Prazul

Informatii generale
Metoda de plantare: semanati cu 4 – 6 saptamani inainte de ultimul inghet. Pentru recolta de toamna semanati prazul la sfarsitul verii.
Distanta:  15 cm distanta intre plante si  60 cm distanta intre randuri. 4 plante pe 30 cm patrati in culturi intensive.
Perioada pana la recoltare: 75 – 150 zile
Cantitate recoltata pe 1,5 m : 8 tulpini 

Varietati
Soiurile cele mai des cultivate sunt "Broad London" ( "Large American Flag"), "Giant Musselburgh" si "King Richard". 

Plantarea
Se seamana in interior cu 8 saptamani inainte de a replanta rasadurile afara. Taiati putin din rasaduri de cate ori depasesc 8 cm. Cand semanati direct in gradina, plantati semintele la adancime de 1 cm si acoperitile cu pamant. Cand plantele ajung la 20 cm in inaltime, raritile pana aveti 12 – 13 cm distanta intre ele. Replantati rasadurile scoase astfel pe un alt rand la aceeasi distanta unul de altul. Lasati distanta intre randuri de 45 - 50 cm. Cand plantati rasadurile scoase pentru a rari celelate randuri, plantati-le intr-un sant adanc de 15 – 20 cm.

Pe masura ce plantele cresc, umpleti santul pana sub frunze. Aceasta metoda va face ca prazul sa produca tulpini albe si fragede. Cu cat patrea alba este mai lunga cu atat leguma este mai buna. O alta metoda de a obtine tulpini albe ar fi adaugarea pamantului in jurul tulpinii pe masura ce planta creste. 

Urmariti plantele atent pentru a observa aparitia unor eventuali daunatori. Pot fi distrusi cu diazonin si carbaryl.



Ingrijire
Scoateti buruienile de cum apar pentru a nu invada randurile. Un strat protector bun va usura aceasta munca. Daca nu aveti destula ploaie, udati ca sa mentineti solul umed. Adaugati ingrasamant pe tot parcursul sezonului. 

Recoltarea
Scoateti prazul cand tulpina are 3 – 5 cm diametru. Taiati radacinile si frunzele superioare. Clatiti bine tulpinile daca observati nisip sau pamant intre frunze. Prazul este o leguma foarte rezistenta si poate sa faca fata unor ingheturi puternice. Ca sa puteti recolta pe toata perioada iernii, aplicati un strat protector gros inainte ca pamantul sa se intareasca, apoi scoateti tulpiniile cu o sapa de cate ori aveti nevoie.

0 comments:

Free Page Rank Tool