ani la New York invatand si facand comert cu postavuri. In acelasi timp, in California a izbucnit “goana dupa aur” si a aparut o nevoie foarte mare de produse care sa sustina aceasta activitate. El paraseste New York-ul si se muta in California impreuna cu sora si cumnatul sau. Isi deschide un magazin cu unelte pentru mineri, in care a adus si un balot de panza foarte rezistenta, intentionand sa o vanda celor care vroiau sa-si confectioneze coviltire sau corturi.
In timp a intervenit o alta problema in legatura cu buzunarele pantalonilor din cauza faptului ca acestea se rupeau intr-un timp foarte scurt. Problema a fost rezolvata in urma unei idei a lui Jacob Davis, care a sugerat ca buzunaele sa fie prinse cu capse. In 1886, Levi a cucut o eticheta din piele pe pantaloni, eticheta ce reprezenta imaginea a doi cai care trag in parti opuse de o pereche de blue jeans, aratand cat de rezistenti sunt. 


Cei 2 inventatori :

Jacob Davis ( pe numele sau adevarat Jacob Youphes) a fost un neamt nascut la Riga, Latvia in anul 1834. El i-a propus lui Strauss sa inregistreze inventarea blugilor care erau facuti dintr-un material textil in care erau inserate fire subtiri de cupru pentru a-i creste rezistenta. A murit in California in anul 1908.


Levi Strauss, nascut Löb Strauß a fost un neamt care a creat prima companie de productie a blugilor, Levi Strauss & Company, in 1853 in San Francisco. A murit in 1902 in California. 


credit:http://studentpenet.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool