Audrey Hepburn

  Binecunoscuta actrita Audrey Hepburn s-a nascut la data de 4 mai 1929 in Belgia la Brussels. Este fica unei baronese Olandeze, iar o mare parte a copilariei si-o petrece calatorind intre Anglia, Belgia si Olanda datorita tatalui sau, un bancher anglo-irlandez. Dupa divortul parintilor este trimisa la o scoala de fete din Londra.
   Pe perioada celui de-al doilea razboi mondial, Audrey locuieste intr-un oras ocupat de trupele naziste si tot aici urmeaza cursuri de balet. La sfarsitul razboiului pleaca cu o bursa la Londra si in scurt timp devine unua dintre cele mai frumoase femei din lumea modei.
   Primele ei roluri au venit in urma unei oferte de la British Picture. Printre aceste roluri se numara si cel din filmul "The Lavender Hill Mob" din anul 1951. A avut roluri in filme de succes precum "Secret People" (1952) si "Monte Carlo, Baby" (1953). Tot in 1953 obtine primul ei rol major in filmul lui William Wyler - Roman Holiday. Hepburn a fost apreciata pentru rolul printesei europene, in urma caruia a castigat un premiu Oscar pentru cea mai buna actrita.
   De-a lungul carierei sale Audrey a fost o sursa de inspiratie pentru lumea modei datorita colaborarii sale cu designerul Givenchy, cel care ii crea costumele pentru film, si de asemenea, datorita frumusetii ei.
   Filmografie:
- My Fair Lady - 1964
- Paris When It Sizzles (Parisul zgomotos) - 1964
- Breakfast at Tiffany's (Mic dejun la Tiffany) - 1961
- War and Peace (Razboi si pace) - 1956
- Sabrina - 1954
- Roman Holiday (Vacanta la Roma) - 1953


   SURSA 02
 
   Audrey Hepburn-Ruston s-a nascut pe 4 mai 1929 in Belgia, in apropiere de Bruxelles.  Fiica unui bancher englez si a unei baronese olandeze,  dupa divortul parintilor a fost trimisa la o scoala de fete de langa Londra. Isi  petrecea vacanta impreuna cu mama sa in Arnhem, Olanda, cand a izbucnit al doilea razboi mondial. In  anii de razboi va sta in orasul ocupat de armatele naziste, urmand cursurile unei scoli publice si incepand sa ia si cursuri de balet.  Dupa razboi a plecat la Londra cu o bursa de balet. Plina de gratie, delicata, in scurt timp devine unul dintre modelele preferate de fotografii din lumea modei. La inceputul anilor '50 se inscrie la cursurile de actorie ale lui Felix Alymer si incepe sa joace roluri marunte in pelicule britanice. In timp ce lucra la "Monte Carlo Baby" in 1951 o intalneste pe Colette, prozatoare franceza, care insista ca Audrey sa joace rolul principal in viitoarea versiune Broadway a cartii sale "Gigi".
   Fragila si stralucitoare, amestecand intr-o maniera unica feminitatea si copilaria, Audrey Hepburn era alegerea ideala pentru a juca rolul unui personaj creat de Colette. Succesul in acesta piesa a dus la o oferta importanta : un rol alaturi de Gregory Peck in "Roman Holiday", pentru care va primi mai tarziu si un premiu Oscar. Mai tarziu va mai primi patru nominalizari, pentru "Sabrina," "The Nun's Story," "Breakfast at Tiffany's", "Wait Until Dark.") La sase saptamani dupa ceremonia de decernare a Oscarurile castiga si un premiu Tony pentru rolul din "Ondine", piesa de pe Broadway.
   In 1954 se casatoreste cu Mel Ferrer, care juca alaturi de ea in "Ondine", pentru ca mai tarziu cei doi sa fie din nou un cuplu admirat in "Razboi si Pace". Ferrer avea sa fie mai tarziu si regizor pentru Audrey, precum si producatorul ultimei sale pelicule din anii '60, "Wait until Dark," pentru care Hepburn a primit si a cincea nominalizare la Oscar. Cei doi au divortat abia in 1968, dar nu se poate spune ca Ferrer a jucat un rol major in succesul ei. Doar un an mai tarziu Audrey se casatorea cu un psihiatru italian, cu noua ani mai tanar decat ea. Noul cuplu s-a stabilit la inceput la Roma, apoi in Elvetia.
   Audrey Hepburn si-a castigat in scurt timp reputatia de persoana incantatoare, blanda si altruista, care nu ezita sa se ocupe de altii, neglijandu-se pe sine. Aceasta generozitate s-a manifestat mai ales spre sfarsitul vietii artistei, cand aceasta s-a implicat cu toate puterile in activitatea UNICEF. In mai multe ocazii a fost aleasa cea mai frumoasa femeie a tuturor timpurilor, ultima oara intr-un sondaj realizat in 2006 de revista New Woman.
   Mereu foarte modesta, Audrey obisnuia sa se descrie pe sine ca o actrita fara prea multa tehnica, pentru ca nu urmase niciodata o scoala in adevaratul sens al cuvantului. In afara talentului nativ si frumusetii speciale, Audrey a muncit enorm pentru a-si crea un joc actoricesc de invidiat. Avea puterea aproape magica de a se apropia de publicul ei, de a se juca atat cu rolul, cat si cu cei din sala, pentru a face ca cele mai ascunse nuante si sentimente sa fie transmise aproape instantaneu.
Publicul a fost mereu vrajit de combinatia de gratie, eleganta si prospetime. Cu o silueta fina, o frumusete neconventionala, o distinctie aproape regala si o inteligenta vie, a fost o personalitate naturala si puternica, ce nu ar fi putut fi creata in studiourile de la Hollywood. A reusit sa joace fara vreun efort vizibil alaturi de actori precum Humphrey Bogart, William Holden, Gary Cooper, Cary Grant, Gregory Peck, Henry Fonda, Fred Astaire, Sean Connery.


   SURSA 03
 
   Audrey Hepburn (născută Audrey Kathleen Ruston 4 mai 1929 – d. 20 ianuarie 1993) a fost o actriţă de film engleză.
   S-a născut la Ixelles, o comună din cadrul regiunii Bruxelles în Belgia, unicul copil al lui Joseph Victor Anthony Ruston, un englez, şi al celei de a doua soţii a acesteia, baronesa Ella van Heemstra, ce provenea dintr-o familie aristocrată olandeză. În 1935 părinţii divorţează, iar Audrey urmează o şcoală de fete din Kent, în Anglia. În 1939, în faţa iminenţei războiului, se mută împreună cu mama sa la Arnhem, în Olanda, unde Audrey urmează Conservatorul din localitate până în 1945. Suferind de malnutriţie în această perioadă, Hepburn a dezvoltat o anemie acută, acompaniată de probleme respiratorii.
   La sfârşitul războiului, continuă cursurile de balet la Amsterdam, iar din 1948 la Londra. Pentru a se întreţine financiar a lucrat şi ca model pentru diverşi creatori de modă. Datorită înălţimii sale şi a problemelor de sănătate din timpul războiului, a renunţat la balet şi s-a dedicat actoriei, o cariera în care putea excela. A jucat într-o serie de spectacole muzicale şi a avut o serie de roluri secundare în filme britanice. În timpul unei filmări i se oferă un rol principal într-un spectacol de pe Broadway, unde se face remarcată. Prima sa producţie Hollywoodiană este filmul Vacanţă la Roma din 1953 unde deţine rolul principal, alături de Gregory Peck. Filmul este un succes imens, iar Audrey câştigă Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă pentru prestaţia sa.
   Devenită foarte repede unul dintre cele mai apreciate star-uri de la Hollywood, joacă în numeroase filme, dintre care cele mai apreciate sunt Breakfast at Tiffany's şi My Fair Lady. După 1967, după separarea de actorul Mel Ferrer cu care fusese căsătorită timp de 14 ani, renunţă la a mai juca în producţii importante, în următorii ani având doar apariţii sporadice. Se căsătoreşte în 1969 cu psihologul italian Andrea Dotti şi se stabileşte în Elveţia, dar în 1982 divorţează. Hepburn a fost ambasador UNICEF, iar în ultimii ani a călătorit în numeroase ţări pentru a ajuta şi a sensibiliza opinia publică. În 1993 încetează din viaţă în urma unui cancer intestinal.
   Audrey Hepburn este considerată şi în prezent un model de frumuseţe şi eleganţă, fiind de nenumărate ori considerată ca una din cele mai frumoase femei din tot timpul. Imaginea ei este folosită în numeroase campanii publicitare. Stilul îmbrăcăminţii ei continuă să fie popular în rândul femeilor şi în ziua de azi. Rochia neagră Givenchy din filmul Breakfast at Tiffany's a fost vândută în 2006 cu peste 462.000 £, cel mai mare preţ pentru o rochie dintr-un film. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool