Forta Gravitationala

   Forta gravitationala: Dar Newton s-a gandit mai departe: daca exista o forta de atractie intre marul din copac si Pamant, atunci, trebuie sa existe o forta de atractie intre oricare doua corpuri din univers. Astfel, exista forte de atractie intre Pamant, Soare, Luna, sau alte planete, aceste forte de atractie mentin echilibrul sistemului solar.
Greutatea unui corp nu este aceeasi in orice loc din univers. De exemplu, greutatea unui cosmonaut dupa lansarea unei nave cosmice e din ce in ce mai mica pe masura ce nava se indeprteaza de Pamant! Totusi, masa cosmonautului e aceeasi (adica el are tot 70Kg dar se simte foarte usor si pluteste!)
    Deosebirile dintre masa si greutate sunt:
Greutatea are unitatea de masura Newton(N) si masoara interactiunea (forta de atractie dintre un corp si Pamant);
   Masa are unitatea de masura kilogram(kg) si masoara inertia corpului, masa unui corp exprima cate kilograme are corpul;
   *Masa se masoara cu balanta, iar Greutatea se masoara cu dinamometrul; *Masa e marime scalara, iar greutatea e vectoriala, avand directie, sens (vertical in jos) Definitie: greutatea unui corp este forta de atractie cu care Pamantul actioneaza asupra sa.
    Forta de atractie gravitationala actioneaza de la distanta prin intermediul campului gravitational. Pamantul, planetele, cometele se rotesc in campul gravitational al soarelui, forta centrifuga echilibrand forta de atractie gravitationala.
    Orice corp (sau planeta) e inconjurat de propriul sau camp gravitational. In 1993 cometa Shoemaker-Levy, care se rotea in campul gravitational al soarelui s-a apropiat prea mult de uriasa planeta Jupiter si a fost atrasa de campul gravitational Jupiterian ceea ce a dus la ruperea in bucati a cometei si apoi la prabusirea pe Jupiter.


    SURSA 02

    In orice loc, campul gravitational e caracterizat de acceleratia gravitationala g. Pe Pamant g=9,8N/kg. Luna are masa mult mai mica decat Pamantul, acceleratia gravitationala gL e de 6 ori mai mica (si greutatea obiectelor e de 6 ori mai mica pe Luna)
    Concluzie: Forta de atractie gravitationala e direct proportionala cu masa corpurilor. Cu cat un obiect e mai departe de centrul Pamantului cu atat greutatea lui scade: la o distanta dubla, forta de atractie (greutatea) scade de 4 ori, la o distanta tripla forta de atractie scade de 9 ori.
    Legea Atractiei Universale: Între oricare doua corpuri exista forte de atractie gravitationale direct proportionale cu masele corpurilor si invers proportionale cu patratul distantei dintre ele
Formula greutatii G=mg.
    Pamantul are forma de geoid, fiind mai turtit la poli. La Poli acceleratia gravitationala e mai mare decat la Ecuator (si obiectele au greutate mai mare la poli), pentru ca polii sunt mai aproape de centrul Pamantului.
   Ce aspect al Legii Atractiei Universale pune în evidenta acest lucru?
    Forta de atractie gravitationala poate avea rol de:
1. Forta de tractiune (cand un corp cade liber viteza sa creste)
2. Forta rezistenta (cand un corp e aruncat în sus viteza sa scade)
3. Forta centripeta (Luna se roteste în jurul Pamantului sub actiunea fortei gravitationale)
Forte de atractie gravitationala actioneaza între oricare 2 corpuri, dar, daca sunt doua corpuri foarte mici nu se observa. Fortele de atractie gravitationala dintre ele fiindca sunt foarte mici fata de greutatile lor (care sunt fortele cu care Pamantul-care are o masa uriasa le atrage).


     SURSA 03
 
     Forţa gravitaţională se manifestă la distanţă prin intermediul câmpului gravitaţional. Ea se transmite din aproape în aproape. Câmpul gravitaţional este un câmp vectorial care descrie forţa gravitaţională care acţionează asupra unui obiect în orice punct dat din spaţiu, pe unitatea de masă.
Intensitatea câmpului gravitaţional (Γ) într-un punct este egală cu raportul dintre forţa ce acţionează din partea câmpului asupra unui corp aflat în acel punct şi masa corpului. În Sistemul Internaţional, intensitatea câmpului gravitaţional se măsoară în N/Kg. Acceleraţia gravitaţională este egală cu intensitatea câmpului gravitaţional.
    Câmpul gravitaţional este:
* un câmp vectorial, deoarece i se poate ataşa un sistem de vectori, şi anume vectorul de intensitate a câmpului;
* un câmp radial, deoarece liniile de câmp au direcţie radială;
* un câmp staţionar, deoarece intensitatea câmpului este constantă în timp;
* un câmp cu simetrie sferică.
Orice câmp se reprezintă prin linii de câmp. Linia de câmp este o linie imaginară la care vectorii intensitate ai câmpului sunt tangenţi în orice punct.
    Pe o arie mică de la suprafaţa Pamântului, unde liniile de câmp pot fi considerate paralele şi echidistante - câmpul este uniform. 


sursa: ipedia.ro
 

1 comment:

Free Page Rank Tool