De la Mezozoic pana in prezent

   Această eră secundară in istoria Pământului cuprinde perioadele Triasic, Jurasic şi Cretacic. A fost dominată de reptile.

   Mezozoicul
   La sfârşitul Paleozoicului reptilele s-au dezvoltat din amfibieni. în timpul Mezozoicului predominau dinozaurii. Mamiferele s-au dezvoltat dintr-o specie mai timpurie de reptile; cu toate acestea, initial, aveau o răspândire redusă. Odată cu apariţia plantelor cu flori a început era insectelor. Lumea oceanică era similară celei din zilele noastre, cu excepţia faptului că în mare existau reptile enorme şi amoniţi, asermănători calmarilor.

   Insecte gigantice
   Cu cca 300 de milioane de ani in urmă au apărut insecte cu corp uriaş. Miriapode lungi, păianjeni uriaşi şi libelule cu o anvergură a aripilor de 70 cm se târau şi zburau prin pădurile mlăştinoase. Mărimea enormă oferă dovezi indirecte că nivelul de oxigen conţinut în aer în timpul Carboniferului era mult mai ridicat decât este astăzi. Insectele respiră prin trahee, adică aerul trece direct în organe.
   Dacă se depăşeşte o anumită dimensiune a corpului, oxigenul nu mai poate fi distribuit eficient; din aceste motive se presupune că nivelul de oxigen era de aproape 35%, comparativ cu cel de astăzi, de 21%.

   Mezozoicul se întinde pe o perioadă de 185 milioane de ani şi se împarte în Triasic, Jurasic şi Cretacic.
   Triasicul a fost una dintre cele mai calde faze ale istoriei Pământului.
   Deşerturile dominau planeta, iar regiunile polare încă nu erau formate. Marele continent Pangea încă exista, iar animalele şi plantele se puteau extinde peste tot. în mijlocul perioadei jurasice a avut loc prima fisură, iar Pangea a început să se separe în două continente: nordic, Laurasia şi sudic, Gondwana, formând astfel Oceanul Atlantic şi Oceanul Tethys.
   Clima a continuat să rămână caldă şi uscată, cu toate că începuseră să se dezvolte calotele de gheaţă polare.Cele mai multe schimbări geogra fice au avut loc în timpul perioadei cretacice. Odată cu separarea lor completă, Laurasia şi Gondwana şi-au format propriile ecosisteme.
   Climatul umed, moderat a devenit mai cald pe măsură ce calotele de gheaţă polară se topeau ridicând nivelul mărilor. La sfârşitul perioadei cretacice Pământul avea o formă asemănătoare cu cea din zilele noastre.

                                                   Impactul cu un meteorit enorm
   Acum 65,5 milioane de ani, Pământul a fost lovit de un meteorit cu diametrul de câţiva kilometri, încheindu-se astfel perioada cretacică. Craterul rezultat mai poate fi vâzut şi astăzi în Golful Mexic. Există dovezi în plus pentru acest incident: norul de praf format în urma coliziunii s-a depus pe Pământ ca un gudron subţire în interiorul căruia poate fi măsurată o concentraţie înaltă de iridium.
   Acest metal este rareori găsit pe Pământ, în schimb, meteoriţii conţin o concentraţie înaltă.
   Dovada impactului se vede foarte clar şi în studiul straturilor de rocă dintre perioada cretacică şi neozoică, unde se observă prezenţa limitată a vieţii organice.
Neozoicul
   Odată cu perioada neozoică a început dezvoltarea mamiferelor, deoarece ele, contrar dinozaurilor, au supravieţuit schimbărilor climatice provocate de coliziunea cu meteoritul.
   Primele erbivore au devenit curând pradă pentru carnivore.
   Maimuţele au apărut pentru prima oară în Africa, cu 22 de milioane de ani în urmă, în timp ce oamenii moderni există de doar 150 000 de ani. Condiţiile climatice din prezent au fost stabilite în timpul erei glaciare, care a avut loc acum cca 2,8 miliarde de ani.






0 comments:

Free Page Rank Tool