Insulele Cayman

Aflate la sud de Jamaica, Insulele Cayman au inregistrat o crestere semnificativa in ultimele decade, propulsate de turism si sistemul bancar. Insulele Cayman se afla pe locul cinci printre centrele financiare "offshore", iar in ceea ce priveste turismul insulele sunt un paradis pentru scufundari inca din anii 1960. 

Datorita zidurilor subacvatici spectaculoase, pesterilor si recifelor coraliere, insulele sunt una dintre cele mai bune locuri pentru scufundari libere si cu ajutorul aerului comprimat. Cei mai multi turisti vin din Statele Unite, datorita faptului ca insulele se afla la 90 minute de Miami si Florida, iar limba oficiala este engleza. Insulele sunt ideale pentru iubitorii de sporturi de apa, pasari, drumetii si plaje. Grand Cayman este cea mai dezvoltata insula dintre cele trei si aici veti gasi cea mai larga gama de locuri de cazare, restaurante si atractii. Surorile mai mici Cayman Brac si Little Cayman au mai putine oferte de cazare si divertisment, iar majoritatea turistilor care vin aici aleg pachetele "all-inclussive". In comparatie cu Grand Cayman, atmosfera este mai relaxata si ritmul este mai putin alert.

Principalele atractii turistice
• Insulele Cayman au propriul "Marele Zid Chinezesc", un zid de 6km din piatra in orasul Baden Town, pe insula Grand Cayman. A fost construit pentru a apara locuitorii de atacurile piratilor.
• Relaxativa pe plaja uriasa Seven Mile Beach de pe Grand Cayman, flancata de apele linistite de culoare turcoaz ale oceanului. Desi principalul centru turistic este foarte dezvoltat, pastreaza ceva din farmecul salbatic.
• Explorati capitala George Town. De-a lungul portului se afla casele specifice, care par a fi facute din turta dulce. Aflati mai multe desore istoria insulelor la Muzeul de Istorie. La Galeriile Nationale puteti vedea capodopere ale artistilor locali si britanici.
• Admirati gradina botanica Elisabeta II, o gradina cu suprafata de 0,8ha cu cactusi si multe flori native. Parcul a devenit un habitat important pentru specia rara de iguana albastra de Cayman si alte animale neobisnuite.
• Vizitati Ferma de Testoase Cayman, singura de acest fel in lume si care adaposteste peste 16.000 de broaste testoase de mare, cu greutati cuprinse intre 170 si 270kg. Sezonul de imperechere dureaza din mai pana in octombrie si este perioada in care puteti vedea testoasele depunand oua in nisip.

Gastronomie
Avand in vedere legaturiel istorice ale insulelor cu Jamaica, nu este de mirare ca bucatile de carne uscata sunt o specialitate in insulele Cayman - bucati de carne condimentata afumata in afumatoare. Predomina si scoicile de mare, adesea servite in felii subtiri marinate in lamaie cu rosii si ceapa. Carnea de broasca testoasa, desi nu mai este la fel de populara ca alta data, face parte din bucataria traditionala, gatita in tocane si fripturi. Pestele in stil Cayman inseamna orice fel de peste proaspat asezonat cu sare, piper, ceapa si ardei verde. Garnitura include de obicei banane plantain, fructe yam si orez cu fasole. In magazinele mici si la unele benzinarii puteti gasi o prajitura facuta din radacina de cassava si indulcita cu zahar. La Piata Fermierilor din George Town puteti gasi produse locale precum mango, grapefruit, fructe de paine, bunatati preparate in casa si alte mancaruri locale. Desi majoritatea restaurantelor s-au specialzat in bucataria internationala, ocazional veti gasi in meniu si mancare traditionala. Apa potabila este apa de mare desalinizata si este foarte buna de baut, pe toate cele trei insule.

Istorie
Pe ruta dintre Panama si Hispaniola, Cristofor Columb a fost deviat de pe curs spre vest si astfel a descoperit cele doua insule mici - Little Cayman si Cayman Brac - pline de testoase, in 1503. Columb a numit insulele Las Tortugas. In 1585 exploratorul britanic Sir Francis Drake a trecut pe langa insule si a observat "niste soparle mari, asemanatoare cu serpii". Acestea erau caimanii inruditi cu crocodilii, dupa care au fost redenumite insulele. Cu exceptia animalelor si creaturilor marine, insulele erau nelocuite in secolul XVI, cand au inceput sa fie folosite de catre marinari ca centre de reaprovizionare. Pe insule se aflau rezerve abundente de apa dulce si mancare, inclusiv broaste testoase si pasari salbatice. Exploratori englezi, olandezi, francezi si spanioli, precum si pirati, cu totii au profitat de proviziile oferite de insula. Spaniolii si britanicii reprezentau cele doua puteri coloniale principale care luptau pentru controlul insulelor, precum si a altor regiuni. Insulele Cayman au devenit parte a imperiului britanic in 1670, conform Tratatului de la Madrid. Din acelasi tratat au facut parte Jamaica si alte insule din Caraibe. In urmatoarele doua secole insulele Cayman au fost guvernate ca teritorii ale Jamaica. In 1962 Jamaica a obtinut independenta, iar insulele Cayman au preferat sa ramana colonie britanica.
Majoritatea locuitorilor de la inceput erau britanici, irlandezi si scotieni care veneau din Jamaica si unii dintre ei si-au adus si sclavii africani, pentru a transforma terenul stancos al insulelor in teren agricol si pentru a lucra in industria de prelucrare a testoaselor. Acesti muncitori au fost inlocuiti treptat de industria financiara si de cea a turismului.

Informatii utile
Stilul de viata de pe insulele Cayman este o imbinare intre traditiile locale si obiceiurile americane si britanice. Forma obisnuita de intampinare este strangerea mainii. Din cauza ca foarte multi oameniau acelasi nume de familie, apelarea se face deseori pe numele mic: Dl Tom sau Dl Jim. Topless-ul este interzis.
Statut: Teritoriu britanic de peste mari
Capitala: George Town, pe Grand Cayman
Ora locala: GMT -5
Principale limbi vorbite: engleza
Moneda: dolar Cayman (KYD)

SURSA 02

Insulele Cayman sunt un teritoriu al Regatului Unit aflate în vestul Mării Caraibelor şi cuprinzând insulele Grand Cayman, Cayman Brac, şi Little Cayman. Este al cincilea centru financiar ca mărime de pe glob, şi totodată una dintre cele mai populare destinaţii pentru scufundări subacvatice.
Geografie

Insulele Cayman sunt un fragment al unui lanţ muntos subacvatic. Cu timpul, insulele au fost înconjurate de recife de corali. Ele fac parte din Arhipelagul Antilele Mari. Arhipelagul este format din trei insule coraligene :Grand Cayman (cea mai mare dintre ele cu o lungime de 30 kilometri şi cu lăţimea de şase kilometri), Little cayman şi Cayman Brac. Pe cele două insule mai mici, situate la o distanţă de aproximativ 140 kilometri la nord de Grand Cayman, trăiesc numai 1.500 de oameni, din care mai puţin de o sută pe Little Cayman.

Economie
Baza economiei o reprezintă industria serviciilor financiare internaţionale şi turismul. Ca în cazul Elveţiei, Insulele Cayman sunt un adevărat paradis fiscal, ceea ce face ca numeroşi străini bogaţi să se stabilească aici şi să îşi depună banii în băncile locale. În prezent, străinii reprezintă aproximativ 40% dintre locuitorii insulelor, iar vilele luxoase sunt o dovadă grăitoare a bogăţiei lor. Până nu demult, locuitorii arhipelagului trăiau exclusiv din vânzarea nucilor de cocos şi a produselor obţinute prin prelucrarea acestora, dar în prezent baza existenţei lor este asigurată de turism. Cele trei insule Cayman din mijlocul Mării Caraibilor şi în special, plajele lor albe nesfârşite reprezintă unul dintre cele mai populare locuri de odihnă de pe glob. Agricultura constă în : culturi de cocotieri, orez, fructe tropicale; creşterea animalelor şi a broaştelor ţestoase de mare. Pescuit : ţestoase de mare, bureţi de mare şi scoici producătoare de perle. Industria cuprinde industria alimentară (rom).
Personalităţi marcante
Selita Ebanks, model

SURSA 03

Invecinandu-se cu Jamaica in vest si Cuba in sud, Cayman este format din trei insule mari: Grand Cayman, Cayman Brac si Little Cayman, cat si din alte numeroase insulite. Acest tinut idilic este plin de culoare: recifuri de corali, broaste de un portocaliu stralucitor, albine prietenoase si ritmuri de reggae pe strazi sunt tot atatea elemente pitoresti ale locului.Suprafata insulelor este de doar 100 km patrati, iar populatia este si ea putin numeroasa - 39.000 de locuitori - formata in majoritate de africani si europeni. Aici puteti admira numeroase specii de plante otravitoare sau carnivore, nenumarate specii de soparle ce par sa acopere intreg pamantul, sarpele de iarba specific zonei, numit agouti, mii de pasari, dar, mai ales, iguana albastra, ce aminteste privitorilor de era dinozaurilor.

PUNCTE DE ATRACTIE TURISTICA
Capitala insulelor Cayman, George Town, aminteste de orasele nord-americane, o zona moderna cu numeroase mall-uri alaturandu-se, intr-o ciudata armonie, zonei mirifice de coasta. De aici va veti indrepta spre strania formatiune de roci negre, numita sugestiv "Hell". In apropiere se afla o ferma de broaste testoase, crescute pentru carnea gustoasa si carapace, dar si pentru a fi redate salbaticiei. Veti vizita apoi castelul Pedro St. James, datand din anul 1780, locul in care s-a citit actul pentru abolirea sclaviei in anul 1835, si Gradina Botanica, de fapt o rezervatie lunga de o mila in care, pe langa 300 de specii de plante, traiesc numerosi papagali si iguane.
In pesterile piratilor, Bodden Town Pirates' Caves, veti patrunde printr-un magazin de suveniruri; in aceste pesteri, care si astazi dau vizitatorului un fior de teama, mai exista inca cuferele piratilor, "pazite" de magari ce poarta palarii de pirati si de papagali dresati sa repete pana la exasperare 'aarrgh me hearty!' Daca sunteti pasionati de scufundari, indreptati-va pasii spre Bloody Bay Wall si Jackson Point, pe coasta de nord-vest a Micului Cayman, o regiune mai salbatica, cu un imens parc natural, Booby Pond Nature Reserve. In Cayman, carnavalurile se tin lant: Batabano, Brachanal si, nu in cele din urma, Saptamana Piratilor, cand intreaga populatie, de la bancheri la simpli muncitori, se costumeaza in haine de pirati, isi pun grei cercei de aur si isi plimba papagalii vorbitori pe umeri. In iunie se desfasoara un turneu de pescuit care dureaza luna intreaga, turneu la care poate concura oricine doreste, inclusiv turistii, si la care se ofera importante premii in bani.

Informatii practice

Imbracaminte
Sunt recomandate hainele de in si de bumbac si pantofi usori.
Carti de credit
Sunt acceptate pe scara larga. Schimbati valuta in George Town, pentru ca in restul tarii bancile sunt putine si la distante mari.
Sanatate
Nu exista obligativitatea nici unei vaccinari. Protejati-va bine de soarele puternic.
Ora
GMT - 5
Tipping
Hotelurile includ in nota de plata o taxa pe servicii de 5-10%, iar restaurantele de 15%.
Apa
Se recomanda consumarea apei imbuteliate.
Moneda
Moneda oficiala este dolarul caymanez.
Clima
Este foarte cald vara, din mai pana in octombrie, temperatura medie fiind de 29°C. Exista si un sezon ploios, dar ploile sunt torentiale si de scurta durata. Iarna - din noiembrie pana in aprilie - este mai uscata si mai racoroasa, cu o medie de temperatura de 24°C.

sursa: ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool