Primul radio construit in anul 1895 de Guilermo Marconi

"Radioul este metoda prin care sunetul este transmis, prin intermediul aerului, cu ajutorul undelor radio electromagnetice.

Undele radio au fost inventate de fizicianul american de origine sarba Nicola Tesla. Acesta a construit un sistem care a reusit sa transmita si sa primeasca semneale radio de la o distanta de mai putin de 3 kilometrii. In anul 1895 a trimis un semnal radio, iar dupa o perioada de 2 ani a primit ca raspuns din Canada semnul "S" in limbajul Morse. Aceasta descoperire a avut o mare importanta in viitorul telegrafiei si folosirii codului Morse, deoarece au ajutat la comunicarea intre nave in cazul unor dezastre pe mare. Pana in ziua de astazi codul morse a ramas singura modalitate de comunicare digitala de modulare si transmitere a informatiei care poate fi folosita eficient si poate fi citita usor de oameni. Primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio a fost Reginald Fessenden in 1900.Nu dupa mult timp, din lipsa de fonduri, Nicola Tesla a renuntat la propria inventie, insa, este considerat in continuare inventatorul statiei de radio cu emisiuni.  "

Guglielmo Marconi (1874-1937), inventatorul radioului, s-a născut la Bologna, în Italia, în 1874. În 1894, la douăzeci de ani, Marconi a citit despre experimentele efectuate de Heinrich Hertz cu câţiva ani înainte. Experimentele respective demonstraseră cu claritate existenţa unor unde electromagnetice invizibile, care se propagă prin aer cu viteza luminii.

Marconi s-a gândit imediat la posibilitatea folosirii acestor unde pentru transmiterea de semnale pe distanţe mari, fară fire. S-ar fi descoperit astfel noi căi de comunicaţie, ceea ce n-ar fi fost posibil în cazul telegrafului.În 1895, după un an de muncă, Marconi a reuşit să producă un dispozitiv funcţional. În 1896, el a făcut o demonstraţie în Anglia şi a primit primul său brevet de invenţie. Curând, Marconi a înfiinţat o companie, iar primele „marconigrame" au fost trimise în 1898. Un an mai târziu, el a fost în măsură să transmită mesaje fără fir peste Canalul Mânecii. Deşi cel mai important brevet l-a obţinut în 1900, Marconi a continuat să aducă multe îmbunătăţiri invenţiei sale. În 1901, el a reuşit să transmită un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia până în Newfoundland.

O invenţie ale cărei brevete sunt extrem de valoroase generează adesea dispute în instanţă. Totuşi, litigiile au încetat după 1914, când tribunalul a recunoscut prioritatea incontestabilă a lui Marconi. În ultimii săi ani de viaţă, Marconi a făcut cercetări foarte importante legate de comunicaţiile pe unde scurte şi prin microunde. A murit la Roma, în 1937.

Credit : sanatatea.com

0 comments:

Free Page Rank Tool