Ceapa
Ceapa este o planta erbacee, perena, in cultura bienala sau trienala, cu o ridicata valoare terapeutica.
Principalii constituenti ai cepei sunt :
zahar, vitaminele A,B,C, saruri minerale : sodiu, potasiu, fosfat si nitrat calcarosi, fier, sulf, iod, siliciu; acid fosforic si acid acetic etc.
Ceapa are pretentii mici de caldura, temperatura minima de incoltire fiind de 3-4 grade C, temperatura optima in jr de 18-20 grade C. In schimb, ceapa are pretentii ridicate de apa si lumina, avand nevoie de 14-16 ore lumina pe zi, in locurile umbrite nu dezvolta bulbi sau tulpini florifere.
Ceapa solicita soluri cu textura nisipo-lutoasa, o fertilitate mijlocie si o reactie usor acida pana la neutra (pH 6,5-7,8).
Bulbul rezulta din modificarea frunzelor prin ingrosarea lor la baza, cele din interior devin suculente, iar cele din exterior devin pergamentoase.
Cultivare
La sfarsitul lunii martie se planteaza arpagicul la 20-25 cm intre randuri si 10-12 cm intre bulbi pe rand, pe terenul pregatit corespunzator. La 1000 mp sunt necesare 40-60 kg arpagic.
Ingrijirea culturii de ceapa consta in 4-5 sapaligi, 1-2 udaturi, 1-2 ingrasari suplimentare, 3-4 stropiri cu zeama bordeleza pentru combaterea manei, precum si ruperea fustilor florali.
Ingrasarea si udarea culturii de ceapa se face numai dupa primele 2 saptamani de la plantare.
Recoltarea se face in august cand tulpinile s-au inmuiat la baza si mai mult de jumatate au cazut la pamant, prin smulgere sau cu sapaliga, cu atentie sa nu se taie bulbii. Dupa recoltare se lasa sa se zvante la soare.
La o suprafata de 1000 mp se pot obtine 2-2,5 tone de ceapa bulbi.
Ceapa este un aliment apreciat inca din antichitate pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase.
Ceapa este un factor de sanatate si longevitate, fiind un stimulent general al sistemului nervos, hepatic, renal, diuretic puternic, dizolvant si eliminator al ureii si al clorurilor, antireumatismal, antiscorbutic, antiseptic si antiinfectios, secretor si expectorant, digestiv - ajuta la digestia fainoaselor, antisclerotic si antitrombozic, viermifug, cu efect curativ al pielii si al sistemului pilos.
Principalii constituenti ai cepei sunt :
zahar, vitaminele A,B,C, saruri minerale : sodiu, potasiu, fosfat si nitrat calcarosi, fier, sulf, iod, siliciu; acid fosforic si acid acetic etc.
Ceapa are pretentii mici de caldura, temperatura minima de incoltire fiind de 3-4 grade C, temperatura optima in jr de 18-20 grade C. In schimb, ceapa are pretentii ridicate de apa si lumina, avand nevoie de 14-16 ore lumina pe zi, in locurile umbrite nu dezvolta bulbi sau tulpini florifere.
Ceapa solicita soluri cu textura nisipo-lutoasa, o fertilitate mijlocie si o reactie usor acida pana la neutra (pH 6,5-7,8).
Bulbul rezulta din modificarea frunzelor prin ingrosarea lor la baza, cele din interior devin suculente, iar cele din exterior devin pergamentoase.
Cultivare
La sfarsitul lunii martie se planteaza arpagicul la 20-25 cm intre randuri si 10-12 cm intre bulbi pe rand, pe terenul pregatit corespunzator. La 1000 mp sunt necesare 40-60 kg arpagic.
Ingrijirea culturii de ceapa consta in 4-5 sapaligi, 1-2 udaturi, 1-2 ingrasari suplimentare, 3-4 stropiri cu zeama bordeleza pentru combaterea manei, precum si ruperea fustilor florali.
Ingrasarea si udarea culturii de ceapa se face numai dupa primele 2 saptamani de la plantare.
Recoltarea se face in august cand tulpinile s-au inmuiat la baza si mai mult de jumatate au cazut la pamant, prin smulgere sau cu sapaliga, cu atentie sa nu se taie bulbii. Dupa recoltare se lasa sa se zvante la soare.
La o suprafata de 1000 mp se pot obtine 2-2,5 tone de ceapa bulbi.
Ceapa este un aliment apreciat inca din antichitate pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase.
Ceapa este un factor de sanatate si longevitate, fiind un stimulent general al sistemului nervos, hepatic, renal, diuretic puternic, dizolvant si eliminator al ureii si al clorurilor, antireumatismal, antiscorbutic, antiseptic si antiinfectios, secretor si expectorant, digestiv - ajuta la digestia fainoaselor, antisclerotic si antitrombozic, viermifug, cu efect curativ al pielii si al sistemului pilos.
0 comments: