Usturoiul

Plantare
Daca doriti sa cultivati usturoi, ganditi-va la el ca la un bulb. Spre deosebire de majoritatea legumelor, cea mai potrivita perioada pentru a cultiva usturoiul este toamna ( chiar daca multe cataloage il vor oferi spre vanzare primavara).

Este cel mai bine sa plantati usturoiul chiar dupa primul inghet major din zona dumneavoastra. ( poate sa fie la sfarsitul lui Septembrie, Noiembrie sau chiar Decembrie in functie de zona unde locuiti). Dupa ce l-ati plantat, usturoiul  va dezvolta o radacina samanoasa daca solul este rece. Pe timpul ierni va intra in hibernare si primavara va scoate la iveala frunzele verzi.

Ca majoritatea legumelor, usturoiul prefera un loc insorit si umed dar cu o scurgere buna. Are nevoie de mult ingrasamant organic deci ar fi de ajutor daca  ati amesteca compost in pamant in fiecare an. Plantati usturoiul la adancime de 3 cm si distanta de 10 cm unul de altul. Asezati bulbul cu partea ascutita in sus.

Pentru rezultate optime separati cateii de usturoi de bulb inainte sa ii plantati. Dupa plantare, acoperiti usutroiul cu un strat protector de cativa cm deasupra solului. Aceasta va proteja plantele de eventuale ingheturi de toamna sau primavara si va pastra umezeala.

Sfaturi utile
Usturoiul are un sistem de radacini destul de slab iar din aceasta cauza este bine sa il udati des primavara, mai ales in lunile Mai si Iunie cand isi dezvolta frunzele. Opriti udatul in luna Iulie ca sa permiteti frunzelor sa se usuce inainte de recoltare.

Din cauza radacinilor mici, competitia pentru hrana este destul de grea de aceea recomandam folosirea unui strat protector pe tot parcursul sezonului de crestere pentru a tine buruienile departe. Daca vedeti vre-o buruiana iesind prin acest strat, scoateti-o imediat.

Pentru o recolta buna, hraniti usturoiul cu un ingrasamant echilibrat la inceputul primaverii si aplicati inca odata la mijlocul primaverii.

Tulpinile cu flori ale usturoiului sunt comestibile si delicoase daca sunt recoltate inainte ca florile sa se deschida.

Daca usturoiul incepe sa infloreasca inlaturati florile inainte ca sa se deschida. Aceast lucru face ca planta sa depuna mai multa energie in dezvoltarea bulbilor. In plus bobocii de floare au un delicat gust de usturoi si puteti sa ii gatiti cu putin unt sau ulei de masline pentru o masa rafinata.



Recoltarea si depozitarea
In jurul lunii Iulie, frunzele usturoiului ar trebui sa ingalbeneasca si sa se usuce. Acest lucru va spune ca radacinile sunt gata pentru recoltare. Multi gradinari asteapta pana cand frunzele capata culoarea maro – de obicei in luna August sau Septembrie. Daca nu sunteti siguri cand este timpul sa adunati usturoiul, scoateti cu grija unul dintre bulbi ca sa vedeti daca s-au dezvoltat indeajuns pentru a fi recoltati.
Multi crescatori prefera sa impleteasca usturoiul. Ca sa faceti asta impletiti frunzele imediat dupa recoltare si suspendati bulbii astfel impletiti intr-un loc caldut si uscat pentru cateva saptamani.

Depozitati usturoiul intr-un loc racoros ( mai putin de 8 grade pana cand il veti folosi. Usturoiul uscat in mod corect se poate pastra si  luni. 

Tipuri de usturoi
Exista doua categorii generale de usturoi. Usturoiul cu „gat tare” produce o tulpina cu floare care adesea va produce mici catei de ustuori in loc de flori. Tulpinile sunt greu de impletit si nu rezista bine la depozitare. Multe varietati din acest soi sunt potrivite gradinilor nordice si produc catei mai mari. 
Usturoiul cu „gat moale” este mai usor de cultivat si mai productiv decat ruda sa cu gatul tare.  Rezista mai bine la depozitare si se descurca mai bine in gradinile sudice.



0 comments:

Free Page Rank Tool